Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1 401
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pomieszczenia do składowania powinny być wyposażone w specjalne zabezpieczenia przeciwpożarowe

A. polifoski
B. saletry
C. mikronawozów
D. superfosfatu
ROL.04 Pytanie 1 402
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po przeprowadzeniu analizy SWOT rolnik zdecydował się zrezygnować z planowanej uprawy ziemniaków. Który z aspektów analizy mógłby uznać za zagrożenie dla tej uprawy?

A. Niekorzystne warunki pogodowe.
B. Niewystarczającą powierzchnię magazynową.
C. Brak odpowiednich urządzeń.
D. Niską skalę produkcji.
ROL.04 Pytanie 1 403
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez

A. wirusy przenoszone przez gryzonie
B. tasiemca
C. włośnię spiralnego
D. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
ROL.04 Pytanie 1 404
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu przyspieszenia osiadania głębszych warstw gleby należy zastosować

A. wał gładki
B. wał Campbella
C. wał pierścieniowy
D. wał kolczatka
ROL.04 Pytanie 1 405
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Firma wystawiła swojemu klientowi fakturę VAT na sprzedaż wyrobów o wartości brutto 1 220 zł. Sprzedaż tych wyrobów jest objęta 22% stawką VAT. Jaką wartość netto ma ta faktura?

A. 440 zł
B. 1 000 zł
C. 220 zł
D. 1 440 zł
ROL.04 Pytanie 1 406
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podstawową operacją konserwacyjną studzienek drenarskich jest

A. zdejmowanie pokryw na okres zimowy
B. usuwanie osadów z dna studzienki
C. sprawdzanie drożności zbieraczy
D. uszczelnianie wnętrza studzienki
ROL.10 Pytanie 1 407
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż rasę bydła, która nadaje się do ekstensywnego hodowli?

A. Charolaise
B. Belgijska biało-błękitna
C. Aberdeen angus
D. Piemontese
ROL.04 Pytanie 1 408
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkrótszy okres wegetacji, spośród odmian kukurydzy wymienionych w tabeli, wykazuje mieszaniec o liczbie FAO

Klasy wczesności kukurydzy:
wczesne (do 220 FAO)
średniowczesne (230 – 250 FAO)
średniopóźne (260 – 290 FAO)
późne (300 – 350 FAO)

A. 220
B. 250
C. 290
D. 350
ROL.04 Pytanie 1 409
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który rodzaj nawożenia stosuje się jesienią, aby poprawić strukturę gleby i jej zdolność retencji wody?

A. Nawożenie organiczne
B. Nawożenie płynne
C. Nawożenie mineralne
D. Nawożenie dolistne
ROL.10 Pytanie 1 410
Organizacja i nadzorowanie pr…

W mechaniczno-chemicznej technice usuwania chwastów w uprawie ziemniaków, ostatnie obredlenie, tuż przed wschodami roślin, powinno być przeprowadzone przy użyciu

A. profilatora redlin
B. pielnika
C. brony chwastownika
D. pługa
ROL.10 Pytanie 1 411
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podejmując decyzję o zostawieniu rocznej jałówki w grupie zwierząt przeznaczonych do remontu stada krów mlecznych, konieczne jest zbadanie wyników wydajności jej

A. własnej.
B. rodzeństwa.
C. potomstwa.
D. przodków.
ROL.10 Pytanie 1 412
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile kojców potrzeba do odchowu jednego rzutu tuczników mięsnych w tuczarni prowadzonej według przedstawionych w tabeli założeń produkcyjnych?

WyszczególnieniaZałożenia produkcyjne
Roczna produkcja tuczników (szt.)600
Czas zajmowania stanowiska w kojcu (dni)90
Ilość rzutów w roku4
Ilość tuczników odchowanych w jednym rzucie (szt.)150
Ilość tuczników w jednym kojcu (szt.)25

A. 18 kojców
B. 12 kojców.
C. 6 kojców.
D. 24 kojce.
ROL.10 Pytanie 1 413
Organizacja i nadzorowanie pr…

Które produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej przez właściciela gospodarstwa agroturystycznego, utrzymującego zwierzęta wg podanego w tabeli stanu?

Pogłowie zwierząt w gospodarstwie
Gatunki rasy i grupy technologiczne zwierzątLiczba zwierząt (szt.)
Bydło: krowy mleczne – polska czerwona2
Cielęta do 3 m-ca1
Świnie: lochy - złotnicka pstra2
Tuczniki8
Drób: kaczki – pekin10

A. Mleko, śmietana i siara.
B. Jaja przepiórcze.
C. Tusze wieprzowe.
D. Tusze wołowe.
ROL.04 Pytanie 1 414
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pasze treściwe, które mają w pełni zrównoważoną zawartość składników odżywczych to

A. koncentraty wysokobiałkowe
B. mieszanki pełnoporcjowe
C. mieszanki witaminowo-mineralne
D. mieszanki uzupełniające
ROL.10 Pytanie 1 415
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przedstawione objawy świadczą o wystąpieniu

... Utrata apetytu, spadek wydajności mleka, wydalany suchy i twardy kał oraz wydychana woń acetonu u krów wysokomlecznych ...

A. biegunki.
B. mastitis.
C. kwasicy żwacza.
D. ketozy.
ROL.04 Pytanie 1 416
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Typ mięsno-tłuszczowy reprezentują świnie rasy

A. puławska
B. duroc
C. hampshire
D. wielka biała polska
ROL.10 Pytanie 1 417
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wśród zalecanych działań przeciwdziałających erozji można wymienić

A. likwidację trwałych użytków zielonych
B. pozostawianie pól bez roślinnej osłony
C. głęboką orkę przed zimą
D. orkę w kierunku poprzecznym do stoku
ROL.04 Pytanie 1 418
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Praca związana z podkiełkowaniem sadzonek jest czasochłonna, dlatego zaleca się ją wyłącznie w przypadku uprawy ziemniaków?

A. na chipsy
B. na wczesny zbiór
C. przemysłowych
D. pastewnych
ROL.04 Pytanie 1 419
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa owiec jest najlepsza do masowej produkcji wełny?

A. owca wielkopolska
B. merynos
C. owca fryzyjska
D. berishon du chaire
ROL.04 Pytanie 1 420
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, jaki dochód może osiągnąć rolnik ze sprzedaży kiszonki w gospodarstwie o powierzchni upraw kukurydzy wynoszącej 30 ha, jeśli uzyskał plon zielonki równy 50 ton/ha. Szacunkowa cena kiszonki z kukurydzy to 100 PLN/tonę. W obliczeniach należy uwzględnić straty produkcyjne w wysokości 20%.

A. 180 000 PLN
B. 150 000 PLN
C. 147 000 PLN
D. 120 000 PLN
ROL.04 Pytanie 1 421
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Firma mleczarska planuje wprowadzenie na rynek innowacyjnych serków o różnych smakach. Z uwagi na dużą konkurencję w tej branży, na początku zamierza oferować te produkty w cenie o 20% niższej niż u rywali. Tego typu działanie jest przykładem strategii marketingu

A. masowego
B. zróżnicowanego
C. skoncentrowanego
D. penetracyjnego
ROL.04 Pytanie 1 422
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Termin określający, jaka część z 100 czystych nasion wysianych na polu ma szansę wykiełkować w optymalnych warunkach, to

A. energiją kiełkowania
B. czystością materiału siewnego
C. zdrowotnością nasion
D. zdolnością kiełkowania
ROL.04 Pytanie 1 423
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem
pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn.
(Wyciąg)
Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku.
Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3.
Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między:
18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g);

A. 6 listopada 2010 r.
B. 6 listopada 2008 r.
C. 23 grudnia 2008 r.
D. 18 października 2008 r.
ROL.04 Pytanie 1 424
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką roślinę warto nawozić obornikiem w czasie uprawy?

A. wheat
B. potato
C. barley
D. rye
ROL.04 Pytanie 1 425
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zakład Paszowy INDOPOL produkuje codziennie 2 000 kg paszy, ponosząc następujące wydatki:
- za ziarno 1 400 zł,
- za koncentrat 200 zł,
- za energię 100 zł,
- za płace z narzutami 200 zł,
- koszty wydziałowe 500 zł.

Jakie są koszty wytworzenia 1 kg paszy?

A. 0,95 zł
B. 0,90 zł
C. 0,80 zł
D. 1,20 zł
ROL.10 Pytanie 1 426
Organizacja i nadzorowanie pr…

W postaci roztworu można stosować

A. siarczan amonowy
B. mocznik
C. saletrę amonową
D. saletrzak
ROL.10 Pytanie 1 427
Organizacja i nadzorowanie pr…

W celu uniknięcia anemii u prosiąt w drugim lub trzecim dniu po urodzeniu, podaje się im preparat, który zawiera

A. żelazo
B. witaminę D
C. wapń
D. probiotyk
ROL.04 Pytanie 1 428
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dlaczego regularne usuwanie chwastów jest istotne w produkcji roślinnej?

A. Aby zmniejszyć konkurencję o wodę i składniki odżywcze
B. Aby poprawić warunki wzrostu roślin poprzez lepsze nasłonecznienie
C. Aby zwiększyć estetykę upraw
D. Aby przyciągnąć zapylacze do kwitnących roślin
ROL.04 Pytanie 1 429
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najwcześniej wysiewaną rośliną ozimą jest

A. żyto
B. rzepak
C. pszenica
D. jęczmień
ROL.10 Pytanie 1 430
Organizacja i nadzorowanie pr…

U jakiego zwierzęcia występuje żołądek składający się z czterech komór?

A. kaczki
B. konia
C. kozy
D. prosiaka
ROL.04 Pytanie 1 431
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zakres fittingu przeprowadzanego na zwierzętach obejmuje

A. metody leczenia oraz korekty wad kończyn
B. czynności pielęgnacyjne przed aukcją lub wystawą
C. zabiegi po udoju dotyczące wymienia
D. rehabilitacyjne procedury dla koni po kontuzjach kończyn
ROL.04 Pytanie 1 432
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej

A. mięsnego
B. mleczno-mięsnego
C. mięsno-mlecznego
D. mlecznego
ROL.04 Pytanie 1 433
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj nawóz mineralny, który jest dozwolony w uprawach ekologicznych.

A. Nawóz amonowy
B. Granulowany superfosfat
C. Mączka fosforytowa
D. Karbid
ROL.04 Pytanie 1 434
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obrębie gospodarstwa rolnego płynne nawozy naturalne powinny być

A. systematycznie wywożone na pole
B. aplikowane na pole na zamarzniętą ziemię
C. przechowywane w hermetycznych zbiornikach
D. trzymane na płycie gnojowej obok obornika
ROL.04 Pytanie 1 435
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nie wykonujemy bronowania pola bezpośrednio po

A. orce wiosennej
B. orce siewnej
C. orce przedzimowej
D. podorywce
ROL.10 Pytanie 1 436
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdzie powstają elementy morfotyczne krwi?

A. w części wysepkowej trzustki
B. w czerwonym szpiku kostnym
C. w żółtym szpiku kostnym
D. w mięśniu sercowym
ROL.04 Pytanie 1 437
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż system hodowli bydła mięsnego, który gwarantuje:
- dostęp zwierząt do najlepszej i najzdrowszej paszy,
- mniejsze straty paszy, oszczędność pracy,
- niższe wydatki, lepsze warunki sprzyjające zdrowiu zwierząt?

A. Utrzymanie uwięziowe, ściołowe
B. Utrzymanie kombiboksowe
C. Utrzymanie pastwiskowe
D. Utrzymanie oborowe, wolnostanowiskowe
ROL.10 Pytanie 1 438
Organizacja i nadzorowanie pr…

Czynnikiem zwiastującym nadejście wiosennych przymrozków mogą być

A. ciepły front atmosferyczny nad Polską oraz wystąpienie burz
B. wyż nad krajami skandynawskimi oraz silny, północny wiatr
C. obniżenie ciśnienia oraz gęste mgły
D. długie opady deszczu
ROL.04 Pytanie 1 439
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największą ilość białka zawierają

A. łuszczyny rzepaku ozimego oraz jarego
B. nasiona i kolby kukurydzy
C. nasiona łubinu i grochu
D. ziarna pszenicy i owsa
ROL.04 Pytanie 1 440
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym jest element kapitału własnego?

A. kredyt bankowy
B. zobowiązanie wekslowe
C. fundusz socjalny
D. wynik finansowy