Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.10 Pytanie 161
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile wynosi dochód rolniczy?

Przykładowy rachunek kosztów i przychodów
wyliczony na 1 owcę matkę
Lp.WyszczególnieniaWartość
1.Razem pasze327,29 zł
2.Inne koszty bezpośrednie
(zakup tryka, strzyża, usługi weterynaryjne)
14,50 zł
3.Razem koszty bezpośrednie341,79 zł
4.Utrzymanie budynków i urządzeń
(10%k.bezp.)
34,18 zł
5.Koszty ogólnogospodarcze(15%k.bezp.)51,27 zł
6.Łączne koszty427,24 zł
7.Wartość produkcji472,17 zł
8.Dochód rolniczy

A. 14,50 zł
B. 85,45 zł
C. 130,38 zł
D. 44,93 zł
ROL.04 Pytanie 162
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy występuje minimalna temperatura dobowa?

A. tuż przed wschodem słońca
B. po zachodzie słońca
C. w późnych godzinach nocnych
D. około północy
ROL.04 Pytanie 163
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką sumę można uzyskać ze sprzedaży rzepaku, jeśli pole zasiewu wynosi 2 ha, planowana wydajność to 2,5 tony/ha, a cena sprzedaży to 1100 zł za tonę?

A. 2200 zł
B. 5000 zł
C. 2750 zł
D. 5500 zł
ROL.10 Pytanie 164
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co jest główną zaletą stosowania biopreparatów w uprawie roślin?

A. Zwiększenie masy roślin
B. Wzbogacanie gleby w mikroorganizmy
C. Obniżenie kosztów nawożenia
D. Podwyższenie poziomu azotu w glebie
ROL.04 Pytanie 165
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W uprawie buraków cukrowych, gdy termin użycia obornika pokrywa się z zabiegiem wapnowania, należy

A. połączyć nawozy wapniowe z fosforowymi i po 4 tygodniach przeprowadzić nawożenie obornikiem
B. po nawożeniu obornikiem zastosować nawozy wapniowe
C. wykonać oba zabiegi w tym samym czasie
D. przeprowadzić wapnowanie, a po minimum 2 tygodniach zastosować obornik
ROL.04 Pytanie 166
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Krew jest rodzajem tkanki

A. łącznej
B. mięśniowej
C. nabłonkowej
D. nerwowej
ROL.10 Pytanie 167
Organizacja i nadzorowanie pr…

Dużych wydatków na środki produkcji oraz znaczących zasobów pracy w przeliczeniu na 1 ha wymaga uprawa

A. buraków cukrowych
B. kukurydzy na kiszonkę
C. pszenicy ozimej
D. traw w uprawach polowych
ROL.04 Pytanie 168
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik zamierza użyć soli potasowej zawierającej 60% K20 w ilości 120 kg czystego składnika na 1 hektar do uprawy pszenicy. Ile nawozu powinien zakupić na pole o powierzchni 8 hektarów?

A. 2,0 tony
B. 1,2 tony
C. 1,0 tonę
D. 1,6 tony
ROL.04 Pytanie 169
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do wytworzenia 1 litra mleka o 4 % zawartości tłuszczu krowa potrzebuje

A. 60 g b.o. i 1,5 MJ energii
B. 78 g b.o. i 1,5 MJ energii
C. 78 g b.o. i 2,9 MJ energii
D. 60 g b.o. i 2,9 MJ energii
ROL.04 Pytanie 170
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Za kontrolowanie ruchów zwierzęcia odpowiadają ośrodki nerwowe, które są zlokalizowane

A. w śródmózgowiu
B. w międzymózgowiu
C. w rdzeniu przedłużonym
D. w móżdżku
ROL.04 Pytanie 171
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dlaczego warto stosować płodozmian w gospodarstwie rolnym?

A. Aby uniknąć konieczności nawożenia
B. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób i szkodników
C. Aby uprościć zarządzanie gospodarstwem
D. Aby zwiększyć plony każdej uprawy
ROL.10 Pytanie 172
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie pH jest optymalne dla większości roślin uprawnych?

A. 4.5-5.5
B. 6.0-7.0
C. 7.5-8.5
D. 9.0-10.0
ROL.04 Pytanie 173
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką cyfrą oznacza się jaja pochodzące z hodowli ekologicznej?

A. 1
B. 3
C. 2
D. 0
ROL.10 Pytanie 174
Organizacja i nadzorowanie pr…

Bakterie obecne w żwaczu przeżuwaczy nie dysponują zdolnością

A. wykorzystania azotu z niebiałkowych związków azotowych
B. rozkładu glukozy w trakcie fermentacji do kwasu octowego
C. syntetyzowania witamin B oraz K
D. zobojętniania treści żołądka
ROL.04 Pytanie 175
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podkiełkowywanie ziemniaków powinno przeprowadzać się w zakresie temperatur

Optymalne warunki przechowywania bułw
Etapy przechowywaniaTemperatura
Dojrzewanie bułw 1-2 tygodniepow. 15°C
Schładzanie 2-3 tygodniestopniowe
obniżanie do 4°C
Długotrwałe przechowywanie2-6°C
Przygotowanie sadzeniaków na świetle 3-5 tygodni10-15°C

A. 10-15°C
B. 16-20°C
C. 7-9°C
D. 2-6°C
ROL.04 Pytanie 176
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Masarnia, która produkuje wyroby według tradycyjnych metod, dostarczała swoje wyroby do sieci delikatesów, które są przez klientów postrzegane jako ekskluzywne. Dysponując wolnymi zdolnościami produkcyjnymi, postanowiła wytwarzać popularne wędliny oraz otworzyć własny sklep w pobliskim mieście. Jakie to działanie ilustruje?

A. penetracji rynku
B. dywersyfikacji
C. rozwoju produktu
D. rozwoju rynku
ROL.10 Pytanie 177
Organizacja i nadzorowanie pr…

Opad płaskich kulek lub nieregularnych bryłek lodu, zazwyczaj o średnicy od 5 do 50 mm, nazywamy

A. gradem
B. gołoledzią
C. szronem
D. szadzią
ROL.04 Pytanie 178
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do której klasy EUROP zostanie zaklasyfikowana tusza barania o wadze 80 kg, w której zawartość chudego mięsa wynosi 40 kg?

Klasy określające procentową zawartość chudego mięsa w tuszy wg EUROP
Klasa tuszyZawartość mięsa (%)
S60% lub więcej
E55% lub więcej, ale mniej niż 60%
U50% lub więcej, ale mniej niż 55%
R45% lub więcej, ale mniej niż 50%
O40% lub więcej, ale mniej niż 45%
Pmniej niż 40%
Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy/masa tuszy x 100%

A. Klasa tuszy E
B. Klasa tuszy R
C. Klasa tuszy O
D. Klasa tuszy U
ROL.04 Pytanie 179
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która forma sprzedaży bezpośredniej produktów z rolnictwa ekologicznego jest najpopularniejsza w Polsce?

A. Targowiska
B. Sklepy w gospodarstwach
C. System abonamentów
D. Dostawy do domu
ROL.10 Pytanie 180
Organizacja i nadzorowanie pr…

W przypadku uprawy pszenicy ozimej, przed siewem konieczne jest zastosowanie 20 kg N na hektar. Ile kilogramów mocznika (46% N) powinno się użyć, jeśli powierzchnia pola wynosi 7,5 ha?

A. 163,1 kg
B. 43,5 kg
C. 326,1 kg
D. 69,0 kg
ROL.10 Pytanie 181
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przygotowanie paszy dla świń poprzez parzenie lub gotowanie jej w celu zwiększenia strawności oraz eliminacji szkodliwej solaniny dotyczy

A. bulw ziemniaka
B. ziaren owsa
C. korzeni buraka pastewnego
D. nasion łubinu
ROL.04 Pytanie 182
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W piecach grzewczych zasilanych biomasą, jakie źródła energii nie są dozwolone?

A. słomy zbożowej
B. węgla kamiennego
C. wierzby energetycznej
D. oleju roślinnego
ROL.10 Pytanie 183
Organizacja i nadzorowanie pr…

Osoba zajmująca się obsługą zwierząt gospodarskich w pomieszczeniach ocenia ich stan zdrowia oraz warunki bytowe

A. minimum raz dziennie
B. co sześć miesięcy
C. dwa razy w tygodniu
D. raz na miesiąc
ROL.10 Pytanie 184
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do sporządzania planów nawożenia w gospodarstwach rolnych dla gruntów ornych w zgodzie z zasadami zrównoważonej gospodarki składnikami mineralnymi służy program

Opis programów komputerowych do wspomagania organizacji produkcji rolniczej
AgroSystem –to kompleksowy, wielofunkcyjny program do obsługi wniosków o dopłaty gospodarstw rolnych oraz branż związanych z rolnictwem. Może być używany przez małe i duże gospodarstwa rolne oraz przez firmy zajmujące się obsługą gospodarstw rolnych.
System OBORA –przeznaczony jest dla hodowców bydła mlecznego, wspomaga zarządzanie gospodarstwem hodowlanym. System jest w pełni zintegrowany z krajowym systemem Oceny Wartości Użytkowej i Hodowlanej Krów i Buhajów (SYMLEK, INSEMIK, BUHAJE).
AgroPomiar GPS –samodzielne pomiary pól. Program przeznaczony na małe przenośne komputerki Pocket PC (PDA) z systemem MS Windows oraz odbiornikiem GPS. Idealny w rolnictwie, leśnictwie oraz zarządzaniu gruntami.
NawSald –Narzędzie do sporządzania planów nawożenia w gospodarstwach rolnych dla gruntów ornych w zgodzie z zasadami zrównoważonej gospodarki składnikami mineralnymi. Umożliwia symulowanie produkcji nawozów naturalnych na podstawie informacji o produkcji zwierzęcej w gospodarstwie. Ocenia wpływu nawożenia na środowisko. Jest adresowany do producentów rolnych oraz doradców rolniczych.

A. NawSald.
B. System OBORA.
C. AgroSystem.
D. AgroPomiar GPS.
ROL.04 Pytanie 185
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleba może ulec wyjałowieniu, gdy wystąpią

A. niewłaściwe zmiany w uprawach
B. długotrwałe użytkowanie terenów zielonych
C. nadmierne stosowanie obornika
D. intensywne i częste opady deszczu
ROL.10 Pytanie 186
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeśli potrzeby pokarmowe bobiku wynoszą 30 kg N/ha, to jaką ilość saletry amonowej (34% N) trzeba zastosować na 2 ha powierzchni uprawy, aby zaspokoić zapotrzebowanie na czysty składnik, zakładając, że azot z saletry amonowej wykorzystywany jest w 60%?

A. 105 kg
B. 294 kg
C. 147 kg
D. 588 kg
ROL.10 Pytanie 187
Organizacja i nadzorowanie pr…

Termometr gruntowy wykonuje pomiar temperatury

A. minimalną 5 cm nad ziemią
B. rzeczywistą na poziomie ziemi
C. maksymalną 5 cm nad ziemią
D. minimalną na głębokości 5 cm
ROL.10 Pytanie 188
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby nie dopuścić do degradacji gleby, warto unikać

A. stosowania na masową skalę nawozów sztucznych i środków ochrony roślin
B. wykonywania głębokiej orki pługiem z ażurowymi odkładnicami
C. uprawy roślin motylkowatych oraz ich mieszanek z trawami
D. stosowania nawozów organicznych częściej niż co cztery lata
ROL.04 Pytanie 189
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zmiany w głębokości orki, przy użyciu regulacji kopiującej, można przeprowadzić dzięki

A. długości prawego wieszaka
B. łącznika górnego
C. podnośnikowi hydraulicznemu ciągnika
D. pokrętłu regulacji koła podporowego
ROL.04 Pytanie 190
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najwięcej białka zawierają nasiona roślinne

A. słonecznika
B. pszenicy
C. grochu
D. rzepaku
ROL.10 Pytanie 191
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na jakiej wysokości nad poziomem gruntu dokonuje się pomiaru temperatury powietrza w klatce meteorologicznej?

A. 2 m
B. 3 m
C. 1 m
D. 4 m
ROL.04 Pytanie 192
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie narzędzie służy do poziomowania podłużnego pługów zawieszanych?

A. łącznika
B. prawego wieszaka
C. cięgła bocznego
D. koła podporowego
ROL.04 Pytanie 193
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Litery WP w nazwie substancji chemicznej wskazują, że forma użytkowa pestycydu to

A. granulat gotowy do użycia
B. proszek do przygotowania zawiesiny wodnej
C. koncentrat zawiesinowy rozcieńczony olejem
D. proszek do zaprawiania
ROL.04 Pytanie 194
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roślinny produkt, który charakteryzuje się najwyższą zawartością białka, to

A. rzepak
B. kapusta
C. ziemniak
D. soja
ROL.10 Pytanie 195
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie struktury są wytwarzane przez warstwę rozrodczą skóry?

A. gruczoły mlekowe
B. ślinianki duże
C. małżowiny uszne
D. węzły chłonne
ROL.04 Pytanie 196
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki produkt uboczny powstaje w procesie przetwarzania buraków cukrowych i charakteryzuje się słodkim smakiem?

A. otręby
B. śruta
C. melasa
D. pulpa
ROL.04 Pytanie 197
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wszystkie transakcje gotówkowe związane z wpłatami oraz wypłatami w firmie powinny być zawarte w zbiorczym dokumencie o nazwie

A. dowód wypłaty
B. raport kasowy
C. wyciąg bankowy
D. dowód wpłaty
ROL.10 Pytanie 198
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podstawowym warunkiem zapewnienia dobrostanu wśród zwierząt hodowlanych jest

A. przeprowadzanie dekornizacji u zwierząt z rogami
B. zapewnienie nieograniczonego dostępu do wybiegów, bez względu na system chowu
C. utrzymywanie dużych zwierząt na uwięzi
D. dostarczanie pasz odpowiednich do gatunku, wieku oraz celu użytkowania
ROL.04 Pytanie 199
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się metoda hodowli świń, w której zwierzęta przez cały czas przebywają w pomieszczeniach (w kojcach) wyposażonych w automaty do karmienia oraz automatyczne poidła?

A. Alkierzowy
B. Wolnowybiegowy
C. Okólnikowy
D. Klatkowy
ROL.10 Pytanie 200
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie zanotowanych pomiarów wskaż średnią wartość temperatury dobowej w rejonie pomiaru.

Godzina pomiaruWartość temp.
600+ 6°C
1200+14°C
1800+ 9°C
2400+ 3°C

A. 14°C
B. 7°C
C. 19°C
D. 8°C