Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.01 Pytanie 1
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wuzetki z bitą śmietaną, które są przeznaczone do sprzedaży w sklepach samoobsługowych, powinny być zapakowane w

A. papierowe torby
B. pudełka z tworzyw sztucznych
C. aluminiowe foremki
D. foliowe woreczki
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Określ zasady przechowywania masła i margaryny.

A. Pomieszczenia wilgotne o temperaturze 10 ÷ 14oC
B. Pomieszczenia jasne o temperaturze 0 ÷ 3oC
C. Pomieszczenia ciemne o temperaturze 4 ÷ 8oC
D. Pomieszczenia suche o temperaturze 15 ÷ 20oC
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jak należy postąpić, gdy pracownik przyjmuje do magazynu zakładu cukierniczego świeże owoce i zauważa, że niektóre z nich są niedojrzałe oraz nadgniłe?

A. Odmówić przyjęcia owoców
B. Przeznaczyć owoce do produkcji dżemu wieloowocowego
C. Umieścić owoce w chłodziarce
D. Wydać owoce do produkcji w następnym dniu
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W magazynie znajduje się 20 puszek brzoskwiń w syropie. Zawartość netto brzoskwiń w każdej puszce wynosi 400 g. Jedna puszka brzoskwiń pozwala na przygotowanie 2 blach sernika z brzoskwiniami. Ile puszek brzoskwiń zostanie w magazynie po zrealizowaniu zamówienia na 16 blach tego ciasta?

A. 16 puszek
B. 8 puszek
C. 4 puszki
D. 12 puszek
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W jakim celu wykorzystuje się witryny i lady chłodnicze?

A. do przechowywania surowców oraz półproduktów cukierniczych
B. do natychmiastowego schłodzenia i zamrażania wyrobów cukierniczych
C. do krótkotrwałego schładzania surowców cukierniczych w trakcie produkcji
D. do przechowywania, wystawiania i sprzedaży wyrobów cukierniczych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jak należy przechowywać tłuszcze cukiernicze?

A. w pomieszczeniach ciepłych i wilgotnych
B. w jakichkolwiek warunkach
C. w dobrze oświetlonych pomieszczeniach
D. w odpowiednich warunkach chłodniczych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Produkt można zakwalifikować jako słodycz trwałą, jeśli jego kluczowe właściwości fizykochemiczne pozostają niezmienne podczas przechowywania w odpowiednich warunkach przez co najmniej

A. 7 dni od daty wyprodukowania
B. 3 miesięcy od daty wyprodukowania
C. 1 miesiąca od daty wyprodukowania
D. 15 dni od daty wyprodukowania
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Oblicz stan magazynowy jaj na dzień 15 maja, wiedząc, że 13 maja wynosił on 3 000 sztuk, a 14 maja dostarczono 1 000 jaj, przy czym do produkcji użyto 2 200 sztuk.

A. 1 200 sztuk
B. 2 000 sztuk
C. 800 sztuk
D. 1 800 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Który z wyrobów cukierniczych, na podstawie danych zamieszczonych w przedstawionej tabeli, może być przechowywany na półkach sklepowych dłużej niż 4 dni od czasu dostarczenia z cukierni rzemieślniczej?

NazwaTemperatura
nie wyższa niż
[°C]
Okres przechowywania
nie dłuższy niż
Kremówki84 dni
Wuzetka83 dni
Makowiec183 dni
Babka drożdżowa182 dni
Pierniki z polewą czekoladową187 dni
Serniki64 dni

A. Sernik wiedeński.
B. Rolada makowa.
C. Kremówka francuska.
D. Pierniki w czekoladzie.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ciastka żurawinowe są pakowane w foliowe torebki po 200 g, a następnie układane w kartony o wadze 2 kg. Ile opakowań tego rodzaju trzeba przygotować do wysyłki 10 kg ciastek żurawinowych?

A. 25 torebek i 5 pudełek kartonowych
B. 50 torebek i 10 pudełek kartonowych
C. 40 torebek i 10 pudełek kartonowych
D. 50 torebek i 5 pudełek kartonowych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W którym magazynie panują optymalne warunki do magazynowania umieszczonych w nich surowców?

Magazyny
A.B.C.D.
-2°C10°C15°C20°C
Jaja
Czekolada
Jogurt
Śliwki
Dżem
Mąka
Masło
Cukier

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby zminimalizować ryzyko zdrowotne wuzetki, należy ją przechowywać w magazynie wyrobów gotowych oraz regularnie

A. przemieszczać wyroby do czystych opakowań
B. kontrolować masę produktów
C. aktualizować etykiety na opakowaniach
D. sprawdzać temperaturę w chłodni
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W magazynie cukierni przechowywane jest 40 jaj. Aby zrealizować zamówienie na torty, wymagane jest 6 kg jaj. O ile jaj konieczne jest uzupełnienie zapasów, aby można było przygotować zamówione torty, jeśli jedno jajo waży 60 g?

A. 60 sztuk
B. 160 sztuk
C. 100 sztuk
D. 40 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ile kartonów będzie potrzebnych do spakowania 200 kg mlecznych krówek, jeśli w jednym kartonie znajduje się 40 pojedynczych opakowań o wadze 200 g?

A. 25 kartonów
B. 100 kartonów
C. 50 kartonów
D. 1000 kartonów
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Która próbka mąki pszennej spełnia warunki przyjęcia do magazynu, jeżeli jej wilgotność nie może przekraczać 15%, a kwasowość nie może być wyższa niż 3 stopnie kwasowości?

Numer próbkiWilgotnośćKwasowość
Próbka I.13%4 stopnie kwasowości
Próbka II.14%2 stopnie kwasowości
Próbka III.15%4 stopnie kwasowości
Próbka IV.16%2 stopnie kwasowości

A. Próbka III.
B. Próbka I.
C. Próbka II.
D. Próbka IV.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W zakładzie cukierniczym kokosanki są pakowane po 200 g w dekoracyjne torebki. Ile takich torebek będzie potrzebnych do zapakowania 20 kilogramów kokosanek?

A. 80 sztuk
B. 60 sztuk
C. 100 sztuk
D. 120 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Oblicz, ile kilogramów cukru wanilinowego jest w magazynie, jeśli magazynier po dostawie na dokumencie PZ zanotował 2000 sztuk po 32 g oraz 500 sztuk po 20 g, a przed tą dostawą w magazynie było 16 kg produktu.

A. 64 kg
B. 58 kg
C. 90 kg
D. 74 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ile kartonów jest potrzebnych do spakowania 100 kg herbatników, jeśli opakowania herbatników mają po 100 g i mieszczą się w kartonach po 50 sztuk?

A. 15 kartonów
B. 5 kartonów
C. 20 kartonów
D. 10 kartonów
SPC.01 Pytanie 38
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Eklery z kremem czekoladowym, które są przeznaczone do sprzedaży w systemie samoobsługowym, powinny być zapakowane w

A. torebki foliowe termozgrzewalne
B. torby papierowe parafinowane
C. przezroczyste pudełka polistyrenowe
D. cienką folię aluminiową
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Maksymalny udźwig wózka dwukołowego pionowego używanego do transportu produktów cukierniczych wynosi 70 kg. Jaką maksymalną ilość towaru można przewieźć za jednym razem tym wózkiem?

A. 2 worki soli po 30 kg
B. 4 worki cukru pudru po 20 kg
C. 2 worki mąki po 50 kg
D. 3 worki cukru po 25 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Kluczową czynnością, którą wykonuje magazynier przy przyjmowaniu surowców od dostawcy do magazynu, jest

A. planowanie rozmieszczenia zapasów w magazynach
B. rozliczanie faktur za dostarczony towar
C. sprawdzanie temperatury i wilgotności w magazynach
D. kontrola ilościowo-jakościowa