Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Osoba pracująca w myjni sprzętu cukierniczego powinna mieć na sobie

A. kalosze i fartuch gumowy
B. sandały oraz fartuch z materiału syntetycznego
C. mokasyny oraz fartuch wykonany z bawełny
D. obuwie z gumową podeszwą oraz fartuch z płótna
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby wytworzyć pączki w sposób tradycyjny, konieczne jest użycie następującego zestawu maszyn oraz urządzeń:

A. mikser, temperówka, rogalikarka, patelnia smażalnicza
B. miesiarka, komora rozrostowa, trójwalcówka, piec cyklotermiczny
C. miesiarka, dzielarka, wózki rozrostowe, patelnia smażalnicza
D. mikser, wałkowarka, dzielarko-zaokrąglarka, piec konwekcyjny
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Osobie obsługującej miesiarkę nie zezwala się na

A. dotykanie ruchomych elementów w trakcie działania urządzenia
B. wsypywanie mąki do kotła miesiarki przy użyciu szufelki
C. dodawanie tłuszczu z kotła na końcu wyrabiania ciasta
D. pracowanie w obuwiu antypoślizgowym
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W zakładach cukierniczych pięciowalcówka wykorzystywana jest do

A. dzielenia ciasta na kawałki i zaokrąglania
B. wytwarzania pomady oraz kremów
C. miażdżenia i rozcierania surowców
D. zaokrąglania oraz smarowania ciasta do bułek drożdżowych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia powinny zostać zastosowane do wyrobu strucli z makiem?

A. Miesiarkę, komorę rozrostową, wilk, piec
B. Miesiarkę, chłodziarkę, zaokrąglarkę, piec
C. Mikser, miesiarkę, komorę rozrostową, smażalnik
D. Ubijarkę, formierkę, chłodziarkę, smażalnik
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie zagrożenie może wystąpić dla pracownika podczas korzystania z dzielarki automatycznej?

A. zmiażdżenie palców rąk
B. zapalenie oczu przez odłamki
C. zatrucie tlenkiem węgla
D. poparzenie obu dłoni
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na jakim parametrze opiera się stopień rozdrobnienia twarogu przy użyciu wilka?

A. wielkości koła zębatego
B. długości korpusu
C. szerokości tacy podawczej
D. wielkości otworów w tarczach przeciskowych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W jakim celu wykorzystuje się witryny i lady chłodnicze?

A. do przechowywania surowców oraz półproduktów cukierniczych
B. do przechowywania, wystawiania i sprzedaży wyrobów cukierniczych
C. do natychmiastowego schłodzenia i zamrażania wyrobów cukierniczych
D. do krótkotrwałego schładzania surowców cukierniczych w trakcie produkcji
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Użytkując maszyny i sprzęt cukierniczy, należy pamiętać, aby

A. podczas ruchu maszyny wymieniać stare uszczelki
B. nie odłączać urządzenia, trzymając za przewód zasilający
C. każdy pracownik umiał naprawić urządzenie
D. w trakcie pracy używać osłon ochronnych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Higrometr to urządzenie do pomiarów, które służy do określenia

A. lepkości przechowywanych syropów
B. poziomu dwutlenku węgla w atmosferze
C. gęstości żywności
D. wilgotności powietrza
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W jakim urządzeniu powinny być wystawione eklery z kremem śmietankowym pokryte czekoladą?

A. Na stole chłodniczym
B. W zamrażarce szokowej
C. W witrynie chłodniczej
D. W komorze chłodniczej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do miażdżenia i rozcierania orzechów w branży cukierniczej?

A. wyparki próżniowe
B. walcarki trójwalcowe
C. młynki udarowe
D. ubijarki planetarne
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wskaż aktualną zasadę obsługi pieca cukierniczego?

A. Przed pieczeniem tego samego produktu piec powinien zostać schłodzony
B. Termostat należy ustawić na temperaturę o 20°C wyższą niż wymagana
C. Komorę należy nagrzać przed włożeniem wyrobów
D. Aby obniżyć temperaturę w trakcie pieczenia, należy uchylić drzwi pieca
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przed przystąpieniem do użytkowania nowego pieca do pieczenia ciast, co należy zrobić w pierwszej kolejności?

A. przeprowadzić próbę wypieku
B. starannie umyć urządzenie
C. zapoznać się z instrukcją obsługi
D. dobrze przewietrzyć piecownię
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Co powinien zrobić pracownik obsługujący maszynę w przypadku przerwy w dostawie prądu?

A. czekać na przywrócenie napięcia, nie wyłączając urządzenia
B. wyłączyć maszynę używając wyłącznika głównego
C. wymienić bezpieczniki topikowe
D. usunąć surowce z maszyny bez wyłączania jej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do produkcji pączków?

A. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, smażalnik
B. Mikser, chłodziarka, dzielarko-zaokrąglarka, krajalnica
C. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, piec
D. Mikser, stół mroźniczy, zaokrąglarka, smażalnik
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest

A. konsza.
B. temperówka.
C. krystalizator.
D. frezer.