Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 81
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym okresem na nawożenie obornikiem użytków zielonych jest

A. późna jesień
B. początek lata
C. wczesna wiosna
D. wczesna jesień
ROL.10 Pytanie 82
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najczęściej anemię u prosiąt wywołuje niedobór lub brak w diecie

A. wapnia
B. molibdenu
C. magnezu
D. żelaza
ROL.04 Pytanie 83
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane

A. w kanałach strzykowych
B. w zatoce mlekonośnej
C. w pęcherzykach mlekotwórczych
D. w kanalikach mlekonośnych
ROL.04 Pytanie 84
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Efektywnym sposobem na zwalczanie wołka zbożowego w wypełnionym silosie jest

A. podniesienie temperatury przechowywania
B. użycie karmnika deratyzacyjnego
C. fumigacja magazynu środkiem do dezynsekcji zbóż
D. dezynfekcja pomieszczenia
ROL.04 Pytanie 85
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest zadanie otoczkowania nasion buraków cukrowych?

A. zwiększenie rozmiarów nasion
B. dostosowanie kształtu i wielkości nasion do wymagań precyzyjnego siewu
C. opóźnienie procesu kiełkowania nasion
D. zmniejszenie wagi nasion
ROL.04 Pytanie 86
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maksymalna liczba komórek somatycznych w 1 ml mleka krowiego klasy ekstra nie powinna przekraczać

A. 400 tys.
B. 40 tys.
C. 100 tys.
D. 4 tys.
ROL.04 Pytanie 87
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z poniższych roślin uprawnych stanowi najlepszy przedplon dla żyta?

A. jęczmień ozimy
B. jęczmień jary
C. żyto
D. ziemniak
ROL.04 Pytanie 88
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką wadę niesie ze sobą wykorzystanie kolektorów słonecznych w gospodarstwie rolnym?

A. niewielka liczba dostawców
B. wysoki koszt utrzymania
C. spadek efektywności w okresie zimowym
D. emisja szkodliwych substancji dla środowiska
ROL.04 Pytanie 89
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę i maksymalną wilgotność powietrza, którą należy zapewnić w oborze krów mlecznych.

Grupa zwierzątOptymalne warunki zoohigieniczne
Temperatura (°C)Wilgotność (%)
Krowy mleczne10 – 1660 – 85
Cielęta do 3 miesięcy12 – 2060 – 85
Jałówki powyżej 6 miesięcy8 – 1660 – 85
Opasy10 – 1860 – 85

A. Temperatura 16 °C i wilgotność 60 %.
B. Temperatura 10 °C i wilgotność 85 %.
C. Temperatura 10 °C i wilgotność 60 %.
D. Temperatura 8 °C i wilgotność 85 %.
ROL.10 Pytanie 90
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie urządzenie stosuje się do pomiaru parowania?

A. deszczomierza Hellmanna
B. psychrometru Augusta
C. higrometru włosowego
D. ewaporometru Wilda
ROL.04 Pytanie 91
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe ryzyko wypadku w kombajnie zbożowym generuje zespół

A. młócący
B. jezdny
C. żniwny
D. napędowy
ROL.10 Pytanie 92
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby zachować odpowiednią głębokość i umożliwić odpływ wody z wylotów drenarskich, odmulanie dna rowów melioracyjnych powinno być przeprowadzane co najmniej

A. dwa razy w roku, na początku oraz na końcu sezonu wegetacyjnego
B. jeden raz w roku
C. jeden raz na 4 – 5 lat
D. jeden raz w miesiącu, z wyjątkiem okresu zimowego
ROL.10 Pytanie 93
Organizacja i nadzorowanie pr…

Program komputerowy "INRAtion" jest przeznaczony do

A. wyliczania stopnia pokrewieństwa stada
B. opracowywania dawek pokarmowych dla świń
C. opracowywania dawek pokarmowych dla bydła
D. prowadzenia elektronicznej ewidencji stada
ROL.10 Pytanie 94
Organizacja i nadzorowanie pr…

Pojawienie się chmur latem zwiastuje nadchodzącą burzę

A. kłębiasto-deszczowych oraz spadek ciśnienia
B. pierzastych oraz wzrost ciśnienia
C. warstwowych oraz wzrost ciśnienia
D. pierzastych oraz spadek ciśnienia
ROL.04 Pytanie 95
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Producent zaprezentował na rynku innowacyjny ciągnik sadowniczy z systemami opryskowymi, który planuje sprzedawać w bardzo wysokiej cenie. Taka strategia może sugerować

A. spadek liczby nabywców
B. wzrost liczby kupujących
C. przewyższenie oferty konkurencji
D. identyfikację luki rynkowej
ROL.10 Pytanie 96
Organizacja i nadzorowanie pr…

W stadzie owiec hodowanych na jagnięta rzeźne, zwiększenie współczynnika urodzeń można osiągnąć poprzez krzyżowanie samic rasy lokalnej z trykami rasy

A. berrichon du cher
B. romanowskiej
C. ile de france
D. dorset
ROL.10 Pytanie 97
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile paszy należy przygotować dla 500 niosek, jeśli dzienne zapotrzebowanie na mieszankę pełnoporcjową wynosi 150 g i okres karmienia trwa 30 dni?

A. 7500 kg
B. 2250 kg
C. 1500 kg
D. 4500 kg
ROL.04 Pytanie 98
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką temperaturę powinno mieć mleko przeznaczone do sprzedaży w momencie odbioru z gospodarstwa?

A. do 12 h od udoju - do 15 °C
B. raz na dobę - do 10 °C
C. do 6 h od udoju - do 20 °C
D. co dwa dni - do 6 °C
ROL.04 Pytanie 99
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W firmie zauważono brak składników majątkowych, który nie był spowodowany winą pracownika, a wynikał z okoliczności losowych. Który z metod rozliczenia tych niedoborów jest odpowiedni?

A. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Straty nadzwyczajne
B. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Roszczenia sporne
C. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Koszty handlowe
D. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Należności z tytułu niedoborów
ROL.04 Pytanie 100
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Warzywa konserwowane w zalewie słodko-kwaśnej z użyciem kwasu octowego to

A. koncentraty
B. marynaty
C. soki
D. przeciery
ROL.04 Pytanie 101
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Plantator pomidorów, który codziennie zbiera 20 kilogramów pomidorów, powinien wybrać formę sprzedaży swoich produktów jako

A. wysyłkową
B. na targowisku
C. w swoim własnym sklepie
D. hurtową
ROL.04 Pytanie 102
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile kilogramów kiszonki z kukurydzy, zawierającej 30% suchej masy, można maksymalnie dać krowie o wadze 600 kg, jeśli jej dzienne zapotrzebowanie na suchą masę wynosi 3,5% masy ciała?

A. 70 kg
B. 30 kg
C. 45 kg
D. 21 kg
ROL.10 Pytanie 103
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż rasę bydła, która nadaje się do ekstensywnego hodowli?

A. Charolaise
B. Piemontese
C. Aberdeen angus
D. Belgijska biało-błękitna
ROL.10 Pytanie 104
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podawanie owcom wody rano oraz oferowanie im suchych pasz objętościowych przed wyjściem na pastwisko pomaga uniknąć

A. tężyczki pastwiskowej
B. kulawki zanokcicowej
C. motylicy wątrobowej
D. wzdęcia żwacza
ROL.10 Pytanie 105
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeśli na łące trzypolowej stosuje się dawkę azotu wynoszącą 170 kg N/ha w trzech częściach: 50% na pierwszy pokos, 30% na drugi pokos oraz 20% na trzeci pokos, to jaką ilość saletry amonowej (34% N) należy użyć na 2 ha łąki w pierwszej partii?

A. 500 kg
B. 100 kg
C. 250 kg
D. 200 kg
ROL.04 Pytanie 106
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kastrację koziołków przy użyciu metody bezkrwawnej, polegającej na miażdżeniu nasieniowodów za pomocą kleszczy "Burdizzo", zaleca się wykonywać w wieku

A. 1 roku
B. 0,5-3 miesięcy
C. 6-9 miesięcy
D. 1 tygodnia
ROL.04 Pytanie 107
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produkcja cebuli i kapusty, które są klasyfikowane jako warzywa uprawiane w gruncie, odznacza się

A. wysokim zapotrzebowaniem na kapitał
B. niskim wymaganiem dotyczącym ziemi
C. niskim zapotrzebowaniem na pracę
D. wysokim zapotrzebowaniem na pracę
ROL.10 Pytanie 108
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kiedy powinno się przeprowadzić zasuszenie krowy, jeśli planowane wycielenie ma miejsce 15 maja?

A. 7 maja
B. 15 marca
C. 7 czerwca
D. 15 lipca
ROL.10 Pytanie 109
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najlepiej do orki obszarów zadarnionych nadają się odkładnice o formie

A. śrubowej
B. cylindroidalnej
C. cylindrycznej
D. trójkątnej
ROL.04 Pytanie 110
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Liczba drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie powinna być wyższa niż

A. 400 tys.
B. 200 tys.
C. 300 tys.
D. 100 tys.
ROL.04 Pytanie 111
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile poideł komorowych o długości 2 m trzeba zainstalować w oborze boksowej na 120 krów o masie 600 kg, aby spełnić zamieszczone normy?

Masa zwierzęcia (kg) od:300400500600700
Liczba zwierząt na poidło miskowe88666
Liczba zwierząt na 1 metr poidła komorowego1312111010

A. 6
B. 10
C. 2
D. 12
ROL.04 Pytanie 112
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa bydła należy do ras mięsnych?

A. Nizinna czarno - biała
B. Polska czerwona
C. Jersey
D. Charolaise
ROL.04 Pytanie 113
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Typ mięsno-tłuszczowy reprezentują świnie rasy

A. wielka biała polska
B. puławska
C. duroc
D. hampshire
ROL.04 Pytanie 114
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z podanych roślin uprawnych posiada największe wymagania temperaturowe w trakcie rozwoju organów wegetatywnych?

A. Gryka
B. Ziemniaki
C. Owies
D. Kukurydza
ROL.04 Pytanie 115
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Masarnia, która produkuje wyroby według tradycyjnych metod, dostarczała swoje wyroby do sieci delikatesów, które są przez klientów postrzegane jako ekskluzywne. Dysponując wolnymi zdolnościami produkcyjnymi, postanowiła wytwarzać popularne wędliny oraz otworzyć własny sklep w pobliskim mieście. Jakie to działanie ilustruje?

A. rozwoju rynku
B. rozwoju produktu
C. penetracji rynku
D. dywersyfikacji
ROL.04 Pytanie 116
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką szerokość powinny mieć międzyrzędzia podczas uprawy buraków cukrowych?

A. 15 - 18 cm
B. 28 - 32 cm
C. 42 - 50 cm
D. 7 - 10 cm
ROL.04 Pytanie 117
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie czynności powinny być podjęte w glebie tuż przed siewem jęczmienia jarego?

A. agregat uprawowy
B. orkę siewną z wałem Campbella
C. glebogryzarkę
D. wał gładki
ROL.04 Pytanie 118
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Szkodnik, który odżywia się w pąkach kwiatowych oraz niszczy zawiązki zalążni i pylników, to

A. pchełka ziemna
B. stonka ziemniaczana
C. oprżedzik pręgowany
D. słodyczek rzepakowy
ROL.04 Pytanie 119
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pierwszym narzędziem używanym na wiosnę do przerywania parowania oraz wyrównywania gleby jest

A. wał
B. kultywator
C. brona
D. włóka
ROL.04 Pytanie 120
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Sianokiszonkę z traw w balotach, zebraną w dniu 1 czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt

A. po upływie dwóch tygodni od jej przygotowania
B. około 6 tygodni po jej przygotowaniu
C. dopiero w czasie zimowego żywienia
D. bezpośrednio po owinięciu w folię