Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. najpierw wzrasta, a później spada
B. nie ulega zmianie
C. obniża się
D. zwiększa się
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najlepiej jest przechowywać masło w temperaturze wynoszącej około
A. 15°C
B. 10°C
C. 20°C
D. 4°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie opakowania są stosowane do mleka sterylizowanego UHT?
A. woreczki z materiału termokurczliwego
B. butelki z polistyrenu
C. torebki celofanowe
D. kartony wielowarstwowe
Organizacja i nadzorowanie pr…
Resztki pozostałe po pakowaniu sera podpuszczkowego, są wykorzystywane do produkcji sera
A. twarogowego
B. feta
C. ziarnistego
D. topionego
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie zmiany zachodzą w jaju w trakcie przechowywania?
A. Zmniejszenie objętości komory powietrznej, rozrzedzenie białka, zmiana odczynu w kierunku kwaśnym
B. Powiększenie objętości komory powietrznej, zagęszczenie białka, zmiana odczynu w kierunku kwaśnym
C. Zmniejszenie objętości komory powietrznej, zagęszczenie białka, zmiana odczynu w kierunku alkalicznym
D. Powiększenie objętości komory powietrznej, rozrzedzenie białka, zmiana odczynu w kierunku alkalicznym
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zbieranie surowca → usuwanie wnętrzności ryb → pozbawianie ryb krwi → dojrzewanie w wodzie → wyjmowanie z kąpieli → eliminowanie części plam → porcjowanie → pakowanie do pojemników → dodawanie zalewy → zamykanie opakowań → oznaczanie etykietami → przechowywanie. Przedstawiony schemat technologiczny ilustruje proces produkcji
A. ryb wędzonych
B. marynat zimnych
C. marynat smażonych
D. konserw rybnych
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile butelek o pojemności 250 ml będzie potrzebnych do spakowania 650 litrów soku pomarańczowego?
A. 163 butelki
B. 1625 butelek
C. 800 butelek
D. 2600 butelek
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w temperaturze od 14 do 18 °C?
A. Szynka wędzona
B. Śmietana
C. Rzodkiewka
D. Mąka pszenna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki w cukierni?
A. -22 °C
B. 0 °C
C. 4 °C
D. -10 °C
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakim sektorze przemysłu znajduje zastosowanie transport pneumatyczny?
A. owocowo-warzywnym
B. mięsnym
C. jajczarskim
D. zbożowo-młynarskim
Organizacja i nadzorowanie pr…
Temperatura, w jakiej należy przechowywać ryby mrożone, to około
A. -1°C
B. -20°C
C. -15°C
D. -6°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakim zakresie temperatur powinny być składowane schłodzone tuszki drobiowe?
A. 0°C ÷ 4°C
B. -5°C ÷ -1°C
C. -20°C ÷ -18°C
D. 10°C ÷ 15°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie opakowania są zazwyczaj stosowane do mleka UHT?
A. torebki z celofanu
B. woreczki termokurczliwe
C. kartony wielowarstwowe
D. butelki polistyrenowe
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż właściwą temperaturę i wilgotność powietrza w magazynie przechowywania mąki.
| Warunki magazynowania surowców | ||
|---|---|---|
| Nazwa pomieszczenia | Temperatura | Wilgotność powietrza |
| Magazyn artykułów alkoholowych | 10°C ÷ 18°C | 60 ÷ 80% |
| Magazyn artykułów suchych | 15°C ÷ 18°C | 56 ÷ 60% |
| Magazyn kiszonek | 6°C ÷ 15°C | 70 ÷ 80% |
A. Temperatura 10°C, wilgotność powietrza 56%
B. Temperatura 16°C, wilgotność powietrza 58%
C. Temperatura 15°C, wilgotność powietrza 80%
D. Temperatura 18°C, wilgotność powietrza 70%
Organizacja i nadzorowanie pr…
Tankosilosy służą do przechowywania
A. mięsa
B. mleka
C. ryb
D. masła
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakiej temperaturze najlepiej przechowywać nabiał?
A. 10 °C
B. 20 °C
C. 15 °C
D. 4 °C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z poniższych surowców powinien być przechowywany w temperaturze 14-18°C?
A. Mleko
B. Ziemniaki
C. Mięso
D. Mąkę
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które z poniższych opakowań nie zapewnia ochrony przed wilgocią?
A. Torba papierowa
B. Butelka szklana
C. Butelka PET
D. Torba polietylenowa
Organizacja i nadzorowanie pr…
Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra
| Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra |
|---|
| Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska. |
A. wolno składować z każdym odczynnikiem chemicznym.
B. należy przetrzymywać w butelce w pozycji poziomej.
C. można przechowywać w temperaturze pokojowej.
D. powinien znajdować się w opakowaniach szklanych.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych produktów spożywczych można przechowywać w temperaturze około 20°C oraz przy wilgotności 60% bez utraty jakości?
A. Cukier kryształ.
B. Masło śmietankowe.
C. Sałata lodowa.
D. Szynka gotowana.
SPC.07 Pytanie 21
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie są wymagania konieczne, aby pracownik mógł obsługiwać wózek widłowy jezdniowy?
A. uzyskanie uprawnień do obsługi wózka
B. zapoznanie się z dokumentacją techniczną
C. posiadanie co najmniej wykształcenia zawodowego
D. ukończenie przynajmniej 21. roku życia
Organizacja i nadzorowanie pr…
Cukier kryształowy, przechowywany w zgodzie z Polską Normą, może być składowany
A. 25 lat
B. 10 lat
C. bezterminowo
D. 12 miesięcy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wyznacz liczbę kartonów potrzebnych do zapakowania 8 000 tabliczek czekolady o wadze 200 g każda, jeśli jeden karton może pomieścić 25 kg.
A. 160 sztuk
B. 3 200 sztuk
C. 8 sztuk
D. 64 sztuki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do jakiego transportu wykorzystywany jest przenośnik pneumatyczny?
A. ziemniaków
B. cebuli
C. zboża
D. buraków
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podczas planowania wytwarzania konfitury, konieczne jest uwzględnienie zamówienia na owoce oraz
A. kwasu octowego
B. glutaminianu sodu
C. cukru
D. karagenu
- ‹
- 1
- ›