Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 881
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się u świń czerwonych, wznoszących się plam o czworokątnym kształcie na skórze, połączone z gorączką oraz zagrzebywaniem się w ściółce, wskazuje na objawy

A. choroby obrzękowej
B. grypy
C. pomoru świń
D. różycy
ROL.10 Pytanie 882
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co należy zrobić, gdy latem na skarpach rowów otwartych pojawiają się wysokie chwasty?

A. skosić je i usunąć
B. pozostawić je do czasu, aż dojrzeją i wyschną
C. usunąć namuł z rowów, aby chwasty nie rozwijały się bardziej
D. skosić je i zostawić na skarpach
ROL.04 Pytanie 883
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Niebezpieczną chorobą zawodową rolników, która jest przenoszona przez kleszcze, jest

A. bruceloza
B. toksoplazmoza
C. borelioza
D. wścieklizna
ROL.10 Pytanie 884
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do uprawy kukurydzy w mulcz najczęściej wykorzystuje się siewnik punktowy z redlicą

A. stopkową
B. talerzową
C. płozową
D. płozową z nakładką
ROL.04 Pytanie 885
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Towar, który musi być schłodzony zaraz po wytworzeniu, to

A. jabłka
B. mleko
C. wełna
D. ziemniaki
ROL.04 Pytanie 886
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź roślinę, która przezimowuje i ma niebieskie kwiaty, a jednocześnie jest chwastem II piętra w uprawach zbóż jarych i ozimych?

A. Kąkol polny
B. Tasznik pospolity
C. Maruna bezwonna
D. Chaber bławatek
ROL.04 Pytanie 887
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do masowej hodowli brojlerów najbardziej odpowiednie są mieszańce z oznaczeniem handlowym

A. Astra D
B. Astra N
C. Astra P
D. Astra B
ROL.10 Pytanie 888
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak wygląda proces trawienia białek przy udziale enzymów z soku żołądkowego u przeżuwaczy?

A. w czepcu
B. w żwaczu
C. w trawieńcu
D. w encyklopediach
ROL.04 Pytanie 889
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zapobiec zamuleniu sieci drenarskiej, studzienki powinny być oczyszczane

A. raz na pięć lat
B. dwukrotnie w roku
C. co dwa lata
D. jednokrotnie w roku
ROL.04 Pytanie 890
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie realizowane jest czteropolowe zmianowanie. Wskaż, do której grupy roślin powinno się wprowadzić nawożenie organiczne?

A. 4. Zboża ozime
B. 2. Zboża jare
C. 3. Rośliny motylkowe
D. 1. Rośliny okopowe
ROL.04 Pytanie 891
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Prawidłowe wchłanianie substancji powstałych w trakcie trawienia zachodzi w jelicie

A. czczym
B. grubym
C. cienkim
D. ślepym
ROL.04 Pytanie 892
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Termin określający, jaka część z 100 czystych nasion wysianych na polu ma szansę wykiełkować w optymalnych warunkach, to

A. czystością materiału siewnego
B. energiją kiełkowania
C. zdrowotnością nasion
D. zdolnością kiełkowania
ROL.10 Pytanie 893
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z tabelą, dzienne zapotrzebowanie na energię netto (MJ NEL) oraz białko ogólne (g) krowy produkującej 20 kg mleka o zawartości tłuszczu 4% wynosi

Zapotrzebowanie na energię netto (MJ) i białko ogólne (g)
na produkcję 1 kg mleka o różnym procencie tłuszczu
Zawartość tłuszczu w 1 kg mleka
(%)
Energia netto
(MJ)
Białko ogólne
(g)
3,02,875
3,53,080
4,03,285
4,53,490

A. 64 MJ EN; 1700 g b. og.
B. 56 MJ EN; 1600 g b. og.
C. 68 MJ EN; 1800 g b. og.
D. 60 MJ EN; 1500 g b. og.
ROL.04 Pytanie 894
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby oddzielić poślady pszenicy (ziarna o średnicy mniejszej niż 2 mm), należy je poddać

A. sortowaniu na sitach o okrągłych otworach
B. czyszczeniu w cyklonie osadczym
C. sortowaniu na sitach o prostokątnych otworach
D. czyszczeniu w strumieniu powietrza
ROL.04 Pytanie 895
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdy bobik dojrzewa nierównomiernie lub z opóźnieniem przed zbiorami kombajnem, należy użyć

A. desykantów
B. repelentów
C. defoliantów
D. deflorantów
ROL.10 Pytanie 896
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie zestawienia przychodów i kosztów w intensywnej produkcji tuczników mięsnych, oblicz dochód z jednego stanowiska tuczowego, przy założeniu współczynnika rotacji na stanowisku wynoszącym 3,17.

Przychody
(wartość tuszy + premia za mięsność)
(zł)
Koszty razem
(zł)
Dochód bezpośredni
(zł)
Dochód z 1 stanowiska
tuczowego*
(zł)
442,30307,10135,20?
* dochód ze stanowiska tuczowego = dochód bezpośredni × współczynnika rotacji na stanowisku

A. 1402,09 zł
B. 544,92 zł
C. 973,50 zł
D. 428,58 zł
ROL.04 Pytanie 897
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ziarno zbóż o wysokiej zawartości glutenu staje się po przetworzeniu surowcem cennym dla przemysłu

A. piwowarski
B. gorzelniany
C. piekarniczy
D. winiarski
ROL.04 Pytanie 898
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ekologicznej uprawie pszenicy wykorzystuje się ścieżki technologiczne w celu

A. inspekcji plantacji oraz eliminacji uciążliwych chwastów
B. hodowli rzadkich gatunków ptaków
C. umożliwienia wjazdu agregatu podczas nawożenia pogłównego
D. przeprowadzenia oprysków na chwasty dwuliścienne
ROL.04 Pytanie 899
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do ochrony przed chorobami grzybowymi w uprawach zbóż stosuje się preparaty

A. fungicydy
B. rodentycydy
C. herbicydy
D. insektycydy
ROL.10 Pytanie 900
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na glebach o lekkiej strukturze powinno się używać nawozów wapniowych w postaci

A. krzemianowej
B. tlenkowej
C. węglanowej
D. dolomitowej
ROL.04 Pytanie 901
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyrażenie "chroni to, co sprzedaje, i sprzedaje to, co chroni" dotyczy

A. pomieszczenia sprzedażowego
B. opakowania
C. regału w sklepie
D. artykułu
ROL.04 Pytanie 902
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która grupa roślin strączkowych ma najwyższe wymagania dotyczące gleby?

A. łubin wąskolistny, lucerna i żyto
B. bobik, groch siewny i wyka jara
C. peluszka, łubin biały i wyka kosmata
D. łubin żółty, seradela i gryka
ROL.04 Pytanie 903
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najwięcej substancji antyżywieniowych występuje w zbożu

A. jęczmieniu
B. owsie
C. życie
D. pszenicy
ROL.04 Pytanie 904
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W krajach rozwiniętych ostatnimi czasy powstała grupa klientów, którzy nabywają ekologiczną żywność oraz zwracają uwagę na tzw. zdrowe artykuły. W odpowiedzi na potrzeby tej grupy powstają sklepy oferujące zdrową żywność oraz gospodarstwa zajmujące się jej produkcją. Jakie to zjawisko?

A. reklamy konsumenckiej
B. sprzedaży osobistej
C. promocji sprzedaży
D. segmentacji rynku
ROL.04 Pytanie 905
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ziemniaki, które powinny charakteryzować się najwyższą zawartością skrobi, są przeznaczone do produkcji jakiego produktu?

A. krochmalu ziemniaczanego
B. chipsów
C. frytek
D. suszu ziemniaczanego
ROL.04 Pytanie 906
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą w sytuacji porażenia prądem elektrycznym?

A. kontrola akcji serca
B. zgłoszenie do pogotowia energetycznego
C. wyłączenie zasilania
D. powiadomienie pogotowia ratunkowego
ROL.04 Pytanie 907
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Badanie ekonomiczne i finansowe przedsiębiorstwa ujawniło, że jego wskaźnik płynności generalnej wynosi 4,5. Taki stan rzeczy oznacza, że firma

A. przechowuje nadmierne zasoby obrotowe
B. jest w niebezpieczeństwie bankructwa
C. powinna zmienić organizację produkcji
D. napotyka problemy z płatnościami
ROL.04 Pytanie 908
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ekologicznej produkcji rolniczej zabronione jest zapobieganie chorobom zwierząt poprzez

A. selekcję odpowiednich ras i odmian.
B. profilaktyczne podawanie antybiotyków.
C. wprowadzenie wentylacji mechanicznej w pomieszczeniach inwentarskich.
D. redukcję liczby zwierząt.
ROL.04 Pytanie 909
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy zasiać ziemniaki?

A. Gdy gleba osiągnie temperaturę 6-8 °C na głębokości 10 cm
B. Przed 15 marca w południowo - zachodnim regionie kraju
C. W trakcie kwitnienia mniszka lekarskiego oraz stokrotki polnej
D. Gdy temperatura gleby osiągnie 1-3 °C na głębokości 5 cm
ROL.10 Pytanie 910
Organizacja i nadzorowanie pr…

W uprawie buraków, aby zlikwidować podeszwy płużne oraz stworzyć sprzyjające warunki dla systemu korzeniowego, wykorzystuje się

A. glebogryzarkę
B. wał pierścieniowy
C. głębosz
D. wał wgłębny
ROL.04 Pytanie 911
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czy łuszczyna to owoc

A. rzepaku
B. nostrzyka
C. lucerny chmielowej
D. seradeli
ROL.10 Pytanie 912
Organizacja i nadzorowanie pr…

Efektywnym sposobem na zapobieganie erozji gleb jest

A. regulowanie pH gleby
B. szczepienie nasion koniczyny bakteriami brodawkowymi
C. intensywne nawożenie azotem
D. stosowanie właściwego zmianowania
ROL.04 Pytanie 913
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nie wykonujemy bronowania pola bezpośrednio po

A. orce wiosennej
B. podorywce
C. orce przedzimowej
D. orce siewnej
ROL.10 Pytanie 914
Organizacja i nadzorowanie pr…

Włókowanie to początkowy zabieg przeprowadzany wiosną na gruntach

A. średnich
B. ciężkich
C. torfowych
D. lekkich
ROL.04 Pytanie 915
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po przeprowadzeniu analizy SWOT rolnik zdecydował się zrezygnować z planowanej uprawy ziemniaków. Który z aspektów analizy mógłby uznać za zagrożenie dla tej uprawy?

A. Niekorzystne warunki pogodowe.
B. Niewystarczającą powierzchnię magazynową.
C. Niską skalę produkcji.
D. Brak odpowiednich urządzeń.
ROL.10 Pytanie 916
Organizacja i nadzorowanie pr…

Łączenie osobników tej samej rasy to

A. Bastardyzacja
B. Hybrydyzacja
C. Kojarzenie
D. Krzyżowanie
ROL.04 Pytanie 917
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Początkowa masa bukata w określonej grupie wiekowej oraz produkcyjnej wynosi 85 kg. Masa końcowa osiąga 450 kg. Średni okres opasu tego typu trwa 12 miesięcy. Wyznacz dobowe przyrosty masy ciała?

A. 750 g
B. 600 g
C. 1 000 g
D. 800 g
ROL.10 Pytanie 918
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż środki, których można użyć do zwalczania zarazy ziemniaczanej.

Środki ochrony roślin dostępne w gospodarstwie
A.HerbicydyAfalon Dyspersyjny 450 SC, Titus 25 WG
B.FungicydyDithane 75 WG, Bravo 75 WG
C.InsektycydyDecis 2,5 EC, Fastac 10 EC
D.DesykantyReglone, Basta

A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
ROL.04 Pytanie 919
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką maksymalną wysokość pryzmy można osiągnąć, układając worki z paszą ręcznie?

A. 10,5 m
B. 50,0 cm
C. 1,5 m
D. 40,0 cm
ROL.04 Pytanie 920
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kluczowe elementy do skutecznego kiełkowania nasion roślin uprawnych to

A. wilgotność i ciepło
B. gleba o odpowiednim pH
C. promieniowanie słoneczne
D. światło oraz woda
Strona wykorzystuje pliki cookies do poprawy doświadczenia użytkownika oraz analizy ruchu. Szczegóły