Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby uniknąć rozmrożenia masy jajecznej podczas jej przyjęcia do magazynu, należy zapewnić

A. najszybszy środek transportu
B. uszczelnienie drzwi do magazynu jaj
C. dobrą wentylację w chłodni
D. ciągłość łańcucha chłodniczego
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W których warunkach należy przechowywać w magazynie mleko i cukier?

Mleko pasteryzowane 3,2%Cukier
A.temp. 0 ÷ 4°C; wilg. ok. 60%temp. 10 ÷ 14°C; wilg. ok. 60%
B.temp. -18 ÷ -26°C; wilg. ok. 95%temp. 0 ÷ 4°C; wilg. ok. 60%
C.temp. 10 ÷ 14°C; wilg. ok. 95%temp. 0 ÷ 4°C; wilg. ok. 95%
D.temp. 10 ÷ 14°C; wilg. ok. 60%temp. -18 ÷ -26°C; wilg. ok. 95%

A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Co należy uczynić, gdy po przesiewaniu mąki na sicie zauważono wołki zbożowe?

A. Mąkę intensywnie schłodzić, aby zabić szkodniki
B. Zwiększyć temperaturę wypieku, aby zlikwidować szkodniki
C. Powtórzyć przesiewanie mąki przed produkcją
D. Wycofać mąkę z magazynu i przeprowadzić dezynfekcję
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zgodnie z zasadami zapewnienia jakości zdrowotnej artykułów spożywczych, należy w magazynie surowców kontrolować

A. wymiary opakowań zbiorczych
B. termin przydatności do spożycia surowców i półproduktów
C. typ opakowań surowców i półproduktów
D. dostosowanie opakowań do możliwości układania
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W magazynie znajduje się 5 sztuk margaryny o masie 250 g każda. Cukiernik dostał zlecenie na wykonanie 10 kg ciastek kruchych zgodnie z przedstawioną recepturą. Ile sztuk margaryny brakuje cukiernikowi do wykonania zlecenia?

SurowceIlość w g
mąka pszenna typ 550660
margaryna400
cukier puder100
jaja50
cukier wanilinowy10
glazura140
Wydajność1000

A. 7 sztuk.
B. 16 sztuk.
C. 11 sztuk.
D. 9 sztuk.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W wyrobach nadziewanych przechowywanych w magazynie może wystąpić pleśń, jeżeli

A. magazyn jest oświetlony przez słońce
B. w magazynie utrzymuje się stałą temperaturę 10°C
C. zastosowana jest wentylacja naturalna w magazynie
D. w magazynie często zachodzą zmiany temperatury
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zakład cukierniczy produkuje ciastka kokosanki, gotowe wyroby pakuje w torebki po 100 g. Ile sztuk torebek należy przygotować, aby zapakować kokosanki wyprodukowane w ilości zgodnej z recepturą zamieszczoną w tabeli?

Receptura na kokosanki
SurowceIlość
[g]
Wiórki kokosowe500
Jaja200
Cukier puder400
Wydajność1 000

A. 5 sztuk.
B. 11 sztuk.
C. 10 sztuk.
D. 15 sztuk.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Podczas układania wyrobów cukierniczych w ladach i witrynach chłodniczych, co powinno się uwzględnić?

A. uruchamiać i wyłączać sprzęt za pomocą termostatu.
B. wyroby ustawiać na półkach w odstępach, które pozwalają na swobodny przepływ powietrza.
C. umieszczać produkty gorące i ciepłe.
D. wyroby umieszczać na półkach dość blisko siebie, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zgodnie z zasadami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności, w magazynie surowców dozwolone jest przechowywanie

A. polepszaczy do żywności
B. etykiet produktów
C. środków czyszczących
D. wyrobów cukierniczych
SPC.01 Pytanie 67
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie opakowanie jednostkowe jest przeznaczone dla tortu o średnicy 28 cm?

A. podkładka kartonowa kwadratowa
B. pudełko kartonowe
C. tortownica metalowa okrągła
D. forma metalowa prostokątna
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w niskiej temperaturze?

A. Śmietanka 30% poddana sterylizacji
B. Śmietanka 30% poddana pasteryzacji
C. Mleko zagęszczone poddane sterylizacji
D. Mleko UHT
SPC.01 Pytanie 71
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Dokumentem, który reguluje przeniesienie materiałów do innego magazynu w zakładzie cukierniczym, jest

A. RW (Rozchód wewnętrzny)
B. MM (Przesunięcie magazynowe)
C. PZ (Przyjęcie z zewnątrz)
D. WZ (Wydanie na zewnątrz)
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jak powinien się zachować pracownik przy odbiorze śmietany 18% do magazynu zakładu cukierniczego, jeśli zauważył, że termin jej ważności już minął?

A. Odmówić przyjęcia śmietany
B. Przeznaczyć śmietanę do wypieku ciasta półfrancuskiego
C. Umieścić śmietanę w chłodni
D. Wydać śmietanę do produkcji na następny dzień
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie receptury oblicz, ile należy zakupić opakowań zawierających po 15 g proszku do pieczenia, aby sporządzić 8 sztuk babek piaskowych.

Receptura na 2 sztuki babki piaskowej
Surowce/dodatkiIlość (g)
mąka pszenna200
mąka ziemniaczana120
masło250
jaja300
cukier kryształ200
proszek do pieczenia8
esencja cytrynowa5
cukier puder30

A. 2
B. 5
C. 3
D. 4
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W celu monitorowania występowania szkodników w magazynie wyrobów gotowych, powinno się

A. sprawdzać pułapki na gryzonie
B. codziennie przesuwać palety z wyrobami
C. otwierać opakowania zbiorcze przed ich wydaniem z magazynu
D. zamontować kamery skierowane na produkty
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ile kartonów trzeba przygotować do spakowania 50 kg chałwy, jeśli jednostkowe opakowania o wadze 50 g są umieszczane w kartonach po 20 sztuk?

A. 25 kartonów
B. 50 kartonów
C. 75 kartonów
D. 100 kartonów
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jak powinien zareagować magazynier, gdy podczas dostawy marmolady wieloowocowej dostrzegł niewielkie ilości pleśni na jej powierzchni?

A. Wykorzystać tylko do wyrobów poddanych pieczeniu
B. Usunąć pleśń i poddać procesowi pasteryzacji
C. Odmówić przyjęcia do magazynu
D. Usunąć pleśń i przeznaczyć do produkcji