Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. public relations
B. promocja sprzedaży
C. reklama zewnętrzna
D. sprzedaż osobista
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Herbicydy stosowane w glebie najczęściej aplikowane są w postaci oprysku
A. grubokroplistego
B. średniokroplistego
C. różnokroplistego
D. drobnokroplistego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wybierz grupę roślin odpowiednich do uprawy na glebach żytnich, zarówno wysokiej, jak i niskiej jakości?
A. Buraki cukrowe, jęczmień jary, koniczyna czerwona
B. Ziemniaki, owies, żyto
C. Pszenica, buraki cukrowe, jęczmień jary
D. Pszenżyto, ziemniaki wczesne, rzepak ozimy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na kompleksie żytnim o bardzo niskiej jakości można uprawiać
A. łubin biały
B. słonecznik
C. łubin żółty
D. peluszka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zdrowym, dorosłym koniom ziarno owsa należy serwować
A. gniecione
B. w całości
C. moczone przez 3 - 4 dni
D. po ześrutowaniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Weryfikacja dowodu księgowego, polegająca na ocenie, czy wartości liczbowe są wolne od błędów arytmetycznych, jest kontrolą z punktu widzenia
A. prawnym
B. merytorycznym
C. rachunkowym
D. formalnym
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość energii metabolicznej pobierze nioska, która każdego dnia spożywa 100 g mieszanki pełnoporcjowej zawierającej 11,3 MJ energii metabolicznej w 1 kg?
A. 113 MJ
B. 11,3 MJ
C. 0,11 MJ
D. 1,13 MJ
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jeśli potrzeby pokarmowe bobiku wynoszą 30 kg N/ha, to jaką ilość saletry amonowej (34% N) trzeba zastosować na 2 ha powierzchni uprawy, aby zaspokoić zapotrzebowanie na czysty składnik, zakładając, że azot z saletry amonowej wykorzystywany jest w 60%?
A. 105 kg
B. 588 kg
C. 147 kg
D. 294 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Głęboką orkę przeprowadza się
A. przed zimą na polach, gdzie planuje się siew roślin jarych
B. jesienią, przed siewem roślin ozimych
C. wiosną, przed siewem roślin jarych
D. latem, po zbiorach zbóż
Organizacja i nadzorowanie pr…
Nasiona rzepaku, które mają być przechowywane przez okres 12 miesięcy, powinny charakteryzować się wilgotnością
A. od 14% do 16%
B. od 20% do 25%
C. od 10% do 12%
D. od 5% do 8%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Technologiczny odpad, który może być wartościową paszą dla zwierząt i wykorzystywany w żywieniu ludzi, to
A. otręby zbożowe
B. kaszka makaronowa
C. mąka tortowa
D. płatki zbożowe
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przekroczenie dozwolonego poziomu amoniaku (NH3) w powietrzu obiektów inwentarskich skutkuje u zwierząt
A. zwiększeniem produkcji mleka u samic karmiących
B. niższym zużyciem paszy na 1 kg produktu
C. podrażnieniem i zapaleniem spojówek i dróg oddechowych
D. przyspieszeniem oddechu oraz większym poborem pasz
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do sporządzania planów nawożenia w gospodarstwach rolnych dla gruntów ornych w zgodzie z zasadami zrównoważonej gospodarki składnikami mineralnymi służy program
| Opis programów komputerowych do wspomagania organizacji produkcji rolniczej | |
|---|---|
| AgroSystem – | to kompleksowy, wielofunkcyjny program do obsługi wniosków o dopłaty gospodarstw rolnych oraz branż związanych z rolnictwem. Może być używany przez małe i duże gospodarstwa rolne oraz przez firmy zajmujące się obsługą gospodarstw rolnych. |
| System OBORA – | przeznaczony jest dla hodowców bydła mlecznego, wspomaga zarządzanie gospodarstwem hodowlanym. System jest w pełni zintegrowany z krajowym systemem Oceny Wartości Użytkowej i Hodowlanej Krów i Buhajów (SYMLEK, INSEMIK, BUHAJE). |
| AgroPomiar GPS – | samodzielne pomiary pól. Program przeznaczony na małe przenośne komputerki Pocket PC (PDA) z systemem MS Windows oraz odbiornikiem GPS. Idealny w rolnictwie, leśnictwie oraz zarządzaniu gruntami. |
| NawSald – | Narzędzie do sporządzania planów nawożenia w gospodarstwach rolnych dla gruntów ornych w zgodzie z zasadami zrównoważonej gospodarki składnikami mineralnymi. Umożliwia symulowanie produkcji nawozów naturalnych na podstawie informacji o produkcji zwierzęcej w gospodarstwie. Ocenia wpływu nawożenia na środowisko. Jest adresowany do producentów rolnych oraz doradców rolniczych. |
A. System OBORA.
B. NawSald.
C. AgroPomiar GPS.
D. AgroSystem.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaja przeznaczone do sprzedaży były pakowane 30 kwietnia, dwa dni po zniesieniu. Którą datę minimalnej trwałości należy umieścić na opakowaniu jaj klasy A?
A. 26 maja
B. 7 maja
C. 14 maja
D. 31 maja
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podczas przeprowadzania konserwacji studzienki melioracyjnej należy
A. napełnić dno namułem
B. zablokować wyloty zbieraczy, które się w niej znajdują
C. usunąć namuł z jej dna
D. pozbyć się wody znajdującej się w jej wnętrzu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ewidencjonowanie operacji gospodarczej "przyjęcie materiałów do magazynu" na podstawie dokumentu Pz odbywa się na kontach
A. Wn "Materiały", Ma "Rozliczenie zakupu materiałów"
B. Wn "Materiały", Ma "Wartość sprzedanych materiałów w cenie zakupu"
C. Wn "Rozliczenie zakupu materiałów", Ma "Materiały"
D. Wn "Wartość sprzedanych materiałów w cenie zakupu", Ma "Materiały"
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki produkt z branży mleczarskiej powstaje poprzez wirowanie mleka?
A. Jogurt
B. Kefir
C. Maślanka
D. Śmietanę
Organizacja i nadzorowanie pr…
W celu uniknięcia anemii u prosiąt w drugim lub trzecim dniu po urodzeniu, podaje się im preparat, który zawiera
A. żelazo
B. witaminę D
C. probiotyk
D. wapń
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do grupy koni zimnokrwistych w Polsce zaliczają się konie
A. sztumskie
B. wielkopolskie
C. huculskie
D. arabskie
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby zabezpieczyć glebę przed erozją, zaleca się uprawę mieszanki
A. owsa oraz jęczmienia
B. peluszki oraz łubinu żółtego
C. trawy oraz koniczyny czerwonej
D. kukurydzy oraz sorgo
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zabiegi mechaniczne pielęgnacyjne na plantacjach ziemniaków powinny być zakończone do
A. przekwitania roślin
B. wzejścia wszystkich roślin
C. zwarcia międzyrzędzi
D. zaschnięcia łodyg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Koszty produkcji, które nie ulegają zmianie w zależności od wielkości produkcji, to koszty
A. zmienne
B. krańcowe
C. całkowite
D. stałe
Organizacja i nadzorowanie pr…
Grunty orne usytuowane na stokach o kącie nachylenia większym niż 20° nie powinny być przeznaczane do uprawy roślin.
A. wieloletnich z pokrywą ściółkową w międzyrzędziach
B. wymagających utrzymania redlin wzdłuż stoku
C. uprawianych w formie tarasowej
D. roślin motylkowatych wieloletnich z trawami
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wielkość sieczki z słomy, potrzebnej do przygotowania paszy dla koni, powinna wynosić
A. 5 cm
B. 10 cm
C. 3 cm
D. 8 cm
Organizacja i nadzorowanie pr…
Nadmiar łatwych do strawienia węglowodanów (np. skrobi) w diecie przeżuwaczy prowadzi do
A. wyższego procentowego stężenia białka w mleku
B. zwiększenia liczby komórek somatycznych w mleku
C. gorszej przyswajalności włókna z powodu tzw. depresji strawności
D. zahamowania procesów fermentacji w żwaczu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Osoba zajmująca się obsługą zwierząt gospodarskich w pomieszczeniach ocenia ich stan zdrowia oraz warunki bytowe
A. raz na miesiąc
B. dwa razy w tygodniu
C. minimum raz dziennie
D. co sześć miesięcy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz dochód rolniczy na 1 owcę matkę, korzystając z zamieszczonego rachunku kosztów i przychodów.
| Rachunek kosztów i przychodów wyliczony na 1 owcę matkę. | ||
|---|---|---|
| Lp. | Wyszczególnienia | Wartość |
| 1. | Razem pasze | 327,29 zł |
| 2. | Inne koszty bezpośrednie (zakup tryko, strzyża, usługi weterynaryjne) | 14,50 zł |
| 3. | Razem koszty bezpośrednie | 341,79 zł |
| 4. | Utrzymanie budynków i urządzeń (10% k. bezp.) | 34,18 zł |
| 5. | Koszty ogólnogospodarcze (15% k. bezp.) | 51,27 zł |
| 6. | Łączne koszty | 427,24 zł |
| 7. | Wartość produkcji | 472,17 zł |
| 8. | Dochód roczny | |
A. 14,50 zł
B. 44,93 zł
C. 85,45 zł
D. 130,38 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką chorobę u bydła zwalcza się z urzędowego nakazu?
A. zapalenie wymienia
B. pryszczyca
C. promienica
D. ketoza
Organizacja i nadzorowanie pr…
Rasa, która najlepsza jest do produkcji wołowiny o najwyższej jakości, to?
A. jersey
B. piemontese
C. angler
D. ayrshire
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zminimalizować rozwój mikroorganizmów, mleko surowe zbierane co drugi dzień z gospodarstwa powinno być schłodzone do temperatury nieprzekraczającej
A. 8°C w ciągu 2 godzin po udoju
B. 6°C w ciągu 2 godzin po udoju
C. 8°C w ciągu 6 godzin po udoju
D. 10°C w ciągu 8 godzin po udoju
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Melasa jest wytwarzana jako produkt uboczny w trakcie produkcji
A. cukru
B. oleju
C. mąki
D. masła
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na jaką głębokość wykonuje się orkę siewną?
A. 26 - 30 cm
B. 6 - 10 cm
C. 11 - 16 cm
D. 18 - 25 cm
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie zestawienia przychodów i kosztów w intensywnej produkcji tuczników mięsnych, oblicz dochód z jednego stanowiska tuczowego, przy założeniu współczynnika rotacji na stanowisku wynoszącym 3,17.
| Przychody (wartość tuszy + premia za mięsność) (zł) | Koszty razem (zł) | Dochód bezpośredni (zł) | Dochód z 1 stanowiska tuczowego* (zł) |
|---|---|---|---|
| 442,30 | 307,10 | 135,20 | ? |
| * dochód ze stanowiska tuczowego = dochód bezpośredni × współczynnika rotacji na stanowisku | |||
A. 973,50 zł
B. 544,92 zł
C. 1402,09 zł
D. 428,58 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z zestawów nawozów zawiera wyłącznie nawozy organiczne?
A. Słoma, tlenek wapnia, gnojowica
B. Obornik, kompost, polifoska
C. Gnojówka, obornik, kompost
D. Unifoska, gnojowica, słoma
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Roślinami okopowymi są:
A. marchew, topinambur, cykoria
B. burak, gryka, rzepak
C. ziemniak, burak, proso
D. marchew, len, żyto
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przed podaniem ziarna zbóż trzodzie chlewnej, należy je
A. rozdrobnić
B. toastować
C. namoczyć
D. prażyć
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Optymalna temperatura w porodówce dla krów powinna wynosić
A. 10 - 18 stopni C
B. 8 - 16 stopni C
C. 15 - 18 stopni C
D. 16 - 20 stopni C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile powinna wynosić zawartość suchej masy w zielonce przeznaczonej do produkcji sianokiszonki?
A. 25-29%
B. 15-19%
C. 20-24%
D. 30-34%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znany w branży wytwórca makaronów osiągnął sukces rynkowy, ponieważ sprzedawał swoje makarony w różnych rodzajach sklepów: małych i dużych, lokalnych oraz supermarketach. Jaką formę dystrybucji to reprezentuje?
A. selektywnej
B. intensywnej
C. ekskluzywnej
D. wyłącznej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czas chowania kaczek typu brojler nie powinien przekraczać 9 tygodni, ponieważ po tym okresie u kaczek
A. zaczyna się przepierzanie i nie przyrastają na wadze
B. zaczyna się nieśność
C. gromadzi się tylko tkanka tłuszczowa
D. wzrasta zachorowalność