Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do miażdżenia i rozcierania orzechów w branży cukierniczej?

A. młynki udarowe
B. walcarki trójwalcowe
C. wyparki próżniowe
D. ubijarki planetarne
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przed przystąpieniem do smażenia pączków w smażalniku, wyroby należy

A. zsunąć z blach do metalowego koszyczka, znajdującego się w zbiorniku z tłuszczem
B. umieścić na łyżce stołowej, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
C. wrzucać bezpośrednio ręką do zbiornika z tłuszczem
D. umieścić w metalowym koszyku, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do produkcji pączków?

A. Mikser, stół mroźniczy, zaokrąglarka, smażalnik
B. Mikser, chłodziarka, dzielarko-zaokrąglarka, krajalnica
C. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, smażalnik
D. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, piec
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie zagrożenie może wystąpić dla pracownika podczas korzystania z dzielarki automatycznej?

A. poparzenie obu dłoni
B. zapalenie oczu przez odłamki
C. zmiażdżenie palców rąk
D. zatrucie tlenkiem węgla
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia powinny zostać zastosowane do wyrobu strucli z makiem?

A. Miesiarkę, komorę rozrostową, wilk, piec
B. Miesiarkę, chłodziarkę, zaokrąglarkę, piec
C. Mikser, miesiarkę, komorę rozrostową, smażalnik
D. Ubijarkę, formierkę, chłodziarkę, smażalnik
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wskaż aktualną zasadę obsługi pieca cukierniczego?

A. Komorę należy nagrzać przed włożeniem wyrobów
B. Termostat należy ustawić na temperaturę o 20°C wyższą niż wymagana
C. Przed pieczeniem tego samego produktu piec powinien zostać schłodzony
D. Aby obniżyć temperaturę w trakcie pieczenia, należy uchylić drzwi pieca
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W jakim urządzeniu powinny być wystawione eklery z kremem śmietankowym pokryte czekoladą?

A. W komorze chłodniczej
B. Na stole chłodniczym
C. W zamrażarce szokowej
D. W witrynie chłodniczej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Czyszczenie i konserwacja miesiarki

A. powinna pozostawać pod napięciem
B. musi być wyłączona z prądu
C. może być pod napięciem, ale wyłączona z ruchu
D. może być w ruchu zabezpieczona osłoną
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na jakim parametrze opiera się stopień rozdrobnienia twarogu przy użyciu wilka?

A. długości korpusu
B. wielkości otworów w tarczach przeciskowych
C. wielkości koła zębatego
D. szerokości tacy podawczej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji obsługi miesiarki planetarnej określ, którą czynność należy wykonać w pierwszej kolejności.

Fragment instrukcji obsługi miesiarki planetarnej
1. Zamontować dzieżę i zabezpieczyć dzieżę.
2. Zamontować odpowiednią końcówkę i wsypać produkty.
3. Za pomocą dźwigni podnieść dzieżę maksymalnie do góry.
4. Zamknąć osłonę dzieży.
5. Upewnić się, że przycisk STOP jest wyciśnięty.
6. Za pomocą dźwigni zmiany biegów ustawić odpowiedni bieg.
7. Wcisnąć przycisk START.

A. Opuścić osłonę.
B. Ustawić bieg mieszania.
C. Zablokować dzieżę.
D. Umieścić surowce w dzieży.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W jakim urządzeniu przygotowuje się sękacze?

A. w specjalnych opiekaczach z rożnem
B. w piecu konwekcyjnym na blachach
C. w piecu obrotowym w foremkach
D. na patelni smażalniczej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest

A. krystalizator.
B. temperówka.
C. frezer.
D. konsza.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Urządzeniem służącym do rozdrabniania materiałów, w którym elementem roboczym są noże krzyżowe umieszczone tuż przy powierzchni nieruchomej siatki z otworami, przez które przechodzi surowiec, jest

A. młynek
B. gniotownik
C. wilk
D. przecieraczka
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia stosuje się do formowania kawałków ciasta w procesie produkcji pączków?

A. wyciskarki formujące
B. wykrawarki formujące
C. dzielarko-zaokrąglarki
D. walcowe dzielarki