Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.10 Pytanie 122
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kontrola weterynaryjna oraz oznaczanie mięsa informuje

A. o zawartości tkanki mięśniowej
B. o wartości użytkowej mięsa
C. o grubości tkanki tłuszczowej
D. o terminie przydatności do spożycia
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przekroczenie dozwolonego poziomu amoniaku (NH3) w powietrzu obiektów inwentarskich skutkuje u zwierząt

A. niższym zużyciem paszy na 1 kg produktu
B. przyspieszeniem oddechu oraz większym poborem pasz
C. podrażnieniem i zapaleniem spojówek i dróg oddechowych
D. zwiększeniem produkcji mleka u samic karmiących
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas przeprowadzania konserwacji studzienki melioracyjnej należy

A. pozbyć się wody znajdującej się w jej wnętrzu
B. usunąć namuł z jej dna
C. napełnić dno namułem
D. zablokować wyloty zbieraczy, które się w niej znajdują
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, ile powinna wynosić powierzchnia płyty gnojowej dla 10 DJP bydła w gospodarstwie położonym poza strefą OSN.

Wymagana powierzchnia płyt i pojemność zbiorników w przeliczeniu na 1 DJP
Gatunek zwierzątPojemność wymagana
w strefach azotanowych OSN
(na 6 miesięcy)
Pojemność wymagana na
pozostałych obszarach
(na 4 miesiące)
Powierzchnia płyt obornikowych w m²/DJP
Bydło, trzoda, owce, konie3,52,5
Drób1,61,1
Pojemność zbiorników na gnojówkę w m³/DJP
Bydło, trzoda, owce3,02,0
Drób0,250,2
Konie1,51,0
Pojemność zbiorników na gnojowicę w m³/DJP
Trzoda, bydło10,07,0

A. 16 m2
B. 35 m2
C. 11 m2
D. 25 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas planowania tras technologicznych przy siewie zbóż, jakie elementy powinny być brane pod uwagę?

A. szerokość robocza siewnika oraz opryskiwacza
B. szerokość robocza kombajnu do zbioru roślin
C. jakość gleby w obrębie pola
D. rozmiar rozstawy redlic w siewniku
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zachowania odpowiedniej higieny krów mlecznych w oborze, można wykorzystać

A. wydłużenie stanowisk do 2,5 m
B. strzyżenie sierści na brzuchu, bokach i zadzie
C. pojenie krów jedynie dwa razy dziennie
D. przedłużenie łańcucha uwiązowego
ROL.10 Pytanie 129
Organizacja i nadzorowanie pr…

Po zbiorze pszenicy jarej w pierwszych dniach sierpnia właściwe przygotowanie gleby pod rzepak ozimy, który ma być wysiany 15 sierpnia, powinno obejmować działania:

A. talerzowanie + orka siewna + wałowanie wałem strunowym
B. orka siewna + wałowanie wałem Campbella + doprawienie roli agregatem
C. orka siewna + kultywatorowanie + bronowanie
D. talerzowanie + kultywatorowanie + bronowanie
ROL.10 Pytanie 130
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wielkość plantacji nasiennej pszenicy ozimej uprawianej na materiał siewny kwalifikowany nie może być mniejsza niż

Art. 37. Powierzchnia plantacji nasiennych roślin rolniczych
Przy wytwarzaniu materiału siewnego kategorii kwalifikowany powierzchnia plantacji nasiennych roślin rolniczych nie może być mniejsza niż
1)2 ha – w przypadku materiału siewnego roślin zbożowych.
2)1 ha – w przypadku sadzeniaków ziemniaka.
3)0,5 ha – w przypadku pozostałych gatunków roślin rolniczych.

A. 1,0 ha
B. 2,0 ha
C. 0,5 ha
D. 1,5 ha
ROL.04 Pytanie 132
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka powinna być zawartość białka ogólnego w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej dla lochy karmiącej, przy koncentracji energii 12 MJ/kg paszy.

Wymagania zawartości białka w gramach na 1MJ energii
Faza cykluBiałko
ogólne
Białko
strawne
Ciąża do 90 dnia11,08,7
Laktacja13,010,0

A. 130,0 g
B. 156,0 g
C. 13,0 g
D. 10,0 g
ROL.04 Pytanie 133
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przygotowując do sprzedaży nasiona rzepaku, które po zbiorach wykazują zawartość wody 12%, należy je

Wymagania nasion przeznaczonych do sprzedaży pod względem wilgotności
gorczycamaks. 8%
rzepakmaks. 5 – 7%
wykamaks. 12%
żytomaks. 14.5%

A. oczyścić za pomocą wialni.
B. dosuszyć na słońcu.
C. przetrzymać w silosach.
D. dosuszyć w suszarniach.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obszarach gruntów rolnych z wyraźnym spadkiem terenu orkę należy prowadzić zgodnie z liniami warstw, a w uprawach zaleca się wybór roślin wieloletnich i ozimych ze względu na

A. gromadzenie pestycydów.
B. możliwość zakwaszenia gleby.
C. ochronę lokalnych ekosystemów.
D. ryzyko erozji wodnej.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie podanych informacji, oblicz dawkę preparatu potrzebną do sporządzenia 300 litrów cieczy roboczej.

Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej.

Przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych.

Zalecane opryskiwanie średniokropliste.

Zalecana dawka środka chemicznego dla jednorazowego zastosowania wynosi 25 g na 100 litrów wody.

A. 75 g
B. 125 g
C. 25 g
D. 100 g
ROL.04 Pytanie 138
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Technologiczny odpad, który może być wartościową paszą dla zwierząt i wykorzystywany w żywieniu ludzi, to

A. mąka tortowa
B. płatki zbożowe
C. kaszka makaronowa
D. otręby zbożowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz koszty bezpośrednie w uprawie kukurydzy na ziarno.

WyszczególnienieWartość
[zł]
1. Przygotowanie pola i siew1380
2. Pielęgnacja plantacji244
3. Zbiór i dosuszanie ziarna922
4. Dotacja UE500

A. 2546 zł
B. 2046 zł
C. 3046 zł
D. 1624 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ruch wody w glebie, który zachodzi pod wpływem ciężaru wody w kierunku pionowym w dół podczas procesu nawadniania roślin, to

A. zraszanie
B. przesiąkanie
C. podsiąkanie
D. melioracja
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby oddzielić poślady pszenicy (ziarna o średnicy mniejszej niż 2 mm), należy je poddać

A. czyszczeniu w strumieniu powietrza
B. sortowaniu na sitach o prostokątnych otworach
C. sortowaniu na sitach o okrągłych otworach
D. czyszczeniu w cyklonie osadczym
ROL.04 Pytanie 142
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj poprawną sekwencję narządów w układzie trawiennym.

A. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
B. Jama gębowa, gardło, żołądek, przełyk, jelito grube, jelito cienkie
C. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito grube, jelito cienkie
D. Jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowce wykorzystywane w gospodarstwie do produkcji mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej, po upływie terminu przydatności, należy

A. wrzucić na kompost
B. przekazać do utylizacji
C. przeznaczyć do karmienia bydła
D. zastosować przy przygotowywaniu kiszonki
ROL.10 Pytanie 144
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak obliczyć ilość kiszonki z całych roślin kukurydzy w silosie przejazdowym o wymiarach 10m x 20m x 2m, jeśli masa objętościowa 1 m3 tej kiszonki wynosi 0,7 tony?

A. 160t
B. 280t
C. 180t
D. 140t
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenia są wykorzystywane do suchego czyszczenia roślin okopowych przeznaczonych na paszę?

A. kolumny parnikowe
B. rozdrabniacze bijakowe
C. płuczki bębnowe
D. otrząsaczo-siekacze
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej nawozy naturalne, zarówno w formie stałej, jak i płynnej, powinny być aplikowane na pola w okresie

A. od 1 marca do 30 listopada
B. od 1 lutego do 30 września
C. od 1 marca do 15 grudnia
D. od 1 kwietnia do 31 października
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie przewozu przyczepy dwuosiowej obciążonej ciągnikiem, zbyt małe ciśnienie w układzie pneumatycznym pojazdu może skutkować

A. brakiem hamulców w przyczepie
B. awarią turbosprężarki w silniku ciągnika
C. zapowietrzeniem układu zasilania ciągnika
D. blokowaniem kół przyczepy
ROL.10 Pytanie 148
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zaplanuj brakujący w schemacie blokowym (szare pole) zabieg uprawowy przygotowania roli pod ziemniaki uprawiane na glebach lżejszych.

Ilustracja do pytania 28
A. Nawożenie obornikiem.
B. Bronowanie.
C. Orka średnia.
D. Wysiew nawozów azotowych.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się na źdźbłach pszenicy ozimej objawów przedstawionych na ilustracji wskazuje na wystąpienie

Ilustracja do pytania 29
A. głowni pyłkowej.
B. rdzy brunatnej.
C. śnieci cuchnącej.
D. mączniaka prawdziwego.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Farma specjalizuje się w uprawie pszenicy konsumpcyjnej i każdego roku siewa pszenicę na obszarze 3 500 ha. Najlepszym sposobem sprzedaży dla tego gospodarstwa jest

A. aukcja
B. giełda
C. targowisko
D. supermarket
ROL.10 Pytanie 151
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz dzienne zapotrzebowanie na energię produkcyjną konia o masie ciała 600 kg używanego do pracy lekkiej, jeżeli dzienne zapotrzebowanie na energię produkcyjną konia stanowi 120% zapotrzebowania bytowego.

Zapotrzebowanie bytowe na energię koni o różnej masie ciała
Masa ciała w kg300400500600700800
Zapotrzebowanie bytowe
na energię strawną w MJ
4350637588100

A. 75,6 MJ ES
B. 105,6 MJ ES
C. 133,3 MJ ES
D. 90,0 MJ ES
ROL.04 Pytanie 152
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych z tabeli określ normę pokarmową dla tryka rasy merynos o wadze 120 kg poza sezonem kopulacyjnym.

Masa ciała [kg]Sucha masa [kg]Jedn. ows. [j.o.]Energia strawna [MJ]Białko ogólne strawne [g]
Poza sezonem kopulacyjnym
601,4–1,71,005,9295
801,9–2,21,257,40120
1002,3–2,61,559,18140
1202,5–2,81,7010,05150

A. Sucha masa 2,9 kg - 3,0 kg; 1,8 j.o; 12,05 MJ; 160 g białka strawnego.
B. Sucha masa 2,2 kg - 2,4 kg; 1,6 j.o; 9,00 MJ; 140 g białka strawnego.
C. Sucha masa 2,5 kg - 2,8 kg; 1,7 j.o; 10,05 MJ; 150 g białka strawnego.
D. Sucha masa 1,9 kg - 2,1 kg; 1,5 j.o; 8,00 MJ; 120 g białka strawnego.
ROL.04 Pytanie 154
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz maksymalną liczbę brojlerów kurzych w wieku 6 tygodni, zapewniającą dobrostan ptaków, utrzymywanych w kurniku o wymiarach 86 m x 13 m.

Maksymalna obsada brojlerów kurzych przy utrzymaniu ptaków w systemie podłogowym na ściółce w zależności od wieku
WiekObsada brojlerów kurzych (szt./m²)
Do 3 tygodnia35
Od 3 do 5 tygodnia22
Powyżej 5 tygodnia17

A. 1 118 szt.
B. 19 006 szt.
C. 24 596 szt.
D. 39 130 szt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego, które mają trafić do sprzedaży, powinny być oznaczone etykietą zawierającą

A. termin "Zdrowa żywność"
B. informację, że gospodarstwo wdrożyło system HACCP
C. nazwę oraz numer upoważnionej jednostki certyfikującej
D. własny znak graficzny producenta
ROL.10 Pytanie 157
Organizacja i nadzorowanie pr…

Infekcja pasożytami układu pokarmowego, prowadząca do zablokowania jelita u konia, który nie był odrobaczany, może skutkować

A. kolką
B. ochwat
C. grypą
D. mięśniochwat
ROL.10 Pytanie 158
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z przepisami prawa o nasiennictwie, materiał siewny dla klasy elitarny w stopniu bazowym (B) powinien być oznaczony urzędową etykietą w kolorze

A. białym z fioletowym paskiem
B. białym
C. czerwonym
D. niebieskim
ROL.04 Pytanie 159
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Określ, po ilu dniach można ocenić zdolność kiełkowania owsa przy zachowaniu warunków przedstawionych w tabeli.

Warunki kiełkowania nasion zbóż do oceny energii i zdolności kiełkowania
GatunekPodłożeTemperatura
[°C]
Liczenie [dni]
wstępnekońcowe
Pszenica jarabibuła2048
Jęczmień jarybibuła2047
Owiesbibuła20510

A. 20
B. 4
C. 5
D. 10
ROL.10 Pytanie 160
Organizacja i nadzorowanie pr…

Masy powietrza polarno-kontynentalnego, które zimą przybywają do Polski z północno-wschodniej strony, wywołują

A. piękną, słoneczną aurę i silne mrozy
B. odwilż i deszczowe opady
C. wzrost temperatury oraz szansę na opady śniegu
D. wzrost temperatury oraz intensywne zachmurzenie