Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Do mineralizowania próbek żywności, które mają być analizowane pod kątem zawartości makroelementów oraz mikroelementów, stosuje się

A. wagosuszarka
B. aparat Soxhleta
C. destylarka
D. piec muflowy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania etap na fragmencie schematu procesu produkcji mleka w proszku?

PasteryzacjaZagęszczanie?Suszenie

A. Chłodzenie.
B. Homogenizacja.
C. Lecytynizacja.
D. Normalizacja.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?

A. redukcja skłonności nektaru do rozwarstwiania
B. zwiększenie skłonności nektaru do rozwarstwiania
C. zagęszczenie elementów nektaru
D. usunięcie powietrza z nektaru
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas inspekcji partii kompotu truskawkowego stwierdzono obecność much w kilku słoikach. W takiej sytuacji co należy zrobić?

A. wykluczyć całą partię wyrobu z dystrybucji
B. wprowadzić do sprzedaży część partii produkcyjnej, która jest wolna od owadów
C. przecedzić kompoty aby usunąć owady i wprowadzić je do sprzedaży
D. usunąć owady oraz ponownie pasteryzować kompoty w opakowaniu
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?

A. Kwasowość
B. Wyciąg
C. Granulacja
D. Temperatura
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy

A. wrzucić do pojemnika na szkło
B. przekazać do wyspecjalizowanego zakładu utylizacji
C. zlikwidować w kotłowni
D. połączyć ze zużytymi reagentami
Organizacja i nadzorowanie pr…

Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być

A. rozcieńczone wodą
B. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
C. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
D. wylane do zlewozmywaka
SPC.07 Pytanie 24
Organizacja i nadzorowanie pr…

W spopielonej próbce jedzenia da się oznaczyć ilość

A. tłuszczu
B. węglowodanów
C. białka
D. minerałów
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu.

Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego
CCP nr 1KontrolaCzęstotliwośćWartość dopuszczalna
Przyjęcie surowcaBadania zawartości patulinyKażda partia produktu≤ 25 μg/kg

A. 20 ug/kg
B. 15 ug/kg
C. 30 ug/kg
D. 25 ug/kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

W miejscu, w którym dokonuje się chemicznej analizy produktów spożywczych,

A. badania związane z wydzielaniem oparów powinny być przeprowadzane w pobliżu otwartego okna
B. nie można spożywać jedzenia ani pić napojów
C. można oceniać zapach reagentów nachylając się bezpośrednio nad kolbą reakcyjną
D. zużytą mieszaninę chromową trzeba wylewać do kanalizacji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ w której partii kiszonej kapusty najintensywniej zachodziła niepożądana fermentacja octowa?

Wyniki badań partii kiszonej kapusty
Rodzaj badaniaWyniki badań dla partii
1234
Kwasowość pH3,54,64,02,3
Kwasowość miareczkowa w przeliczeniu na kwas mlekowy, %1,10,20,71,8
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowy, %0,100,350,400,25

A. W 3 partii.
B. W 4 partii.
C. W 1 partii.
D. W 2 partii.