Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie zmiany zachodzą w jaju w trakcie przechowywania?

A. Zmniejszenie objętości komory powietrznej, rozrzedzenie białka, zmiana odczynu w kierunku kwaśnym
B. Powiększenie objętości komory powietrznej, zagęszczenie białka, zmiana odczynu w kierunku kwaśnym
C. Zmniejszenie objętości komory powietrznej, zagęszczenie białka, zmiana odczynu w kierunku alkalicznym
D. Powiększenie objętości komory powietrznej, rozrzedzenie białka, zmiana odczynu w kierunku alkalicznym
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zbieranie surowca → usuwanie wnętrzności ryb → pozbawianie ryb krwi → dojrzewanie w wodzie → wyjmowanie z kąpieli → eliminowanie części plam → porcjowanie → pakowanie do pojemników → dodawanie zalewy → zamykanie opakowań → oznaczanie etykietami → przechowywanie. Przedstawiony schemat technologiczny ilustruje proces produkcji

A. ryb wędzonych
B. marynat zimnych
C. marynat smażonych
D. konserw rybnych
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż właściwą temperaturę i wilgotność powietrza w magazynie przechowywania mąki.

Warunki magazynowania surowców
Nazwa pomieszczeniaTemperaturaWilgotność powietrza
Magazyn artykułów alkoholowych10°C ÷ 18°C60 ÷ 80%
Magazyn artykułów suchych15°C ÷ 18°C56 ÷ 60%
Magazyn kiszonek6°C ÷ 15°C70 ÷ 80%

A. Temperatura 10°C, wilgotność powietrza 56%
B. Temperatura 16°C, wilgotność powietrza 58%
C. Temperatura 15°C, wilgotność powietrza 80%
D. Temperatura 18°C, wilgotność powietrza 70%
Organizacja i nadzorowanie pr…

Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra

Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra
Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska.

A. wolno składować z każdym odczynnikiem chemicznym.
B. należy przetrzymywać w butelce w pozycji poziomej.
C. można przechowywać w temperaturze pokojowej.
D. powinien znajdować się w opakowaniach szklanych.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych produktów spożywczych można przechowywać w temperaturze około 20°C oraz przy wilgotności 60% bez utraty jakości?

A. Cukier kryształ.
B. Masło śmietankowe.
C. Sałata lodowa.
D. Szynka gotowana.