Filtrowanie pytań
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
A. dozownik.
B. szpatułkę.
C. aerograf.
D. pędzel.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jak potocznie określa się przemysłową waflownicę?
A. naleśnikarką
B. gofrownicą
C. żelazkiem
D. smażalnikiem
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenia można wykorzystać do przygotowania oraz schłodzenia tortu?
A. Szafę mroźniczą
B. Ladę chłodniczą
C. Komorę mroźniczą
D. Stół chłodniczy
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Osoba pracująca w myjni sprzętu cukierniczego powinna mieć na sobie
A. kalosze i fartuch gumowy
B. sandały oraz fartuch z materiału syntetycznego
C. mokasyny oraz fartuch wykonany z bawełny
D. obuwie z gumową podeszwą oraz fartuch z płótna
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakiego sprzętu należy użyć do pieczenia wafli?
A. Formierki
B. Patelni
C. Żelazka
D. Dzielarki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby uzyskać masę serową, twaróg powinien być rozdrobniony przy użyciu
A. gniotownika
B. blendera
C. młynka udarowego
D. wilka
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Temperówka jest elementem wyposażenia linii produkcyjnej do wytwarzania
A. kremów
B. lodów
C. karmelków
D. czekolady
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Cukiernik, aby chronić ręce przed oparzeniami podczas ciągnięcia karmelu, powinien używać rękawic.
A. skórzane
B. gumowe
C. płócienne
D. brezentowe
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przyrządem elektronicznym służącym do pomiaru temperatury na powierzchni przechowywanych surowców bez kontaktu jest
A. higrometr
B. psychometr
C. refraktometr
D. pirometr
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenie służy do pomiaru wilgotności powietrza w magazynie surowców sypkich?
A. butrometr
B. higrometr
C. barometr
D. refraktometr
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby przygotować masę karmelową, należy zastosować
A. piec cukierniczy
B. piec obrotowy
C. prażak parowy
D. wyparkę próżniową
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W cukiernictwie do ozdabiania dekoracyjnych elementów za pomocą metody rozpylania farby przez strumień powietrza należy wykorzystać
A. pitogram
B. aerograf
C. temperówkę
D. pirometr
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W cukierniach nie powinno się używać wózków do przechowywania surowców cukierniczych
A. spalinowych
B. ręcznych
C. elektrycznych
D. akumulatorowych
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby wytworzyć pączki w sposób tradycyjny, konieczne jest użycie następującego zestawu maszyn oraz urządzeń:
A. mikser, temperówka, rogalikarka, patelnia smażalnicza
B. miesiarka, komora rozrostowa, trójwalcówka, piec cyklotermiczny
C. miesiarka, dzielarka, wózki rozrostowe, patelnia smażalnicza
D. mikser, wałkowarka, dzielarko-zaokrąglarka, piec konwekcyjny
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakiego sprzętu należy użyć do wykańczania kremu brulee?
A. syfonu
B. wałka
C. palnika gazowego
D. dekoratora
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Osobie obsługującej miesiarkę nie zezwala się na
A. dotykanie ruchomych elementów w trakcie działania urządzenia
B. wsypywanie mąki do kotła miesiarki przy użyciu szufelki
C. dodawanie tłuszczu z kotła na końcu wyrabiania ciasta
D. pracowanie w obuwiu antypoślizgowym
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W sekcji sprzedaży lodów i sorbetów w cukierni stosuje się do ich przechowywania i prezentacji
A. zamrażarki kontaktowe
B. tunele chłodzące
C. regały chłodnicze
D. lady mroźnicze
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W zakładach cukierniczych pięciowalcówka wykorzystywana jest do
A. dzielenia ciasta na kawałki i zaokrąglania
B. wytwarzania pomady oraz kremów
C. miażdżenia i rozcierania surowców
D. zaokrąglania oraz smarowania ciasta do bułek drożdżowych
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenia powinny zostać zastosowane do wyrobu strucli z makiem?
A. Miesiarkę, komorę rozrostową, wilk, piec
B. Miesiarkę, chłodziarkę, zaokrąglarkę, piec
C. Mikser, miesiarkę, komorę rozrostową, smażalnik
D. Ubijarkę, formierkę, chłodziarkę, smażalnik
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie zagrożenie może wystąpić dla pracownika podczas korzystania z dzielarki automatycznej?
A. zmiażdżenie palców rąk
B. zapalenie oczu przez odłamki
C. zatrucie tlenkiem węgla
D. poparzenie obu dłoni
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jaki sprzęt formuje różnorodne kształty podczas szprycowania?
A. Adapter
B. Rękaw cukierniczy
C. Strzykawka
D. Tylka
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Na jakim parametrze opiera się stopień rozdrobnienia twarogu przy użyciu wilka?
A. wielkości koła zębatego
B. długości korpusu
C. szerokości tacy podawczej
D. wielkości otworów w tarczach przeciskowych
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby pokryć orzechy laskowe cienką warstwą cukru, trzeba zastosować
A. maszynę do łuskania.
B. bęben do drażowania.
C. kocioł do gotowania.
D. mieszarkę.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W cukiernictwie narzędzie zwane szprycą służy do
A. polewania
B. wycinania
C. ważenia
D. nadziewania
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W zakładzie produkcji cukierniczej pasteryzator wykorzystywany jest do wytwarzania
A. pomady
B. lodów
C. karmelu
D. sernika
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W jakim celu wykorzystuje się witryny i lady chłodnicze?
A. do przechowywania surowców oraz półproduktów cukierniczych
B. do przechowywania, wystawiania i sprzedaży wyrobów cukierniczych
C. do natychmiastowego schłodzenia i zamrażania wyrobów cukierniczych
D. do krótkotrwałego schładzania surowców cukierniczych w trakcie produkcji
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Użytkując maszyny i sprzęt cukierniczy, należy pamiętać, aby
A. podczas ruchu maszyny wymieniać stare uszczelki
B. nie odłączać urządzenia, trzymając za przewód zasilający
C. każdy pracownik umiał naprawić urządzenie
D. w trakcie pracy używać osłon ochronnych
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenie służy do fermentacji formowanych porcji ciasta drożdżowego?
A. suszarka rozpyłowa
B. piec taśmowy
C. lada chłodnicza
D. komora fermentacyjna
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Kiedy korzystasz z krajalnicy, powinieneś zawsze pamiętać, aby przed jej użyciem
A. naoliwić noże tnące.
B. zdjąć osłony.
C. wyjałowić parą wodną.
D. usunąć okruchy.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenia są wykorzystywane do produkcji wafli w przemyśle?
A. Żelazka
B. Gofrownice
C. Smażalniki
D. Naleśnikarki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Higrometr to urządzenie do pomiarów, które służy do określenia
A. lepkości przechowywanych syropów
B. poziomu dwutlenku węgla w atmosferze
C. gęstości żywności
D. wilgotności powietrza
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W jakim urządzeniu powinny być wystawione eklery z kremem śmietankowym pokryte czekoladą?
A. Na stole chłodniczym
B. W zamrażarce szokowej
C. W witrynie chłodniczej
D. W komorze chłodniczej
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenia wykorzystuje się do miażdżenia i rozcierania orzechów w branży cukierniczej?
A. wyparki próżniowe
B. walcarki trójwalcowe
C. młynki udarowe
D. ubijarki planetarne
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Wskaż aktualną zasadę obsługi pieca cukierniczego?
A. Przed pieczeniem tego samego produktu piec powinien zostać schłodzony
B. Termostat należy ustawić na temperaturę o 20°C wyższą niż wymagana
C. Komorę należy nagrzać przed włożeniem wyrobów
D. Aby obniżyć temperaturę w trakcie pieczenia, należy uchylić drzwi pieca
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przed przystąpieniem do użytkowania nowego pieca do pieczenia ciast, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
A. przeprowadzić próbę wypieku
B. starannie umyć urządzenie
C. zapoznać się z instrukcją obsługi
D. dobrze przewietrzyć piecownię
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Co powinien zrobić pracownik obsługujący maszynę w przypadku przerwy w dostawie prądu?
A. czekać na przywrócenie napięcia, nie wyłączając urządzenia
B. wyłączyć maszynę używając wyłącznika głównego
C. wymienić bezpieczniki topikowe
D. usunąć surowce z maszyny bez wyłączania jej
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do przewozu mąki w luzie?
A. Zimnia.
B. Cysterna.
C. Wialnia.
D. Pojemnik.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do produkcji pączków?
A. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, smażalnik
B. Mikser, chłodziarka, dzielarko-zaokrąglarka, krajalnica
C. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, piec
D. Mikser, stół mroźniczy, zaokrąglarka, smażalnik
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest
A. konsza.
B. temperówka.
C. krystalizator.
D. frezer.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakiego typu rondel należy zastosować do przygotowania syropu cukrowego w celu uzyskania karmelu?
A. Emaliowanego
B. Miedzianego
C. Cynowego
D. Żeliwnego