Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. wał pierścieniowy
B. głębosz
C. wał wgłębny
D. glebogryzarkę
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyrównanie powierzchni gruntu wczesną wiosną oraz zminimalizowanie parowania wody z głębszych warstw gleby, zwłaszcza na glebach ciężkich, można osiągnąć dzięki
A. włókowaniu
B. kultywatorowaniu z wałowaniem
C. bronowaniu z wałowaniem
D. orce
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najwyższy plon białka w roślinach osiąga się, dokonując koszenia łąk.
A. w pełni kwitnienia traw niskich
B. na początku kłoszenia dominujących gatunków traw w runi
C. na początku kwitnienia traw wysokich
D. w pełni kwitnienia kluczowych gatunków traw
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wybierz odpowiedni płodozmian zbożowy, który sprawdzi się w kompleksie żytni dobry.
A. Okopowe++; pszenica jara; len włóknisty; strączkowe na nasiona; rzepak ozimy
B. Ziemniaki++; marchew; jęczmień jary; strączkowe na nasiona; zboża ozime
C. Kukurydza na ziarno++; jęczmień jary; rzepak ozimy; pszenica ozima; żyto
D. Ziemniaki++; buraki; jęczmień jary; strączkowe na nasiona; rzepak ozimy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zanim do chlewni wprowadzi się nową grupę świń, należy przeprowadzić dezynfekcję pomieszczenia w celu
A. eliminacji szkodliwych insektów
B. zwalczania gryzoni
C. obniżenia stężenia amoniaku
D. zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podstawowym warunkiem zapewnienia dobrostanu wśród zwierząt hodowlanych jest
A. przeprowadzanie dekornizacji u zwierząt z rogami
B. utrzymywanie dużych zwierząt na uwięzi
C. dostarczanie pasz odpowiednich do gatunku, wieku oraz celu użytkowania
D. zapewnienie nieograniczonego dostępu do wybiegów, bez względu na system chowu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zapobiec zamuleniu sieci drenarskiej, studzienki powinny być oczyszczane
A. co dwa lata
B. raz na pięć lat
C. jednokrotnie w roku
D. dwukrotnie w roku
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie podanej instrukcji stosowania zaprawy nasiennej Baytan Universal 094 FS oblicz ilość preparatu potrzebną do zaprawienia 250 kg ziarna siewnego żyta.
| BAYTAN UNIVERSAL 094 FS | |
| Środek grzybobójczy w formie płynnego koncentratu o działaniu systemicznym do zaprawiania w zaprawiarkach przystosowanych do zapraw ciekłych i zawiesinowych ziarna siewnego zbóż ozimych i jarych. | |
| ZAKRES STOSOWANIA I DAWKI | |
| - pszenica ozima i jara; pszenżyto; żyto. | |
| - zalecana dawka: 400 ml środka z dodatkiem 200ml wody/ 100 kg ziarna |
A. 500 ml
B. 4 000 ml
C. 2 500 ml
D. 1 000 ml
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej
A. mlecznego
B. mleczno-mięsnego
C. mięsnego
D. mięsno-mlecznego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Określ działanie, które powinno zostać przeprowadzone na polu po zbiorze pszenicy ozimej, która była silnie zachwaszczona?
A. Użycie nawozów wapniowych
B. Spalanie ścierniska
C. Zespół zabiegów pożniwnych
D. Uprawa bez płużenia
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jeden tucznik potrzebuje 300 kg mieszanki paszowej w czasie tuczu. Zawartość jęczmienia w tej mieszance wynosi 50%. Oblicz pole zasiewu jęczmienia niezbędne do wyżywienia 100 tuczników, jeśli plon tego zboża to 5 t/ha?
A. 2 ha
B. 4 ha
C. 5 ha
D. 3 ha
Organizacja i nadzorowanie pr…
Program komputerowy "INRAtion" jest przeznaczony do
A. opracowywania dawek pokarmowych dla bydła
B. wyliczania stopnia pokrewieństwa stada
C. opracowywania dawek pokarmowych dla świń
D. prowadzenia elektronicznej ewidencji stada
Organizacja i nadzorowanie pr…
Choroba, która objawia się całkowitym brakiem lub istotnym niedoborem witamin w organizmie, prowadzi do
A. hipowitaminozy
B. awitaminozy
C. hiperwitaminozy
D. niedokrwistości
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Surowe mleko pobierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno mieć więcej niż
A. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych
B. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
C. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
D. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z nawozów można aplikować dolistnie w postaci roztworu wodnego?
A. Siarczan amonu
B. Saletrzak
C. Mocznik
D. Saletra amonowa
Organizacja i nadzorowanie pr…
Od poziomu której witaminy w organizmie zależy wchłanianie wapnia obecnego w paszy?
A. Witaminy K
B. Witaminy A
C. Witaminy D
D. Witaminy E
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj minerały, które najczęściej wykorzystuje się do nawożenia dolistnego roślin uprawnych?
A. Azot i magnez
B. Fosfor oraz bor
C. Potas z manganem
D. Wapń oraz siarka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie objawy mogą sugerować wystąpienie choroby obrzękowej u prosiąt?
A. Biegunka, duszność, charczenie, obrzęk powiek, chwiejny chód
B. Utrata apetytu, wymioty, niezborność ruchów, niedowład zadu
C. Czerwone wykwity na skórze o romboidalnym kształcie, znikające przy ucisku
D. Zaparcia lub biegunki, wybroczyny na skórze, wyciek ropny z nosa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W roku obrotowym zakład przetwórstwa mięsnego uzyskał zysk wynoszący 150 000 zł. Przetwórnia rozlicza się z Urzędem Skarbowym, płacąc podatek dochodowy od osób prawnych w wysokości 19%. Jaką kwotę podatku uiści za rok obrotowy?
A. 2 850 zł
B. 12 150 zł
C. 28 500 zł
D. 121 500 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z czynników ma największy wpływ na plonowanie zbóż?
A. Kolor ziarna
B. Rodzaj użytej maszyny rolniczej
C. Warunki pogodowe
D. Typ gleby
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepiej fermentują pasze o
A. niskim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
B. średnim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
C. wysokim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
D. wysokim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy przeciętny poziom cen wzrasta rocznie o 4%, to świadczy o tym, że występuje inflacja?
A. krocząca
B. hiperinflacja
C. pełzająca
D. galopująca
Organizacja i nadzorowanie pr…
Mleko, które ma być sprzedawane, powinno być po doju schłodzone do temperatury maksymalnie
A. 4°C
B. 8°C
C. 0°C
D. 10°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Dostarczanie wody pod ciśnieniem na obszarze nawadnianym jest niezbędne w procesie nawadniania?
A. zalewowym
B. deszczowniami
C. podsiąkowym
D. bruzdowym
Organizacja i nadzorowanie pr…
Nadchodzącą burzę sygnalizuje
A. kierunek ruchu chmur na niebie, przeciwny do wiatru.
B. znikanie w ciągu dnia chmur kłębiastych.
C. chłodny poranek z przejrzystym powietrzem i brakiem wiatru.
D. bezwietrzny wieczór oraz owady latające wysoko w powietrzu.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na glebach o dużej gęstości, aby poprawić warunki wodne i powietrzne, należy zastosować
A. glinowanie
B. iłowanie
C. wapnowanie
D. głęboszowanie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Tabela przedstawia strukturę sprzedaży asortymentu mleczarni MLEKUŚ. Udział przychodów ze sprzedaży jogurtów w całości przychodów wyniósł
| L.p. | Asortyment | Wielkość przychodu rocznego w tys. zł |
|---|---|---|
| 1. | Mleko spożywcze | 450 |
| 2. | Sery twarde | 120 |
| 3. | Jogurty | 30 |
| Razem przychody | 600 | |
A. 10%
B. 5%
C. 50%
D. 30%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zdjęcie przedstawia krowę rasy

A. Limousin.
B. Polskiej czerwonej.
C. Holsztyńsko-fryzyjskiej.
D. Jersey.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby zredukować ryzyko łamliwości podstawy źdźbła, po pszenicy nie powinno się siewać
A. jęczmienia
B. kukurydzy
C. rzepaku
D. gorczycy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby przyorać resztki roślinne lub nawóz przez ich wrzucenie na dno bruzdy, należy wykorzystać pług zaopatrzony
A. w kroje
B. w przedpłużki
C. w pogłębiacze
D. w ścinacze
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kiedy powinno się przeprowadzić zasuszenie krowy, jeśli planowane wycielenie ma miejsce 15 maja?
A. 7 czerwca
B. 15 marca
C. 7 maja
D. 15 lipca
Organizacja i nadzorowanie pr…
Karmienie oraz podawanie kozom suchych pasz objętościowych przed wypasem zapobiega
A. zapaleniu wymienia
B. kulawce kóz
C. wzdęciu żwacza
D. tężyczce pastwiskowej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zdjęcie przedstawia

A. pryszczarka kapustnika.
B. słodyszka rzepakowego.
C. chowacza podobnika.
D. pchełkę rzepakową.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zwiększyć siłę uciągu ciągnika podczas prac w polu, należy
A. dociążyć koła napędowe
B. podnieść ciśnienie w oponach
C. wykorzystać wąskie opony
D. zwiększyć prędkość jazdy maszyny
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie przedstawionej w tabeli prognozy pogody na kolejne dni tygodnia wskaż, którego dnia wystąpią warunki zapewniające najwyższą skuteczność wykonania zabiegu chemicznej ochrony roślin.
| Przewidywana pogoda w ciągu kolejnych dni tygodnia | ||||
|---|---|---|---|---|
| Elementy meteorologiczne | Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek |
| Temperatura powietrza (°C) | 12°C | 20°C | 18°C | 11°C |
| Opady | deszcz | deszcz | brak | brak |
| Wiatr | silny | silny | słaby | porywisty |
| Zachmurzenie nieba | duże | duże | duże | małe |
A. Czwartek.
B. Poniedziałek.
C. Środa.
D. Wtorek.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Co wchodzi w skład najbliższego otoczenia przedsiębiorstwa agrobiznesowego?
A. rynki zbytu oraz konkurencję
B. czynniki demograficzne oraz zasoby odnawialne
C. załoga oraz regulacje prawno-instytucjonalne
D. siłę zakupową konsumentów oraz czynniki klimatyczne
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy koń zapadnie na ochwat, co należy zrobić przed przybyciem weterynarza?
A. masować koronki
B. rozgrzać nogi konia za pomocą ciepłych okładów
C. ochłodzić nogi konia przez zastosowanie zimnych okładów
D. okryć konia derką i dać mu siano
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ekologicznych metodach uprawy, jako środki zapobiegawcze przeciw chorobom, preferowane są
A. środki farmaceutyczne przepisane przez lekarza weterynarii
B. zioła i preparaty ziołowe
C. ogólnodostępne preparaty weterynaryjne
D. antybiotyki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokument, który definiuje zasady zakupu płodów rolnych oraz zobowiązanie do przestrzegania technologicznych wymagań ich produkcji, to dokument
A. dzierżawy
B. sprzedaży
C. zlecenie
D. kontraktacyjna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ w jakiej temperaturze maksymalnej powinno być przechowywane mleko surowe.
| Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej | |
|---|---|
| Rodzaj produktu | Temperatura w °C |
| tuszki drobiowe, drobna zwierzyna łowna niewypatroszona; | 4 |
| tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; | 7 |
| mleko surowe i surowa śmietana; | 6 |
| produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa | 2 |
A. 6°C
B. 4°C
C. 8°C
D. 2°C