Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. soli
B. białek
C. tłuszczów
D. cukrów
Organizacja i nadzorowanie pr…
Cyklon to urządzenie stanowiące część linii technologicznej do wytwarzania
A. wędzonej szynki
B. przecieru pomidorowego
C. mleka w proszku
D. serka topionego
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby usunąć sacharozę z krajanki buraczanej w procesie produkcji cukru, należy wykorzystać
A. defekator
B. dyfuzor
C. krystalizator
D. warnik
Organizacja i nadzorowanie pr…
Masownica jest częścią linii produkcyjnej do wytwarzania
A. szynki
B. masła
C. czekolady
D. chleba
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką tematykę obejmuje dokumentacja zakładowa oznaczona skrótem DTR?
A. rozliczanie surowców i materiałów
B. utrzymanie maszyn i urządzeń
C. dezynfekcję pomieszczeń
D. zapewnienie higieny pracowników
Organizacja i nadzorowanie pr…
Piknometr to urządzenie laboratoryjne służące do pomiaru
A. suchej masy
B. gęstości
C. cukrów redukujących
D. pH
Organizacja i nadzorowanie pr…
Łaźnia butyrometryczna wykorzystywana jest do określenia zawartości
A. tłuszczu w serze
B. kazeiny w mleku
C. soli w kiełbasie
D. sacharozy w cukrze
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby obniżyć temperaturę farszu w kutrze, należy
A. dodać lód do misy
B. dodać przyprawy i dodatki do misy
C. schłodzić pomieszczenie
D. zmniejszyć obroty misy kutra
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?
A. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, suszarka
B. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, pasteryzator
C. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, suszarka, agregat wyparny
D. Tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, sterylizator, suszarka
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby oddzielić składniki mieszaniny o różnych temperaturach wrzenia, należy wykorzystać
A. homogenizator
B. ekstraktor
C. rektyfikator
D. dezintegrator
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż w którym zestawie do urządzenia prawidłowo dobrano jego zastosowanie?
| Zestaw | Nazwa urządzenia | Zastosowanie |
|---|---|---|
| I. | Tryjer | Wydobycie oleju z nasion roślin oleistych |
| II. | Autoklaw | Sterylizacja konserw |
| III. | Ekstraktor | Zagęszczanie soku surowego |
| IV. | Wyparka | Czyszczenie ziarna |
A. W zestawie IV.
B. W zestawie III.
C. W zestawie I.
D. W zestawie II.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie urządzenie należy wykorzystać do zamrażania mieszanki lodowej?
A. krioskop
B. pasteryzator
C. matecznik
D. frezer
Organizacja i nadzorowanie pr…
Proces pozyskiwania oleju z wytłoków rzepaku przy użyciu rozpuszczalnika organicznego to
A. destylacja
B. rafinacja
C. ekstrakcja
D. emulgacja
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakiej metodzie separacji składników żywności wykorzystuje się siłę odśrodkową?
A. Wirowanie
B. Sedymentacja
C. Dyfuzja
D. Destylacja
SPC.07 Pytanie 15
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z wytycznymi HACCP, za bezpośrednie monitorowanie parametrów sterylizacji konserw mięsnych w autoklawie odpowiedzialny jest
A. inspektor ds. bhp
B. pełnomocnik ds. jakości
C. szef laboratorium
D. operator maszyn i urządzeń
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do mineralizowania próbek żywności, które mają być analizowane pod kątem zawartości makroelementów oraz mikroelementów, stosuje się
A. wagosuszarka
B. piec muflowy
C. aparat Soxhleta
D. destylarka
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ekstruzja stanowi kluczowy proces w trakcie wytwarzania
A. paluszków solonych
B. chrupek kukurydzianych
C. herbatników maślanych
D. karmelków owocowych
Organizacja i nadzorowanie pr…
W procesie mielenia zbóż składnikiem pasażu przemiałowego są urządzenia:
A. wialnia, odsiewacz płaski
B. młynek udarowy, waga automatyczna
C. mlewnik walcowy, sortownik pneumatyczny
D. mlewnik walcowy, odsiewacz płaski
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najlepszym naczyniem do odmierzenia 2 cm3 odczynnika chemicznego jest
A. pipety
B. erlenmajerki
C. zlewki
D. probówki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby oddzielić chemiczne zanieczyszczenia (fuzle) obecne w spirytusie, jakie urządzenie należy zastosować?
A. ekstraktor ślimakowy
B. kolumnę rektyfikacyjną
C. wyparkę próżniową
D. wirówkę sedymentacyjną
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który typ przenośnika pozwala na transport wafelków zarówno w opakowaniach, jak i luzem?
A. Taśmowy
B. Szczebelkowy
C. Ślimakowy
D. Czerpakowy
Organizacja i nadzorowanie pr…
W produkcji przemysłowej tradycyjnego makaronu 5-jajecznego nie wykorzystuje się
A. blanszownika
B. matrycy do tłoczenia
C. wybijarki
D. suszarni
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kluczowym urządzeniem do wytwarzania koncentratu pomidorowego jest
A. warnik
B. cyklon
C. wyparka
D. suszarka
Organizacja i nadzorowanie pr…
Urządzenie do pomiaru ilości tłuszczu w produktach mlecznych nosi nazwę
A. densymetr
B. higrometr
C. butyrometr
D. termometr
Organizacja i nadzorowanie pr…
Gdy kęsy ciasta drożdżowego w komorze rozrostowej rosną zbyt wolno, co należy zrobić?
A. zmniejszyć temperaturę
B. zwiększyć ciśnienie
C. zwiększyć temperaturę
D. zmniejszyć ciśnienie
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie naczynie należy zastosować do spopielania próbki żywności w piecu muflowym?
A. płytkę
B. kolbę
C. szkiełko
D. tygiel
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie z wymienionych urządzeń jest przeznaczone do sterylizacji konserw mięsnych?
A. Warnik
B. Wyparka
C. Autoklaw
D. Parownik
Organizacja i nadzorowanie pr…
Tankosilosy służą do przechowywania
A. ryb
B. mięsa
C. masła
D. mleka
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do segregacji surowców na frakcje o różnych rozmiarach?
A. filtry
B. wirówki
C. sortowniki
D. prasy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki proces technologiczny powinien być zastosowany do produkcji chrupek kukurydzianych?
A. Ekstruzję
B. Ekstrakcję
C. Suszenie
D. Prażenie
SPC.07 Pytanie 31
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie są wymagania konieczne, aby pracownik mógł obsługiwać wózek widłowy jezdniowy?
A. uzyskanie uprawnień do obsługi wózka
B. zapoznanie się z dokumentacją techniczną
C. posiadanie co najmniej wykształcenia zawodowego
D. ukończenie przynajmniej 21. roku życia
Organizacja i nadzorowanie pr…
Gdzie znajduje się instrukcja bezpieczeństwa dotycząca użytkowania maszyny?
A. w specyfikacji materiałowej
B. w normie technicznej
C. w instrukcji technologicznej
D. w dokumentacji technicznej
Organizacja i nadzorowanie pr…
Proces produkcji obejmuje wykorzystywanie parowania ziarna zbóż
A. płatków owsianych
B. kaszy manny
C. kasz łamanych
D. mąki razowej
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?
A. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka
B. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
C. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
D. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do jakiego transportu wykorzystywany jest przenośnik pneumatyczny?
A. ziemniaków
B. buraków
C. cebuli
D. zboża
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie urządzenie stosuje się do podgrzewania próbek żywności przeznaczonych do analizy?
A. łaźnię wodną
B. piec muflowy
C. wagosuszarkę
D. autoklaw
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby oddzielić powietrze od mąki w trakcie transportu pneumatycznego mąki luzem, należy użyć
A. wagi
B. dmuchawy
C. przesiewacza
D. cyklonu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do osuszania masy jajecznej należy użyć suszarki
A. komorowej
B. rozpyłowej
C. taśmowej
D. fluidyzacyjnej
- ‹
- 1
- ›