Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 41
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do wytworzenia 1 litra mleka o 4 % zawartości tłuszczu krowa potrzebuje

A. 78 g b.o. i 1,5 MJ energii
B. 60 g b.o. i 1,5 MJ energii
C. 60 g b.o. i 2,9 MJ energii
D. 78 g b.o. i 2,9 MJ energii
ROL.04 Pytanie 42
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W uprawach intensywnie obsadzonych zbożami, funkcję fitosanitarnego przerywacza pełni

A. żyto
B. jęczmień
C. owies
D. pszenica
ROL.04 Pytanie 43
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepsze efekty w hodowli uzyskuje się przy użyciu rasy

A. jersey
B. czarno - biała
C. charolais
D. duńska czerwona
ROL.04 Pytanie 44
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do metod bezpośredniego zwalczania chorób roślin zalicza się

A. właściwe zmianowanie.
B. zaprawianie nasion.
C. stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego.
D. kwarantannę.
ROL.04 Pytanie 45
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W diecie krowy mlecznej należy uwzględnić w odniesieniu do masy ciała poniższą ilość pasz

A. 15 % pasz soczystych objętościowo, 5 % pasz suchych objętościowo i paszę treściwą
B. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
C. 5 % pasz soczystych objętościowo, 15 % pasz suchych objętościowo oraz 5 kg paszy treściwej
D. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
ROL.04 Pytanie 46
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy kastrować knurki hodowlane, które są wybrakowane?

A. 7 - 10 tygodni
B. 3 - 4 tygodnie
C. 9 - 11 tygodni
D. 5 - 8 tygodni
ROL.04 Pytanie 47
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co oznacza termin tolerancja?

A. najwyższa ilość preparatu chemicznego, która jest nieszkodliwa dla zdrowia w produktach spożywczych
B. najniższa ilość preparatu chemicznego, która jest bezpieczna dla zdrowia w produktach spożywczych
C. taki stopień nasilenia choroby roślin, przy którym nie doświadczamy strat finansowych
D. minimalny czas, jaki powinien upłynąć od użycia środka chemicznego do zbioru i spożycia
ROL.04 Pytanie 48
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu przyspieszenia osiadania głębszych warstw gleby należy zastosować

A. wał gładki
B. wał pierścieniowy
C. wał Campbella
D. wał kolczatka
ROL.04 Pytanie 49
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką szerokość powinny mieć międzyrzędzia podczas uprawy buraków cukrowych?

A. 28 - 32 cm
B. 15 - 18 cm
C. 42 - 50 cm
D. 7 - 10 cm
ROL.04 Pytanie 50
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa owiec jest najlepsza do masowej produkcji wełny?

A. merynos
B. owca fryzyjska
C. berishon du chaire
D. owca wielkopolska
ROL.04 Pytanie 51
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko pobierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno mieć więcej niż

A. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
B. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
C. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych
D. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych
ROL.04 Pytanie 52
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na działce pszenicy o powierzchni 2 ha użyto saletry amonowej w ilości 3 dt/ha. Jaki będzie koszt tego nawozu, jeśli 1 dt kosztuje 76 zł?

A. 400 zł
B. 456 zł
C. 470 zł
D. 432 zł
ROL.04 Pytanie 53
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maksymalny dobowy czas pracy młodzieży, która nie osiągnęła 16 roku życia, nie może przekraczać

A. 6 godzin
B. 7 godzin
C. 5 godzin
D. 8 godzin
ROL.04 Pytanie 54
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Infekcja brucelozą może wystąpić w wyniku

A. spożywania mleka oraz mięsa pochodzącego od zarażonych krów
B. kontaktowania się z chorymi zwierzętami lub udzielania im pomocy
C. jedzenia jajek lub mięsa od zakażonych kur
D. konsumpcji mięsa pochodzącego od zarażonych owiec
ROL.04 Pytanie 55
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką odległość należy zachować pomiędzy płytą gnojową a silosami na kiszonkę?

A. 15 m
B. 10m
C. 20 m
D. 30 m
ROL.04 Pytanie 56
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co należy zrobić w przypadku poronienia u krowy w drugiej części ciąży?

A. przekazać płód do zakładu utylizacji
B. nie podejmować żadnych działań
C. zdezynfekować pomieszczenia i pochować poroniony płód
D. skontaktować się z lekarzem weterynarii i zlecić badania płodu
ROL.04 Pytanie 57
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z regulacjami zawartymi w Ustawie o nawozach i nawożeniu, ilość azotu w nawozach naturalnych stosowanych na gruntach rolnych nie powinna przekraczać w ciągu roku (w przeliczeniu na czysty składnik)?

A. 90 kg/ha
B. 170 kg/ha
C. 120 kg/ha
D. 100 kg/ha
ROL.04 Pytanie 58
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą w sytuacji porażenia prądem elektrycznym?

A. wyłączenie zasilania
B. powiadomienie pogotowia ratunkowego
C. kontrola akcji serca
D. zgłoszenie do pogotowia energetycznego
ROL.04 Pytanie 59
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gromadzenie oszczędności przez osoby prywatne oraz podmioty gospodarcze w formie pieniądza wskazuje, iż pieniądz odgrywa wtedy rolę

A. środka płatniczego
B. środka wymiany
C. środka tezauryzacji
D. miernika wartości
ROL.04 Pytanie 60
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roczne, procentowe wyrażenie poziomu zużycia środka trwałego to

A. stopa amortyzacji
B. rata amortyzacji
C. kwota amortyzacji
D. odpis amortyzacyjny
ROL.04 Pytanie 61
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produkcja cebuli i kapusty, które są klasyfikowane jako warzywa uprawiane w gruncie, odznacza się

A. wysokim zapotrzebowaniem na kapitał
B. niskim zapotrzebowaniem na pracę
C. niskim wymaganiem dotyczącym ziemi
D. wysokim zapotrzebowaniem na pracę
ROL.04 Pytanie 62
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W polskich warunkach klimatycznych największym ryzykiem w produkcji obarczona jest uprawa

A. zbóż
B. rzepaku
C. buraków cukrowych
D. ziemniaków
ROL.04 Pytanie 63
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Praca związana z podkiełkowaniem sadzonek jest czasochłonna, dlatego zaleca się ją wyłącznie w przypadku uprawy ziemniaków?

A. na chipsy
B. przemysłowych
C. na wczesny zbiór
D. pastewnych
ROL.04 Pytanie 64
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z poniższych produktów został zakonserwowany przy użyciu metody biologicznej?

A. Kiszona kapusta
B. Mrożony brokuł
C. Suszone śliwki
D. Owocowy kompot
ROL.04 Pytanie 65
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Technologiczny odpad, który może być wartościową paszą dla zwierząt i wykorzystywany w żywieniu ludzi, to

A. kaszka makaronowa
B. otręby zbożowe
C. mąka tortowa
D. płatki zbożowe
ROL.04 Pytanie 66
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najwięcej białka zawierają nasiona roślinne

A. pszenicy
B. grochu
C. słonecznika
D. rzepaku
ROL.04 Pytanie 67
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Fazę, w której sprzedaż danego produktu jest wysoka i stabilna, cechuje

A. proces wprowadzenia produktu na rynek
B. etap wzrostu sprzedaży produktu
C. okres spadku sprzedaży produktu
D. fazę dojrzałości produktu
ROL.04 Pytanie 68
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Poinformowanie i przypomnienie o produktach oraz zachęcanie do zakupu to zadania

A. sprzedaży osobistej
B. reklamy
C. public relations
D. publicity
ROL.04 Pytanie 69
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Producent napojów owocowych wypuszcza na rynek nowy produkt - sok z ananasa i jabłek. Głównym celem jego promocji jest

A. przypomnienie klientom o marce i jej produktach
B. zbieranie danych potrzebnych do ustalania cen
C. poinformowanie konsumentów o właściwościach nowego produktu
D. osiągnięcie zamierzonych wydatków na promocję
ROL.04 Pytanie 70
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W krajach rozwiniętych ostatnimi czasy powstała grupa klientów, którzy nabywają ekologiczną żywność oraz zwracają uwagę na tzw. zdrowe artykuły. W odpowiedzi na potrzeby tej grupy powstają sklepy oferujące zdrową żywność oraz gospodarstwa zajmujące się jej produkcją. Jakie to zjawisko?

A. promocji sprzedaży
B. reklamy konsumenckiej
C. sprzedaży osobistej
D. segmentacji rynku
ROL.04 Pytanie 71
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rodzina zwierząt, w której występują wyłącznie gatunki świń, to:

A. Jersey, Duroc, Hampshir
B. Jersey, Duroc, holsztyńsko-fryzyjska
C. Hereford, Jersey, holsztyńsko-fryzyjska
D. Pietrain, Duroc, Hampshir
ROL.04 Pytanie 72
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z zestawów nawozów zawiera wyłącznie nawozy organiczne?

A. Obornik, kompost, polifoska
B. Słoma, tlenek wapnia, gnojowica
C. Unifoska, gnojowica, słoma
D. Gnojówka, obornik, kompost
ROL.04 Pytanie 73
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Agroturystyczne gospodarstwo usytuowane w Sudetach, w sąsiedztwie Parku Karkonoskiego, po przeprowadzeniu analizy SWOT postanowiło zainwestować w rozwój. Jakie czynniki może uznać za możliwości rozwoju?

A. Lojalni klienci, zdolność do nawiązywania relacji z innymi, konkurencyjna oferta usług
B. Niskie wydatki na rozpoczęcie działalności, posiadanie własnej oczyszczalni ścieków
C. Zaostrzenie przepisów dotyczących ochrony środowiska, kiepski stan lokalnych dróg, brak telefonów
D. Rośnie zainteresowanie tą formą wypoczynku zarówno w kraju, jak i za granicą, niewielka konkurencja
ROL.04 Pytanie 74
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Które z wydarzeń gospodarczych nie stanowi operacji gospodarczej?

A. Otrzymanie faktury za naprawę maszyny produkcyjnej
B. Wysłanie zamówienia na materiały do kontrahenta
C. Wyjęcie gotówki z banku do kasy
D. Wydanie towarów z magazynu
ROL.04 Pytanie 75
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Piekarnia produkuje tylko jeden typ chleba oraz jeden typ bułek. W ciągu jednego dnia piecze 600 bochenków chleba oraz 1 200 bułek. Koszt wytworzenia jednego bochenka chleba w stosunku do kosztu produkcji jednej bułki wynosi 2:1. Całkowity dzienny koszt produkcji w piekarni wynosi 600 zł. Jakie są koszty wytworzenia jednego bochenka chleba i jednej bułki?

A. Chleb 0,50 zł, bułka 0,25 zł
B. Chleb 1,00 zł, bułka 1,00 zł
C. Chleb 0,50 zł, bułka 0,50 zł
D. Chleb 1,00 zł, bułka 0,50 zł
ROL.04 Pytanie 76
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ciągu roku gospodarstwo wyprodukowało 100 ton pszenicy, ponosząc następujące wydatki na zakup:
- nasion 4 000 zł
- środków ochrony roślin 4 000 zł
- nawozów mineralnych 10 500 zł
- paliwa 7 500 zł
Jakie były koszty zużycia materiałów na produkcję 1 tony ziarna?

A. 330 zł
B. 500 zł
C. 400 zł
D. 260 zł
ROL.04 Pytanie 77
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak obliczamy zysk z działalności operacyjnej firmy?

A. od zysku z działalności gospodarczej odejmując koszty finansowe i dodając przychody finansowe
B. do zysku brutto dodając zyski nadzwyczajne i odejmując straty nadzwyczajne
C. do zysku na sprzedaży dodając pozostałe przychody operacyjne i odejmując pozostałe koszty operacyjne
D. od zysku brutto odejmując podatek dochodowy
ROL.04 Pytanie 78
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z danych finansowych zakładu mięsnego Kabanos wynika, że wartość aktywów osiągnęła 25 000 zł, kapitał obcy wynosi 3 000 zł, a kapitał zakładowy to 18 000 zł. Jak wysoki był zysk masarni w bieżącym roku?

A. 4 000 zł
B. 3 000 zł
C. 18 000 zł
D. 21 000 zł
ROL.04 Pytanie 79
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cechy działalności gospodarczej jednostki opisują wskaźniki

A. zdolności płatniczej
B. poziomu zadłużenia
C. rentowności
D. efektywności działania
ROL.04 Pytanie 80
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas inwentaryzacji wykryto braki w składnikach majątkowych, które miały miejsce z powodu winy pracownika. Pracodawca postanowił obciążyć pracownika wartością tych braków. Zgodnie z aktualnym prawem w Polsce,

A. nie ma do tego prawa
B. może to uczynić po uzyskaniu pisemnej zgody pracownika na spłatę
C. może to uczynić po uzyskaniu opinii od związków zawodowych
D. powinien porozmawiać z pracownikiem