Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie potrawy powinny być przygotowywane przy użyciu techniki smażenia w głębokim tłuszczu?

A. strucli i bajaderek
B. sękaczy i kołaczyków
C. precelków i obwarzanków
D. faworków i gniazd poznańskich
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W magazynie cukierni przechowywane jest 40 jaj. Aby zrealizować zamówienie na torty, wymagane jest 6 kg jaj. O ile jaj konieczne jest uzupełnienie zapasów, aby można było przygotować zamówione torty, jeśli jedno jajo waży 60 g?

A. 40 sztuk
B. 60 sztuk
C. 100 sztuk
D. 160 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie składniki, oprócz masła i mąki, są konieczne do przygotowania ciasta na faworki?

A. Jaja, śmietana, spirytus
B. Żółtka, śmietana, spirytus
C. Śmietana, jaja, drożdże
D. Bakalie, jaja, amoniak
SPC.01 Pytanie 46
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Co jest przyczyną powstania zakalca w babce biszkoptowo-tłuszczowej?

A. długi czas mieszania ciasta z mąką
B. zbyt duża ilość proszku do pieczenia
C. zbyt mała ilość cukru w cieście
D. zbyt długi czas pieczenia
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ile kilogramów mąki ziemniaczanej należy pobrać z magazynu, aby zrealizować zamówienie na 25 kg korpusów biszkoptowych zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?

Receptura na korpusy biszkoptowe
SurowceIlość w [g]
Mąka pszenna typ 480330
Mąka ziemniaczana100
Cukier kryształ220
Jaja700
Wydajność1 000

A. 3,3 kg
B. 4,3 kg
C. 2,2 kg
D. 2,5 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ile kartonów będzie potrzebnych do spakowania 200 kg mlecznych krówek, jeśli w jednym kartonie znajduje się 40 pojedynczych opakowań o wadze 200 g?

A. 50 kartonów
B. 100 kartonów
C. 25 kartonów
D. 1000 kartonów
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ciasto biszkoptowe można przygotować metodą "na ciepło", która polega na

A. ubijaniu masy jajowo-cukrowej
B. zagniataniu ciasta
C. ucieraniu masy jajowo-cukrowej
D. wałkowaniu ciasta
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Oblicz, jaką objętość mleka w dm3 trzeba uzyskać do wyrobu 120 kg ciasta drożdżowego, jeżeli na 1 kg gotowego produktu potrzeba 0,250 dm3.

A. 30,00 dm3
B. 2,08 dm3
C. 250,00 dm3
D. 0,48 dm3
SPC.01 Pytanie 57
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Babka z ciasta drożdżowego po upieczeniu powinna mieć

A. brązową, grubą skórkę oraz wyczuwalne kryształy cukru
B. lekko popękaną powierzchnię i nieco zbity miąższ
C. złotą skórkę i miękki, pulchny miąższ o wyraźnej porowatości
D. bardzo kruchy miąższ z wyczuwalnym kwaskowym smakiem
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Korzystając z podanej receptury oblicz, ile drożdży można maksymalnie użyć do wyprodukowania 100 croissantów.

SkładnikiJ.m.Ilość na 20 sztuk
Mąka typ 450kg0,500
Sólkg0,010
Cukierkg0,050
Drożdżekg0,015-0,020
Jajkaszt.½
Mlekol.0,300
Tłuszcz do wałkowaniakg0,250

A. 0,055 kg
B. 0,065 kg
C. 0,070 kg
D. 0,100 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie jest główne zadanie przesiewania mąki?

A. wprowadzenie powietrza oraz eliminacja nieprzyjemnego zapachu
B. zapobieganie tworzeniu się bryłek i zwiększenie zawartości glutenu
C. oczyszczenie z zanieczyszczeń oraz napowietrzenie mąki
D. eliminacja zanieczyszczeń chemicznych i fizycznych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W zakładzie cukierniczym kokosanki są pakowane po 200 g w dekoracyjne torebki. Ile takich torebek będzie potrzebnych do zapakowania 20 kilogramów kokosanek?

A. 60 sztuk
B. 120 sztuk
C. 80 sztuk
D. 100 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Oblicz, ile kilogramów cukru wanilinowego jest w magazynie, jeśli magazynier po dostawie na dokumencie PZ zanotował 2000 sztuk po 32 g oraz 500 sztuk po 20 g, a przed tą dostawą w magazynie było 16 kg produktu.

A. 74 kg
B. 58 kg
C. 90 kg
D. 64 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ile kartonów jest potrzebnych do spakowania 100 kg herbatników, jeśli opakowania herbatników mają po 100 g i mieszczą się w kartonach po 50 sztuk?

A. 10 kartonów
B. 15 kartonów
C. 5 kartonów
D. 20 kartonów
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W zakładach cukierniczych pięciowalcówka wykorzystywana jest do

A. dzielenia ciasta na kawałki i zaokrąglania
B. wytwarzania pomady oraz kremów
C. zaokrąglania oraz smarowania ciasta do bułek drożdżowych
D. miażdżenia i rozcierania surowców
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji ciasta

...Wodę, sól i tłuszcz garzewa się do wrzenia, dodaje mąkę i gotuje przez około 5 minut...

A. kruchego.
B. parzonego.
C. beżowego.
D. biszkoptowego.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby wyprodukować 1 kg cukierków pudrowych prasowanych, potrzeba 1000 g cukru pudru oraz 50 g syropu ziemniaczanego. Koszt 1 kg cukru pudru wynosi 3 zł, a 1 kg syropu ziemniaczanego 2 zł. Jakie będą wydatki na surowce potrzebne do wytworzenia 1 kg cukierków?

A. 4,50 zł
B. 6,80 zł
C. 3,10 zł
D. 5,00 zł
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Do przygotowania ciasta beżowego, białko powinno

A. być połączone z sokiem z cytryny
B. zostać schłodzone do temperatury 2°C
C. zostać podgrzane do 70°C
D. być wymieszane z solanką