Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

W tabeli przedstawiono wyniki analizy sensorycznej produktu spożywczego w skali pięciopunktowej z uwzględnieniem współczynników ważkości. Ile punktów uzyskał badany produkt?

Wyróżnik jakościowyWspółczynnik ważnościPrzyznana liczba punktówLiczba punktów po uwzględnieniu współczynnika ważności
Wygląd0,220,4
Konsystencja0,240,8
Smakowitość0,653,0

A. 5,0
B. 3,7
C. 4,2
D. 1,4
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podaj właściwą sekwencję działań przy oznaczaniu ilości białka w mięsie metodą Kjeldahla.

A. Mineralizacja "na sucho", miareczkowanie, destylacja
B. Mineralizacja "na sucho", destylacja, miareczkowanie
C. Mineralizacja ,,na mokro", destylacja, miareczkowanie
D. Mineralizacja ,,na mokro", miareczkowanie, destylacja
Organizacja i nadzorowanie pr…

Klasyczna marynata wykorzystywana do konserwacji grzybów w przemyśle zawiera następujące składniki:

A. cukier, kwas glutaminowy, goździki
B. wodę, kwas octowy, przyprawy
C. sól, kwas benzoesowy, czosnek
D. saletrę, kwas mlekowy, pieprz
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?

A. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, pasteryzator
B. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, suszarka
C. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, suszarka, agregat wyparny
D. Tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, sterylizator, suszarka
SPC.07 Pytanie 48
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kupażowanie to metoda wykorzystywana w procesie wytwarzania

A. przecierów
B. soków
C. spirytusu
D. wina
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oznaczenie zawartości chlorku sodu według metody Mohra polega na miareczkowaniu próbki analizowanego roztworu?

A. roztworem KMnO4 w obecności skrobi jako wskaźnika
B. nadmiaru AgNO3 roztworem NH4SCN w obecności żelaza(III) jako wskaźnika
C. roztworem AgNO3 w obecności skrobi jako wskaźnika
D. roztworem AgNO3 w obecności roztworu K2CrO4 jako wskaźnika
SPC.07 Pytanie 52
Organizacja i nadzorowanie pr…

Główne składniki używane do wytwarzania marcepanu to

A. migdały i cukier
B. orzechy oraz karmel
C. sezam oraz miód
D. pistacje i lukier
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż w którym zestawie do urządzenia prawidłowo dobrano jego zastosowanie?

ZestawNazwa urządzeniaZastosowanie
I.TryjerWydobycie oleju z nasion roślin oleistych
II.AutoklawSterylizacja konserw
III.EkstraktorZagęszczanie soku surowego
IV.WyparkaCzyszczenie ziarna

A. W zestawie I.
B. W zestawie III.
C. W zestawie II.
D. W zestawie IV.
SPC.07 Pytanie 65
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką metodę stosuje się do peklowania mięsa drobnego przeznaczonego do wyrobu kiełbasy?

A. mieszaną
B. suchą
C. zalewową
D. nastrzykową
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kruszonkę uzyskuje się przez zmieszanie mąki, masła oraz cukru pudru w stosunku 2:1:1. Ile gramów masła powinno się użyć do 400 g mąki oraz 200 g cukru pudru, aby zachować te proporcje?

A. 100 g
B. 400 g
C. 200 g
D. 800 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

W dokumentacji systemu HACCP dla procesu produkcji nektaru jabłkowego w szklanych butelkach, w trakcie monitorowania CCP technolog ma za zadanie zarejestrować

A. czas czyszczenia dyszy rozlewającej
B. temperaturę nektaru oraz czas pasteryzacji
C. wydajność linii produkcyjnej
D. datę pobrania próbek nektaru do analizy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby otrzymać 50 g 2-procentowego roztworu odczynnika, ile należy odważyć?

A. 5 g odczynnika i odmierzyć 50 ml wody
B. 2 g odczynnika i uzupełnić wodą do 50 ml
C. 1 g odczynnika i odmierzyć 49 ml wody
D. 10 g odczynnika i uzupełnić wodą do 40 ml
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesie mielenia zbóż składnikiem pasażu przemiałowego są urządzenia:

A. mlewnik walcowy, odsiewacz płaski
B. młynek udarowy, waga automatyczna
C. mlewnik walcowy, sortownik pneumatyczny
D. wialnia, odsiewacz płaski
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby oddzielić chemiczne zanieczyszczenia (fuzle) obecne w spirytusie, jakie urządzenie należy zastosować?

A. wyparkę próżniową
B. ekstraktor ślimakowy
C. kolumnę rektyfikacyjną
D. wirówkę sedymentacyjną