Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

W jakim celu wykorzystuje się witryny i lady chłodnicze?

A. do krótkotrwałego schładzania surowców cukierniczych w trakcie produkcji
B. do przechowywania surowców oraz półproduktów cukierniczych
C. do natychmiastowego schłodzenia i zamrażania wyrobów cukierniczych
D. do przechowywania, wystawiania i sprzedaży wyrobów cukierniczych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Co powinien zrobić pracownik obsługujący maszynę w przypadku przerwy w dostawie prądu?

A. usunąć surowce z maszyny bez wyłączania jej
B. wymienić bezpieczniki topikowe
C. czekać na przywrócenie napięcia, nie wyłączając urządzenia
D. wyłączyć maszynę używając wyłącznika głównego
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Do jakiego celu stosuje się aerograf?

A. do produkcji elementów dekoracyjnych z karmelu
B. do tworzenia żelowych napisów
C. do napowietrzania czekolady
D. do barwienia powierzchni figurek z masy cukrowej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W zakładach cukierniczych pięciowalcówka wykorzystywana jest do

A. miażdżenia i rozcierania surowców
B. zaokrąglania oraz smarowania ciasta do bułek drożdżowych
C. wytwarzania pomady oraz kremów
D. dzielenia ciasta na kawałki i zaokrąglania
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Maksymalny udźwig wózka dwukołowego pionowego używanego do transportu produktów cukierniczych wynosi 70 kg. Jaką maksymalną ilość towaru można przewieźć za jednym razem tym wózkiem?

A. 2 worki soli po 30 kg
B. 3 worki cukru po 25 kg
C. 2 worki mąki po 50 kg
D. 4 worki cukru pudru po 20 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W trakcie włączania urządzenia elektrycznego pracownik doznał porażenia prądem. Ustalono, że poszkodowany jest oswobodzony od prądu, świadomy i oddycha. Jakie powinno być pierwsze działanie przy udzielaniu mu pierwszej pomocy?

A. Ułożyć w pozycji bezpiecznej
B. Reanimować
C. Wykonać sztuczne oddychanie
D. Podać wodę
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia należy użyć do wytworzenia masy serowej?

A. gniotownik i żelazka
B. formierki wyciskające oraz żelazka
C. walcarkę lub wilk i mieszarkę
D. młyn pięciowalcowy i mieszarkę
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przed wlaniem syropu do zbiornika krystalizatora należy

A. otworzyć zawór doprowadzający zimną wodę
B. Sprawdzić, czy zawór spustowy jest zamknięty
C. włączyć silnik napędzający mieszadło
D. otworzyć zawór doprowadzający syrop
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby wytworzyć pączki w sposób tradycyjny, konieczne jest użycie następującego zestawu maszyn oraz urządzeń:

A. mikser, temperówka, rogalikarka, patelnia smażalnicza
B. mikser, wałkowarka, dzielarko-zaokrąglarka, piec konwekcyjny
C. miesiarka, komora rozrostowa, trójwalcówka, piec cyklotermiczny
D. miesiarka, dzielarka, wózki rozrostowe, patelnia smażalnicza
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Uszkodzenie przycisku odpowiedzialnego za wyłączenie zasilania wałkownicy może prowadzić do

A. skaleczenia dłoni pracownika
B. porażenia prądem pracownika
C. odcięcia kończyn operatora
D. zmiażdżenia palców operatora
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Osobie obsługującej miesiarkę nie zezwala się na

A. pracowanie w obuwiu antypoślizgowym
B. wsypywanie mąki do kotła miesiarki przy użyciu szufelki
C. dotykanie ruchomych elementów w trakcie działania urządzenia
D. dodawanie tłuszczu z kotła na końcu wyrabiania ciasta
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Higrometr to urządzenie do pomiarów, które służy do określenia

A. lepkości przechowywanych syropów
B. poziomu dwutlenku węgla w atmosferze
C. gęstości żywności
D. wilgotności powietrza
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przed przystąpieniem do użytkowania nowego pieca do pieczenia ciast, co należy zrobić w pierwszej kolejności?

A. przeprowadzić próbę wypieku
B. dobrze przewietrzyć piecownię
C. zapoznać się z instrukcją obsługi
D. starannie umyć urządzenie
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zepsuty zawór bezpieczeństwa w kotle warzelnego może skutkować

A. krystalizowaniem się syropu karmelowego
B. oddzieleniem się syropu karmelowego
C. wybuchem kotła
D. porwaniem obsługującego prądem