Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie kontroli partii kompotu wiśniowego zauważono obecność muszek w kilku słoikach. Jakie działania należy podjąć w tej sytuacji?

A. przecedzić kompoty, aby usunąć insekty, a następnie wprowadzić je do sprzedaży
B. przeznaczyć do sprzedaży część partii produkcyjnej, w której nie ma insektów
C. usunąć insekty i poddać kompoty ponownej pasteryzacji w oryginalnym opakowaniu
D. wykluczyć całą partię produktu z dystrybucji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być

A. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
B. rozcieńczone wodą
C. wylane do zlewozmywaka
D. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką tematykę obejmuje dokumentacja zakładowa oznaczona skrótem DTR?

A. zapewnienie higieny pracowników
B. rozliczanie surowców i materiałów
C. dezynfekcję pomieszczeń
D. utrzymanie maszyn i urządzeń
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co należy zrobić, jeśli podczas dostawy mleka do zakładu przetwórstwa zostanie wykryte skażenie chemiczne?

A. przeprowadzić neutralizację za pomocą odpowiedniego środka chemicznego
B. zrealizować dodatkowe oczyszczanie
C. wykonać wstępną pasteryzację
D. odrzucić daną partię surowca
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy

A. wrzucić do pojemnika na szkło
B. zlikwidować w kotłowni
C. przekazać do wyspecjalizowanego zakładu utylizacji
D. połączyć ze zużytymi reagentami
Organizacja i nadzorowanie pr…

W dokumentacji systemu HACCP dla procesu produkcji nektaru jabłkowego w szklanych butelkach, w trakcie monitorowania CCP technolog ma za zadanie zarejestrować

A. datę pobrania próbek nektaru do analizy
B. czas czyszczenia dyszy rozlewającej
C. wydajność linii produkcyjnej
D. temperaturę nektaru oraz czas pasteryzacji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas inspekcji partii kompotu truskawkowego stwierdzono obecność much w kilku słoikach. W takiej sytuacji co należy zrobić?

A. wykluczyć całą partię wyrobu z dystrybucji
B. usunąć owady oraz ponownie pasteryzować kompoty w opakowaniu
C. wprowadzić do sprzedaży część partii produkcyjnej, która jest wolna od owadów
D. przecedzić kompoty aby usunąć owady i wprowadzić je do sprzedaży
Organizacja i nadzorowanie pr…

Celem patroszenia ryb jest

A. usunięcie zanieczyszczeń z powierzchni
B. przecięcie gardła oraz usunięcie skrzeli
C. zapobieganie zanieczyszczeniu mięsa treściami pokarmowymi
D. eliminacja bakterii przetrwalnikowych
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie czynności, takie jak mycie, obieranie, blanszowanie oraz smażenie, są stosowane w procesie produkcji?

A. frytek ziemniaczanych
B. sera topionego
C. suszu buraczanego
D. pączków nadziewanych
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu.

Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego
CCP nr 1KontrolaCzęstotliwośćWartość dopuszczalna
Przyjęcie surowcaBadania zawartości patulinyKażda partia produktu≤ 25 μg/kg

A. 20 ug/kg
B. 25 ug/kg
C. 15 ug/kg
D. 30 ug/kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

W schemacie technologicznym produkcji pulpy owocowej znakiem ? oznaczono czynności o nazwie

Przyjęcie surowca?Mycie, odszypułkowanie, ocieranie, odpestczanieNapełnianie opakowań i konserwowanieZnakowanie opakowań i magazynowanie

A. Rozdrabnianie i tłoczenie.
B. Konfekcjonowanie i chłodzenie.
C. Gotowanie i oziębianie.
D. Czyszczenie i sortowanie.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra

Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra
Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska.

A. można przechowywać w temperaturze pokojowej.
B. należy przetrzymywać w butelce w pozycji poziomej.
C. powinien znajdować się w opakowaniach szklanych.
D. wolno składować z każdym odczynnikiem chemicznym.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdzie znajduje się instrukcja bezpieczeństwa dotycząca użytkowania maszyny?

A. w dokumentacji technicznej
B. w normie technicznej
C. w instrukcji technologicznej
D. w specyfikacji materiałowej
Organizacja i nadzorowanie pr…

W miejscu, w którym dokonuje się chemicznej analizy produktów spożywczych,

A. badania związane z wydzielaniem oparów powinny być przeprowadzane w pobliżu otwartego okna
B. zużytą mieszaninę chromową trzeba wylewać do kanalizacji
C. można oceniać zapach reagentów nachylając się bezpośrednio nad kolbą reakcyjną
D. nie można spożywać jedzenia ani pić napojów