Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Zdefiniuj według technologii poprawną sekwencję wybranych kroków w procesie warzenia piwa.

A. Przygotowanie słodu, fermentacja piwa, filtracja, warzenie brzeczki, rozlew piwa
B. Przygotowanie słodu, warzenie brzeczki, fermentacja piwa, filtracja, rozlew piwa
C. Przygotowanie słodu, fermentacja piwa, warzenie brzeczki, filtracja, rozlew piwa
D. Warzenie brzeczki, przygotowanie słodu, fermentacja piwa, filtracja, rozlew piwa
SPC.07 Pytanie 4
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie aspekty obejmują badania sensoryczne żywności?

A. ustalenie wartości odżywczej
B. ustalenie cech organoleptycznych
C. wyznaczenie suchej masy
D. wyznaczenie liczby drobnoustrojów
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ w której partii kiszonej kapusty najintensywniej zachodziła niepożądana fermentacja octowa?

Wyniki badań partii kiszonej kapusty
Rodzaj badaniaWyniki badań dla partii
1234
Kwasowość pH3,54,64,02,3
Kwasowość miareczkowa w przeliczeniu na kwas mlekowy, %1,10,20,71,8
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowy, %0,100,350,400,25

A. W 4 partii.
B. W 2 partii.
C. W 3 partii.
D. W 1 partii.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż brakujący etap oznaczony znakiem ? we fragmencie schematu technologicznego produkcji kiełbasy białej surowej.

Wykrawanie?NapełnianieOsadzanieChłodzenie

A. Kutrowanie.
B. Wędzenie.
C. Peklowanie.
D. Suszenie.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej.

Instrukcja laboratoryjna (fragment)
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek lub jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek

A. 10 próbek.
B. 3 próbki.
C. 1 próbka.
D. 5 próbek.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie fermentacji leżakowej piwa w dużych, szczelnych zbiornikach z syfonem zachodzi proces karbonizacji, który polega na

A. nasyceniu piwa CO2
B. oddzieleniu wytrąconego osadu białkowo-garbnikowego
C. oddzieleniu nierozpuszczalnych elementów chmielu
D. nasyceniu piwa SO2
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie kontroli partii kompotu wiśniowego zauważono obecność muszek w kilku słoikach. Jakie działania należy podjąć w tej sytuacji?

A. usunąć insekty i poddać kompoty ponownej pasteryzacji w oryginalnym opakowaniu
B. przeznaczyć do sprzedaży część partii produkcyjnej, w której nie ma insektów
C. przecedzić kompoty, aby usunąć insekty, a następnie wprowadzić je do sprzedaży
D. wykluczyć całą partię produktu z dystrybucji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być

A. wylane do zlewozmywaka
B. rozcieńczone wodą
C. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
D. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
Organizacja i nadzorowanie pr…

W tabeli przedstawiono wyniki analizy sensorycznej produktu spożywczego w skali pięciopunktowej z uwzględnieniem współczynników ważkości. Ile punktów uzyskał badany produkt?

Wyróżnik jakościowyWspółczynnik ważnościPrzyznana liczba punktówLiczba punktów po uwzględnieniu współczynnika ważności
Wygląd0,220,4
Konsystencja0,240,8
Smakowitość0,653,0

A. 1,4
B. 3,7
C. 5,0
D. 4,2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podaj właściwą sekwencję działań przy oznaczaniu ilości białka w mięsie metodą Kjeldahla.

A. Mineralizacja ,,na mokro", destylacja, miareczkowanie
B. Mineralizacja ,,na mokro", miareczkowanie, destylacja
C. Mineralizacja "na sucho", miareczkowanie, destylacja
D. Mineralizacja "na sucho", destylacja, miareczkowanie
Organizacja i nadzorowanie pr…

Klasyczna marynata wykorzystywana do konserwacji grzybów w przemyśle zawiera następujące składniki:

A. cukier, kwas glutaminowy, goździki
B. sól, kwas benzoesowy, czosnek
C. saletrę, kwas mlekowy, pieprz
D. wodę, kwas octowy, przyprawy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co należy zrobić, jeśli podczas dostawy mleka do zakładu przetwórstwa zostanie wykryte skażenie chemiczne?

A. zrealizować dodatkowe oczyszczanie
B. przeprowadzić neutralizację za pomocą odpowiedniego środka chemicznego
C. wykonać wstępną pasteryzację
D. odrzucić daną partię surowca
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oznaczenie zawartości chlorku sodu według metody Mohra polega na miareczkowaniu próbki analizowanego roztworu?

A. roztworem AgNO3 w obecności roztworu K2CrO4 jako wskaźnika
B. roztworem AgNO3 w obecności skrobi jako wskaźnika
C. nadmiaru AgNO3 roztworem NH4SCN w obecności żelaza(III) jako wskaźnika
D. roztworem KMnO4 w obecności skrobi jako wskaźnika