Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów cukierniczy…
A. karmelu
B. pomady
C. lodów
D. sernika
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Wskaż urządzenie wykorzystywane do produkcji przemysłowej lodów śmietankowych.
A. Melanżer
B. Frezer
C. Wilk
D. Krystalizator
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakiego sprzętu należy użyć do pieczenia wafli?
A. Dzielarki
B. Żelazka
C. Patelni
D. Formierki
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W zakładach cukierniczych wialnie są stosowane do
A. przesiewu cukru
B. transportu mąki
C. suszenia owoców
D. czyszczenia sezamu
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia są wykorzystywane do produkcji wafli w przemyśle?
A. Gofrownice
B. Żelazka
C. Naleśnikarki
D. Smażalniki
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do miażdżenia i rozcierania orzechów w branży cukierniczej?
A. młynki udarowe
B. walcarki trójwalcowe
C. wyparki próżniowe
D. ubijarki planetarne
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przed przystąpieniem do smażenia pączków w smażalniku, wyroby należy
A. zsunąć z blach do metalowego koszyczka, znajdującego się w zbiorniku z tłuszczem
B. umieścić na łyżce stołowej, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
C. wrzucać bezpośrednio ręką do zbiornika z tłuszczem
D. umieścić w metalowym koszyku, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do składowania nietrwałych wyrobów cukierniczych w magazynie gotowych produktów należy zastosować
A. komorę mroźniczą
B. stół chłodniczy
C. szafę chłodniczą
D. tunel chłodzący
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Miesiarka powinna być użyta do przygotowania ciasta
A. piaskowego
B. parzonego
C. drożdżowego
D. biszkoptowego
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do produkcji pączków?
A. Mikser, stół mroźniczy, zaokrąglarka, smażalnik
B. Mikser, chłodziarka, dzielarko-zaokrąglarka, krajalnica
C. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, smażalnik
D. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, piec
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie zagrożenie może wystąpić dla pracownika podczas korzystania z dzielarki automatycznej?
A. poparzenie obu dłoni
B. zapalenie oczu przez odłamki
C. zmiażdżenie palców rąk
D. zatrucie tlenkiem węgla
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia powinny zostać zastosowane do wyrobu strucli z makiem?
A. Miesiarkę, komorę rozrostową, wilk, piec
B. Miesiarkę, chłodziarkę, zaokrąglarkę, piec
C. Mikser, miesiarkę, komorę rozrostową, smażalnik
D. Ubijarkę, formierkę, chłodziarkę, smażalnik
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby przygotować masę karmelową, należy zastosować
A. prażak parowy
B. piec obrotowy
C. piec cukierniczy
D. wyparkę próżniową
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Wykrawarki ciastowe służą do formowania produktów z masy ciastowej
A. bezowego
B. kruchego
C. parzonego
D. biszkoptowego
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie należy zastosować do przechowywania gotowych ciast z kremem?
A. komorę rozrostową
B. wózki ciastkarskie
C. komory szokowe
D. komorę chłodniczą
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Wskaż aktualną zasadę obsługi pieca cukierniczego?
A. Komorę należy nagrzać przed włożeniem wyrobów
B. Termostat należy ustawić na temperaturę o 20°C wyższą niż wymagana
C. Przed pieczeniem tego samego produktu piec powinien zostać schłodzony
D. Aby obniżyć temperaturę w trakcie pieczenia, należy uchylić drzwi pieca
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W jakim urządzeniu powinny być wystawione eklery z kremem śmietankowym pokryte czekoladą?
A. W komorze chłodniczej
B. Na stole chłodniczym
C. W zamrażarce szokowej
D. W witrynie chłodniczej
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W sekcji sprzedaży lodów i sorbetów w cukierni stosuje się do ich przechowywania i prezentacji
A. tunele chłodzące
B. lady mroźnicze
C. regały chłodnicze
D. zamrażarki kontaktowe
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W cukiernictwie do rozdrabniania orzechów służy się
A. walcówką.
B. maszyną do zagniatania.
C. temperówką.
D. drylownicą.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakiego typu rondel należy zastosować do przygotowania syropu cukrowego w celu uzyskania karmelu?
A. Emaliowanego
B. Cynowego
C. Żeliwnego
D. Miedzianego
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do przygotowania mas mlecznych na pomadki mleczne należy zastosować
A. krystalizator
B. wyparki próżniowej
C. garnek emaliowany
D. kocioł warzelny
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego w ubijarce cukierniczej, jakie mieszadło powinno być użyte?
A. rózgowe
B. hakowe
C. zetowe
D. śmigłowe
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do pakowania sękacza należy zastosować krajalnicę
A. horyzontalną
B. sztukową
C. pionową
D. tunelową
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia są używane do długoterminowego przechowywania ciast?
A. lodówki
B. lady mroźnicze
C. bemary
D. witryny
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby przygotować ciasto beżowe, konieczne jest zastosowanie mieszadła w formie
A. widelca.
B. spirali.
C. kotwicy.
D. rózg.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia można wykorzystać do przygotowania oraz schłodzenia tortu?
A. Ladę chłodniczą
B. Szafę mroźniczą
C. Stół chłodniczy
D. Komorę mroźniczą
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie służy do fermentacji formowanych porcji ciasta drożdżowego?
A. komora fermentacyjna
B. suszarka rozpyłowa
C. piec taśmowy
D. lada chłodnicza
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Czyszczenie i konserwacja miesiarki
A. powinna pozostawać pod napięciem
B. musi być wyłączona z prądu
C. może być pod napięciem, ale wyłączona z ruchu
D. może być w ruchu zabezpieczona osłoną
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Urządzenie wykorzystywane do zamrażania mieszanki stosowanej w produkcji lodów to
A. frezer
B. krystalizator
C. cyklon
D. żelazko
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Psychrometr umieszczony w magazynie służy do
A. pomiaru wilgotności w pomieszczeniach
B. pomiaru stopnia gramatury
C. pomiaru temperatury
D. ustalania składu powietrza
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jak potocznie określa się przemysłową waflownicę?
A. smażalnikiem
B. naleśnikarką
C. gofrownicą
D. żelazkiem
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie należy wykorzystać do zmielenia goździków i ziela angielskiego?
A. drylownica
B. wycinarka
C. młynek
D. wilk
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Na jakim parametrze opiera się stopień rozdrobnienia twarogu przy użyciu wilka?
A. długości korpusu
B. wielkości otworów w tarczach przeciskowych
C. wielkości koła zębatego
D. szerokości tacy podawczej
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji obsługi miesiarki planetarnej określ, którą czynność należy wykonać w pierwszej kolejności.
| Fragment instrukcji obsługi miesiarki planetarnej 1. Zamontować dzieżę i zabezpieczyć dzieżę. 2. Zamontować odpowiednią końcówkę i wsypać produkty. 3. Za pomocą dźwigni podnieść dzieżę maksymalnie do góry. 4. Zamknąć osłonę dzieży. 5. Upewnić się, że przycisk STOP jest wyciśnięty. 6. Za pomocą dźwigni zmiany biegów ustawić odpowiedni bieg. 7. Wcisnąć przycisk START. |
A. Opuścić osłonę.
B. Ustawić bieg mieszania.
C. Zablokować dzieżę.
D. Umieścić surowce w dzieży.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby usunąć pestki z wiśni w cukierni, należy wykorzystać
A. nakłuwaczki
B. drylownice
C. wialnie
D. obieraczki
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W jakim urządzeniu przygotowuje się sękacze?
A. w specjalnych opiekaczach z rożnem
B. w piecu konwekcyjnym na blachach
C. w piecu obrotowym w foremkach
D. na patelni smażalniczej
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest
A. krystalizator.
B. temperówka.
C. frezer.
D. konsza.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Urządzeniem służącym do rozdrabniania materiałów, w którym elementem roboczym są noże krzyżowe umieszczone tuż przy powierzchni nieruchomej siatki z otworami, przez które przechodzi surowiec, jest
A. młynek
B. gniotownik
C. wilk
D. przecieraczka
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia stosuje się do formowania kawałków ciasta w procesie produkcji pączków?
A. wyciskarki formujące
B. wykrawarki formujące
C. dzielarko-zaokrąglarki
D. walcowe dzielarki
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W cukiernictwie narzędzie zwane szprycą służy do
A. nadziewania
B. ważenia
C. polewania
D. wycinania