Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką tematykę obejmuje dokumentacja zakładowa oznaczona skrótem DTR?

A. rozliczanie surowców i materiałów
B. utrzymanie maszyn i urządzeń
C. dezynfekcję pomieszczeń
D. zapewnienie higieny pracowników
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?

A. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, suszarka
B. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, pasteryzator
C. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, suszarka, agregat wyparny
D. Tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, sterylizator, suszarka
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż w którym zestawie do urządzenia prawidłowo dobrano jego zastosowanie?

ZestawNazwa urządzeniaZastosowanie
I.TryjerWydobycie oleju z nasion roślin oleistych
II.AutoklawSterylizacja konserw
III.EkstraktorZagęszczanie soku surowego
IV.WyparkaCzyszczenie ziarna

A. W zestawie IV.
B. W zestawie III.
C. W zestawie I.
D. W zestawie II.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do mineralizowania próbek żywności, które mają być analizowane pod kątem zawartości makroelementów oraz mikroelementów, stosuje się

A. wagosuszarka
B. piec muflowy
C. aparat Soxhleta
D. destylarka
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesie mielenia zbóż składnikiem pasażu przemiałowego są urządzenia:

A. wialnia, odsiewacz płaski
B. młynek udarowy, waga automatyczna
C. mlewnik walcowy, sortownik pneumatyczny
D. mlewnik walcowy, odsiewacz płaski
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby oddzielić chemiczne zanieczyszczenia (fuzle) obecne w spirytusie, jakie urządzenie należy zastosować?

A. ekstraktor ślimakowy
B. kolumnę rektyfikacyjną
C. wyparkę próżniową
D. wirówkę sedymentacyjną
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdy kęsy ciasta drożdżowego w komorze rozrostowej rosną zbyt wolno, co należy zrobić?

A. zmniejszyć temperaturę
B. zwiększyć ciśnienie
C. zwiększyć temperaturę
D. zmniejszyć ciśnienie
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdzie znajduje się instrukcja bezpieczeństwa dotycząca użytkowania maszyny?

A. w specyfikacji materiałowej
B. w normie technicznej
C. w instrukcji technologicznej
D. w dokumentacji technicznej
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?

A. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka
B. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
C. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
D. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka