Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów cukierniczy…
A. papierowe torby
B. pudełka z tworzyw sztucznych
C. aluminiowe foremki
D. foliowe woreczki
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Co przechowuje się w warunkach chłodniczych?
A. nasiona sezamu
B. masło
C. konfitura
D. sacharoza
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W chłodni najdłużej można zachować krem
A. bita śmietana
B. beżowy
C. śmietankowy
D. szwedzki
SPC.01 Pytanie 4
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie zagrożenie biologiczne może wystąpić w procesie produkcji słodyczy?
A. śliwka z pestką w cieście drożdżowym
B. obecność gryzoni w magazynie
C. włos w masie cukrowej
D. nadmierna ilość amoniaku w herbatnikach
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Określ zasady przechowywania masła i margaryny.
A. Pomieszczenia wilgotne o temperaturze 10 ÷ 14oC
B. Pomieszczenia jasne o temperaturze 0 ÷ 3oC
C. Pomieszczenia ciemne o temperaturze 4 ÷ 8oC
D. Pomieszczenia suche o temperaturze 15 ÷ 20oC
SPC.01 Pytanie 6
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jak należy postąpić, gdy pracownik przyjmuje do magazynu zakładu cukierniczego świeże owoce i zauważa, że niektóre z nich są niedojrzałe oraz nadgniłe?
A. Odmówić przyjęcia owoców
B. Przeznaczyć owoce do produkcji dżemu wieloowocowego
C. Umieścić owoce w chłodziarce
D. Wydać owoce do produkcji w następnym dniu
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Ile torebek jest potrzebnych do zapakowania 5 kg biszkoptów, jeżeli jedna torebka pomieści 250 g tych ciastek?
A. 20 sztuk
B. 35 sztuk
C. 15 sztuk
D. 55 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W magazynie znajduje się 20 puszek brzoskwiń w syropie. Zawartość netto brzoskwiń w każdej puszce wynosi 400 g. Jedna puszka brzoskwiń pozwala na przygotowanie 2 blach sernika z brzoskwiniami. Ile puszek brzoskwiń zostanie w magazynie po zrealizowaniu zamówienia na 16 blach tego ciasta?
A. 16 puszek
B. 8 puszek
C. 4 puszki
D. 12 puszek
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Który z materiałów powinien być przechowywany w chłodni?
A. Przyprawa korzenna
B. Cukier puder
C. Powidła z śliwek
D. Drożdże prasowane
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Zgodnie z zasadami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności, towar uszkodzony przez myszy powinien być
A. przepakowany
B. zutylizowany
C. przeklasyfikowany
D. oczyszczony
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W jakim celu wykorzystuje się witryny i lady chłodnicze?
A. do przechowywania surowców oraz półproduktów cukierniczych
B. do natychmiastowego schłodzenia i zamrażania wyrobów cukierniczych
C. do krótkotrwałego schładzania surowców cukierniczych w trakcie produkcji
D. do przechowywania, wystawiania i sprzedaży wyrobów cukierniczych
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jak należy przechowywać tłuszcze cukiernicze?
A. w pomieszczeniach ciepłych i wilgotnych
B. w jakichkolwiek warunkach
C. w dobrze oświetlonych pomieszczeniach
D. w odpowiednich warunkach chłodniczych
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Produkt można zakwalifikować jako słodycz trwałą, jeśli jego kluczowe właściwości fizykochemiczne pozostają niezmienne podczas przechowywania w odpowiednich warunkach przez co najmniej
A. 7 dni od daty wyprodukowania
B. 3 miesięcy od daty wyprodukowania
C. 1 miesiąca od daty wyprodukowania
D. 15 dni od daty wyprodukowania
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenia są używane do pomiaru wilgotności powietrza w magazynach?
A. refraktometry
B. manometry
C. pirometry
D. higrometry
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Oblicz stan magazynowy jaj na dzień 15 maja, wiedząc, że 13 maja wynosił on 3 000 sztuk, a 14 maja dostarczono 1 000 jaj, przy czym do produkcji użyto 2 200 sztuk.
A. 1 200 sztuk
B. 2 000 sztuk
C. 800 sztuk
D. 1 800 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Wskaż rodzaj wyrobu cukierniczego, który powinien być przechowywany w zamrażarce?
A. Czekolady
B. Galaretki owocowe
C. Lody mleczne
D. Eklerki
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Który z wyrobów cukierniczych, na podstawie danych zamieszczonych w przedstawionej tabeli, może być przechowywany na półkach sklepowych dłużej niż 4 dni od czasu dostarczenia z cukierni rzemieślniczej?
| Nazwa | Temperatura nie wyższa niż [°C] | Okres przechowywania nie dłuższy niż |
|---|---|---|
| Kremówki | 8 | 4 dni |
| Wuzetka | 8 | 3 dni |
| Makowiec | 18 | 3 dni |
| Babka drożdżowa | 18 | 2 dni |
| Pierniki z polewą czekoladową | 18 | 7 dni |
| Serniki | 6 | 4 dni |
A. Sernik wiedeński.
B. Rolada makowa.
C. Kremówka francuska.
D. Pierniki w czekoladzie.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do przewozu mąki w luzie?
A. Wialnia.
B. Zimnia.
C. Cysterna.
D. Pojemnik.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Ciastka żurawinowe są pakowane w foliowe torebki po 200 g, a następnie układane w kartony o wadze 2 kg. Ile opakowań tego rodzaju trzeba przygotować do wysyłki 10 kg ciastek żurawinowych?
A. 25 torebek i 5 pudełek kartonowych
B. 50 torebek i 10 pudełek kartonowych
C. 40 torebek i 10 pudełek kartonowych
D. 50 torebek i 5 pudełek kartonowych
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie produkty można przechowywać w tym magazynie?
A. cukier oraz chudy twaróg
B. jabłka oraz czekoladę
C. mąkę granulowaną i masło
D. drożdże prasowane i jaja
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W którym magazynie panują optymalne warunki do magazynowania umieszczonych w nich surowców?
| Magazyny | |||
|---|---|---|---|
| A. | B. | C. | D. |
| -2°C | 10°C | 15°C | 20°C |
| Jaja Czekolada | Jogurt Śliwki | Dżem Mąka | Masło Cukier |
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do pakowania czekolady wykorzystuje się podkładki
A. z papieru parafinowanego
B. z pergaminu
C. z celofanu
D. z folii aluminiowej
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby zminimalizować ryzyko zdrowotne wuzetki, należy ją przechowywać w magazynie wyrobów gotowych oraz regularnie
A. przemieszczać wyroby do czystych opakowań
B. kontrolować masę produktów
C. aktualizować etykiety na opakowaniach
D. sprawdzać temperaturę w chłodni
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Świeże jaja powinny być przechowywane w temperaturze
A. 10 do 15°C
B. 4 do 8°C
C. 16 do 25°C
D. -2 do 5°C
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W magazynie cukierni przechowywane jest 40 jaj. Aby zrealizować zamówienie na torty, wymagane jest 6 kg jaj. O ile jaj konieczne jest uzupełnienie zapasów, aby można było przygotować zamówione torty, jeśli jedno jajo waży 60 g?
A. 60 sztuk
B. 160 sztuk
C. 100 sztuk
D. 40 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Sernik na bazie żelatyny powinien być przechowywany w temperaturach
A. 16°C do 22°C
B. -10°C do -6°C
C. 4°C do 6°C
D. -5°C do -2°C
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby zgłosić wydanie surowców z magazynu na potrzeby produkcji, należy zastosować formularz z oznaczeniem
A. WZ
B. RW
C. MM
D. PW
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W cukierniach nie powinno się używać wózków do przechowywania surowców cukierniczych
A. spalinowych
B. elektrycznych
C. ręcznych
D. akumulatorowych
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jaką temperaturę powinny mieć świeże jaja przechowywane w cukierni?
A. 9÷12°C
B. 20÷25°C
C. 4÷6°C
D. 15÷18°C
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Ile kartonów będzie potrzebnych do spakowania 200 kg mlecznych krówek, jeśli w jednym kartonie znajduje się 40 pojedynczych opakowań o wadze 200 g?
A. 25 kartonów
B. 100 kartonów
C. 50 kartonów
D. 1000 kartonów
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Która próbka mąki pszennej spełnia warunki przyjęcia do magazynu, jeżeli jej wilgotność nie może przekraczać 15%, a kwasowość nie może być wyższa niż 3 stopnie kwasowości?
| Numer próbki | Wilgotność | Kwasowość |
|---|---|---|
| Próbka I. | 13% | 4 stopnie kwasowości |
| Próbka II. | 14% | 2 stopnie kwasowości |
| Próbka III. | 15% | 4 stopnie kwasowości |
| Próbka IV. | 16% | 2 stopnie kwasowości |
A. Próbka III.
B. Próbka I.
C. Próbka II.
D. Próbka IV.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Na którym rysunku przedstawiony jest przyrząd cyfrowy (miernik) do mierzenia wilgotności powietrza w pomieszczeniu magazynowym?

A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Na jednej palecie znajduje się 24 kartony, z których każdy zawiera 30 paczek wafli. Ile palet trzeba przygotować, aby wysłać 2160 paczek wafli?
A. 2
B. 4
C. 3
D. 5
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W zakładzie cukierniczym kokosanki są pakowane po 200 g w dekoracyjne torebki. Ile takich torebek będzie potrzebnych do zapakowania 20 kilogramów kokosanek?
A. 80 sztuk
B. 60 sztuk
C. 100 sztuk
D. 120 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Oblicz, ile kilogramów cukru wanilinowego jest w magazynie, jeśli magazynier po dostawie na dokumencie PZ zanotował 2000 sztuk po 32 g oraz 500 sztuk po 20 g, a przed tą dostawą w magazynie było 16 kg produktu.
A. 64 kg
B. 58 kg
C. 90 kg
D. 74 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przyrządami pomiarowymi wykorzystywanymi w magazynach surowców cukierniczych powinny być
A. zegary i psychrometry
B. termometry i higrometry
C. barometry i termometry
D. manometry i wagi
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Ile kartonów jest potrzebnych do spakowania 100 kg herbatników, jeśli opakowania herbatników mają po 100 g i mieszczą się w kartonach po 50 sztuk?
A. 15 kartonów
B. 5 kartonów
C. 20 kartonów
D. 10 kartonów
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Eklery z kremem czekoladowym, które są przeznaczone do sprzedaży w systemie samoobsługowym, powinny być zapakowane w
A. torebki foliowe termozgrzewalne
B. torby papierowe parafinowane
C. przezroczyste pudełka polistyrenowe
D. cienką folię aluminiową
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Maksymalny udźwig wózka dwukołowego pionowego używanego do transportu produktów cukierniczych wynosi 70 kg. Jaką maksymalną ilość towaru można przewieźć za jednym razem tym wózkiem?
A. 2 worki soli po 30 kg
B. 4 worki cukru pudru po 20 kg
C. 2 worki mąki po 50 kg
D. 3 worki cukru po 25 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Kluczową czynnością, którą wykonuje magazynier przy przyjmowaniu surowców od dostawcy do magazynu, jest
A. planowanie rozmieszczenia zapasów w magazynach
B. rozliczanie faktur za dostarczony towar
C. sprawdzanie temperatury i wilgotności w magazynach
D. kontrola ilościowo-jakościowa