Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów cukierniczy…
A. rogalikarka
B. walcówka
C. mikser
D. wałkownica
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przyrządem elektronicznym służącym do pomiaru temperatury na powierzchni przechowywanych surowców bez kontaktu jest
A. higrometr
B. refraktometr
C. pirometr
D. psychometr
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie służy do pomiaru wilgotności powietrza w magazynie surowców sypkich?
A. refraktometr
B. barometr
C. butrometr
D. higrometr
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie jest potrzebne do pakowania wafli przekładanych?
A. gofrownice
B. krajalnice
C. nalewarki
D. żelazka
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Kiedy korzystasz z krajalnicy, powinieneś zawsze pamiętać, aby przed jej użyciem
A. wyjałowić parą wodną.
B. usunąć okruchy.
C. naoliwić noże tnące.
D. zdjąć osłony.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Osoba pracująca w myjni sprzętu cukierniczego powinna mieć na sobie
A. sandały oraz fartuch z materiału syntetycznego
B. mokasyny oraz fartuch wykonany z bawełny
C. kalosze i fartuch gumowy
D. obuwie z gumową podeszwą oraz fartuch z płótna
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W cukiernictwie rożna stosuje się do pieczenia
A. sękaczy
B. keksików
C. rurek
D. klawiszy
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie służy do pomiaru wilgotności powietrza w magazynie surowców suchych?
A. higrometr
B. pirometr
C. termometr cieczowy
D. pehametr
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Użytkując maszyny i sprzęt cukierniczy, należy pamiętać, aby
A. w trakcie pracy używać osłon ochronnych
B. każdy pracownik umiał naprawić urządzenie
C. nie odłączać urządzenia, trzymając za przewód zasilający
D. podczas ruchu maszyny wymieniać stare uszczelki
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakich działań nie można przeprowadzać w trakcie eksploatacji maszyn oraz urządzeń?
A. Zmieniac ustawione parametry, np. prędkość obrotów
B. Usuwać osłon i zabezpieczeń z obsługiwanych maszyn
C. Sprawdzać ich stan zabrudzenia
D. Zrywać pracy urządzeń
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakiego rodzaju mieszadło w kształcie należy zastosować do przygotowania ciasta zbijanego w ubijarce?
A. rózgi
B. ramy
C. haka
D. łopaty