Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów cukierniczy…
A. czekolady
B. lodów
C. kremów
D. karmelków
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do obróbki termicznej mieszanki lodowej w zakresie temperatur 65÷85°C?
A. Mieszalnik
B. Frezer
C. Pasteryzator
D. Zimownia
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby upiec beziki, trzeba nagrzać piec do temperatury
A. 180÷200°C
B. 100÷130°C
C. 210÷230°C
D. 140÷160°C
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W jakim celu wykorzystuje się witryny i lady chłodnicze?
A. do krótkotrwałego schładzania surowców cukierniczych w trakcie produkcji
B. do przechowywania surowców oraz półproduktów cukierniczych
C. do natychmiastowego schłodzenia i zamrażania wyrobów cukierniczych
D. do przechowywania, wystawiania i sprzedaży wyrobów cukierniczych
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia są używane do pomiaru wilgotności powietrza w magazynach?
A. higrometry
B. refraktometry
C. pirometry
D. manometry
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do przewozu mąki w luzie?
A. Cysterna.
B. Pojemnik.
C. Zimnia.
D. Wialnia.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Co powinien zrobić pracownik obsługujący maszynę w przypadku przerwy w dostawie prądu?
A. usunąć surowce z maszyny bez wyłączania jej
B. wymienić bezpieczniki topikowe
C. czekać na przywrócenie napięcia, nie wyłączając urządzenia
D. wyłączyć maszynę używając wyłącznika głównego
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W cukierniach nie powinno się używać wózków do przechowywania surowców cukierniczych
A. akumulatorowych
B. elektrycznych
C. ręcznych
D. spalinowych
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W cukiernictwie trójwalcówka służy do
A. dzielenia ciasta
B. wałkowania ciasta
C. formowania wyrobów
D. rozdrabniania surowców
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do jakiego celu stosuje się aerograf?
A. do produkcji elementów dekoracyjnych z karmelu
B. do tworzenia żelowych napisów
C. do napowietrzania czekolady
D. do barwienia powierzchni figurek z masy cukrowej
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Na którym rysunku przedstawiony jest przyrząd cyfrowy (miernik) do mierzenia wilgotności powietrza w pomieszczeniu magazynowym?

A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do przygotowania wafli należy użyć
A. piece komorowe
B. żelazka wypiekowe
C. piece obrotowe
D. smażalniki automatyczne
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W zakładach cukierniczych pięciowalcówka wykorzystywana jest do
A. miażdżenia i rozcierania surowców
B. zaokrąglania oraz smarowania ciasta do bułek drożdżowych
C. wytwarzania pomady oraz kremów
D. dzielenia ciasta na kawałki i zaokrąglania
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby pokryć orzechy laskowe cienką warstwą cukru, trzeba zastosować
A. kocioł do gotowania.
B. bęben do drażowania.
C. mieszarkę.
D. maszynę do łuskania.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Maksymalny udźwig wózka dwukołowego pionowego używanego do transportu produktów cukierniczych wynosi 70 kg. Jaką maksymalną ilość towaru można przewieźć za jednym razem tym wózkiem?
A. 2 worki soli po 30 kg
B. 3 worki cukru po 25 kg
C. 2 worki mąki po 50 kg
D. 4 worki cukru pudru po 20 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W trakcie włączania urządzenia elektrycznego pracownik doznał porażenia prądem. Ustalono, że poszkodowany jest oswobodzony od prądu, świadomy i oddycha. Jakie powinno być pierwsze działanie przy udzielaniu mu pierwszej pomocy?
A. Ułożyć w pozycji bezpiecznej
B. Reanimować
C. Wykonać sztuczne oddychanie
D. Podać wodę
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W trakcie korzystania z krajalnicy mogą pojawić się zagrożenia
A. infekcją bakteryjną
B. skaleczeniem lub obcięciem
C. zanieczyszczeniem powietrza
D. upadkiem na śliskiej nawierzchni
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do produkcji masy orzechowej służy urządzenie do rozdrabniania orzechów, jakie to urządzenie należy wybrać?
A. ubijaczka
B. wilk
C. trójwalcówka
D. drylownica
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia należy użyć do wytworzenia masy serowej?
A. gniotownik i żelazka
B. formierki wyciskające oraz żelazka
C. walcarkę lub wilk i mieszarkę
D. młyn pięciowalcowy i mieszarkę
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W cukiernictwie do ozdabiania dekoracyjnych elementów za pomocą metody rozpylania farby przez strumień powietrza należy wykorzystać
A. temperówkę
B. pitogram
C. aerograf
D. pirometr
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Cukiernik, aby chronić ręce przed oparzeniami podczas ciągnięcia karmelu, powinien używać rękawic.
A. brezentowe
B. gumowe
C. płócienne
D. skórzane
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przed wlaniem syropu do zbiornika krystalizatora należy
A. otworzyć zawór doprowadzający zimną wodę
B. Sprawdzić, czy zawór spustowy jest zamknięty
C. włączyć silnik napędzający mieszadło
D. otworzyć zawór doprowadzający syrop
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby wytworzyć pączki w sposób tradycyjny, konieczne jest użycie następującego zestawu maszyn oraz urządzeń:
A. mikser, temperówka, rogalikarka, patelnia smażalnicza
B. mikser, wałkowarka, dzielarko-zaokrąglarka, piec konwekcyjny
C. miesiarka, komora rozrostowa, trójwalcówka, piec cyklotermiczny
D. miesiarka, dzielarka, wózki rozrostowe, patelnia smażalnicza
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W procesie wytwarzania rogalików pinolowych do rozdrabniania orzechów należy użyć
A. zaokrąglarki.
B. trójwalcówki.
C. nóżka.
D. ubijarki.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru wilgotności w magazynie?
A. psychrometr
B. wakuometr
C. pirometr
D. konduktometr
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Uszkodzenie przycisku odpowiedzialnego za wyłączenie zasilania wałkownicy może prowadzić do
A. skaleczenia dłoni pracownika
B. porażenia prądem pracownika
C. odcięcia kończyn operatora
D. zmiażdżenia palców operatora
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie jest używane do pokrywania ciastek czekoladą lub glazurą?
A. temperówka
B. żelazko
C. żelownica
D. krystalizator
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W magazynie surowców cukierniczych do ważenia worków z cukrem wykorzystuje się wagi
A. pomostowe
B. szalkowe
C. dziesiętne
D. uchylne
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Osobie obsługującej miesiarkę nie zezwala się na
A. pracowanie w obuwiu antypoślizgowym
B. wsypywanie mąki do kotła miesiarki przy użyciu szufelki
C. dotykanie ruchomych elementów w trakcie działania urządzenia
D. dodawanie tłuszczu z kotła na końcu wyrabiania ciasta
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakiego sprzętu należy użyć do wykańczania kremu brulee?
A. palnika gazowego
B. dekoratora
C. syfonu
D. wałka
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W procesie produkcji masy karmelowej do odmierzania cukru wykorzystuje się
A. wagę
B. silos
C. przenośnik ślimakowy
D. cylinder miarowy
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Higrometr to urządzenie do pomiarów, które służy do określenia
A. lepkości przechowywanych syropów
B. poziomu dwutlenku węgla w atmosferze
C. gęstości żywności
D. wilgotności powietrza
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przed przystąpieniem do użytkowania nowego pieca do pieczenia ciast, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
A. przeprowadzić próbę wypieku
B. dobrze przewietrzyć piecownię
C. zapoznać się z instrukcją obsługi
D. starannie umyć urządzenie
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do produkcji używa się ugniatarek oraz przeciągarek
A. drażetek
B. marmoladek
C. karmelków
D. chałwy
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do malowania za pomocą techniki rozpylania płynnych barwników na figurkach z masy cukrowej stosuje się
A. pędzel.
B. dozownik.
C. aerograf.
D. szpatułkę.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jaki sprzęt formuje różnorodne kształty podczas szprycowania?
A. Tylka
B. Rękaw cukierniczy
C. Adapter
D. Strzykawka
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Zepsuty zawór bezpieczeństwa w kotle warzelnego może skutkować
A. krystalizowaniem się syropu karmelowego
B. oddzieleniem się syropu karmelowego
C. wybuchem kotła
D. porwaniem obsługującego prądem
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby uzyskać masę serową, twaróg powinien być rozdrobniony przy użyciu
A. blendera
B. gniotownika
C. wilka
D. młynka udarowego
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do czego używa się wałkowarki w procesie produkcji ciasta?
A. obgotowywanego
B. waflowego
C. biszkoptowego
D. francuskiego
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W obszarze sprzedaży cukierni, do przechowywania oraz prezentacji lodów i sorbetów wykorzystuje się
A. lady mroźnicze
B. zamrażarki kontaktowe
C. tunele chłodzące
D. regały chłodnicze