Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość kg cukru trzeba zastosować do wyprodukowania 5 000 dm3 napoju owocowego, kiedy na 100 dm3 gotowego produktu potrzebne jest 8 kg tego składnika?

A. 400 kg
B. 800 kg
C. 620 kg
D. 500 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość ton dżemu brzoskwiniowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, jeżeli wydajność linii produkcyjnej wynosi 240 kg na godzinę i pracuje w trybie dwóch 8-godzinnych zmian dziennie?

A. 1,2 t
B. 9,6 t
C. 0,8 t
D. 19,2 t
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz wydajność pracy linii do rozbioru trzody chlewnej, jeśli w ciągu 8 godzin zrealizowano rozbiór
2000 sztuk tusz wieprzowych.

A. 200 szt./godz.
B. 250 szt./godz.
C. 360 szt./godz.
D. 160 szt./godz.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wydajność linii produkcyjnej dżemu truskawkowego wynosi 120 kg na godzinę. Ile ton dżemu truskawkowego wytworzy zakład w ciągu 5 dni, funkcjonując po dwie 8-godzinne zmiany na dobę?

A. 9,6 t
B. 4,8 t
C. 0,6 t
D. 0,4 t
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile drożdży należy użyć do produkcji ciasta pszennego ze 120 kg mąki.

Receptura na ciasto drożdżowe
SurowceIlość
[kg]
Mąka pszenna100,0
Drożdże prasowane świeże3,0
Woda55,0
Sól1,5

A. 1,8 kg
B. 1,2 kg
C. 6,6 kg
D. 3,6 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kruszonkę uzyskuje się przez zmieszanie mąki, masła oraz cukru pudru w stosunku 2:1:1. Ile gramów masła powinno się użyć do 400 g mąki oraz 200 g cukru pudru, aby zachować te proporcje?

A. 800 g
B. 100 g
C. 200 g
D. 400 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby otrzymać 50 g 2-procentowego roztworu odczynnika, ile należy odważyć?

A. 10 g odczynnika i uzupełnić wodą do 40 ml
B. 2 g odczynnika i uzupełnić wodą do 50 ml
C. 1 g odczynnika i odmierzyć 49 ml wody
D. 5 g odczynnika i odmierzyć 50 ml wody
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przeanalizuj informacje zamieszczone w tabeli i określ, który koncentrat w 100 g zawiera najwięcej wody.

Rodzaj surowca poddawanego zagęszczaniuZawartość suchej masy
w koncentracie
[%]
Mleko spożywcze25
Przecier pomidorowy30
Surowe soki owocowe60-75
Roztwór hydrolizatu skrobi83

A. Zagęszczony sok owocowy.
B. Syrop skrobiowy.
C. Koncentrat pomidorowy.
D. Mleko zagęszczone.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Moc pieca do wypieku bułek drobnych wynosi 160 kg na godzinę. Kiedy zakończy się wypiek 400 kg bułek kajzerek, jeśli rozpoczęto go o godzinie 5.00 rano?

A. O godzinie 6.30
B. O godzinie 7.30
C. O godzinie 7.00
D. O godzinie 6.45
Organizacja i nadzorowanie pr…

Makuchy stanowią produkt uboczny, który jest wytwarzany

A. na skutek neutralizacji kwasów tłuszczowych
B. po tłoczeniu rozdrobnionych nasion roślin oleistych
C. w trakcie zagęszczania cukrzycy
D. w procesie ekstrakcji sacharozy z buraka cukrowego
SPC.07 Pytanie 18
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie stężenie uzyska roztwór, jeśli do 200 g wody zostanie dodane 10 g suchego odczynnika?

A. 9,5%
B. 10,0%
C. 20,0%
D. 4,8%
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego zmieści się 120 szt. bułek, a czas ich wypieku wynosi 20 minut. Jak długo potrwa wypiek 1 440 szt. bułek przy jednoczesnym użyciu wszystkich komór pieca?

A. 60 minut
B. 240 minut
C. 120 minut
D. 80 minut
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych tabeli określ, ile próbek pierwotnych towaru sypkiego luzem należy pobrać do badań, jeżeli wielkość partii wynosi 10,5 tony.

Wielkość partii [kg]do 50005001 - 1000010001 - 2000020001 - 50000
Liczba miejsc do pobierania próbek pierwotnych10152025

A. 15 próbek.
B. 20 próbek.
C. 25 próbek.
D. 10 próbek.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile sztuk opakowań trzeba przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zostanie umieszczone w opakowania po 250 g, a reszta w opakowania po 500 g?

A. 3 200 szt. opakowań po 250 g i 1 600 szt. opakowań po 500 g
B. 1 200 szt. opakowań po 250 g i 1 000 szt. opakowań po 500 g
C. 32 szt. opakowań po 250 g i 16 szt. opakowań po 500 g
D. 120 szt. opakowań po 250 g i 100 szt. opakowań po 500 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeśli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku to 500 g?

A. 5000 sztuk
B. 6250 sztuk
C. 10000 sztuk
D. 16666 sztuk
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z zamieszczonej receptury na 1 kg ciasta z owocami oblicz, ile jaj należy użyć do produkcji 100 kg wyrobu gotowego, jeżeli jedno jajo waży 50 g.

Receptura na 1 kg ciasta z owocami
SurowceIlość [g]
mąka pszenna typ 450250
mąka ziemniaczana100
cukier200
cukier puder50
masło125
jaja200
owoce250
proszek do pieczenia4

A. 300 sztuk.
B. 200 sztuk.
C. 400 sztuk.
D. 600 sztuk.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile etykiet powinno się przygotować do oklejenia 20 000 sztuk szklanych butelek, jeśli straty etykiet podczas ich naklejania wynoszą 0,5%?

A. 19 000 szt.
B. 19 900 szt.
C. 21 000 szt.
D. 20 100 szt.