Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów piekarskich
A. Wsadowy
B. Obrotowy
C. Wyciągowy
D. Taśmowy
Produkcja wyrobów piekarskich
W celu pionowego transportu mąki w stanie sypkim wykorzystuje się przenośnik
A. kubełkowy
B. szczebelkowy
C. taśmowy
D. ślimakowy
Produkcja wyrobów piekarskich
Główne urządzenia do określania masy jednostkowej surowców oraz poziomu wilgotności powietrza w magazynach surowców piekarskich to
A. wagi elektroniczne i higrometry
B. wagi pomostowe i manometry
C. wagi przesuwnikowe i refraktometry
D. wagi analityczne i manometry
Produkcja wyrobów piekarskich
Który rodzaj pieca zapewnia równomierne pieczenie przez zastosowanie cyrkulacji gorącego powietrza?
A. Taśmowy
B. Konwekcyjny
C. Otwarty
D. Deck
Produkcja wyrobów piekarskich
W czasie pieczenia bochenków, ich przemieszczanie ma miejsce w komorze, w której
A. trzon pieca nagrzewa się równomiernie.
B. trzon pieca nagrzewa się nierównomiernie.
C. kęsy są zbyt gęsto umieszczone.
D. kęsy są zbyt luźno umieszczone.
Produkcja wyrobów piekarskich
Urządzeniami, które służą do pomiaru masy jednostkowej surowców oraz wilgotności powietrza w magazynach żywności, są
A. wagi analityczne i manometryczne
B. wagi elektroniczne i higrometry
C. wagi pomostowe oraz manometryczne
D. wagi przesuwnikowe oraz higrometry
Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie urządzenie służy do wskazywania poziomu wilgotności w magazynie surowców sypkich w piekarni?
A. ciśnieniomierz.
B. wakuometr.
C. higrometr.
D. termometr.
Produkcja wyrobów piekarskich
Gdy wstążka ciasta, utworzona przez formierkę, jest znakowana za pomocą wałków z drobnymi kolcami i następnie cięta stalową linką na pasy, to w ten sposób formowane jest ciasto na pieczywo?
A. ekstrudowane
B. chrupkie
C. foremkowe
D. konserwowe
Produkcja wyrobów piekarskich
Aby podzielić ciasto i uformować porcje na bułki montowe, należy wykorzystać
A. dzielarko-zaokrąglarkę
B. zaokrąglarkę taśmową
C. krajalnicę automatyczną
D. dzielarkę objętościową
Produkcja wyrobów piekarskich
Do magazynu dostarczono 100 sztuk opakowań drożdży o masie pojedynczej 100 g. Na wyświetlaczu wagi elektronicznej podczas ważenia drożdży powinna się ukazać wartość
A. 1,00 kg
B. 1 000,00 kg
C. 100,00 kg
D. 10,00 kg
Produkcja wyrobów piekarskich
Na linii produkcyjnej do formowania bułek kajzerek wykorzystuje się
A. stożkowe maszyny do zaokrąglania
B. dwu-taśmowe zaokrąglarki
C. maszyny zaokrąglająco-wydłużające
D. dzielarko-formierki
Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie działania powinien podjąć piecowy podczas pieczenia bułek maślanych z kruszonką?
A. Utrzymywać cały czas wypiek w obecności pary
B. Silnie zaparować komorę wypiekową na początku wypieku
C. Zaparować komorę jedynie na końcu wypieku
D. Nie powinien zaparowywać komory wypiekowej
Produkcja wyrobów piekarskich
Pakowarka kątowa, która tworzy na opakowaniu spoinę wzdłużną oraz dwie poprzeczne, tak aby spoina poprzeczna oddzielała kolejne opakowania, pakuje pieczywo?
A. z zastosowaniem gotowych torebek
B. wykorzystując zawijanie opakowania
C. w torebki formowane pionowo
D. w torebki formowane z półrękawa
Produkcja wyrobów piekarskich
Piec, w którym kawałki ciasta są wprowadzane na wózkach rozrostowych bezpośrednio do komory do wypieku, nazywa się piecem
A. cyklotermiczny
B. taśmowy
C. modułowy
D. obrotowy
Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie urządzenia są wykorzystywane do transportowania pojemników z pieczywem, ustawionych w pionie, które wymagają obsługi ręcznej?
A. wózki dwukołowe
B. podnośniki widłowe
C. wózki akumulatorowe
D. przenośniki taśmowe
Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie oznaczenie charakteryzuje piec z trwałym trzonem, który jest ogrzewany jedynie przy wykorzystaniu rurek Perkinsa?
A. RR
B. RRK-35
C. RRK-45
D. RK
Produkcja wyrobów piekarskich
Piec, który jest zasilany gazami spalinowymi połączonymi z gazami recyrkulacyjnymi i wdmuchiwanymi przy pomocy wentylatorów do cyklu spalin, to piec
A. cyklotermiczny
B. promieniowy
C. konwekcyjny
D. rurowo-kanałowy
Produkcja wyrobów piekarskich
Po zakończeniu krojenia chleba należy odłączyć krajalnicę od zasilania oraz
A. wymienić ostrza i usunąć okruchy.
B. oczyścić ostrza i obrócić dźwignię o 180°.
C. usunąć okruchy i przesunąć dźwignię.
D. oczyścić ostrza i usunąć okruchy.
Produkcja wyrobów piekarskich
Piec piekarski, w którym kawałki ciasta są wkładane na wózkach rozrostowych bezpośrednio do komory wypiekowej, to piec
A. wrzutowy
B. obrotowy
C. taśmowy
D. modułowy
Produkcja wyrobów piekarskich
Podczas produkcji chleba pszenno-żytnego ważne jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności w piecu. Dlaczego jest to tak istotne?
A. Wilgotność umożliwia prawidłowe wykształcenie się skórki oraz zapewnia odpowiednią objętość chleba.
B. Wilgotność wpływa tylko na barwę miękiszu i nie ma znaczenia dla innych cech chleba.
C. Wilgoć zapobiega utracie soli z chleba w trakcie wypieku.
D. Zwiększona wilgotność przyspiesza proces fermentacji ciasta już w trakcie wypieku.
Produkcja wyrobów piekarskich
W transporcie pneumatycznym do pomiaru masy mąki wykorzystywana jest waga
A. przepływowa
B. szalkowa
C. paletowa
D. pomostowa
Produkcja wyrobów piekarskich
W przypadku końcowego rozrostu kęsów żytniego ciasta, kiedy produkcja odbywa się bez zakłóceń, jakie powinno być ciśnienie w komorze rozrostowej?
A. 45 ÷ 50°C
B. 25 ÷ 30°C
C. 15 ÷ 20°C
D. 35 ÷ 40°C
Produkcja wyrobów piekarskich
Do magazynu przetransportowano 100 sztuk opakowań drożdży o wadze jednostkowej 100 g. Jaką wartość powinna wskazywać waga elektroniczna po pomiarze masy?
A. 100,00 kg
B. 10,00 kg
C. 1 000,00 kg
D. 1,00 kg
Produkcja wyrobów piekarskich
Podczas pracy z piecem piekarz najczęściej jest narażony na
A. skaleczenia
B. porażenie prądem
C. stłuczenia
D. oparzenia
Produkcja wyrobów piekarskich
Główne urządzenia do kontroli i pomiarów, które regularnie wykorzystuje się do monitorowania parametrów w przechowalniach mąki, to
A. pirometr oraz manometr
B. manometr oraz termometr
C. sonda temperatury i waga analityczna
D. termometr i psychrometr
Produkcja wyrobów piekarskich
Wypalanie pieca do pieczenia chleba następuje w sytuacji
A. zbyt długiego użytkowania pieca
B. osiągnięcia zbyt wysokiej temperatury pieczenia
C. pierwszego rozgrzewania nowego pieca
D. zużycia sprzętu
Produkcja wyrobów piekarskich
Jaki rodzaj pieca jest najczęściej stosowany w dużych piekarniach przemysłowych?
A. Taśmowy piec tunelowy
B. Piec cyklotermiczny
C. Piec konwekcyjny
D. Piec opalany drewnem
Produkcja wyrobów piekarskich
Jak nazywany jest piec, do którego kęsy ciasta wprowadza się na wózkach rozrostowych bezpośrednio do komory pieczenia?
A. Modułowy
B. Cyklotermiczny
C. Obrotowy
D. Taśmowy
- ‹
- 1
- ›