Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przy produkcji 3 kg galaretki żelatynowej powstaną straty w ilości

Receptura na 1000 g galaretki żelatynowej
SurowceIlość w gramach
Cukier kryształ200
Woda850
Żelatyna80
Kwas cytrynowy2
Esencja cytrynowa2
Razem1134
Straty134
Wydajność1000

A. 268 g
B. 134 g
C. 670 g
D. 402 g
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Osoba, która przeszła zakażenie, powinna przeprowadzić badania laboratoryjne kału w celu wykrycia nosicielstwa

A. pleśniami z rodzaju Aspergillus
B. bakteriami z rodzaju Lactobacillus
C. bakteriami z rodzaju Salmonella
D. drożdżami z rodzaju Saccharomyces
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile kilogramów cukru potrzeba do wyprodukowania
20 sztuk babek biszkoptowo-tłuszczowych, jeżeli jedna babka waży 0,5 kg.

Receptura na babkę biszkoptowo - tłuszczową
SkładnikiIlość [g]
Mąka pszenna typ 500300
Cukier220
Jaja300
Margaryna250
Wydajność1 000

A. 2,20 kg
B. 5,50 kg
C. 4,40 kg
D. 1,10 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Drożdże działają jako biologiczny środek spulchniający, wywołując proces fermentacji?

A. propionową z wydzieleniem dwutlenku węgla
B. alkoholową z wydzieleniem dwutlenku węgla
C. octową z wydzieleniem alkoholu metylowego
D. mlekową z wydzieleniem alkoholu etylowego
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby wyprodukować 1000 kg cukierków pudrowych prasowanych, potrzebne jest 930 kg cukru. Ile kilogramów cukru jest niezbędne do wyprodukowania 500 kg tych cukierków?

A. 930 kg
B. 465 kg
C. 360 kg
D. 490 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W magazynie znajduje się 20 puszek brzoskwiń w syropie. Zawartość netto brzoskwiń w każdej puszce wynosi 400 g. Jedna puszka brzoskwiń pozwala na przygotowanie 2 blach sernika z brzoskwiniami. Ile puszek brzoskwiń zostanie w magazynie po zrealizowaniu zamówienia na 16 blach tego ciasta?

A. 8 puszek
B. 4 puszki
C. 16 puszek
D. 12 puszek
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie przyprawy wykorzystuje się do przygotowania ciasta piernikowego?

A. pieprz ziołowy, migdały, jałowiec, cynamon
B. cynamon, pieprz, goździki, imbir
C. wanilia, figa, chili, majeranek
D. ziele angielskie, soja, palone żyto, curry
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ile kilogramów kokosanek wyprodukował zakład cukierniczy zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli, jeżeli do ich produkcji zużył 10 kg wiórków kokosowych?

Receptura na kokosanki
SurowceIlość w [g]
Wiórki kokosowe500
Jaja200
Cukier puder400
Wydajność1 000

A. 15 kg
B. 10 kg
C. 20 kg
D. 5 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Oblicz stan magazynowy jaj na dzień 15 maja, wiedząc, że 13 maja wynosił on 3 000 sztuk, a 14 maja dostarczono 1 000 jaj, przy czym do produkcji użyto 2 200 sztuk.

A. 800 sztuk
B. 2 000 sztuk
C. 1 800 sztuk
D. 1 200 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ile gramów substancji żelującej należy zastosować do przygotowania galaretki z 5 litrami wody, jeśli na 1 litr wody potrzeba 75 gramów substancji?

A. 67 g
B. 750 g
C. 375 g
D. 15 g
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ciastka żurawinowe są pakowane w foliowe torebki po 200 g, a następnie układane w kartony o wadze 2 kg. Ile opakowań tego rodzaju trzeba przygotować do wysyłki 10 kg ciastek żurawinowych?

A. 50 torebek i 10 pudełek kartonowych
B. 40 torebek i 10 pudełek kartonowych
C. 25 torebek i 5 pudełek kartonowych
D. 50 torebek i 5 pudełek kartonowych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie receptury na 1000 g masy makowej oblicz, ile gramów maku i migdałów należy użyć, aby uzyskać 1,5 kg masy makowej.

Surowce/dodatkiIlość (g)
mak500
cukier120
jaja100
miód100
masło40
mąka pszenna40
skórka pomarańczowa20
migdały20

A. 500 g maku i 20 g migdałów.
B. 1000 g maku i 50 g migdałów.
C. 250 g maku i 10 g migdałów.
D. 750 g maku i 30 g migdałów.