Filtrowanie pytań
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
A. masło
B. kasza
C. cukier
D. chleb
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Który z podanych produktów żywnościowych został poddany metodzie fermentacyjnej?
A. Ogórki konserwowe
B. Kapusta kiszona
C. Kompot z jabłek
D. Kiełbasa wędzona
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Piknometr to urządzenie laboratoryjne służące do pomiaru
A. suchej masy
B. pH
C. cukrów redukujących
D. gęstości
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Dobra Praktyka Laboratoryjna w dokumentacji jakościowej procedur jest określana za pomocą skrótu
A. GMP
B. GLP
C. TQM
D. QACP
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Do mineralizowania próbek żywności, które mają być analizowane pod kątem zawartości makroelementów oraz mikroelementów, stosuje się
A. wagosuszarka
B. aparat Soxhleta
C. destylarka
D. piec muflowy
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie działanie może przedłużyć trwałość przygotowanej surówki warzywnej?
A. chłodzenia
B. mrożenia
C. liofilizacji
D. pasteryzacji
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania etap na fragmencie schematu procesu produkcji mleka w proszku? 
 
| Pasteryzacja | Zagęszczanie | ? | Suszenie | 
A. Chłodzenie.
B. Homogenizacja.
C. Lecytynizacja.
D. Normalizacja.
 SPC.07  Pytanie 8 
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Zgodnie z wytycznymi HACCP, za bezpośrednie monitorowanie parametrów sterylizacji konserw mięsnych w autoklawie odpowiedzialny jest
A. operator maszyn i urządzeń
B. szef laboratorium
C. inspektor ds. bhp
D. pełnomocnik ds. jakości
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Roztwór NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3 oraz fenoloftaleina to substancje wykorzystywane do oznaczania
A. zawartości białka
B. wilgotności mąki
C. zawartości tłuszczu
D. kwasowości mleka
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?
A. redukcja skłonności nektaru do rozwarstwiania
B. zwiększenie skłonności nektaru do rozwarstwiania
C. zagęszczenie elementów nektaru
D. usunięcie powietrza z nektaru
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Do masowej produkcji kwasu cytrynowego stosuje się czyste hodowle
A. glonów
B. drożdży
C. pleśni
D. bakterii
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Podczas inspekcji partii kompotu truskawkowego stwierdzono obecność much w kilku słoikach. W takiej sytuacji co należy zrobić?
A. wykluczyć całą partię wyrobu z dystrybucji
B. wprowadzić do sprzedaży część partii produkcyjnej, która jest wolna od owadów
C. przecedzić kompoty aby usunąć owady i wprowadzić je do sprzedaży
D. usunąć owady oraz ponownie pasteryzować kompoty w opakowaniu
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Wykonanie sterylnego poboru próbki żywności jest niezbędne podczas oznaczania
A. czystości mikrobiologicznej
B. zawartości białka
C. składu tłuszczu
D. czystości chemicznej
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?
A. Kwasowość
B. Wyciąg
C. Granulacja
D. Temperatura
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy
A. wrzucić do pojemnika na szkło
B. przekazać do wyspecjalizowanego zakładu utylizacji
C. zlikwidować w kotłowni
D. połączyć ze zużytymi reagentami
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Fermentacja mlekowa jest kluczowym procesem w wytwarzaniu
A. piwa pszenicznego
B. jogurtu naturalnego
C. bułki drożdżowej
D. octu winnego
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Procedury oraz wytyczne Dobrej Praktyki Produkcyjnej są oznaczane skrótem
A. DPR
B. GLP
C. DTR
D. GMP
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Lecytyna oraz śruta poekstrakcyjna to produkty, które powstają jako efekty uboczne w procesie przetwórstwa
A. surowców olejarskich
B. ziemniaków
C. zbóż
D. owoców i warzyw
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Normy o zasięgu krajowym są oznaczane symbolem
A. CEN
B. ISO
C. ZN
D. PN
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być
A. rozcieńczone wodą
B. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
C. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
D. wylane do zlewozmywaka
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Resztki po wyciskaniu jabłek mogą być materiałem do wytwarzania
A. chlorofilu
B. pektyny
C. karotenu
D. fruktozy
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Kolba Kjeldahla służąca do mineralizacji próbki przy zastosowaniu stężonego kwasu siarkowego jest kluczowa dla oznaczania w żywności zawartości
A. wody
B. cukru
C. tłuszczu
D. białka
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Analiza olejów pod kątem zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych realizowana jest poprzez oznaczenie liczby
A. zmydlania
B. kwasowej
C. jodowej
D. estrowej
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
W spopielonej próbce jedzenia da się oznaczyć ilość
A. tłuszczu
B. węglowodanów
C. białka
D. minerałów
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Użycie dygestorium jest wymagane w trakcie przeprowadzania oznaczeń metodą Kjeldahla?
A. zawartości białka
B. gęstości alkoholi
C. kwasowości mleka
D. wilgotności produktu
 SPC.07  Pytanie 26 
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu. 
 
| Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego | |||
|---|---|---|---|
| CCP nr 1 | Kontrola | Częstotliwość | Wartość dopuszczalna | 
| Przyjęcie surowca | Badania zawartości patuliny | Każda partia produktu | ≤ 25 μg/kg | 
A. 20 ug/kg
B. 15 ug/kg
C. 30 ug/kg
D. 25 ug/kg
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Który z wymienionych reagentów chemicznych służy jako wskaźnik w oznaczaniu kwasowości miareczkowej mleka?
A. Oranż metylowy.
B. Fenoloftaleina.
C. Błękit metylenowy.
D. Lakmus.
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Przyprawa korzenna jest kluczowym składnikiem w produkcji
A. biszkoptów
B. chałwy
C. pierników
D. keksów
 SPC.07  Pytanie 29 
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jednym z zagrożeń fizycznych, które są monitorowane podczas produkcji dżemu z wiśni, jest
A. występowanie pleśni w gotowym wyrobie
B. występowanie owadów w gotowym wyrobie
C. znajdowanie się pestek w gotowym wyrobie
D. poziom pestycydów w surowcach
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Która metoda konserwacji warzyw zapewnia najdłuższy okres przydatności do spożycia?
A. Zamrażanie
B. Kiszenie
C. Pasteryzacja
D. Suszenie
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
W miejscu, w którym dokonuje się chemicznej analizy produktów spożywczych,
A. badania związane z wydzielaniem oparów powinny być przeprowadzane w pobliżu otwartego okna
B. nie można spożywać jedzenia ani pić napojów
C. można oceniać zapach reagentów nachylając się bezpośrednio nad kolbą reakcyjną
D. zużytą mieszaninę chromową trzeba wylewać do kanalizacji
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Analiza fizyczna mleka polega na wyznaczeniu
A. obecnej w nim mikroflory
B. jego gęstości i temperatury
C. zawartości składników odżywczych
D. jego koloru oraz konsystencji
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ w której partii kiszonej kapusty najintensywniej zachodziła niepożądana fermentacja octowa? 
 
| Wyniki badań partii kiszonej kapusty | ||||
|---|---|---|---|---|
| Rodzaj badania | Wyniki badań dla partii | |||
| 1 | 2 | 3 | 4 | |
| Kwasowość pH | 3,5 | 4,6 | 4,0 | 2,3 | 
| Kwasowość miareczkowa w przeliczeniu na kwas mlekowy, % | 1,1 | 0,2 | 0,7 | 1,8 | 
| Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowy, % | 0,10 | 0,35 | 0,40 | 0,25 | 
A. W 3 partii.
B. W 4 partii.
C. W 1 partii.
D. W 2 partii.
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Liofilizacja to metoda stosowana w produkcji
A. dżemów z owoców świeżych
B. nektarów i soków owocowych w kartonikach
C. suszy owocowych i warzywnych
D. koktajli mleczno-owocowych w kubeczkach
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Do zagrożeń biologicznych w produktach spożywczych zaliczane są
A. owady i środki ochrony roślin
B. antybiotyki oraz środki ochrony roślin
C. drobnoustroje oraz owady
D. barwniki oraz pasożyty
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaki wskaźnik chemiczny wykorzystuje się do określenia zawartości soli według metody Mohra w produktach spożywczych?
A. Skrobia
B. Fenoloftaleina
C. Oranż metylowy
D. Chromian (VI) potasu
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Wskaź węglowodan, który nie może być oznaczony bezpośrednio w produktach spożywczych metodą Bertranda?
A. Laktoza
B. Glukoza
C. Sacharoza
D. Fruktoza
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Najczęściej do wytwarzania spirytusu w Polsce używa się
A. jabłka oraz wiśnie
B. kasze oraz płatki
C. ziemniaki i żyto
D. chmiel oraz jęczmień
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Kto powinien sprawować kontrolę nad procesem realizacji sterylizacji konserw?
A. magazynier
B. laborant
C. aparatowy
D. pakowacz
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie urządzenie stosuje się do podgrzewania próbek żywności przeznaczonych do analizy?
A. wagosuszarkę
B. autoklaw
C. łaźnię wodną
D. piec muflowy