Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania etap na fragmencie schematu procesu produkcji mleka w proszku?

PasteryzacjaZagęszczanie?Suszenie

A. Homogenizacja.
B. Lecytynizacja.
C. Normalizacja.
D. Chłodzenie.
SPC.07 Pytanie 88
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak należy ocenić kolor napoju owocowego?

A. w świetle lampy promiennikowej
B. w zestawieniu z czarnym tłem
C. w zestawieniu z białym tłem
D. w świetle lampy ultrafioletowej
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesach wytwarzania fermentowanych napojów mlecznych wykorzystuje się różne operacje i techniki

A. pasteryzacji, wirowania oraz fermentacji
B. peklowania, rozdrabniania oraz wędzenia
C. przecierania, zagęszczania oraz filtrowania
D. ubijania, pieczenia oraz glazurowania
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z wyników badań ujętych w tabeli, określ która partia piwa spełnia wymagania jakości.

Wyróżniki jakościWymaganiaWyniki badań piwa
Partia IPartia IIPartia IIIPartia IV
Zawartość ekstraktu %12,0±0,511,013,012,511,5
Zawartość alkoholu %4,0±0,54,53,54,03,0
Zawartość dwutlenku węgla %0,35±0,050,400,350,300,45

A. Partia III.
B. Partia IV.
C. Partia II.
D. Partia I.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych tabeli określ, ile próbek pierwotnych towaru sypkiego luzem należy pobrać do badań, jeżeli wielkość partii wynosi 10,5 tony.

Wielkość partii [kg]do 50005001 - 1000010001 - 2000020001 - 50000
Liczba miejsc do pobierania próbek pierwotnych10152025

A. 25 próbek.
B. 15 próbek.
C. 10 próbek.
D. 20 próbek.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?

A. zagęszczenie elementów nektaru
B. zwiększenie skłonności nektaru do rozwarstwiania
C. redukcja skłonności nektaru do rozwarstwiania
D. usunięcie powietrza z nektaru
Organizacja i nadzorowanie pr…

Laborant przeprowadził badania dotyczące wodochłonności, wydajności, elastyczności oraz rozpływalności jednego ze składników dania spożywczego. Te badania odnoszą się do

A. kazeiny w mleku spożywczym
B. glutenu w mące pszennej
C. tłuszczu w mięsie mielonym
D. skrobi w ziarnach jęczmienia
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych produktów spożywczych można przechowywać w temperaturze około 20°C oraz przy wilgotności 60% bez utraty jakości?

A. Masło śmietankowe.
B. Szynka gotowana.
C. Cukier kryształ.
D. Sałata lodowa.
SPC.07 Pytanie 109
Organizacja i nadzorowanie pr…

W spopielonej próbce jedzenia da się oznaczyć ilość

A. minerałów
B. białka
C. tłuszczu
D. węglowodanów
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z zamieszczonym fragmentem instrukcji laboratoryjnej, aby oznaczyć zawartość witaminy C w soku cytrynowym, należy badaną próbkę soku miareczkować

Fragment instrukcji laboratoryjnej
Metoda miareczkowa oznaczania witaminy C polega na jej ekstrakcji roztworem kwasu szczawiowego, a następnie utlenieniu kwasu askorbinowego do dehydroaskorbinowego w środowisku kwaśnym za pomocą mianowanego, niebieskiego barwnika 2,6-dichlorofenoloindofenolu (DCIP). Reakcja przebiega w sposób ilościowy, w stosunku 1:1 wynikającym z reakcji, a zawartość kwasu askorbinowego oblicza się z ilości zużytego mianowanego roztworu barwnika.

Stosowany podczas oznaczenia niebieski barwnik 2,6-dichlorofenoloindofenol w środowisku kwaśnym w formie utlenionej przyjmuje zabarwienie różowe, natomiast w formie zredukowanej jest bezbarwny. Trwała barwa różowa podczas miareczkowania powstaje po całkowitym utlenieniu zawartego w próbie kwasu askorbinowego.

A. dehydroaskorbinianem.
B. kwasem jabłkowym.
C. dichlorofenoloindofenolem.
D. kwasem szczawiowym.
SPC.07 Pytanie 116
Organizacja i nadzorowanie pr…

Cechą charakteryzującą ocenę organoleptyczną produktów mlecznych nie jest

A. struktura
B. kwasowość
C. konsystencja
D. barwa
Organizacja i nadzorowanie pr…

W miejscu, w którym dokonuje się chemicznej analizy produktów spożywczych,

A. zużytą mieszaninę chromową trzeba wylewać do kanalizacji
B. badania związane z wydzielaniem oparów powinny być przeprowadzane w pobliżu otwartego okna
C. nie można spożywać jedzenia ani pić napojów
D. można oceniać zapach reagentów nachylając się bezpośrednio nad kolbą reakcyjną