Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. sortowaniu na sitach o prostokątnych otworach
B. czyszczeniu w cyklonie osadczym
C. czyszczeniu w strumieniu powietrza
D. sortowaniu na sitach o okrągłych otworach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż właściwą sekwencję elementów układu napędowego traktora rolniczego?
A. Silnik, sprzęgło, skrzynia biegów, tylny most
B. Skrzynia biegów, silnik, sprzęgło, tylny most
C. Silnik, sprzęgło, tylny most, skrzynia biegów
D. Sprzęgło, silnik, tylny most, skrzynia biegów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Herbicydy stosowane w glebie najczęściej aplikowane są w postaci oprysku
A. drobnokroplistego
B. średniokroplistego
C. grubokroplistego
D. różnokroplistego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z dostępnych w gospodarstwie środków chemicznej ochrony roślin stosuje się w uprawie pszenicy ozimej w celu ochrony przed chorobami grzybowymi?
| Środki ochrony roślin dostępne w gospodarstwie | |
| Fungicyd | Adexar Plus |
| Herbicyd | Biathlon 4D |
| Insektycyd | Fastac 10 AC |
| Rodentycyd | Klerat K |
A. Biathlon 4 D.
B. Adexar Plus.
C. Klerat K.
D. Fastac 10 AC.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych z tabeli określ temperaturę składowania mleka pasteryzowanego, w której zachowa ono trwałość przez 10 dni?
| Temperatura składowania [°C] | Trwałość [dni] |
|---|---|
| 2 | 40 |
| 4 | 20 |
| 6 | 10 |
| 8 | 5 |
| 10 | 2,5 |
| 12 | 1,25 |
A. 6°C
B. 4°C
C. 10°C
D. 2°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W celu zwiększenia wchłaniania wody i przyspieszenia procesu kiełkowania płytko zasianych nasion, jakie urządzenie można zastosować?
A. włóki polowe
B. wały strunowe
C. wały gładkie
D. brony zębowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie jest używane do mieszania śrut zbożowych oraz koncentratów paszowych?
A. gniotownik ziarna.
B. mieszalnik pasz.
C. rozdrabniacz uniwersalny.
D. śrutownik bijakowy.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż system hodowli bydła mięsnego, który gwarantuje:
- dostęp zwierząt do najlepszej i najzdrowszej paszy,
- mniejsze straty paszy, oszczędność pracy,
- niższe wydatki, lepsze warunki sprzyjające zdrowiu zwierząt?
A. Utrzymanie kombiboksowe
B. Utrzymanie oborowe, wolnostanowiskowe
C. Utrzymanie uwięziowe, ściołowe
D. Utrzymanie pastwiskowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby urządzenia do melioracji wód działały efektywnie, przynajmniej raz w roku konieczne jest
A. udrażnianie sieci drenarskiej
B. wykaszanie skarp rowów
C. sprawdzanie i czyszczenie studzienek
D. odmulać dno rowów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cielęta do drugiego tygodnia życia powinny być hodowane
A. na stanowiskach bez ściółki
B. w indywidualnych kojcach na ściółce
C. w grupowych kojcach bez ściółki
D. na stanowiskach z głęboką ściółką
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obecność na liściach buraków deformacji w postaci powyginanych i skędzierzawionych kształtów, z nieregularnymi plamkami w odcieniach jasno i ciemnozielonym, sugeruje występowanie
A. żółtaczki buraka
B. mączniaka właściwego buraka
C. parcha pierścieniowego
D. mozaiki buraka
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zabiegi mechaniczne pielęgnacyjne na plantacjach ziemniaków powinny być zakończone do
A. zwarcia międzyrzędzi
B. wzejścia wszystkich roślin
C. przekwitania roślin
D. zaschnięcia łodyg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy najlepiej wprowadzać nawozy wapniowe?
A. po żniwach pod podorywkę
B. jesienią razem z obornikiem pod orkę przykrywającą obornik
C. późną jesienią pod orkę przedzimową
D. pod wiosenne zabiegi uprawowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Materiał siewny bazowy jest przeznaczony do wytwarzania materiału siewnego kategorii
A. handlowy
B. standard
C. kwalifikowany
D. elitarny
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kontrola weterynaryjna oraz oznaczanie mięsa informuje
A. o zawartości tkanki mięśniowej
B. o wartości użytkowej mięsa
C. o terminie przydatności do spożycia
D. o grubości tkanki tłuszczowej
Organizacja i nadzorowanie pr…
W gospodarstwie zajmowano się tuczem trzody chlewnej od masy 30 kg do 110 kg. Całkowite zużycie mieszanki pełnoporcjowej dla jednego osobnika wyniosło 240 kg. Jakie było zużycie tej mieszanki na 1 kg przyrostu wagi tucznika?
A. 2,5 kg
B. 2,0 kg
C. 3,0 kg
D. 3,5 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie pokazów, prezentując bydło w ringu, prowadzący powinien
A. prowadzić zwierzę w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara
B. prowadzić zwierzę idąc po jego lewej stronie
C. trzymać rękę na kółku prezenterki, a nie na łańcuszku (linki)
D. ustawiać zwierzę jak najbliżej krawędzi ringu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Skuteczną metodą zapobiegania chorobom grzybowym w uprawach zbóż jest
A. zaprawianie ziarna
B. odpowiedni odczyn gleby
C. gęstszy siew
D. niska temperatura w zimie
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ocena przezimowania uprawy rzepaku jest przeprowadzana na podstawie
A. momentu rozpoczęcia wegetacji roślin.
B. wysokości pędu.
C. stanu szyjki korzeniowej.
D. położenia pąku wierzchołkowego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najlepszy moment na sadzenie ziemniaków wypada, gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiągnie wartość
A. 1-2°C
B. 7-8°C
C. 3-4°C
D. 5-6°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką objętość powinien mieć silos, aby pomieścić 6000 dt, jeżeli 1 m3 kiszonki ma masę mniej więcej 650 kg?
A. około 600 m3
B. około 1083 m3
C. około 650 m3
D. około 923 m3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z poniższych nawozów można stosować na użytkach rolnych zarówno przed siewem, jak i jako nawożenie pogłówne?
A. Superfosfat potrójny
B. Sól potasowa
C. Saletra wapniowa
D. Saletra amonowa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z
A. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
B. pylistości nawozów fosforowych
C. wybuchowości nawozów saletrzanych
D. higroskopijnością nawozów krystalicznych
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z ras, wykazująca cechy dystrofii mięśniowej, osiąga najwyższą jakość mięsa?
A. Limousine
B. Piemontese
C. Charolaise
D. Błękitna belgijska
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe dla lochy karmiącej wynosi
| Grupa produkcyjna | Koncentracja energii EM (MJ) | Białko ogólne (g) | Białko strawne (g) |
|---|---|---|---|
| Loszki 30 – 110 kg | 29,0 | 365 | 290 |
| Lochy ciąża do 90 dni | 26,0 | 281 | 225 |
| Lochy ciąża powyżej 90 dni | 38,0 | 479 | 380 |
| Lochy laktacja 6 tydzień | 68,0 | 881 | 700 |
A. 26 MJ i 225 g b.s.
B. 29 MJ i 290 g b.s.
C. 68 MJ i 700 g b.s.
D. 38 MJ i 380 g b.s.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ramach skupu objętego zakupami interwencyjnymi Agencji Rynku Rolnego zbadano 4 próbki ziarna żyta. Która z badanych próbek spełnia wymagania jakościowe określone dla żyta podane w tabeli?
| Wymagania jakościowe | Żyto - ziarno |
|---|---|
| Maksymalna wilgotność | 14,5% |
| Maksymalna zawartość zanieczyszczeń | 8% |
A. Próbka 4: wilgotność ziarna - 15,0%, zawartość zanieczyszczeń - 9%.
B. Próbka 3: wilgotność ziarna - 14,0%, zawartość zanieczyszczeń - 7,5%.
C. Próbka 2: wilgotność ziarna - 14,8%, zawartość zanieczyszczeń - 8%.
D. Próbka 1: wilgotność ziarna - 14,5%, zawartość zanieczyszczeń - 9%.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wyznacz koszt jednego kilograma azotu zawartego w saletrze amonowej (34%), jeśli cena 100 kg tego nawozu wynosi 85 zł?
A. 0,28 zł
B. 2,50 zł
C. 2,89 zł
D. 0,25 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Tuczniki trzymane w kojcach bezściołowych muszą w dniu narodzin przejść proces
A. kurtyzowania ogonków
B. kastracji
C. karbowania uszu
D. tatuowania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Firma produkuje każdego dnia 1 000 litrów soków owocowych, ponosząc łączne dzienne koszty ich wytworzenia na poziomie 2 000 zł. Cena sprzedaży soków ustalona przez firmę wynosi 2,20 zł/l. Zysk, jaki firma uzyskuje na sprzedaży jednego litra tych soków, wynosi
A. 0,50 zł/l
B. 1,00 zł/l
C. 2,00 zł/l
D. 0,20 zł/l
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż kategorię roślin, które pozostawiają w glebie pozostałości pożniwne bogate w azot oraz mogą stanowić paszę o wysokiej wartości biologicznej przez zawartość aminokwasów egzogennych?
A. Niemotylkowe pastewne
B. Motylkowe pastewne
C. Okopowe pastewne
D. Zbożowe pastewne
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które ze zbóż jest najbardziej odporne na suszę?
A. Proso
B. Pszenica
C. Jęczmień
D. Owies
Organizacja i nadzorowanie pr…
W czasie zimnej i klarownej nocy, gdy powietrze nasycone wilgocią stykając się z obiektami na ziemi, formuje się
A. szadź
B. szron
C. okiść
D. rosa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Widoczne zwiększenie objętości brzucha, wypełnienie dołów głodowych (szczególnie po lewej stronie), apatia, brak łaknienia, zwierzę porusza się z oporem, stoi z rozstawionymi nogami. W poważniejszych sytuacjach napięte powłoki brzucha, twarde doły głodowe pod uciskiem, stękanie, ryczenie, wyciągnięta szyja i wysunięty język, zasinienie błon śluzowych, duszność, bezwładne oddawanie kału. czy te objawy mogą świadczyć o wystąpieniu u krowy
A. zatrucia
B. tężyczki pastwiskowej
C. brucelozy
D. wzdęcia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zakład Paszowy INDOPOL produkuje codziennie 2 000 kg paszy, ponosząc następujące wydatki:
- za ziarno 1 400 zł,
- za koncentrat 200 zł,
- za energię 100 zł,
- za płace z narzutami 200 zł,
- koszty wydziałowe 500 zł.
Jakie są koszty wytworzenia 1 kg paszy?
A. 1,20 zł
B. 0,90 zł
C. 0,95 zł
D. 0,80 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zapotrzebowanie na energię strawną (MJ) dla klaczy karmiącej o masie ciała 600 kg w czwartym miesiącu laktacji wynosi
| Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe klaczy karmiących o różnej masie ciała | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Masa ciała kg | M-c laktacji | Sucha masa kg | Energia strawna MJ | Białko ogólne strawne g | Ca g | P g |
| 400 | 1 - 3 | 10,0 | 110 | 960 | 40 | 27 |
| 4 - 6 | 9,0 | 94 | 710 | 33 | 22 | |
| 500 | 1 - 3 | 12,5 | 130 | 1130 | 50 | 34 |
| 4 - 6 | 11,0 | 111 | 840 | 41 | 27 | |
| 600 | 1 - 3 | 14,0 | 148 | 1290 | 60 | 40 |
| 4 - 6 | 13,0 | 126 | 950 | 49 | 30 | |
| 700 | 1 - 3 | 15,0 | 164 | 1450 | 69 | 46 |
| 4 - 6 | 14,0 | 141 | 1070 | 57 | 38 | |
A. 126 MJ
B. 164 MJ
C. 130 MJ
D. 148 MJ
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aromat miodu z ziaren zbóż w magazynie sugeruje
A. porażenie śniecią cuchnącą
B. zachodzący proces fermentacji
C. niewłaściwy proces suszenia
D. obecność rozkruszka mącznego
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość energii metabolicznej pobierze nioska, która każdego dnia spożywa 100 g mieszanki pełnoporcjowej zawierającej 11,3 MJ energii metabolicznej w 1 kg?
A. 1,13 MJ
B. 113 MJ
C. 0,11 MJ
D. 11,3 MJ
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Analiza finansowa przedsiębiorstwa ujawnia, że wartość wskaźnika bieżącej płynności finansowej wynosi 1,5. Taki stan rzeczy sugeruje, że firma
A. jest w obliczu bankructwa
B. przechowuje nadmiar zapasów
C. nie ma zdolności do uzyskania kredytu
D. ma zdolność do regulowania swoich zobowiązań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W roku obrotowym zakład przetwórstwa mięsnego uzyskał zysk wynoszący 150 000 zł. Przetwórnia rozlicza się z Urzędem Skarbowym, płacąc podatek dochodowy od osób prawnych w wysokości 19%. Jaką kwotę podatku uiści za rok obrotowy?
A. 28 500 zł
B. 121 500 zł
C. 12 150 zł
D. 2 850 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie symptomów określ schorzenie bydła:
Na grzbiecie zwierząt zauważalne są guzki osiągające rozmiar orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na wierzchołku guzka dostrzega się otwór zatkany ropną wydzieliną.
A. ketoza
B. pryszczyca
C. bruceloza
D. gza wica