Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.01 Pytanie 3
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Który rodzaj dekoracji wyrobów cukierniczych przedstawiono w zamieszczonym opisie?

Jest to dekoracja, w której elementy dekoracyjne znacznie wystają ponad powierzchnię wyrobu.

A. Trójwymiarową.
B. Kolorystyczną.
C. Asymetryczną.
D. Symetryczną.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby przygotować 10 bankietówek, potrzebne jest 100 g żelu dekoracyjnego. Ile kg żelu należy przygotować, by ozdobić 50 bankietówek, biorąc pod uwagę straty technologiczne na poziomie 10%?

A. 0,55 kg
B. 0,65 kg
C. 0,50 kg
D. 0,60 kg
SPC.01 Pytanie 11
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby stworzyć napis z kremu na torcie, powinno się wykorzystać

A. zestaw nożyków z plastiku.
B. worek z końcówką cukierniczą.
C. łopatkę cukierniczą z rączką z plastiku.
D. pędzel silikonowy.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jaką masę, stosowaną do dekoracji tortów i ciast bankietowych, przygotowuje się z białek, cukru pudru, masła i mąki w równych proporcjach 1:1:1:1?

A. Cygaretkową
B. Cukrową
C. Marcepanową
D. Dragantową
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Pakowanie placka drożdżowego upieczonego na blachach o wymiarach 40 cm x 60 cm, przeznaczonego do sprzedaży w systemie samoobsługowym, polega na

A. umieszczaniu porcji na podkładzie cukierniczym i eksponowaniu ich na wystawie
B. krojeniu na porcje i pakowaniu ich w jednostkowe opakowania cukiernicze
C. ozdabianiu go posypką oraz przechowywaniu w ladzie chłodniczej
D. pokryciu go cukrem oraz cukrem wanilinowym
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Po użyciu drobnych narzędzi cukierniczych, takich jak tylki i szpatułki, powinny być one umyte oraz koniecznie

A. wyparzane gorącą wodą
B. czyszczone na sucho
C. dezynfekowane wodą utlenioną
D. osuszane ręcznikiem papierowym
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Kuwertura najwyższej jakości wyróżnia się

A. powierzchnią połyskliwą oraz gładką
B. powierzchnią matową, która nie jest gładka
C. szybkim bieleniem powierzchni oraz matowym wyglądem zewnętrznym
D. deseniem marmurkowym na powierzchni i brakiem gładkości
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Świeże owoce, które można wykorzystać do dekoracji tortu bez stosowania dodatkowych procesów technologicznych, to:

A. banany, jabłka, kiwi
B. banany, mandarynki, wiśnie
C. jagody, jeżyny, maliny
D. jabłka, pomarańcze, truskawki
SPC.01 Pytanie 32
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Typowymi ozdobami, wykonanymi z masy cukrowej do dekoracji tortu na święta Bożego Narodzenia, są:

A. gwiazdki, choinki, poinsecja
B. jajka, baranki, choinki
C. serduszka, misiaczki, różyczki
D. hostia, kielich, gwiazdki
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ciastka stefanki są wytwarzane z warstw

A. kruchych, które są przekładane kremem oraz marmoladą i posypywane cukrem pudrem
B. biszkoptowych, które są przekładane kremem i pokrywane polewą kakaową
C. kruchych, które są przekładane masą orzechową i ozdabiane orzechami
D. biszkoptowo-tłuszczowych, które są przekładane i pokrywane marmoladą
SPC.01 Pytanie 36
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie narzędzia są używane do tworzenia napisów i falbanek z kremu na cieście?

A. wykrojniki
B. zdobniki
C. szablony
D. foremki
SPC.01 Pytanie 40
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Dekoracja ustawiona w symetrycznym porządku, która wyróżnia się równym rozmieszczeniem elementów względem umownej osi, określana jest jako

A. geometryczna
B. abstrakcyjna
C. kontrastowa
D. symetryczna