Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.10 Pytanie 1 281
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ilość kojców porodowych powinna wynosić 15% liczby matek przewidzianych do porodu. Jaką ilość kojców porodowych trzeba przygotować dla 80 sztuk maciorek kornych?

A. 8 kojców
B. 14 kojców
C. 16 kojców
D. 12 kojców
ROL.04 Pytanie 1 282
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podkiełkowywanie ziemniaków powinno przeprowadzać się w zakresie temperatur

Optymalne warunki przechowywania bulw
Etapy przechowywaniaTemperatura
Dojrzewanie bulw 1÷2 tygodniepow. 15 °C
Schładzanie 2÷3 tygodniestopniowe obniżanie do 4 °C
Długotrwałe przechowywanie2÷6 °C
Przygotowanie sadzeniaków na świetle 3÷5 tygodni10÷15 °C

A. 7-9 °C
B. 16-20 °C
C. 2-6 °C
D. 10-15 °C
ROL.10 Pytanie 1 283
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką całkowitą wartość brutto należy wpisać na fakturze VAT za podkucie 10 sztuk koni, jeżeli cena za jedną usługę wynosi 180 zł, a stawka VAT wynosi 23%?

A. 1800 zł
B. 3960 zł
C. 2200 zł
D. 2214 zł
ROL.10 Pytanie 1 284
Organizacja i nadzorowanie pr…

Czyszczenie kopyt przeprowadza się

A. krowom
B. koniom
C. cielętom
D. owcom
ROL.04 Pytanie 1 285
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Użycie w diecie trzody chlewnej pasz z dużą zawartością włókna prowadzi do

A. wzrostu strawności białka
B. redukcji uczucia sytości
C. wolniejszego przemieszczania się treści pokarmowej przez jelita
D. spadku wartości przyrostów
ROL.04 Pytanie 1 286
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez

A. wirusy przenoszone przez gryzonie
B. włośnię spiralnego
C. tasiemca
D. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
ROL.04 Pytanie 1 287
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Proces technologicznego dojrzewania bulw ziemniaków przeznaczonych do długotrwałego składowania powinien przebiegać

A. mniej niż 3 tygodnie w temperaturze 5°C
B. dłużej niż 2 tygodnie w temperaturze 15°C
C. mniej niż 2 tygodnie w temperaturze 15°C
D. dłużej niż 3 tygodnie w temperaturze 5°C
ROL.04 Pytanie 1 288
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do produkcji mięsa nadają się świnie

A. szybko rosnące i późno dojrzewające
B. szybko rosnące i wcześnie dojrzewające
C. wolno rosnące i późno dojrzewające
D. wolno rosnące i wcześnie dojrzewające
ROL.04 Pytanie 1 289
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Lucerna mieszańcowa zalicza się do roślin

A. motylkowych grubonasiennych
B. specjalnych
C. przemysłowych
D. motylkowych drobnonasiennych
ROL.04 Pytanie 1 290
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W systemie klatkowym hodowli kur niosek, nierównomierne rozdrobnienie mieszanki paszowej, w której zbyt duża ilość stanowi drobna frakcja, może wywołać

A. poprawę rozwoju żołądka mięśniowego
B. redukcję ilości pyłów w kurniku
C. zwiększenie poziomu spożycia wody
D. zmniejszenie spożycia paszy
ROL.04 Pytanie 1 291
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obrębie gospodarstwa rolnego płynne nawozy naturalne powinny być

A. aplikowane na pole na zamarzniętą ziemię
B. trzymane na płycie gnojowej obok obornika
C. przechowywane w hermetycznych zbiornikach
D. systematycznie wywożone na pole
ROL.04 Pytanie 1 292
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie rośliny są odpowiednie do uprawy jako późne poplony ścierniskowe?

A. seradela i bobik
B. kukurydza i owies
C. łubin biały i łubin żółty
D. facelia i gorczyca biała
ROL.04 Pytanie 1 293
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Polifoska to nawóz

A. dwuskładnikowy.
B. fosforowy.
C. polifosforanowy.
D. wieloskładnikowy.
ROL.04 Pytanie 1 294
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięso wieprzowe uzyskane z własnego (gospodarskiego) uboju można spożywać po

A. schłodzeniu do temperatury 4°C
B. przebadaniu mięsa w kierunku włośnicy
C. zgłoszeniu uboju do ARiMR
D. upływie 24 godzin od momentu uboju
ROL.04 Pytanie 1 295
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak długo po przygotowaniu kiszonki można ją najwcześniej podać do skarmiania?

A. Po 3 miesiącach
B. Po 5 miesiącach
C. Po 6 tygodniach
D. Po 2 tygodniach
ROL.10 Pytanie 1 296
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na uprawach rzepaku najlepiej monitorować początkowe naloty oraz aktywność chrząszczy słodyszka rzepakowego za pomocą

A. białych tablic lepowych
B. pułapek lepowych z feromonem płciowym
C. pędów pułapkowych
D. żółtych naczyń z wodą
ROL.10 Pytanie 1 297
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zjawisko hipertrofii obserwowane u rasy Belgian Blue

A. zwiększa libido buhajów
B. poprawia wskaźniki rozmnażania tej rasy
C. zwiększa przyrost tkanki mięśniowej
D. zwiększa akumulację tkanki tłuszczowej
ROL.04 Pytanie 1 298
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z danych finansowych zakładu mięsnego Kabanos wynika, że wartość aktywów osiągnęła 25 000 zł, kapitał obcy wynosi 3 000 zł, a kapitał zakładowy to 18 000 zł. Jak wysoki był zysk masarni w bieżącym roku?

A. 21 000 zł
B. 4 000 zł
C. 18 000 zł
D. 3 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 299
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przygotowując ciągnik do prac polowych, który wcześniej był używany w transporcie, należy go wyposażyć w

A. szerokie opony i podwyższyć ciśnienie
B. wąskie opony i zmniejszyć ciśnienie
C. szerokie opony i obniżyć ciśnienie
D. wąskie opony i zwiększyć ciśnienie
ROL.10 Pytanie 1 300
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oksytocyna to hormon produkowany przez

A. przysadkę mózgową
B. tarczycę
C. grasicę
D. część wysepkową trzustki
ROL.10 Pytanie 1 301
Organizacja i nadzorowanie pr…

Chmura cumulonimbus oznacza

A. silne opady i burze
B. długotrwałą i słoneczną pogodę
C. łagodne i długie opady
D. przelotne opady i nadchodzenie frontu ciepłego
ROL.10 Pytanie 1 302
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie instrukcji stosowania zaprawy nasiennej oblicz ilość preparatu potrzebną do zaprawienia 250 kg ziarna siewnego żyta.

Środek grzybobójczy w formie płynnego koncentratu o działaniu systemicznym do zaprawiania w zaprawiarkach przystosowanych do zapraw ciekłych i zawiesinowych ziarna siewnego zbóż ozimych i jarych.

ZAKRES STOSOWANIA I DAWKI

- pszenica ozima i jara; pszenżyto; żyto.

- zalecana dawka: 400 ml środka z dodatkiem 200 ml wody/ 100 kg ziarna

A. 1 000 ml
B. 2 500 ml
C. 4 000 ml
D. 500 ml
ROL.04 Pytanie 1 303
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do typu użytkowego mlecznego należy rasa

A. jersey
B. hereford
C. limousine
D. charolais
ROL.04 Pytanie 1 304
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W chlewniach, w systemie bezściołowym, do mechanicznego usuwania gnojowicy wykorzystuje się

A. przenośnik typu delta
B. samospływ okresowy
C. samospływ ciągły
D. szuflę mechaniczną
ROL.10 Pytanie 1 305
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najskuteczniej miotłę zbożową w zbożach ozimych zwalcza się

A. wiosną, w fazie strzelania w źdźbło
B. jesienią, po wschodach zbóż
C. wiosną, w fazie krzewienia zbóż
D. jesienią, przedsiewnie
ROL.10 Pytanie 1 306
Organizacja i nadzorowanie pr…

Czym mogą być zapowiadane nocne przymrozki?

A. niskie ciśnienie oraz duże zachmurzenie
B. zachodni wiatr oraz wysoka wilgotność powietrza
C. wiatr z północnego zachodu, niskie chmury oraz niewielka dobowa różnica temperatur
D. bezchmurne niebo, wysoka dobowa różnica temperatur i brak wiatru
ROL.10 Pytanie 1 307
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile potrzeba nasion tymotki łąkowej do siewu mieszanki na 2 ha pastwiska, jeżeli norma wysiewu przedstawionej mieszanki traw na trwałe użytki zielone wynosi 35 kg/ha?

Skład mieszanki traw

Kostrzewa łąkowa – 30%

Tymotka łąkowa – 15%

Wiechlina łąkowa – 15%

Kostrzewa czerwona – 30%

Koniczyna biała – 10%

A. 10,50 kg
B. 7,00 kg
C. 21,00 kg
D. 5,25 kg
ROL.04 Pytanie 1 308
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem
pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn.
(Wyciąg)
Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku.
Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3.
Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między:
18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g);

A. 6 listopada 2008 r.
B. 23 grudnia 2008 r.
C. 18 października 2008 r.
D. 6 listopada 2010 r.
ROL.04 Pytanie 1 309
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Elementem systemu agrobiznesu jest sektor

A. samorządowy
B. publiczny
C. finansowy
D. dystrybucyjny
ROL.10 Pytanie 1 310
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na obszarze 22 ha znajduje się 25 krów. Jaką ocenę poziomu obsady krów można przypisać temu gospodarstwu?

A. Wysoki (80-100 DJP na 100 ha UR)
B. Średni (60-80 DJP na 100 ha UR)
C. Bardzo wysoki (powyżej 100 DJP na 100 ha UR)
D. Niski (do 60 DJP na 100 ha UR)
ROL.04 Pytanie 1 311
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie pokarmowe lochy w okresie karmienia?

A. metod żywienia.
B. czasookresu laktacji.
C. wielkości miotu.
D. liczby oproszeń.
ROL.04 Pytanie 1 312
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Lokalny młyn przeprowadził analizę SWOT. Na podstawie tej analizy ustalono, że największą szansą na rozwój jest

A. stały odbiorca
B. brak konkurencji
C. wykwalifikowana kadra
D. nowoczesna technologia
ROL.04 Pytanie 1 313
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie rośliny powinny być zestawione ze sobą w trójpolowym systemie zmianowania?

A. kukurydza, ziemniaki, pszenica jara
B. kukurydza, rzepak, ziemniaki
C. rzepak, ziemniaki, kukurydza
D. ziemniaki, pszenica jara, owies
ROL.10 Pytanie 1 314
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby ułatwić oddzielenie skiby od calizny pola, w pługach instaluje się

A. listwę dokładającą
B. krój
C. ścinacz listwowy
D. przedpłużek
ROL.10 Pytanie 1 315
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak można poprawić strukturę gleb lekkich?

A. wykorzystanie obornika lub kompostu
B. kompleks zabiegów agrotechnicznych
C. siew roślin o płytkim systemie korzeniowym
D. aplikacja nawozów mineralnych
ROL.10 Pytanie 1 316
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie substancje stosuje się w celu uzupełnienia niedoborów składników odżywczych w diecie krów, gdy korzysta się z pasz objętościowych?

A. zielonki z roślin strączkowych
B. kiszonki z kukurydzy
C. mączki zwierzęce
D. mieszanki treściwe
ROL.10 Pytanie 1 317
Organizacja i nadzorowanie pr…

W przypadku gleb pszennych o dobrej jakości rotację w zmianowaniu powinno się zaczynać od

A. pszenicy jarej
B. koniczyny czerwonej
C. buraka cukrowego
D. jęczmienia ozimego
ROL.04 Pytanie 1 318
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj minerały, które najczęściej wykorzystuje się do nawożenia dolistnego roślin uprawnych?

A. Wapń oraz siarka
B. Azot i magnez
C. Potas z manganem
D. Fosfor oraz bor
ROL.04 Pytanie 1 319
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych z tabeli określ temperaturę składowania mleka pasteryzowanego, w której zachowa ono trwałość przez 10 dni?

Temperatura składowania [°C]Trwałość [dni]
240
420
610
85
102,5
121,25

A. 2°C
B. 10°C
C. 6°C
D. 4°C
ROL.04 Pytanie 1 320
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepiej fermentują pasze o

A. niskim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
B. wysokim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
C. średnim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
D. wysokim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka