Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Do mineralizowania próbek żywności, które mają być analizowane pod kątem zawartości makroelementów oraz mikroelementów, stosuje się

A. aparat Soxhleta
B. destylarka
C. piec muflowy
D. wagosuszarka
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy

A. zlikwidować w kotłowni
B. połączyć ze zużytymi reagentami
C. wrzucić do pojemnika na szkło
D. przekazać do wyspecjalizowanego zakładu utylizacji
Organizacja i nadzorowanie pr…

W dokumentacji systemu HACCP dla procesu produkcji nektaru jabłkowego w szklanych butelkach, w trakcie monitorowania CCP technolog ma za zadanie zarejestrować

A. temperaturę nektaru oraz czas pasteryzacji
B. wydajność linii produkcyjnej
C. czas czyszczenia dyszy rozlewającej
D. datę pobrania próbek nektaru do analizy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaki zestaw gazów jest stosowany do utrwalania produktów poprzez ich pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze (MAP)?

A. Azot, tlen, dwutlenek węgla
B. Dwutlenek siarki, tlen, wodór
C. Azot, tlen, dwutlenek siarki
D. Siarkowodór, tlen, dwutlenek węgla
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie aspekty są uwzględniane w badaniach sensorycznych żywności?

A. ustalenie obecności szkodników
B. pomiar zawartości wody oraz suchej masy
C. ustalenie cech organoleptycznych
D. wyznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas inspekcji partii kompotu truskawkowego stwierdzono obecność much w kilku słoikach. W takiej sytuacji co należy zrobić?

A. usunąć owady oraz ponownie pasteryzować kompoty w opakowaniu
B. wykluczyć całą partię wyrobu z dystrybucji
C. wprowadzić do sprzedaży część partii produkcyjnej, która jest wolna od owadów
D. przecedzić kompoty aby usunąć owady i wprowadzić je do sprzedaży
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż który wyrób cukierniczy ma prawidłowo dobraną technologię wytwarzania ciasta?

ZestawWyrób cukierniczyTechnologia wytwarzania ciasta
I.pączkiciasto parzone
II.gniazdkaciasto biszkoptowe
III.sękaczciasto drożdżowe
IV.herbatnikiciasto kruche

A. Zestaw II.
B. Zestaw III.
C. Zestaw IV.
D. Zestaw I.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu.

Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego
CCP nr 1KontrolaCzęstotliwośćWartość dopuszczalna
Przyjęcie surowcaBadania zawartości patulinyKażda partia produktu≤ 25 μg/kg

A. 15 ug/kg
B. 20 ug/kg
C. 25 ug/kg
D. 30 ug/kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?

A. Kwasowość
B. Temperatura
C. Wyciąg
D. Granulacja
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zawartych w instrukcji laboratoryjnej, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej.

Instrukcja laboratoryjna (fragment)
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek
lub
jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek

A. 5 próbek.
B. 3 próbki.
C. 1 próbka.
D. 10 próbek.