Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. 60%
B. 150%
C. 175%
D. 75%
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz ilość surowców potrzebnych do produkcji 660 kg kaszanki wyborowej jęczmiennej przy efektywności wynoszącej 132%?
A. 50,00 kg
B. 87,12 kg
C. 500,00 kg
D. 871,20 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie jest stężenie roztworu uzyskanego po rozpuszczeniu 10 g cukru w 100 g wody?
A. 11,11%
B. 10,00%
C. 12,00%
D. 9,09%
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość kg cukru trzeba zastosować do wyprodukowania 5 000 dm3 napoju owocowego, kiedy na 100 dm3 gotowego produktu potrzebne jest 8 kg tego składnika?
A. 400 kg
B. 800 kg
C. 620 kg
D. 500 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość ton dżemu brzoskwiniowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, jeżeli wydajność linii produkcyjnej wynosi 240 kg na godzinę i pracuje w trybie dwóch 8-godzinnych zmian dziennie?
A. 1,2 t
B. 9,6 t
C. 0,8 t
D. 19,2 t
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz wydajność pracy linii do rozbioru trzody chlewnej, jeśli w ciągu 8 godzin zrealizowano rozbiór
2000 sztuk tusz wieprzowych.
A. 200 szt./godz.
B. 250 szt./godz.
C. 360 szt./godz.
D. 160 szt./godz.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wydajność linii produkcyjnej dżemu truskawkowego wynosi 120 kg na godzinę. Ile ton dżemu truskawkowego wytworzy zakład w ciągu 5 dni, funkcjonując po dwie 8-godzinne zmiany na dobę?
A. 9,6 t
B. 4,8 t
C. 0,6 t
D. 0,4 t
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile drożdży należy użyć do produkcji ciasta pszennego ze 120 kg mąki.
| Receptura na ciasto drożdżowe | |
|---|---|
| Surowce | Ilość [kg] |
| Mąka pszenna | 100,0 |
| Drożdże prasowane świeże | 3,0 |
| Woda | 55,0 |
| Sól | 1,5 |
A. 1,8 kg
B. 1,2 kg
C. 6,6 kg
D. 3,6 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile butelek o pojemności 250 ml będzie potrzebnych do spakowania 650 litrów soku pomarańczowego?
A. 800 butelek
B. 1625 butelek
C. 2600 butelek
D. 163 butelki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką masę buraków cukrowych trzeba zastosować do wytworzenia 100 kg cukru, jeśli zawartość sacharozy w buraku cukrowym wynosi 16%?
A. 1600,0 kg
B. 625,0 kg
C. 62,5 kg
D. 160,0 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby uzyskać roztwór o stężeniu 20%, jakie składniki należy wykorzystać?
A. 20 g cukru i 80 g wody
B. 20 g cukru oraz 100 g wody
C. 80 g cukru i 20 g wody
D. 80 g cukru oraz 120 g wody
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile wody trzeba połączyć z 2 g substancji chemicznej, aby uzyskać roztwór o stężeniu 2% masowych?
A. 100 g
B. 98 g
C. 102 g
D. 80 g
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kruszonkę uzyskuje się przez zmieszanie mąki, masła oraz cukru pudru w stosunku 2:1:1. Ile gramów masła powinno się użyć do 400 g mąki oraz 200 g cukru pudru, aby zachować te proporcje?
A. 800 g
B. 100 g
C. 200 g
D. 400 g
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby otrzymać 50 g 2-procentowego roztworu odczynnika, ile należy odważyć?
A. 10 g odczynnika i uzupełnić wodą do 40 ml
B. 2 g odczynnika i uzupełnić wodą do 50 ml
C. 1 g odczynnika i odmierzyć 49 ml wody
D. 5 g odczynnika i odmierzyć 50 ml wody
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przeanalizuj informacje zamieszczone w tabeli i określ, który koncentrat w 100 g zawiera najwięcej wody.
| Rodzaj surowca poddawanego zagęszczaniu | Zawartość suchej masy w koncentracie [%] |
|---|---|
| Mleko spożywcze | 25 |
| Przecier pomidorowy | 30 |
| Surowe soki owocowe | 60-75 |
| Roztwór hydrolizatu skrobi | 83 |
A. Zagęszczony sok owocowy.
B. Syrop skrobiowy.
C. Koncentrat pomidorowy.
D. Mleko zagęszczone.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Moc pieca do wypieku bułek drobnych wynosi 160 kg na godzinę. Kiedy zakończy się wypiek 400 kg bułek kajzerek, jeśli rozpoczęto go o godzinie 5.00 rano?
A. O godzinie 6.30
B. O godzinie 7.30
C. O godzinie 7.00
D. O godzinie 6.45
Organizacja i nadzorowanie pr…
Makuchy stanowią produkt uboczny, który jest wytwarzany
A. na skutek neutralizacji kwasów tłuszczowych
B. po tłoczeniu rozdrobnionych nasion roślin oleistych
C. w trakcie zagęszczania cukrzycy
D. w procesie ekstrakcji sacharozy z buraka cukrowego
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie stężenie uzyska roztwór, jeśli do 200 g wody zostanie dodane 10 g suchego odczynnika?
A. 9,5%
B. 10,0%
C. 20,0%
D. 4,8%
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego zmieści się 120 szt. bułek, a czas ich wypieku wynosi 20 minut. Jak długo potrwa wypiek 1 440 szt. bułek przy jednoczesnym użyciu wszystkich komór pieca?
A. 60 minut
B. 240 minut
C. 120 minut
D. 80 minut
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz, ile dm3 mleka powinno się przygotować do wyprodukowania 12000 kg sera dojrzewającego, jeżeli na 1 kg sera potrzeba 6 dm3 mleka?
A. 20 000 dm3
B. 72 000 dm3
C. 500 dm3
D. 6 000 dm3
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile zmian 8-godzinnych powinna zrealizować linia produkcyjna makaronu o wydajności 50 kg/h, jeśli złożono zamówienie na 1,6 tony makaronu?
A. 6 zmian
B. 3 zmiany
C. 4 zmiany
D. 2 zmiany
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak nazywa się proces, który następuje bezpośrednio po usunięciu surowego soku podczas produkcji cukru z buraków?
A. wyciąganie
B. krystalizacja
C. odseparowanie
D. saturacja
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką masę substancji zawiera 440 g roztworu o stężeniu 20%?
A. 88 g
B. 352 g
C. 420 g
D. 42 g
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z informacji zamieszczonych tabeli określ, ile próbek pierwotnych towaru sypkiego luzem należy pobrać do badań, jeżeli wielkość partii wynosi 10,5 tony.
| Wielkość partii [kg] | do 5000 | 5001 - 10000 | 10001 - 20000 | 20001 - 50000 |
|---|---|---|---|---|
| Liczba miejsc do pobierania próbek pierwotnych | 10 | 15 | 20 | 25 |
A. 15 próbek.
B. 20 próbek.
C. 25 próbek.
D. 10 próbek.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile sztuk opakowań trzeba przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zostanie umieszczone w opakowania po 250 g, a reszta w opakowania po 500 g?
A. 3 200 szt. opakowań po 250 g i 1 600 szt. opakowań po 500 g
B. 1 200 szt. opakowań po 250 g i 1 000 szt. opakowań po 500 g
C. 32 szt. opakowań po 250 g i 16 szt. opakowań po 500 g
D. 120 szt. opakowań po 250 g i 100 szt. opakowań po 500 g
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeśli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku to 500 g?
A. 5000 sztuk
B. 6250 sztuk
C. 10000 sztuk
D. 16666 sztuk
Organizacja i nadzorowanie pr…
Laborant dysponuje 100 g roztworu NaOH o stężeniu 30%. Ile wody powinien dodać, aby uzyskać 300 g roztworu NaOH o stężeniu 10%?
A. 100 g
B. 200 g
C. 300 g
D. 80 g
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z zamieszczonej receptury na 1 kg ciasta z owocami oblicz, ile jaj należy użyć do produkcji 100 kg wyrobu gotowego, jeżeli jedno jajo waży 50 g.
| Receptura na 1 kg ciasta z owocami | |
|---|---|
| Surowce | Ilość [g] |
| mąka pszenna typ 450 | 250 |
| mąka ziemniaczana | 100 |
| cukier | 200 |
| cukier puder | 50 |
| masło | 125 |
| jaja | 200 |
| owoce | 250 |
| proszek do pieczenia | 4 |
A. 300 sztuk.
B. 200 sztuk.
C. 400 sztuk.
D. 600 sztuk.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wyznacz liczbę kartonów potrzebnych do zapakowania 8 000 tabliczek czekolady o wadze 200 g każda, jeśli jeden karton może pomieścić 25 kg.
A. 160 sztuk
B. 64 sztuki
C. 3 200 sztuk
D. 8 sztuk
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 600 kg ogórków kiszonych, jeśli masa jednego słoika z wsadem wynosi 500 g?
A. 3 000 sztuk
B. 300 sztuk
C. 1 200 sztuk
D. 120 sztuk
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile kilogramów soli należy zastosować do wyprodukowania 450 kg kiełbasy, jeśli na 100 kg gotowego produktu wykorzystuje się 3 kg soli?
A. 15,0 kg
B. 66,6 kg
C. 13,5 kg
D. 30,0 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość kg ciastek kokosanek wytworzy zakład cukierniczy z 20 kg surowców, jeżeli efektywność produkcji wynosi 90%?
A. 18 kg
B. 38 kg
C. 45 kg
D. 20 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile etykiet powinno się przygotować do oklejenia 20 000 sztuk szklanych butelek, jeśli straty etykiet podczas ich naklejania wynoszą 0,5%?
A. 19 000 szt.
B. 19 900 szt.
C. 21 000 szt.
D. 20 100 szt.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki procent wyniesie strata wypiekowa, jeśli masa surowego ciasta wynosi 1,16 kg, a masa świeżego chleba 1,03 kg?
A. 16,0%
B. 9,0%
C. 14,0%
D. 11,2%
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaka będzie wydajność wyciągu mąki, jeżeli z 200 kg ziarna uzyskano 130 kg mąki?
A. 153%
B. 65%
C. 130%
D. 70%
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile procent wody znajduje się w mące pszennej, jeśli próbka mąki o wadze 3,000 g po procesie suszenia miała masę 2,580 g?
A. 84%
B. 14%
C. 12%
D. 88%
- ‹
- 1
- ›