Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.04 Pytanie 41
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile zaprawy nasiennej potrzeba do zaprawienia 1,5 t ziarna zbóż, jeżeli instrukcja stosowania zaprawy podaje, że do zaprawienia 100 kg ziarna należy użyć 200 g zaprawy.

A. 1000 g
B. 300 g
C. 3000 g
D. 1500 g
ROL.04 Pytanie 42
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Paszport zwierzęcia ubitego w rzeźni należy

A. przechowywać w biurze rzeźni.
B. dostarczyć do właściwego Urzędu Gminy.
C. dostarczyć do właściwego Biura Powiatowego ARiMR.
D. przechowywać w domu do okazania.
ROL.04 Pytanie 43
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W którym z wymienionych w tabeli nawozów azotowych najtańszy jest 1 kg azotu?

Ilustracja do pytania 3
A. Mocznik
B. Saletrzak
C. Saletra amonowa
D. Saletrzak magnezowy
ROL.04 Pytanie 44
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Groźną chorobą zawodową rolników przenoszoną przez kleszcze jest

A. bruceloza.
B. wścieklizna.
C. toksoplazmoza.
D. borelioza.
ROL.04 Pytanie 45
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Właściwa temperatura i wilgotność składowania jaj wylęgowych powinna wynosić

A. 21 - 25 stopni C i 75%
B. 10 - 15 stopni C i 70%
C. 4 - 8 stopni C i 65%
D. 17 - 20 stopni C i 70%
ROL.04 Pytanie 46
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbiorniki na płynne odchody zwierzęce powinny mieć

A. przepuszczalne dno i ściany.
B. nieprzepuszczalne dno i ściany.
C. nieprzepuszczalne dno, przepuszczalne ściany.
D. nieprzepuszczalne ściany, przepuszczalne dno.
ROL.04 Pytanie 47
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku zagrożenia wystąpieniem choroby zakaźnej u zwierząt, obowiązkiem ustawowym posiadacza zwierząt oraz osób stykających się z nimi jest

A. odizolować od stada podejrzane zwierzęta trzymając je na okólniku.
B. uprzedzić sąsiadów o zagrożeniu chorobą zakaźną.
C. niezwłocznie powiadomić o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższy zakład lecznicy dla zwierząt.
D. niezwłocznie zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby.
ROL.04 Pytanie 48
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Popularna na wsi choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, tzw. płuco rolnika - wywoływana jest przez

A. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach.
B. włośnią spiralnego.
C. wirusy przenoszone przez gryzonie.
D. tasiemca.
ROL.04 Pytanie 49
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku zachorowania konia na ochwat, przed przyjazdem lekarza weterynarii należy

A. rozetrzeć koronki.
B. ochłodzić nogi konia poprzez zastosowanie zimnych okładów.
C. rozgrzewać nogi konia poprzez ciepłe okłady.
D. okryć derką i zadanie siana.
ROL.04 Pytanie 50
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rysunek przedstawia jelito grube świni. Cyfrą 1 oznaczono na rysunku:

Ilustracja do pytania 10
A. okrężnicę.
B. jelito biodrowe.
C. jelito ślepe.
D. odbytnicę.
ROL.04 Pytanie 51
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pionowy układ zróżnicowanych poziomów glebowych nazywamy

A. profilem gleby.
B. strukturą gleby.
C. układem gleby.
D. składem mechanicznym gleby.
ROL.04 Pytanie 52
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia rasę

Ilustracja do pytania 12
A. wielką białą polską.
B. duroc.
C. polską białą zwisłouchą.
D. pietrain.
ROL.04 Pytanie 53
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Odczytaj z wykresu, w którym roku następuje znaczna obniżka plonu przy 50 % udziale rzepaku w strukturze zasiewów

Ilustracja do pytania 13
A. w 12 roku.
B. w 8 roku.
C. w 10 roku.
D. w 5 roku.
ROL.04 Pytanie 54
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Optymalna temperatura i wilgotność względna w chlewni dla loch karmiących powinna wynosić

A. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
B. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
C. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
D. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
ROL.04 Pytanie 55
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nawozy wapniowe najlepiej zastosować

A. po żniwach pod podorywkę.
B. późną jesienią pod orkę przedzimową.
C. jesienią razem z obornikiem pod orkę przykrywającą obornik.
D. pod wiosenne zabiegi uprawowe.
ROL.04 Pytanie 56
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych w tabeli określ wielkość nadwyżki bezpośredniej w produkcji pszenicy ozimej

Ilustracja do pytania 16
A. 1187 zł
B. 2429 zł
C. 1808 zł
D. 621 zł
ROL.04 Pytanie 57
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na produkcję 1 litra mleka o zawartości 4 % tłuszczu krowa potrzebuje

A. 78 g b.o. i 2,9 MJ energii.
B. 78 g b.o. i 1,5 MJ energii.
C. 60 g b.o. i 1,5 MJ energii.
D. 60 g b.o. i 2,9 MJ energii.
ROL.04 Pytanie 58
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zdjęciu przedstawiono

Ilustracja do pytania 18
A. bronę aktywną
B. agregat uprawowo-siewny.
C. siewnik rzędowy.
D. agregat uprawowy bierny.
ROL.04 Pytanie 59
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W zmianowaniach silnie wysyconych zbożami, rolę fitosanitarnego przerywacza pełni

A. jęczmień.
B. owies.
C. pszenica.
D. żyto.
ROL.04 Pytanie 60
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepsze wyniki opasu daje rasa

A. duńska czerwona.
B. jersey.
C. charolais.
D. czarno - biała.
ROL.04 Pytanie 61
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do metod bezpośredniego zwalczania chorób roślin zaliczamy

A. kwarantannę.
B. zaprawianie nasion.
C. użycie kwalifikowanego materiału siewnego.
D. poprawne zmianowanie.
ROL.04 Pytanie 62
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Krowa mleczna w dziennej dawce pokarmowej powinna otrzymać w stosunku do masy ciała następującą ilość pasz

A. 5 % objętościowych pasz soczystych, 15 % objętościowych pasz suchych i 5 kg paszy treściwej.
B. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą.
C. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą.
D. 15 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą.
ROL.04 Pytanie 63
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Knurki hodowlane wybrakowane kastruje się gdy mają

A. 5 - 8 tygodni.
B. 3 - 4 tygodnie.
C. 7 - 10 tygodni.
D. 9 - 11 tygodni.
ROL.04 Pytanie 64
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Termin tolerancja oznacza

A. minimalny okres czasu jaki musi upłynąć od zastosowania środka chemicznego do zbiorów i spożycia.
B. takie nasilenie choroby rośliny, przy którym nie ponosimy strat ekonomicznych.
C. najwyższą nieszkodliwą dla zdrowia ilość preparatu chemicznego w produktach spożywczych.
D. najniższa nieszkodliwą dla zdrowia ilość preparatu chemicznego w produktach spożywczych.
ROL.04 Pytanie 65
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby przyspieszyć osiadanie głębszych warstw roli należy użyć

A. wału Campbella.
B. wału kolczatka.
C. wału gładkiego.
D. wału pierścieniowego.
ROL.04 Pytanie 66
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Szerokość międzyrzędzi przy uprawie buraków cukrowych wynosi

A. 15 - 18 cm
B. 28 - 32 cm
C. 7 - 10 cm
D. 42 - 50 cm
ROL.04 Pytanie 67
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszą rasą owiec do wielkotowarowej produkcji wełny jest

A. merynos.
B. berishon du chaire.
C. owca fryzyjska.
D. owca wielkopolska.
ROL.04 Pytanie 68
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleko surowe odbierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno zawierać więcej niż

A. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych.
B. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych.
C. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych.
D. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych.
ROL.04 Pytanie 69
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na polu pszenicy o powierzchni 2 ha zastosowano saletrę amonową w ilości 3 dt/ha. Jaki jest koszt tego nawozu jeżeli 1 dt kosztuje 76 zł ?

A. 432 zł
B. 400 zł
C. 456 zł
D. 470 zł
ROL.04 Pytanie 70
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dobowy wymiar czasu pracy młodocianego, który nie ukończył 16 roku życia może wynosić nie więcej niż

A. 6 godzin.
B. 7 godzin.
C. 8 godzin.
D. 5 godzin.
ROL.04 Pytanie 71
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do zakażenia brucelozą dochodzi podczas

A. obsługi lub udzielania pomocy chorym zwierzętom.
B. jedzenia mięsa pochodzącego od chorych owiec.
C. jedzenia jaj lub mięsa pochodzącego od chorych kur.
D. picia mleka oraz jedzenia mięsa pochodzącego od chorych krów.
ROL.04 Pytanie 72
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Odległość płyty gnojowej od silosów na kiszonkę powinna wynosić

A. 20 m
B. 30 m
C. 10m
D. 15 m
ROL.04 Pytanie 73
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku poronienia u krowy w drugiej połowie ciąży należy

A. nie podejmować żadnych działań.
B. powiadomić lekarza weterynarii i poddać płód badaniom.
C. oddać płód do zakładu utylizacji.
D. odkazić pomieszczenia i zakopać poroniony płód.
ROL.04 Pytanie 74
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z przepisami zawartymi w Ustawie o nawozach i nawożeniu dawka azotu zastosowana w nawozach naturalnych na użytkach rolnych nie może przekroczyć w ciągu roku (w przeliczeniu na czysty składnik)

A. 170 kg/ha
B. 120 kg/ha
C. 100 kg/ha
D. 90 kg/ha
ROL.04 Pytanie 75
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pierwszą czynnością ratunkową przy porażeniu prądem elektrycznym jest

A. wezwanie pogotowia energetycznego.
B. sprawdzenie akcji serca.
C. odcięcie dopływu prądu.
D. wezwanie pogotowia ratunkowego.
ROL.04 Pytanie 76
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przechowywanie oszczędności przez osoby fizyczne i jednostki gospodarcze w postaci pieniądza oznacza, że pieniądz pełni wtedy funkcję

A. miernika wartości.
B. środka wymiany.
C. środka tezauryzacji.
D. środka płatniczego.
ROL.04 Pytanie 77
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roczne, procentowe określenie stopnia zużycia środka trwałego to

A. rata amortyzacji.
B. odpis amortyzacyjny.
C. stopa amortyzacji.
D. kwota amortyzacji.
ROL.04 Pytanie 78
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produkcja kapusty i cebuli, zaliczanych do warzyw gruntowych, charakteryzuje się

A. wysoką kapitałochłonnością.
B. niską ziemiochłonnością.
C. niską pracochłonnością.
D. wysoką pracochłonnością.
ROL.04 Pytanie 79
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W polskich warunkach klimatycznych najwyższym ryzykiem produkcyjnym obciążona jest uprawa

A. zboża.
B. rzepaku.
C. ziemniaków.
D. buraków cukrowych.
ROL.04 Pytanie 80
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zabieg podkiełkowywania sadzeniaków jest pracochłonny i dlatego jest polecany tylko przy uprawie ziemniaków

A. na chipsy.
B. na wczesny zbiór.
C. przemysłowych.
D. pastewnych.