Filtrowanie pytań
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
A. pędzel.
B. szpatułkę.
C. dozownik.
D. aerograf.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Etapy obejmujące wałkowanie ciasta, formowanie, smażenie oraz posypywanie cukrem pudrem to proces w produkcji
A. pączków
B. kokosanek
C. krokietek
D. faworków
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Który rodzaj dekoracji wyrobów cukierniczych przedstawiono w zamieszczonym opisie? 
 
| Jest to dekoracja, w której elementy dekoracyjne znacznie wystają ponad powierzchnię wyrobu. | 
A. Trójwymiarową.
B. Kolorystyczną.
C. Asymetryczną.
D. Symetryczną.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby przygotować 10 bankietówek, potrzebne jest 100 g żelu dekoracyjnego. Ile kg żelu należy przygotować, by ozdobić 50 bankietówek, biorąc pod uwagę straty technologiczne na poziomie 10%?
A. 0,55 kg
B. 0,65 kg
C. 0,50 kg
D. 0,60 kg
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakich materiałów należy użyć do dekoracji tortu w stylu angielskim?
A. uformowanych elementów z bezy
B. masy marcepanowej
C. kremu maślanego
D. cząstek owoców
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Masa wykonana z czekolady oraz śmietany o dużej zawartości tłuszczu, wykorzystywana do pokrywania powierzchni wyrobów cukierniczych, to
A. dragant.
B. fondant.
C. ganasz.
D. gianduja.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie materiały należy wykorzystać do tworzenia dekoracji na foliach karotenowych?
A. karmelu
B. czekolady
C. marcepanu
D. gumpaste
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby ozdobić zewnętrzne części tortu, brzegi oraz kwiatowe motywy, należy użyć
A. cukru rozciąganego
B. kremu brulee
C. pomady
D. kremu maślanego
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Efekt połysku oraz kruchość elementu ozdobnego wykonanego z czekolady osiąga się w trakcie
A. mieszania.
B. ciągnięcia.
C. tablerowania.
D. temperowania.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W cukiernictwie do ozdabiania dekoracyjnych elementów za pomocą metody rozpylania farby przez strumień powietrza należy wykorzystać
A. aerograf
B. pitogram
C. temperówkę
D. pirometr
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby stworzyć napis z kremu na torcie, powinno się wykorzystać
A. zestaw nożyków z plastiku.
B. worek z końcówką cukierniczą.
C. łopatkę cukierniczą z rączką z plastiku.
D. pędzel silikonowy.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakiego sprzętu należy użyć do wykańczania kremu brulee?
A. syfonu
B. wałka
C. dekoratora
D. palnika gazowego
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jaką masę, stosowaną do dekoracji tortów i ciast bankietowych, przygotowuje się z białek, cukru pudru, masła i mąki w równych proporcjach 1:1:1:1?
A. Cygaretkową
B. Cukrową
C. Marcepanową
D. Dragantową
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Pakowanie placka drożdżowego upieczonego na blachach o wymiarach 40 cm x 60 cm, przeznaczonego do sprzedaży w systemie samoobsługowym, polega na
A. umieszczaniu porcji na podkładzie cukierniczym i eksponowaniu ich na wystawie
B. krojeniu na porcje i pakowaniu ich w jednostkowe opakowania cukiernicze
C. ozdabianiu go posypką oraz przechowywaniu w ladzie chłodniczej
D. pokryciu go cukrem oraz cukrem wanilinowym
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Maku powinno się wykorzystać jako dekoracyjną posypkę podczas produkcji
A. precelków
B. pączków
C. napoleonek
D. rolady owocowej
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby ozdobić drożdżowe ciastka cukrem pudrem, należy użyć
A. aerografu
B. sitka
C. spryskiwacza
D. żelownicy
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jaki sprzęt formuje różnorodne kształty podczas szprycowania?
A. Adapter
B. Rękaw cukierniczy
C. Tylka
D. Strzykawka
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W cukiernictwie narzędzie zwane szprycą służy do
A. nadziewania
B. polewania
C. ważenia
D. wycinania
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Charakterystyczną ozdobą tortu Marcello jest pokrycie jego wierzchu
A. zieloną żelatyną
B. ciemną czekoladą
C. czerwonym karmelem
D. bezbarwną glazurą
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Powierzchnie ciastek stefanek pokrywane są delikatną warstwą kremu russel oraz
A. smaruje masą orzechową
B. posypuje cukrem pudrem
C. oblewa polewą kakaową
D. smaruje marmoladą
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Czy tradycyjnie dekoruje się karpatkę?
A. cukrem pudrem
B. lukrem
C. białą czekoladą
D. karmelem
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Który z półproduktów cukierniczych nadaje się do wałkowania, pokrywania powierzchni oraz formowania przestrzennych elementów dekoracyjnych?
A. Lukier.
B. Pomada.
C. Ganasz.
D. Marcepan.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Rodzaj maty, którą powinno się stosować przy tworzeniu ozdób z karmelu, to
A. silipat.
B. gumpast.
C. silikon.
D. karimata.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Do dekoracji tortu marcello powinno się użyć
A. czekolady
B. marcepanu
C. kremu śmietanowego
D. glazury
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie składniki należy zastosować do ozdoby ciastka Wuzetka?
A. orzechów
B. posypki cukrowej
C. cukru pudru
D. bitej śmietanki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Po użyciu drobnych narzędzi cukierniczych, takich jak tylki i szpatułki, powinny być one umyte oraz koniecznie
A. wyparzane gorącą wodą
B. czyszczone na sucho
C. dezynfekowane wodą utlenioną
D. osuszane ręcznikiem papierowym
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Kuwertura najwyższej jakości wyróżnia się
A. powierzchnią połyskliwą oraz gładką
B. powierzchnią matową, która nie jest gładka
C. szybkim bieleniem powierzchni oraz matowym wyglądem zewnętrznym
D. deseniem marmurkowym na powierzchni i brakiem gładkości
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakim elementem dekoracyjnym wyróżniają się ciastka biszkoptowo-tłuszczowe karbowane?
A. polewa czekoladowa
B. pomada mleczna
C. marmolada
D. cukier puder
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Dekoracyjny element z karmelu powinien być stworzony na macie
A. papierowej
B. plastikowej
C. gumowej
D. silipat
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Świeże owoce, które można wykorzystać do dekoracji tortu bez stosowania dodatkowych procesów technologicznych, to:
A. banany, jabłka, kiwi
B. banany, mandarynki, wiśnie
C. jagody, jeżyny, maliny
D. jabłka, pomarańcze, truskawki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W trakcie zdobienia wyrobu cynamonem, jak należy ustawić szablon?
A. położyć na kremie.
B. trzymać za wystający uchwyt, języczek.
C. lekko wcisnąć w polewę.
D. oprzeć na dekoracji.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Typowymi ozdobami, wykonanymi z masy cukrowej do dekoracji tortu na święta Bożego Narodzenia, są:
A. gwiazdki, choinki, poinsecja
B. jajka, baranki, choinki
C. serduszka, misiaczki, różyczki
D. hostia, kielich, gwiazdki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przy użyciu metod wydmuchiwania oraz rozciągania tworzy się elementy ozdobne
A. z masy cukrowej
B. z czekolady
C. z marcepanu
D. z karmelu
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Ciastka stefanki są wytwarzane z warstw
A. kruchych, które są przekładane kremem oraz marmoladą i posypywane cukrem pudrem
B. biszkoptowych, które są przekładane kremem i pokrywane polewą kakaową
C. kruchych, które są przekładane masą orzechową i ozdabiane orzechami
D. biszkoptowo-tłuszczowych, które są przekładane i pokrywane marmoladą
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakiego procesu należy użyć, aby uzyskać połysk oraz gładką powierzchnię czekolady?
A. chłodzenia
B. kandyzowania
C. tablerowania
D. temperowania
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie narzędzia są używane do tworzenia napisów i falbanek z kremu na cieście?
A. wykrojniki
B. zdobniki
C. szablony
D. foremki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Masa deserowa, która powstaje z mielonych migdałów oraz pudru cukrowego, używana do oblewania tortów i tworzenia figurek to
A. nugat
B. marcepan
C. grylaż
D. fondant
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie składniki powinny być użyte do ozdobienia powierzchni masy serowej w serniku krakowskim?
A. ciasto parzone
B. suszone owoce
C. ciasto kruche
D. świeże owoce
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie składniki powinny być użyte do dekoracji eklerków?
A. truskawki
B. marcepan
C. migdały
D. pomada
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Dekoracja ustawiona w symetrycznym porządku, która wyróżnia się równym rozmieszczeniem elementów względem umownej osi, określana jest jako
A. geometryczna
B. abstrakcyjna
C. kontrastowa
D. symetryczna