Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.01 Pytanie 1
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Który rodzaj dekoracji wyrobów cukierniczych przedstawiono w zamieszczonym opisie?

Jest to dekoracja, w której elementy dekoracyjne znacznie wystają ponad powierzchnię wyrobu.

A. Asymetryczną.
B. Symetryczną.
C. Trójwymiarową.
D. Kolorystyczną.
SPC.01 Pytanie 2
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Dekoracja ustawiona w symetrycznym porządku, która wyróżnia się równym rozmieszczeniem elementów względem umownej osi, określana jest jako

A. geometryczna
B. abstrakcyjna
C. kontrastowa
D. symetryczna
SPC.01 Pytanie 5
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie narzędzia są używane do tworzenia napisów i falbanek z kremu na cieście?

A. zdobniki
B. szablony
C. foremki
D. wykrojniki
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Do jakiego celu stosuje się aerograf?

A. do tworzenia żelowych napisów
B. do napowietrzania czekolady
C. do barwienia powierzchni figurek z masy cukrowej
D. do produkcji elementów dekoracyjnych z karmelu
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Kuwertura najwyższej jakości wyróżnia się

A. powierzchnią połyskliwą oraz gładką
B. szybkim bieleniem powierzchni oraz matowym wyglądem zewnętrznym
C. powierzchnią matową, która nie jest gładka
D. deseniem marmurkowym na powierzchni i brakiem gładkości
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jaką masę, stosowaną do dekoracji tortów i ciast bankietowych, przygotowuje się z białek, cukru pudru, masła i mąki w równych proporcjach 1:1:1:1?

A. Cukrową
B. Dragantową
C. Marcepanową
D. Cygaretkową
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby przygotować 10 bankietówek, potrzebne jest 100 g żelu dekoracyjnego. Ile kg żelu należy przygotować, by ozdobić 50 bankietówek, biorąc pod uwagę straty technologiczne na poziomie 10%?

A. 0,60 kg
B. 0,55 kg
C. 0,50 kg
D. 0,65 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Po użyciu drobnych narzędzi cukierniczych, takich jak tylki i szpatułki, powinny być one umyte oraz koniecznie

A. dezynfekowane wodą utlenioną
B. osuszane ręcznikiem papierowym
C. wyparzane gorącą wodą
D. czyszczone na sucho
SPC.01 Pytanie 35
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W jakiej dekoracji tortu poszczególne elementy powtarzają się w sposób rytmiczny, tworząc określony wzór zdobniczy?

A. Scalonej
B. Statycznej
C. Ornamentalnej
D. Rozdrobnionej
SPC.01 Pytanie 36
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby stworzyć napis z kremu na torcie, powinno się wykorzystać

A. worek z końcówką cukierniczą.
B. zestaw nożyków z plastiku.
C. pędzel silikonowy.
D. łopatkę cukierniczą z rączką z plastiku.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Świeże owoce, które można wykorzystać do dekoracji tortu bez stosowania dodatkowych procesów technologicznych, to:

A. banany, jabłka, kiwi
B. jagody, jeżyny, maliny
C. banany, mandarynki, wiśnie
D. jabłka, pomarańcze, truskawki
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ciastka stefanki są wytwarzane z warstw

A. biszkoptowych, które są przekładane kremem i pokrywane polewą kakaową
B. biszkoptowo-tłuszczowych, które są przekładane i pokrywane marmoladą
C. kruchych, które są przekładane kremem oraz marmoladą i posypywane cukrem pudrem
D. kruchych, które są przekładane masą orzechową i ozdabiane orzechami