Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.07 Pytanie 3
Organizacja i nadzorowanie pr…

Konszowanie to jeden z kroków w procesie wytwarzania

A. lodów
B. masła
C. czekolady
D. wina
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zdefiniuj według technologii poprawną sekwencję wybranych kroków w procesie warzenia piwa.

A. Przygotowanie słodu, fermentacja piwa, filtracja, warzenie brzeczki, rozlew piwa
B. Przygotowanie słodu, warzenie brzeczki, fermentacja piwa, filtracja, rozlew piwa
C. Warzenie brzeczki, przygotowanie słodu, fermentacja piwa, filtracja, rozlew piwa
D. Przygotowanie słodu, fermentacja piwa, warzenie brzeczki, filtracja, rozlew piwa
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ w której partii kiszonej kapusty najintensywniej zachodziła niepożądana fermentacja octowa?

Wyniki badań partii kiszonej kapusty
Rodzaj badaniaWyniki badań dla partii
1234
Kwasowość pH3,54,64,02,3
Kwasowość miareczkowa w przeliczeniu na kwas mlekowy, %1,10,20,71,8
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowy, %0,100,350,400,25

A. W 3 partii.
B. W 4 partii.
C. W 2 partii.
D. W 1 partii.
SPC.07 Pytanie 11
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakiego produktu ubocznego można użyć do wytwarzania żelatyny?

A. Makuchy
B. Obierki
C. Kości
D. Wytłoki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż brakujący etap oznaczony znakiem ? we fragmencie schematu technologicznego produkcji kiełbasy białej surowej.

Wykrawanie?NapełnianieOsadzanieChłodzenie

A. Wędzenie.
B. Peklowanie.
C. Suszenie.
D. Kutrowanie.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej.

Instrukcja laboratoryjna (fragment)
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek lub jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek

A. 5 próbek.
B. 3 próbki.
C. 1 próbka.
D. 10 próbek.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie fermentacji leżakowej piwa w dużych, szczelnych zbiornikach z syfonem zachodzi proces karbonizacji, który polega na

A. nasyceniu piwa SO2
B. oddzieleniu wytrąconego osadu białkowo-garbnikowego
C. oddzieleniu nierozpuszczalnych elementów chmielu
D. nasyceniu piwa CO2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość kg cukru trzeba zastosować do wyprodukowania 5 000 dm3 napoju owocowego, kiedy na 100 dm3 gotowego produktu potrzebne jest 8 kg tego składnika?

A. 500 kg
B. 400 kg
C. 620 kg
D. 800 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość ton dżemu brzoskwiniowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, jeżeli wydajność linii produkcyjnej wynosi 240 kg na godzinę i pracuje w trybie dwóch 8-godzinnych zmian dziennie?

A. 19,2 t
B. 1,2 t
C. 0,8 t
D. 9,6 t
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz wydajność pracy linii do rozbioru trzody chlewnej, jeśli w ciągu 8 godzin zrealizowano rozbiór
2000 sztuk tusz wieprzowych.

A. 160 szt./godz.
B. 360 szt./godz.
C. 250 szt./godz.
D. 200 szt./godz.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wydajność linii produkcyjnej dżemu truskawkowego wynosi 120 kg na godzinę. Ile ton dżemu truskawkowego wytworzy zakład w ciągu 5 dni, funkcjonując po dwie 8-godzinne zmiany na dobę?

A. 0,4 t
B. 0,6 t
C. 4,8 t
D. 9,6 t
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie zmiany zachodzą w jaju w trakcie przechowywania?

A. Zmniejszenie objętości komory powietrznej, rozrzedzenie białka, zmiana odczynu w kierunku kwaśnym
B. Powiększenie objętości komory powietrznej, rozrzedzenie białka, zmiana odczynu w kierunku alkalicznym
C. Powiększenie objętości komory powietrznej, zagęszczenie białka, zmiana odczynu w kierunku kwaśnym
D. Zmniejszenie objętości komory powietrznej, zagęszczenie białka, zmiana odczynu w kierunku alkalicznym
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zbieranie surowca → usuwanie wnętrzności ryb → pozbawianie ryb krwi → dojrzewanie w wodzie → wyjmowanie z kąpieli → eliminowanie części plam → porcjowanie → pakowanie do pojemników → dodawanie zalewy → zamykanie opakowań → oznaczanie etykietami → przechowywanie. Przedstawiony schemat technologiczny ilustruje proces produkcji

A. marynat smażonych
B. ryb wędzonych
C. marynat zimnych
D. konserw rybnych
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile drożdży należy użyć do produkcji ciasta pszennego ze 120 kg mąki.

Receptura na ciasto drożdżowe
SurowceIlość
[kg]
Mąka pszenna100,0
Drożdże prasowane świeże3,0
Woda55,0
Sól1,5

A. 1,2 kg
B. 3,6 kg
C. 6,6 kg
D. 1,8 kg
SPC.07 Pytanie 37
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby utwardzić oleje roślinne stosowane w produkcji margaryny, należy zrealizować proces

A. fermentacji
B. uwodornienia
C. uwodnienia
D. hydrolizy
SPC.07 Pytanie 38
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ziarno jakiej rośliny wykorzystuje się do produkcji kaszy manny?

A. pszenicy
B. jęczmienia
C. prosa
D. gryki