Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż właściwą temperaturę i wilgotność powietrza w magazynie przechowywania mąki.

Warunki magazynowania surowców
Nazwa pomieszczeniaTemperaturaWilgotność powietrza
Magazyn artykułów alkoholowych10°C ÷ 18°C60 ÷ 80%
Magazyn artykułów suchych15°C ÷ 18°C56 ÷ 60%
Magazyn kiszonek6°C ÷ 15°C70 ÷ 80%

A. Temperatura 16°C, wilgotność powietrza 58%
B. Temperatura 10°C, wilgotność powietrza 56%
C. Temperatura 18°C, wilgotność powietrza 70%
D. Temperatura 15°C, wilgotność powietrza 80%
SPC.07 Pytanie 122
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak określa się procedurę, która polega na krótkim zanurzeniu owoców w wodzie o temperaturze 80–100 °C lub w parze, a następnie ich błyskawicznym schłodzeniu do temperatury otoczenia?

A. Gotowanie
B. Zaparzanie
C. Podgrzewanie
D. Blanszowanie
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z wyników badań ujętych w tabeli, określ która partia piwa spełnia wymagania jakości.

Wyróżniki jakościWymaganiaWyniki badań piwa
Partia IPartia IIPartia IIIPartia IV
Zawartość ekstraktu %12,0±0,511,013,012,511,5
Zawartość alkoholu %4,0±0,54,53,54,03,0
Zawartość dwutlenku węgla %0,35±0,050,400,350,300,45

A. Partia IV.
B. Partia II.
C. Partia III.
D. Partia I.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesie mielenia zbóż składnikiem pasażu przemiałowego są urządzenia:

A. wialnia, odsiewacz płaski
B. młynek udarowy, waga automatyczna
C. mlewnik walcowy, odsiewacz płaski
D. mlewnik walcowy, sortownik pneumatyczny
Organizacja i nadzorowanie pr…

Klasyczna marynata wykorzystywana do konserwacji grzybów w przemyśle zawiera następujące składniki:

A. wodę, kwas octowy, przyprawy
B. sól, kwas benzoesowy, czosnek
C. saletrę, kwas mlekowy, pieprz
D. cukier, kwas glutaminowy, goździki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kruszonkę uzyskuje się przez zmieszanie mąki, masła oraz cukru pudru w stosunku 2:1:1. Ile gramów masła powinno się użyć do 400 g mąki oraz 200 g cukru pudru, aby zachować te proporcje?

A. 400 g
B. 200 g
C. 100 g
D. 800 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż brakujący etap oznaczony znakiem ? we fragmencie schematu technologicznego produkcji kiełbasy białej surowej.

Wykrawanie?NapełnianieOsadzanieChłodzenie

A. Peklowanie.
B. Suszenie.
C. Wędzenie.
D. Kutrowanie.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeśli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku to 500 g?

A. 6250 sztuk
B. 16666 sztuk
C. 5000 sztuk
D. 10000 sztuk
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż w którym zestawie do urządzenia prawidłowo dobrano jego zastosowanie?

ZestawNazwa urządzeniaZastosowanie
I.TryjerWydobycie oleju z nasion roślin oleistych
II.AutoklawSterylizacja konserw
III.EkstraktorZagęszczanie soku surowego
IV.WyparkaCzyszczenie ziarna

A. W zestawie II.
B. W zestawie I.
C. W zestawie IV.
D. W zestawie III.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesach wytwarzania fermentowanych napojów mlecznych wykorzystuje się różne operacje i techniki

A. peklowania, rozdrabniania oraz wędzenia
B. ubijania, pieczenia oraz glazurowania
C. przecierania, zagęszczania oraz filtrowania
D. pasteryzacji, wirowania oraz fermentacji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdy kęsy ciasta drożdżowego w komorze rozrostowej rosną zbyt wolno, co należy zrobić?

A. zmniejszyć temperaturę
B. zwiększyć ciśnienie
C. zmniejszyć ciśnienie
D. zwiększyć temperaturę
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż który wyrób cukierniczy ma prawidłowo dobraną technologię wytwarzania ciasta?

ZestawWyrób cukierniczyTechnologia wytwarzania ciasta
I.pączkiciasto parzone
II.gniazdkaciasto biszkoptowe
III.sękaczciasto drożdżowe
IV.herbatnikiciasto kruche

A. Zestaw I.
B. Zestaw IV.
C. Zestaw III.
D. Zestaw II.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W schemacie technologicznym produkcji pulpy owocowej znakiem ? oznaczono czynności o nazwie

Przyjęcie surowca?Mycie, odszypułkowanie, ocieranie, odpestczanieNapełnianie opakowań i konserwowanieZnakowanie opakowań i magazynowanie

A. Konfekcjonowanie i chłodzenie.
B. Gotowanie i oziębianie.
C. Rozdrabnianie i tłoczenie.
D. Czyszczenie i sortowanie.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z podanych procesów umożliwia konserwację mleka w taki sposób, aby maksymalnie wydłużyć jego termin przydatności do spożycia?

A. Sterylizacja
B. Pasteryzacja
C. Homogenizacja
D. Filtracja
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej.

Instrukcja laboratoryjna (fragment)
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek lub jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek

A. 5 próbek.
B. 1 próbka.
C. 3 próbki.
D. 10 próbek.
SPC.07 Pytanie 157
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kupażowanie to metoda wykorzystywana w procesie wytwarzania

A. przecierów
B. spirytusu
C. wina
D. soków
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość ton dżemu brzoskwiniowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, jeżeli wydajność linii produkcyjnej wynosi 240 kg na godzinę i pracuje w trybie dwóch 8-godzinnych zmian dziennie?

A. 19,2 t
B. 9,6 t
C. 1,2 t
D. 0,8 t