Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów cukierniczy…
A. karmelki owocowe
B. czekoladę gorzką
C. wafle suche
D. cukierki pudrowe
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby uniknąć rozmrożenia masy jajecznej podczas jej przyjęcia do magazynu, należy zapewnić
A. najszybszy środek transportu
B. uszczelnienie drzwi do magazynu jaj
C. dobrą wentylację w chłodni
D. ciągłość łańcucha chłodniczego
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W których warunkach należy przechowywać w magazynie mleko i cukier?
| Mleko pasteryzowane 3,2% | Cukier | |
|---|---|---|
| A. | temp. 0 ÷ 4°C; wilg. ok. 60% | temp. 10 ÷ 14°C; wilg. ok. 60% |
| B. | temp. -18 ÷ -26°C; wilg. ok. 95% | temp. 0 ÷ 4°C; wilg. ok. 60% |
| C. | temp. 10 ÷ 14°C; wilg. ok. 95% | temp. 0 ÷ 4°C; wilg. ok. 95% |
| D. | temp. 10 ÷ 14°C; wilg. ok. 60% | temp. -18 ÷ -26°C; wilg. ok. 95% |
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
SPC.01 Pytanie 44
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Co należy uczynić, gdy po przesiewaniu mąki na sicie zauważono wołki zbożowe?
A. Mąkę intensywnie schłodzić, aby zabić szkodniki
B. Zwiększyć temperaturę wypieku, aby zlikwidować szkodniki
C. Powtórzyć przesiewanie mąki przed produkcją
D. Wycofać mąkę z magazynu i przeprowadzić dezynfekcję
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie są właściwe temperatury do przechowywania masła i serów?
A. 2÷6°C
B. 8÷10°C
C. 15÷20°C
D. -5÷0°C
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Zgodnie z zasadami zapewnienia jakości zdrowotnej artykułów spożywczych, należy w magazynie surowców kontrolować
A. wymiary opakowań zbiorczych
B. termin przydatności do spożycia surowców i półproduktów
C. typ opakowań surowców i półproduktów
D. dostosowanie opakowań do możliwości układania
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Ile opakowań kartonowych potrzeba do zapakowania 32 kg krówek, skoro w jednym kartonie mieści się 20 opakowań po 200 g każda?
A. 16 kartonów
B. 12 kartonów
C. 8 kartonów
D. 6 kartonów
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Wskaż surowce, które ze względu na różnorodne warunki przechowywania, nie mogą być składowane razem?
A. Miód i dżem
B. Soda oczyszczona i olej
C. Jaja w proszku i cukier
D. Masło i mąka
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Surowce cukiernicze znajdujące się w magazynie, które są po terminie lub mają uszkodzone opakowania, powinny zostać
A. sprzedać po niższej cenie
B. usunąć z magazynu
C. użyć do produkcji
D. oczyścić i przepakować
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Babka piaskowa powinna być przechowywana w warunkach o wilgotności względnej nieprzekraczającej 75% oraz przy maksymalnej temperaturze
A. 26°C
B. 18°C
C. 0°C
D. 6°C
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Karmelki powinny być przechowywane w magazynie, gdzie maksymalna wilgotność powietrza wynosi
A. 30%
B. 95%
C. 80%
D. 65%
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W trakcie dostawy pracownik magazynu zauważył wyciek oleju z chałwy. W tej sytuacji należy
A. sporządzić protokół zniszczenia chałwy
B. oddzielić olej i przepakować chałwę
C. odmówić przyjęcia chałwy
D. przyjąć chałwę do magazynu
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W magazynie znajduje się 5 sztuk margaryny o masie 250 g każda. Cukiernik dostał zlecenie na wykonanie 10 kg ciastek kruchych zgodnie z przedstawioną recepturą. Ile sztuk margaryny brakuje cukiernikowi do wykonania zlecenia?
| Surowce | Ilość w g |
|---|---|
| mąka pszenna typ 550 | 660 |
| margaryna | 400 |
| cukier puder | 100 |
| jaja | 50 |
| cukier wanilinowy | 10 |
| glazura | 140 |
| Wydajność | 1000 |
A. 7 sztuk.
B. 16 sztuk.
C. 11 sztuk.
D. 9 sztuk.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Lody mleczne, które rozmroziły się w cukierni, powinny być
A. wykorzystane do kremu
B. przeznaczone do utylizacji
C. przekazane do sprzedaży
D. ponownie zamrożone
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do pomiaru wilgotności powietrza w magazynie należy zastosować
A. densymetr.
B. pirometr.
C. barometr.
D. psychrometr.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W wyrobach nadziewanych przechowywanych w magazynie może wystąpić pleśń, jeżeli
A. magazyn jest oświetlony przez słońce
B. w magazynie utrzymuje się stałą temperaturę 10°C
C. zastosowana jest wentylacja naturalna w magazynie
D. w magazynie często zachodzą zmiany temperatury
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Zakład cukierniczy produkuje ciastka kokosanki, gotowe wyroby pakuje w torebki po 100 g. Ile sztuk torebek należy przygotować, aby zapakować kokosanki wyprodukowane w ilości zgodnej z recepturą zamieszczoną w tabeli?
| Receptura na kokosanki | |
|---|---|
| Surowce | Ilość [g] |
| Wiórki kokosowe | 500 |
| Jaja | 200 |
| Cukier puder | 400 |
| Wydajność | 1 000 |
A. 5 sztuk.
B. 11 sztuk.
C. 10 sztuk.
D. 15 sztuk.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W magazynie surowców dokonuje się pomiaru za pomocą higrometru
A. masy
B. ciśnienia
C. temperatury
D. wilgotności
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru wilgotności w magazynie?
A. psychrometr
B. wakuometr
C. konduktometr
D. pirometr
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Podczas układania wyrobów cukierniczych w ladach i witrynach chłodniczych, co powinno się uwzględnić?
A. uruchamiać i wyłączać sprzęt za pomocą termostatu.
B. wyroby ustawiać na półkach w odstępach, które pozwalają na swobodny przepływ powietrza.
C. umieszczać produkty gorące i ciepłe.
D. wyroby umieszczać na półkach dość blisko siebie, aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Zgodnie z zasadami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności, w magazynie surowców dozwolone jest przechowywanie
A. polepszaczy do żywności
B. etykiet produktów
C. środków czyszczących
D. wyrobów cukierniczych
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie są straty opakowań jednostkowych, jeśli do zapakowania 5 000 cukierków wykorzystano 5 100 etykietek do owijania?
A. 2%
B. 20%
C. 102%
D. 50%
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Oblicz, ile papilotek jest potrzebnych do zapakowania ciastek w 80 pudełkach, w których mieści się po 20 ciastek.
A. 1600 sztuk
B. 40 sztuk
C. 1250 sztuk
D. 800 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Chałwę powinno się przechowywać w pomieszczeniach o temperaturze 6÷8°C przez maksymalny czas
A. 2 miesiące
B. 4 miesiące
C. 12 miesięcy
D. 6 miesięcy
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Które z podanych słodkości mogą być przechowywane w temperaturze 18oC?
A. Eklery z kremem śmietankowym
B. Ptysie z bitą śmietaną
C. Torty z kremem russel bezowym
D. Babki drożdżowe
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W magazynie surowców cukierniczych do ważenia worków z cukrem wykorzystuje się wagi
A. uchylne
B. szalkowe
C. pomostowe
D. dziesiętne
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie opakowanie jednostkowe jest przeznaczone dla tortu o średnicy 28 cm?
A. podkładka kartonowa kwadratowa
B. pudełko kartonowe
C. tortownica metalowa okrągła
D. forma metalowa prostokątna
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Surowce suche powinny być składowane w magazynie
A. olej rzepakowy
B. proszek do pieczenia
C. ser twarogowy
D. jaja świeże
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Wylicz, ile torebek celofanowych o pojemności 150 g trzeba wykorzystać do zapakowania 60 kg drażetek, biorąc pod uwagę straty opakowań na poziomie 2%
A. 250
B. 255
C. 400
D. 408
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w niskiej temperaturze?
A. Śmietanka 30% poddana sterylizacji
B. Śmietanka 30% poddana pasteryzacji
C. Mleko zagęszczone poddane sterylizacji
D. Mleko UHT
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Dokumentem, który reguluje przeniesienie materiałów do innego magazynu w zakładzie cukierniczym, jest
A. RW (Rozchód wewnętrzny)
B. MM (Przesunięcie magazynowe)
C. PZ (Przyjęcie z zewnątrz)
D. WZ (Wydanie na zewnątrz)
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W jakich warunkach powinny być przechowywane wyroby wykończone kuwerturą czekoladową?
| Temperatura nie wyższa niż | Wilgotność powietrza | |
|---|---|---|
| A. | 20°C | 65% |
| B. | 20°C | 90% |
| C. | 25°C | 65% |
| D. | 25°C | 90% |
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Ile pudełek trzeba wykorzystać do spakowania 2000 pączków o masie około 80 g, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 sztuk?
A. 80 pudełek
B. 640 pudełek
C. 25 pudełek
D. 125 pudełek
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jak powinien się zachować pracownik przy odbiorze śmietany 18% do magazynu zakładu cukierniczego, jeśli zauważył, że termin jej ważności już minął?
A. Odmówić przyjęcia śmietany
B. Przeznaczyć śmietanę do wypieku ciasta półfrancuskiego
C. Umieścić śmietanę w chłodni
D. Wydać śmietanę do produkcji na następny dzień
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Na podstawie receptury oblicz, ile należy zakupić opakowań zawierających po 15 g proszku do pieczenia, aby sporządzić 8 sztuk babek piaskowych.
| Receptura na 2 sztuki babki piaskowej | |
|---|---|
| Surowce/dodatki | Ilość (g) |
| mąka pszenna | 200 |
| mąka ziemniaczana | 120 |
| masło | 250 |
| jaja | 300 |
| cukier kryształ | 200 |
| proszek do pieczenia | 8 |
| esencja cytrynowa | 5 |
| cukier puder | 30 |
A. 2
B. 5
C. 3
D. 4
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W celu monitorowania występowania szkodników w magazynie wyrobów gotowych, powinno się
A. sprawdzać pułapki na gryzonie
B. codziennie przesuwać palety z wyrobami
C. otwierać opakowania zbiorcze przed ich wydaniem z magazynu
D. zamontować kamery skierowane na produkty
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Ile kartonów trzeba przygotować do spakowania 50 kg chałwy, jeśli jednostkowe opakowania o wadze 50 g są umieszczane w kartonach po 20 sztuk?
A. 25 kartonów
B. 50 kartonów
C. 75 kartonów
D. 100 kartonów
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jak powinien zareagować magazynier, gdy podczas dostawy marmolady wieloowocowej dostrzegł niewielkie ilości pleśni na jej powierzchni?
A. Wykorzystać tylko do wyrobów poddanych pieczeniu
B. Usunąć pleśń i poddać procesowi pasteryzacji
C. Odmówić przyjęcia do magazynu
D. Usunąć pleśń i przeznaczyć do produkcji
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jaką temperaturę powinny mieć masło i margaryna dostarczane do zakładu cukierniczego?
A. 4°C
B. -6°C
C. 16°C
D. 12°C
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jaką temperaturę należy utrzymywać, aby jajka zachowały świeżość przez 3 tygodnie?
A. -1°C
B. -15°C
C. 4°C
D. 15°C