Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. zielonka
B. siano
C. słoma
D. kiszonka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas inspekcji przeprowadzanej przez bhp w gospodarstwie, zauważono nieprawidłowości w realizacji zabiegów ochrony roślin. Osoba wykonująca zabieg nie miała na sobie odzieży ochronnej, co stwarzało bezpośrednie zagrożenie dla
A. jakości przeprowadzonego zabiegu.
B. osób, które będą miały kontakt z tym pracownikiem.
C. zdrowia i życia pracownika.
D. środowiska naturalnego roślin.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Gazy generowane w wyniku procesów fermentacyjnych zachodzących w żwaczu u przeżuwaczy są usuwane głównie podczas
A. odbijania
B. diurezy
C. przeżuwania
D. odłykania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Desykanty to substancje
A. służące do zwalczania chorób roślin
B. przeznaczone do eliminacji szkodliwych gryzoni
C. stosowane do odstraszania ptaków oraz zwierzyny łownej
D. powodujące szybkie usychanie roślin
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie podanej instrukcji stosowania zaprawy nasiennej Baytan Universal 094 FS oblicz ilość preparatu potrzebną do zaprawienia 250 kg ziarna siewnego żyta.
| BAYTAN UNIVERSAL 094 FS | |
| Środek grzybobójczy w formie płynnego koncentratu o działaniu systemicznym do zaprawiania w zaprawiarkach przystosowanych do zapraw ciekłych i zawiesinowych ziarna siewnego zbóż ozimych i jarych. | |
| ZAKRES STOSOWANIA I DAWKI | |
| - pszenica ozima i jara; pszenżyto; żyto. | |
| - zalecana dawka: 400 ml środka z dodatkiem 200ml wody/ 100 kg ziarna |
A. 1 000 ml
B. 4 000 ml
C. 500 ml
D. 2 500 ml
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym są probiotyki?
A. preparaty bakteryjne
B. antybiotyki stosowane w paszach
C. mieszanki pełnoporcjowe
D. koncentraty białkowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Technologiczny odpad, który może być wartościową paszą dla zwierząt i wykorzystywany w żywieniu ludzi, to
A. mąka tortowa
B. płatki zbożowe
C. kaszka makaronowa
D. otręby zbożowe
Organizacja i nadzorowanie pr…
Brak apetytu, zmniejszenie wydajności mleka, wydalanie suchego i twardego kału oraz zapach acetonu wydobywający się od krów o wysokiej produkcji mleka. Opisane symptomy wskazują na
A. zapalenie wymienia.
B. luźne stolce.
C. ketozę.
D. kwasicy żwacza.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Minimalna odległość składowanej kiszonki od linii brzegowej zbiorników wodnych oraz źródeł i ujęć wody powinna wynosić więcej niż
A. 200 m
B. 20 m
C. 100 m
D. 50 m
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile poideł dzwonowych należy umieścić w kurniku dla 9 000 szt. niosek w wieku 8 tygodni, aby zabezpieczyć dobrostan zwierząt?
| Warunki techniczne wychowu niosek | ||
|---|---|---|
| Wiek (tyg.) | do 4 | 4-16 |
| Liczba ptaków na 1 poidło | ||
| – pisklęce | 100 | |
| – dzwonowe | 150 | 100 |
| – kropelkowe | 16 | 12 |
A. 100 poideł.
B. 90 poideł.
C. 60 poideł.
D. 150 poideł.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik prowadzi uprawy różnych warzyw gruntowych na działce o wielkości 2 ha. Najkorzystniejszą formą zbytu dla tego rolnika jest
A. market.
B. targ.
C. targowisko.
D. sprzedaż publiczna.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Czyszczenie studzienek drenarskich należy do zadań
A. właściciela gruntu i powinno być realizowane przynajmniej raz w roku
B. użytkownika gruntu i powinno być wykonywane co trzy lata
C. starostwa powiatowego i powinno być przeprowadzane dwa razy w roku
D. spółki wodnej i powinno być realizowane raz na pięć lat
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Częste i niskie koszenie tąk wpływa na
A. zanikanie traw niskich w runi
B. zwiększenie wartościowych roślin w runi
C. szybki wzrost runi
D. ustępowanie z runi traw wysokich
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ocena kondycji krowy wyniosła 2,5 pkt. według pięciostopniowej skali BCS. W której fazie laktacji taka kondycja jest najbardziej odpowiednia?
A. Środek laktacji
B. Początek zasuszenia
C. Przed wycieleniem
D. Miesiąc po wycieleniu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ocena przezimowania uprawy rzepaku jest przeprowadzana na podstawie
A. stanu szyjki korzeniowej.
B. momentu rozpoczęcia wegetacji roślin.
C. położenia pąku wierzchołkowego.
D. wysokości pędu.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło rasy mlecznej charakteryzuje się typem użytkowym
A. limusine
B. polskiej czerwonej
C. jersey
D. polskiej czerwono-białej
Organizacja i nadzorowanie pr…
Owulacja to proces polegający na
A. przenikaniu plemnika do komórki jajowej
B. pęknięciu dojrzałego pęcherzyka jajowego
C. powstawaniu komórek rozrodczych w gonadach
D. połączeniu plemnika z komórką jajową
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych z tabeli określ normę pokarmową dla tryka rasy merynos o wadze 120 kg poza sezonem kopulacyjnym.
| Masa ciała [kg] | Sucha masa [kg] | Jedn. ows. [j.o.] | Energia strawna [MJ] | Białko ogólne strawne [g] |
|---|---|---|---|---|
| Poza sezonem kopulacyjnym | ||||
| 60 | 1,4–1,7 | 1,00 | 5,92 | 95 |
| 80 | 1,9–2,2 | 1,25 | 7,40 | 120 |
| 100 | 2,3–2,6 | 1,55 | 9,18 | 140 |
| 120 | 2,5–2,8 | 1,70 | 10,05 | 150 |
A. Sucha masa 2,2 kg - 2,4 kg; 1,6 j.o; 9,00 MJ; 140 g białka strawnego.
B. Sucha masa 1,9 kg - 2,1 kg; 1,5 j.o; 8,00 MJ; 120 g białka strawnego.
C. Sucha masa 2,9 kg - 3,0 kg; 1,8 j.o; 12,05 MJ; 160 g białka strawnego.
D. Sucha masa 2,5 kg - 2,8 kg; 1,7 j.o; 10,05 MJ; 150 g białka strawnego.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zespół procesów biologicznych występujących w systemie reprodukcyjnym samicy pomiędzy kolejnymi jajeczkowaniami określamy jako
A. cyklem płciowym
B. rują
C. owulacją
D. ortogenezą
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najwięcej substancji antyżywieniowych występuje w zbożu
A. jęczmieniu
B. owsie
C. pszenicy
D. życie
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz koszt nawożenia łąki o powierzchni 3 ha pełną dawkę nawozową, przy zastosowaniu nawozów mineralnych przedstawionych w tabeli.
| Dawki oraz ceny nawozów mineralnych stosowanych w nawożeniu łąk | ||
|---|---|---|
| Nawóz | Dawka (dt/ha) | Cena 1dt nawozu (zł) |
| Superfosfat granulowany 19% | 5,5 | 48,00 |
| Sól potasowa 60% | 2,0 | 73,00 |
| Saletra amonowa 34% | 3,0 | 70,00 |
| Saletrzak 28% | 2,5 | 62,00 |
A. 775 zł
B. 2 325 zł
C. 253 zł
D. 1 518 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie metody stosuje się do oznaczania ras w rejestrze bydła?
A. pełne polskie nazwy ras
B. skróty nazw ras z uwzględnieniem angielskiej ortografii
C. kody literowe ustalone w przepisach dotyczących identyfikacji i rejestracji zwierząt
D. skrócone formy polskich nazw ras
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kukurydzę na ziarno odmian, które potrzebują sumy temperatur efektywnych przekraczających 1600°C, można hodować w Polsce w obszarach
A. o krótkim czasie wegetacji
B. o bardzo krótkim czasie wegetacji
C. o średnim czasie wegetacji
D. o bardzo długim czasie wegetacji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy należy przeprowadzać skracanie ogonków u prosiąt?
A. po odsadzeniu od matki
B. przed upływem 7 dnia życia
C. po przetransportowaniu miotu do kojca zbiorczego
D. po zakończeniu 3 tygodnia życia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Minimalna odległość, w jakiej osoby postronne powinny znajdować się od pracujących kosiarek rotacyjnych, wynosi
A. 30 m
B. 40 m
C. 20 m
D. 50 m
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby zachować odpowiednią głębokość i umożliwić odpływ wody z wylotów drenarskich, odmulanie dna rowów melioracyjnych powinno być przeprowadzane co najmniej
A. jeden raz w miesiącu, z wyjątkiem okresu zimowego
B. dwa razy w roku, na początku oraz na końcu sezonu wegetacyjnego
C. jeden raz na 4 – 5 lat
D. jeden raz w roku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obornik można stosować jako nawóz tuż przed rozpoczęciem uprawy
A. kukurydzy
B. bobiku
C. peluszki
D. lucerny
Organizacja i nadzorowanie pr…
W mechaniczno-chemicznej technice usuwania chwastów w uprawie ziemniaków, ostatnie obredlenie, tuż przed wschodami roślin, powinno być przeprowadzone przy użyciu
A. brony chwastownika
B. pługa
C. profilatora redlin
D. pielnika
Organizacja i nadzorowanie pr…
W trakcie zakiszania zielonki z traw i roślin motylkowych, aby skierować proces fermentacji i poprawić cechy organoleptyczne kiszonki, należy użyć inokulantu (dodatku) zawierającego bakterie kwasu
A. propionowego i octowego
B. masłowego i octowego
C. mlekowego i propionowego
D. octowego i mlekowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W danym roku kalendarzowym, termin na przeprowadzenie spisu bydła przybywającego do siedziby stada, upływa
A. 31 stycznia roku następnego
B. 7 stycznia roku następnego
C. 31 grudnia roku danego
D. 30 listopada roku danego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po użyciu pestycydów w uprawach roślinnych należy przestrzegać okresu karencji, aby
A. nie obniżyć wartości sprzedawanych plonów rolnych
B. uniknąć zatrucia spożywanymi plonami rolnymi
C. nie stwarzać ryzyka dla pszczół
D. zapobiec kontroli ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie przedstawionej w tabeli prognozy pogody na kolejne dni tygodnia wskaż, którego dnia wystąpią warunki zapewniające najwyższą skuteczność wykonania zabiegu chemicznej ochrony roślin.
| Przewidywana pogoda w ciągu kolejnych dni tygodnia | ||||
|---|---|---|---|---|
| Elementy meteorologiczne | Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek |
| Temperatura powietrza (°C) | 12°C | 20°C | 18°C | 11°C |
| Opady | deszcz | deszcz | brak | brak |
| Wiatr | silny | silny | słaby | porywisty |
| Zachmurzenie nieba | duże | duże | duże | małe |
A. Czwartek.
B. Poniedziałek.
C. Wtorek.
D. Środa.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie rośliny powinny być zestawione ze sobą w trójpolowym systemie zmianowania?
A. kukurydza, ziemniaki, pszenica jara
B. rzepak, ziemniaki, kukurydza
C. ziemniaki, pszenica jara, owies
D. kukurydza, rzepak, ziemniaki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do której klasy EUROP zostanie zaklasyfikowana tusza barania o wadze 80 kg, w której zawartość chudego mięsa wynosi 40 kg?
| Klasy określające procentową zawartość chudego mięsa w tuszy wg EUROP | |
|---|---|
| Klasa tuszy | Zawartość mięsa (%) |
| S | 60% lub więcej |
| E | 55% lub więcej, ale mniej niż 60% |
| U | 50% lub więcej, ale mniej niż 55% |
| R | 45% lub więcej, ale mniej niż 50% |
| O | 40% lub więcej, ale mniej niż 45% |
| P | mniej niż 40% |
| Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy/masa tuszy x 100% | |
A. Klasa tuszy R
B. Klasa tuszy E
C. Klasa tuszy O
D. Klasa tuszy U
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W piecach grzewczych zasilanych biomasą, jakie źródła energii nie są dozwolone?
A. wierzby energetycznej
B. słomy zbożowej
C. oleju roślinnego
D. węgla kamiennego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Piekarnia produkuje tylko jeden typ chleba oraz jeden typ bułek. W ciągu jednego dnia piecze 600 bochenków chleba oraz 1 200 bułek. Koszt wytworzenia jednego bochenka chleba w stosunku do kosztu produkcji jednej bułki wynosi 2:1. Całkowity dzienny koszt produkcji w piekarni wynosi 600 zł. Jakie są koszty wytworzenia jednego bochenka chleba i jednej bułki?
A. Chleb 0,50 zł, bułka 0,50 zł
B. Chleb 1,00 zł, bułka 1,00 zł
C. Chleb 0,50 zł, bułka 0,25 zł
D. Chleb 1,00 zł, bułka 0,50 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Które zboże jare charakteryzuje się najwyższymi wymaganiami wodnymi oraz najniższymi wymaganiami glebowymi?
A. Jęczmień
B. Pszenica
C. Owies
D. Proso
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kto w Polsce zajmuje się nadzorowaniem obrotu materiałem siewnym?
A. Ministerstwo Środowiska
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Ministerstwo Finansów
D. Ministerstwo Rozwoju
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie służy do wstępnej analizy zdrowotności mleka krów przed realizacją właściwego doju?
A. biała płytka przeddojowa
B. kubek udojowy
C. płytka Petriego
D. przedzdajacz
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie należy wykorzystać do obróbki gleby tuż przed siewem rzepaku ozimego?
A. agregat uprawowy
B. glebogryzarkę
C. orę siewną z wałem Campbella
D. wał gładki