Filtrowanie pytań
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
A. wałkowania i wycinania
B. oblewania i pisania
C. temperowania i szprycowania
D. przeciągania i wydmuchiwania
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Powierzchnię upieczonej baby szafranowej można pokryć lukrem lub
A. polać ugotowanym karmelem
B. posypać cukrem pudrem
C. posmarować masą grylażową
D. posmarować masą serową
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jak najczęściej zawijane są irysy?
A. W dwuskręt
B. W cebulkę
C. W kopertę
D. W koszyczek
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przy ozdabianiu ciastek stefanki należy zastosować
A. dżem oraz cukier puder
B. pomadę i drobne rodzynki
C. wiórki kokosowe i kakao
D. polemę czekoladową oraz krem
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie materiały są wykorzystywane do dekoracji tortów w stylu angielskim?
A. kuwertury czekoladowe
B. glazury pomadowe
C. ganosze maślane
D. masy cukrowe
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie materiały wykorzystuje się do dekoracji tortów w stylu angielskim?
A. kremy na bazie śmietany
B. masy z orzechów
C. dekoracje w postaci posypek
D. masy cukrowe
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Do jakiego celu stosuje się aerograf?
A. do produkcji elementów dekoracyjnych z karmelu
B. do barwienia powierzchni figurek z masy cukrowej
C. do napowietrzania czekolady
D. do tworzenia żelowych napisów
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie składniki wykorzystuje się do dekoracji napoleonek?
A. cukier puder
B. kruszonka
C. czekolada
D. świeże owoce
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Worki cukiernicze oraz zdobniki powinny być używane do dekoracji wyrobów cukierniczych, które zostały wykończone
A. dragantem
B. kremem
C. masą cygaretkową
D. czekoladą plastyczną
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Trójwymiarowe formy z czekolady oraz świeżych owoców wykorzystuje się jako ozdoby
A. bankietówek i tortów
B. serników i sękaczy
C. babek i keksów
D. pierniczków i kokosanek
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Do jakich zastosowań nadają się żele dekoracyjne?
A. do wycinania oraz formowania wzorów
B. do wałkowania i nakładania na powierzchnie ciast
C. do kształtowania figurek oraz elementów przestrzennych
D. do tworzenia napisów oraz konturów rysunków
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Do czego wykorzystuje się polewę kakaową w dekoracji wyrobów cukierniczych?
A. do oblewania wyrobów
B. do wałkowania i wycinania
C. do tworzenia figurek
D. do wydmuchiwania i rozciągania
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby stworzyć dekorację w stylu angielskim, jakie materiały powinno się zastosować?
A. kremu bita śmietana
B. żeli dekoracyjnych
C. świeżych owoców
D. masy cukrowej
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Do ozdabiania sękaczy powinno się użyć
A. posypki orzechowej
B. pomady wodnej
C. masy nugatowej
D. masy karmelowej
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W jakiej dekoracji tortu poszczególne elementy powtarzają się w sposób rytmiczny, tworząc określony wzór zdobniczy?
A. Scalonej
B. Ornamentalnej
C. Rozdrobnionej
D. Statycznej
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W produkcji czego wykorzystuje się formowanie ciasta przez wyciskanie za pomocą worka cukierniczego?
A. precelków
B. krawatów
C. eklerków
D. pierników
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Najczęściej stosowanymi surowcami oraz półproduktami do dekoracji mazurków są
A. masa karmelowa i kakao
B. krem russel oraz cukier kryształ
C. kruszonka oraz cukier puder
D. pomada i owoce z syropu
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie składniki powinny być użyte do ozdobienia ciastek karpatka?
A. cukier puder
B. owoce
C. kakao
D. bita śmietana
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Rdzenie likworowe można pokryć kuwerturą czekoladową lub poddać
A. granulowaniu
B. pudrowaniu
C. glazurowaniu
D. drażerowaniu