Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1 361
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem
pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn.
(Wyciąg)
Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku.
Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3.
Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między:
18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g);

A. 23 grudnia 2008 r.
B. 6 listopada 2010 r.
C. 18 października 2008 r.
D. 6 listopada 2008 r.
ROL.04 Pytanie 1 362
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Piekarnia produkuje tylko jeden typ chleba oraz jeden typ bułek. W ciągu jednego dnia piecze 600 bochenków chleba oraz 1 200 bułek. Koszt wytworzenia jednego bochenka chleba w stosunku do kosztu produkcji jednej bułki wynosi 2:1. Całkowity dzienny koszt produkcji w piekarni wynosi 600 zł. Jakie są koszty wytworzenia jednego bochenka chleba i jednej bułki?

A. Chleb 0,50 zł, bułka 0,25 zł
B. Chleb 1,00 zł, bułka 0,50 zł
C. Chleb 1,00 zł, bułka 1,00 zł
D. Chleb 0,50 zł, bułka 0,50 zł
ROL.10 Pytanie 1 363
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z przedstawioną klasyfikacją, jeżeli tusza maciorki waży 62,5 kg, zawartość mięsa w tuszy wynosi 30 kg, to według której klasy jakościowej nastąpi rozliczenie zakładów mięsnych z hodowcą za dostarczony żywiec?

Klasyfikacja tusz owczych w skali EUROP
  • S – 60% lub więcej,
  • E – 55% lub więcej, ale mniej niż 60%,
  • U – 50% lub więcej, ale mniej niż 55%,
  • R – 45% lub więcej, ale mniej niż 50%,
  • O – 40% lub więcej, ale mniej niż 45%,
  • P – mniej niż 40%.
Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy ×100%
masa tuszy

A. Klasy O
B. Klasy R
C. Klasy E
D. Klasy U
ROL.10 Pytanie 1 364
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby zachować odpowiednią głębokość i umożliwić odpływ wody z wylotów drenarskich, odmulanie dna rowów melioracyjnych powinno być przeprowadzane co najmniej

A. jeden raz w roku
B. jeden raz w miesiącu, z wyjątkiem okresu zimowego
C. jeden raz na 4 – 5 lat
D. dwa razy w roku, na początku oraz na końcu sezonu wegetacyjnego
ROL.04 Pytanie 1 365
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Celem siewu nasion bobiku samokończącego jest

A. uzyskanie wyższej wydajności nasion
B. wydłużenie czasu wegetacji
C. ograniczenie infekcji chorobami grzybowymi
D. osiągnięcie wcześniejszego dojrzewania roślin
ROL.10 Pytanie 1 366
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby bulwy ziemniaka mogły być przechowywane przez długi czas w odpowiednich warunkach, potrzebna jest właściwa temperatura oraz wilgotność względna powietrza, które powinny wynosić odpowiednio

A. 2-6°C i 90-95%
B. 12-14°C i 90-95%
C. 7-8°C i 75-80%
D. 10-12°C i 75-80%
ROL.04 Pytanie 1 367
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakim wieku odsadza się źrebięta od klaczy?

A. 3 miesiące
B. 6 miesięcy
C. 9 miesięcy
D. 12 miesięcy
ROL.04 Pytanie 1 368
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oparciu o dane zawarte w tabeli określ maksymalną temperaturę transportu mleka surowego przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej.

Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej
Rodzaj produktuTemperatura
(°C)
Produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa2
Narządy wewnętrzne grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej3
Tuszki drobiowe, zajęczaki i drobna zwierzyna łowna4
Mleko surowe i śmietana6
Tusze grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej7

A. 4°C
B. 7°C
C. 6°C
D. 3°C
ROL.04 Pytanie 1 369
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Główne procesy trawienia błonnika u koni zachodzą w

A. prostnicy
B. jelicie ślepym
C. żołądku
D. jelicie cienkim
ROL.10 Pytanie 1 370
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby zredukować ryzyko łamliwości podstawy źdźbła, po pszenicy nie powinno się siewać

A. kukurydzy
B. rzepaku
C. gorczycy
D. jęczmienia
ROL.04 Pytanie 1 371
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są korzyści z przechowywania ziarna zbóż w metalowych silosach typu lejowego?

A. ograniczona zdolność magazynowania
B. ułatwiony proces wysypu ziarna
C. wymagana obszerna powierzchnia zabudowy
D. prosta procedura czyszczenia
ROL.10 Pytanie 1 372
Organizacja i nadzorowanie pr…

Nadwyżka bezpośrednia z produkcji żywca wołowego, obliczona w oparciu o dane w tabeli, wynosi

WyszczególnienieIlość
kg
Cena
w zł za kg
Wartość
w zł
Produkcja główna żywiec wołowy50073500
Koszty bezpośrednie w tym:
- koszt odnowienia stada-cielę w wieku 2 tygodni
- koszt paszy
- opieka weterynaryjna
- pozostałe koszty bezpośrednie
6512780
2100
85
10

A. 500 zł
B. 525 zł
C. 620 zł
D. 780 zł
ROL.04 Pytanie 1 373
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Otręby pszenne są stosowane w karmieniu zwierząt głównie z uwagi na swoje właściwości

A. zatwardzające
B. mlekopędne
C. bakteriobójcze
D. tuczące
ROL.04 Pytanie 1 374
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszą odmianą buraka do produkcji cukru w przemyśle cukrowniczym jest ta

A. o wysokiej wydajności oraz zawartości suchej masy w zakresie od 14% do 16%
B. o średniej wielkości korzeniach oraz zawartości cukru wynoszącej od 12% do 14%
C. o dużych plonach i zawartości suchej masy od 9% do 12%
D. o małych korzeniach i zawartości cukru od 19% do 21%
ROL.10 Pytanie 1 375
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż właściwe zmianowanie na glebach średnich

Kolejne lata uprawyA.B.C.D.
1Ziemniaki ++ZiemniakiZiemniaki ++Ziemniaki
2Jęczmień jaryJęczmień jary ++Rzepak ozimyPszenica ozima
3Rzepak ozimyPszenica ozimaPszenica ozimaJęczmień jary
4Pszenica ozimaRzepak ozimyJęczmień jaryRzepak ozimy ++

A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
ROL.04 Pytanie 1 376
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż prawidłowe zmianowanie dla gospodarstwa znajdującego się na glebach lekkich?

A. Żyto, owies, łubin żółty, ziemniaki
B. Ziemniaki, owies, łubin żółty, żyto
C. Owies, żyto, łubin żółty, ziemniaki
D. Ziemniaki, łubin żółty, owies, żyto
ROL.04 Pytanie 1 377
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do pokarmów treściwych należą

A. ziarno
B. siano
C. plewy
D. słoma
ROL.04 Pytanie 1 378
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe ryzyko zatrutymi podczas niewłaściwego użycia insektycydów w czasie kwitnienia roślin uprawnych dotyczą

A. ryb oraz organizmów wodnych
B. zwierzyny leśnej oraz łownych
C. pszczół oraz owadów zapylających
D. pożytecznych mikroorganizmów glebowych
ROL.04 Pytanie 1 379
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jan Kowalski prowadzi niewielki bar przydrożny. W celach podatkowych prowadzi Podatkową księgę przychodów i rozchodów oraz płaci podatek liniowy w wysokości 19%. Na podstawie zapisów w księdze oblicz, jaki był jego dochód netto.
- suma przychodów 45 000 zł
- suma kosztów 25 000 zł
- zysk brutto 20 000 zł

A. 16 200 zł
B. 3 800 zł
C. 20 000 zł
D. 5 000 zł
ROL.10 Pytanie 1 380
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie instrukcji stosowania zaprawy nasiennej Baytan Universal 094 FS, oblicz potrzebną ilość preparatu do zaprawienia 250 kg ziarna siewnego żyta.
BAYTAN UNIVERSAL 094 FS
Środek grzybobójczy w formie płynnego koncentratu o działaniu systemicznym
do zaprawiania w zaprawiarkach przystosowanych do zapraw ciekłych i zawiesinowych
ziarna siewnego zbóż ozimych i jarych.

ZAKRES STOSOWANIA I DAWKI
- pszenica ozima i jara; pszenżyto; żyto.
- zalecana dawka: 400 ml środka z dodatkiem 200ml wody/100 kg ziarna

A. 500 ml
B. 1000 ml
C. 4000 ml
D. 2500 ml
ROL.04 Pytanie 1 381
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który odcinek kręgosłupa ssaków hodowlanych, które są stałocieplne, ma ustaloną liczbę kręgów?

A. Szyjny
B. Lędźwiowy
C. Krzyżowy
D. Piersiowy
ROL.04 Pytanie 1 382
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest główne zadanie dezynfekcji przeprowadzanej w pomieszczeniach dla zwierząt?

A. zwalczanie szkodliwych gryzoni
B. pozbycie się zanieczyszczeń mineralnych
C. likwidacja szkodliwych insektów
D. eliminacja drobnoustrojów
ROL.04 Pytanie 1 383
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W uprawie rzepaku ozimego, w nawożeniu należy używać nawozów

A. wapniowych
B. fosforowych
C. potasowych
D. azotowych
ROL.04 Pytanie 1 384
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oborach, gdzie zwierzęta mają swobodny dostęp, aby uniknąć wzajemnego zranienia, przeprowadza się czynność

A. dezynfekcji
B. dekoronizacji
C. korygowania racic
D. odrobaczania
ROL.04 Pytanie 1 385
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na dzień 31 grudnia 2010 r. czynniki wpływające na wynik finansowy brutto młyna były następujące:
- poniesione wydatki rodzajowe 2 000 zł,
- dochody ze sprzedaży 3 500 zł,
- wzrost stanu produktów gotowych 200 zł.

Jaką wartość osiągnął wynik finansowy brutto młyna?

A. 5 500 zł
B. 200 zł
C. 1 700 zł
D. 1 500 zł
ROL.04 Pytanie 1 386
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka jest maksymalna liczba krów, które można hodować w ekologicznym gospodarstwie o powierzchni 18 ha, aby gęstość zwierząt nie przekraczała 2 DJP/ha?

A. 18
B. 36
C. 38
D. 28
ROL.10 Pytanie 1 387
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz ilość kiszonki z kukurydzy (35% s.m.) przechowywanej w silosie przejazdowym o wymiarach 6 m × 2 m × 10 m.

Parametry kiszonki z kukurydzy sporządzonej w silosie przejazdowym w zależności od zawartości suchej masy
KiszonkaSucha masa (%)Masa (kg/m3)
Kukurydza25770
30750
35710
40675

A. 85,20 t
B. 0,852 t
C. 852,0 t
D. 8,520 t
ROL.10 Pytanie 1 388
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz wartość miesięcznej sprzedaży 6000 litrów mleka od hodowcy, dla którego cena 1 litra mleka ustalana została według zamieszczonego cennika.

Cennik skupu mleka
Składniki ceny 1 litra mlekaCena jednostki
Wartość składników ceny
1 litra mleka
od hodowcy
Parametry podstawowe
Jednostka białka0,090,36
Jednostka tłuszczu0,040,16
Jednostka litra0,100,10
Klasa extra0,370,37
pozaklasowebez dopłaty-
Dopłaty do ilości / dostawa miesięczna/ i inne
900 - 1500 litrów0,03-
1501 - 4500 litrów0,04-
4501 - 7500 litrów0,050,05
do chłodzenia do temp 4°C0,080,08
do 1 l mleka z gospodarstw z atestem sanitarno-weterynaryjnym0,180,18
do 1 l mleka dla hodowców prowadzących ocenę wartości użytkowej bydła0,01-

A. 6720 zł
B. 5700 zł
C. 5940 zł
D. 7800 zł
ROL.04 Pytanie 1 389
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pan Nowak prowadzi hodowlę pieczarek. W ciągu roku przychody ze sprzedaży pieczarek wyniosły 100 000 zł. Koszty poniesione w tym okresie przedstawiały się następująco:
- zużycie surowców 30 000 zł,
- wynagrodzenia 20 000 zł,
- usługi zewnętrzne 5 000 zł,
- amortyzacja sprzętu 1 000 zł,
- podatki i opłaty 7 000 zł

Jaką kwotę zysku uzyskał ze sprzedaży pieczarek?

A. 50 000 zł
B. 30 000 zł
C. 37 000 zł
D. 36 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 390
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Użycie w diecie trzody chlewnej pasz z dużą zawartością włókna prowadzi do

A. wzrostu strawności białka
B. redukcji uczucia sytości
C. spadku wartości przyrostów
D. wolniejszego przemieszczania się treści pokarmowej przez jelita
ROL.10 Pytanie 1 391
Organizacja i nadzorowanie pr…

Minimalna powierzchnia dla 5 szt. cieląt średnich (ok. 110 kg m.c.) przewożonych w transporcie drogowym powinna wynosić

KategoriaPrzybliżona waga
w kg
Powierzchnia
w m2/zwierzę
Małe cielęta500,30 do 0,40
Cielęta średnie1100,40 do 0,70
Duże cielęta2000,70 do 0,95

A. 3m2
B. 4m2
C. 1 m2
D. 2m2
ROL.04 Pytanie 1 392
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki produkt z branży mleczarskiej powstaje poprzez wirowanie mleka?

A. Kefir
B. Maślanka
C. Jogurt
D. Śmietanę
ROL.10 Pytanie 1 393
Organizacja i nadzorowanie pr…

Rasa, która najlepsza jest do produkcji wołowiny o najwyższej jakości, to?

A. jersey
B. ayrshire
C. angler
D. piemontese
ROL.10 Pytanie 1 394
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile potrzeba nasion tymotki łąkowej do siewu mieszanki na 2 ha pastwiska, jeżeli norma wysiewu przedstawionej mieszanki traw na trwałe użytki zielone wynosi 35 kg/ha?

Skład mieszanki traw

Kostrzewa łąkowa – 30%

Tymotka łąkowa – 15%

Wiechlina łąkowa – 15%

Kostrzewa czerwona – 30%

Koniczyna biała – 10%

A. 7,00 kg
B. 10,50 kg
C. 5,25 kg
D. 21,00 kg
ROL.04 Pytanie 1 395
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Farma specjalizuje się w uprawie kukurydzy na ziarno, a co roku obsiewa 7 500 ha kukurydzy. Gdzie najlepiej sprzedać ziarno?

A. na giełdzie.
B. do zakładu paszowego.
C. na licytacji.
D. na rynku.
ROL.04 Pytanie 1 396
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym jest laktacja?

A. ilość mleka produkowana od porodu do porodu
B. wydzielanie mleka podczas dojenia
C. ilość mleka wytworzonego w ciągu roku
D. wydzielanie mleka przez samice
ROL.10 Pytanie 1 397
Organizacja i nadzorowanie pr…

Informacje o rolnictwie, specjalistyczne teksty dotyczące tej dziedziny oraz innowacyjne rozwiązania technologiczne w branży rolniczej są dostępne na stronie internetowej

A. https://pl.wikipedia.org
B. http://nowoczesnafarma.pl
C. http://www.eduinfo.pl
D. http://weterynarianews.pl
ROL.04 Pytanie 1 398
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W hodowli rzepaku ozimego nawozy organiczne mogą być używane przed orką

A. odwrotkę
B. przedzimową
C. przedsiewną
D. wiosenną
ROL.04 Pytanie 1 399
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie płody rolne są jednocześnie surowcem dla branży spożywczej oraz produktem żywnościowym?

A. korzeń buraka cukrowego
B. ziarno jęczmienne
C. nasiona rzepaku
D. mleko krowie
ROL.04 Pytanie 1 400
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przechowywanie akt osobowych pracownika odbywa się przez okres

A. 5 lat
B. 25 lat
C. 50 lat
D. 15 lat