Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.04 Pytanie 561
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z odpowiedzi wskazuje grupy produkcyjne świń uszeregowane według wzrastającego zapotrzebowania pokarmowego?

A. Warchlaki, tuczniki, lochy karmiące, knury stadne.
B. Warchlaki, tuczniki, knury stadne, lochy karmiące.
C. Knury stadne, lochy karmiące, tuczniki, warchlaki.
D. Lochy karmiące, knury stadne, tuczniki, warchlaki.
ROL.04 Pytanie 562
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kastrację koziołków metodą bezkrwawą, polegającą na miażdżeniu nasieniowodów kleszczami "Burdizzo", zaleca się przeprowadzać w wieku

A. 1 roku.
B. 0,5-3 miesięcy.
C. 6-9 miesięcy.
D. 1 tygodnia.
ROL.04 Pytanie 563
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dzienne zapotrzebowanie na mieszankę pasz treściwych w 8 tygodniu życia dla 10 jagniąt ssących wynosi

Ilustracja do pytania 3
A. 2000 g
B. 1000g
C. 1500g
D. 520 g
ROL.04 Pytanie 564
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zaleca się czyścić kopyta konia

A. przed jazdą i po jeździe.
B. raz w tygodniu.
C. przed jazdą.
D. pojeździe.
ROL.04 Pytanie 565
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obowiązkowe oznakowanie na skorupie jaj konsumpcyjnych zawiera: kod sposobu chowu, kod pochodzenia i weterynaryjny numer identyfikacyjny. Cyfra "0" określa chów

A. klatkowy.
B. ściółkowy.
C. ekologiczny.
D. z wolnym wybiegiem.
ROL.04 Pytanie 566
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Liczba komórek somatycznych w 1 ml mleka krowiego klasy ekstra nie może przekraczać

A. 400 tys.
B. 100 tys.
C. 40 tys.
D. 4 tys.
ROL.04 Pytanie 567
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Odkładnicę śrubową stosuje się do orki gleb

A. zadarnionych.
B. zwięzłych.
C. zachwaszczonych.
D. nadmiernie wilgotnych.
ROL.04 Pytanie 568
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bronę talerzową stosuje się w celu

A. przerzedzenia wschodów roślin.
B. przykrycia nawozów zielonych.
C. ścięcia grzbietów skib.
D. przykrycia nasion po siewie.
ROL.04 Pytanie 569
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jęczmień browarny należy zbierać w dojrzałości

A. woskowo-mlecznej.
B. żółtej.
C. mlecznej.
D. pełnej.
ROL.04 Pytanie 570
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Odchów kaczek typu brojler nie powinien trwać dłużej niż 9 tygodni, gdyż potem u kaczek

A. rozpoczyna się nieśność.
B. odkłada się wyłącznie tkanka tłuszczowa.
C. wzrasta zachorowalność.
D. rozpoczyna się przepierzanie i nie przyrastają na wadze.
ROL.04 Pytanie 571
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Optymalny termin siewu kukurydzy uprawianej w plonie głównym, to

A. 15 marca - 15 kwietnia.
B. 20 kwietnia - 5 maja.
C. koniec marca.
D. koniec maja.
ROL.04 Pytanie 572
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produktem rolniczym cechującym się najwyższą pracochłonnością jest

A. żywiec wieprzowy.
B. mleko.
C. wełna.
D. żywiec wołowy.
ROL.04 Pytanie 573
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii

Ilustracja do pytania 13
A. małe.
B. duże.
C. bardzo duże.
D. średnie.
ROL.04 Pytanie 574
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tuszę wieprzową o 58% mięsności zalicza się do klasy

Ilustracja do pytania 14
A. S
B. E
C. U
D. O
ROL.04 Pytanie 575
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przy zbiorze 30 t/ha koszty bezpośrednie produkcji 1 t ziemniaków, na podstawie zamieszczonych danych, wynoszą

Ilustracja do pytania 15
A. 100 zł
B. 533 zł
C. 331 zł
D. 3000 zł
ROL.04 Pytanie 576
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe zagrożenie wypadkowe w kombajnie zbożowym stwarza zespół

A. napędowy.
B. jezdny.
C. żniwny.
D. młócący.
ROL.04 Pytanie 577
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Opakowania po środkach chemicznych używanych w gospodarstwie rolnym powinny być utylizowane

A. poprzez wywiezienie na składowisko odpadów komunalnych.
B. poprzez wyrzucenie do kontenera na śmieci.
C. zgodnie z zaleceniami producenta środka chemicznego.
D. poprzez spalenie.
ROL.04 Pytanie 578
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed wejściem do zbiornika na gnojowicę należy

A. osuszyć zbiornik.
B. oświetlić zbiornik lampą jarzeniową.
C. wyposażyć wchodzącego w środki ochrony osobistej i zabezpieczyć iiną.
D. zaopatrzyć wchodzącego w aparat tlenowy.
ROL.04 Pytanie 579
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Worki z paszą można układać ręcznie do maksymalnej wysokości pryzmy

A. 40,0 cm
B. 10,5 m
C. 1,5 m
D. 50,0 cm
ROL.04 Pytanie 580
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przy porażeniu prądem elektrycznym akcję ratunkową zaczyna się od

A. wezwania lekarza.
B. sztucznego oddychania.
C. udrożnienia dróg oddechowych.
D. odcięcia porażonego od dopływu prądu.
ROL.04 Pytanie 581
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Koszty bezpośrednie produkcji rzepaku ozimego na 1 ha uprawy, na podstawie zamieszczonych danych, wynoszą

Ilustracja do pytania 21
A. 850 zł
B. 300 zł
C. 2627 zł
D. 1335 zł
ROL.04 Pytanie 582
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbezpieczniejszą technologią dojenia krów jest dój

A. przez piąstkowanie.
B. mechaniczny na stanowiskach.
C. robotem udojowym.
D. w hali udojowej.
ROL.04 Pytanie 583
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Minimalna temperatura dobowa występuje

A. tuż przed wschodem słońca.
B. około północy.
C. po zachodzie słońca.
D. w późnych godzinach wieczornych.
ROL.04 Pytanie 584
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z wymienionych roślin uprawnych ma najwyższe wymagania cieplne w okresie tworzenia się organów wegetatywnych?

A. Ziemniaki.
B. Gryka.
C. Owies.
D. Kukurydza.
ROL.04 Pytanie 585
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleby o zakresie pH 6,6 - 7,0 to gleby o odczynie

A. lekko kwaśnym.
B. zasadowym.
C. kwaśnym.
D. obojętnym.
ROL.04 Pytanie 586
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kukurydzę na ziarno odmian, które wymagają sumy temperatur efektywnych na poziomie powyżej 1600°C, można uprawiać w Polsce w rejonach

A. o bardzo długim okresie wegetacji.
B. o bardzo krótkim okresie wegetacji.
C. o krótkim okresie wegetacji.
D. o średnim okresie wegetacji.
ROL.04 Pytanie 587
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na glebach kompleksu żytniego słabego można uprawiać

A. łubin, owies, seradelę.
B. pszenicę, jęczmień, łubin.
C. pszenicę, buraki cukrowe, seradelę.
D. rzepak, owies, lucernę.
ROL.04 Pytanie 588
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleby należące do V klasy bonitacyjnej nadają się do uprawy

A. łubinu i rzepaku.
B. seradeli i żyta.
C. warzyw i buraków cukrowych.
D. koniczyny i pszenicy.
ROL.04 Pytanie 589
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nawozem azotowym fizjologicznie zasadowym jest

A. siarczan amonowy.
B. mocznik.
C. saletra amonowa.
D. saletra wapniowa.
ROL.04 Pytanie 590
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz ilość saletry amonowej, jaką należy zakupić do nawożenia 10 ha pszenicy ozimej, jeżeli wymagany poziom nawożenia wynosi 136 kg N na 1 ha.

A. 3 000 kg
B. 5 000 kg
C. 4 000 kg
D. 2 000 kg
ROL.04 Pytanie 591
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do nawożenia wapniowego na gleby ciężkie najlepiej zastosować

A. wapniak mielony.
B. kredę łąkową.
C. wapno posodowe.
D. wapno rolnicze palone.
ROL.04 Pytanie 592
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz zdolność kiełkowania nasion rzepaku w doświadczeniu, gdzie w 4 powtórzeniach liczba nasion wykiełkowanych wynosiła odpowiednio: 99 szt., 91 szt, 90 szt. i 100 szt. na 100 sztuk wysianych nasion.

A. 99%
B. 95%
C. 97%
D. 92%
ROL.04 Pytanie 593
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz wartość użytkową nasion jęczmienia o czystości 95% i zdolności kiełkowania 99%.

A. 93,60
B. 93,01
C. 94,05
D. 95,00
ROL.04 Pytanie 594
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się na roślinach pszenicy białych, podobnych do waty skupień grzybni głównie na powierzchni blaszek liściowych i częściowo pochew liściowych, wskazuje na występowanie

A. septoriozy paskowanej liści pszenicy.
B. głowni źdźbłowej.
C. rdzy brunatnej pszenicy.
D. mączniaka prawdziwego zbóż i traw.
ROL.04 Pytanie 595
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się na roślinach rzepaku jasno- lub ciemnobrunatnych plam na liściach, o ciemnobrunatnym nalocie, z zarodnikami i podłużnymi plamami na łodygach, z ciemnym obrzeżem, wskazuje na występowanie

A. czerni krzyżowych.
B. szarej pleśni.
C. zgnilizny twardzikowej.
D. suchej zgnilizny kapustnych.
ROL.04 Pytanie 596
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się na roślinach buraków liści powyginanych, skędzierzawionych, z nieregularnymi plamami jasno i ciemnozielonymi, wskazuje na występowanie

A. mączniaka właściwego buraka.
B. parcha pierścieniowego.
C. żółtaczki buraka.
D. mozaiki buraka.
ROL.04 Pytanie 597
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Chrząszcz podłużnie owalny (do 2,5 mm) koloru czarnego, mieniący się na zielono i niebiesko, uszkadzający pąki rzepaku, to

A. mszyca kapuściana.
B. gnatarz rzepakowiec.
C. chowacz brukwiaczek.
D. słodyszek rzepakowy.
ROL.04 Pytanie 598
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się w połowie sierpnia w łanie kukurydzy roślin obłamanych, z widocznymi na łodygach i liściach okrywowych kolb małych otworów z białymi trocinami wokół, świadczy o żerowaniu w roślinach

A. stonki kukurydzianej.
B. omacnicy prosowianki.
C. pomrowika plamistego.
D. skrzypionki zbożowej.
ROL.04 Pytanie 599
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przedstawiony na rysunku chwast to

Ilustracja do pytania 39
A. rzodkiew świrzepa.
B. tasznik pospolity.
C. szarłat szorstki.
D. przytulią czepna.
ROL.04 Pytanie 600
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przedstawiony na rysunku chwast to

Ilustracja do pytania 40
A. jasnota różowa.
B. pokrzywa zwyczajna.
C. jaskier polny.
D. pokrzywa żegawka.