Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Co należy uczynić, gdy po przesiewaniu mąki na sicie zauważono wołki zbożowe?

A. Zwiększyć temperaturę wypieku, aby zlikwidować szkodniki
B. Powtórzyć przesiewanie mąki przed produkcją
C. Wycofać mąkę z magazynu i przeprowadzić dezynfekcję
D. Mąkę intensywnie schłodzić, aby zabić szkodniki
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jak powinien zareagować magazynier, gdy podczas dostawy marmolady wieloowocowej dostrzegł niewielkie ilości pleśni na jej powierzchni?

A. Usunąć pleśń i poddać procesowi pasteryzacji
B. Odmówić przyjęcia do magazynu
C. Usunąć pleśń i przeznaczyć do produkcji
D. Wykorzystać tylko do wyrobów poddanych pieczeniu
SPC.01 Pytanie 126
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Dokumentem potwierdzającym przekazanie towaru z magazynu surowców do działu produkcji jest

A. RW – Rozchód wewnętrzny
B. PW – Przyjęcie wewnętrzne
C. PZ – Przyjęcie zewnętrzne
D. RZ – Rozchód zewnętrzny
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Który z wyrobów cukierniczych, na podstawie danych zamieszczonych w przedstawionej tabeli, może być przechowywany na półkach sklepowych dłużej niż 4 dni od czasu dostarczenia z cukierni rzemieślniczej?

NazwaTemperatura
nie wyższa niż
[°C]
Okres przechowywania
nie dłuższy niż
Kremówki84 dni
Wuzetka83 dni
Makowiec183 dni
Babka drożdżowa182 dni
Pierniki z polewą czekoladową187 dni
Serniki64 dni

A. Sernik wiedeński.
B. Pierniki w czekoladzie.
C. Rolada makowa.
D. Kremówka francuska.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie receptury oblicz, ile należy zakupić opakowań zawierających po 15 g proszku do pieczenia, aby sporządzić 8 sztuk babek piaskowych.

Receptura na 2 sztuki babki piaskowej
Surowce/dodatkiIlość (g)
mąka pszenna200
mąka ziemniaczana120
masło250
jaja300
cukier kryształ200
proszek do pieczenia8
esencja cytrynowa5
cukier puder30

A. 2
B. 5
C. 3
D. 4
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zgodnie z zasadami zapewnienia jakości zdrowotnej artykułów spożywczych, należy w magazynie surowców kontrolować

A. termin przydatności do spożycia surowców i półproduktów
B. wymiary opakowań zbiorczych
C. typ opakowań surowców i półproduktów
D. dostosowanie opakowań do możliwości układania
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ciastka żurawinowe są pakowane w foliowe torebki po 200 g, a następnie układane w kartony o wadze 2 kg. Ile opakowań tego rodzaju trzeba przygotować do wysyłki 10 kg ciastek żurawinowych?

A. 50 torebek i 5 pudełek kartonowych
B. 25 torebek i 5 pudełek kartonowych
C. 50 torebek i 10 pudełek kartonowych
D. 40 torebek i 10 pudełek kartonowych
SPC.01 Pytanie 144
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie właściwości jakościowe są brane pod uwagę przy odbiorze masła do magazynu bez użycia sprzętu pomiarowego?

A. Zawartość wody
B. Zawartość tłuszczu
C. Stan opakowań
D. Temperaturę topnienia
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby uniknąć rozmrożenia masy jajecznej podczas jej przyjęcia do magazynu, należy zapewnić

A. ciągłość łańcucha chłodniczego
B. najszybszy środek transportu
C. dobrą wentylację w chłodni
D. uszczelnienie drzwi do magazynu jaj
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby uniknąć ponownego zakażenia masy migdałowej, należy ją przechowywać

A. w pojemniku bez przykrywki w lodówce
B. w misce, w ciepłym i wilgotnym miejscu
C. w suchym pomieszczeniu, w szczelnym opakowaniu
D. w chłodnym i suchym miejscu, w hermetycznym pojemniku
SPC.01 Pytanie 154
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie jest opakowanie jednostkowe krówek mlecznych?

A. karton z papierem woskowym
B. torebka z aluminium
C. opakowanie metalowe
D. etykieta papierowa
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W celu monitorowania występowania szkodników w magazynie wyrobów gotowych, powinno się

A. otwierać opakowania zbiorcze przed ich wydaniem z magazynu
B. zamontować kamery skierowane na produkty
C. sprawdzać pułapki na gryzonie
D. codziennie przesuwać palety z wyrobami
SPC.01 Pytanie 157
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zbyt duża ilość jaj została wyjęta z magazynu. Jakie dokumenty potwierdzają ich zwrot?

A. zwrot wewnętrzny (Zw)
B. przesunięcie magazynowe (Mm)
C. przyjęcie wewnętrzne (Pw)
D. ruch wewnętrzny (Rw)