Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.07 Pytanie 9
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakiego produktu ubocznego można użyć do wytwarzania żelatyny?

A. Obierki
B. Wytłoki
C. Kości
D. Makuchy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania etap na fragmencie schematu procesu produkcji mleka w proszku?

PasteryzacjaZagęszczanie?Suszenie

A. Homogenizacja.
B. Chłodzenie.
C. Normalizacja.
D. Lecytynizacja.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?

A. redukcja skłonności nektaru do rozwarstwiania
B. zwiększenie skłonności nektaru do rozwarstwiania
C. usunięcie powietrza z nektaru
D. zagęszczenie elementów nektaru
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?

A. Kwasowość
B. Wyciąg
C. Temperatura
D. Granulacja
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?

A. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
B. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka
C. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
D. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
Organizacja i nadzorowanie pr…

Moc pieca do wypieku bułek drobnych wynosi 160 kg na godzinę. Kiedy zakończy się wypiek 400 kg bułek kajzerek, jeśli rozpoczęto go o godzinie 5.00 rano?

A. O godzinie 6.45
B. O godzinie 6.30
C. O godzinie 7.00
D. O godzinie 7.30
Organizacja i nadzorowanie pr…

Celem patroszenia ryb jest

A. eliminacja bakterii przetrwalnikowych
B. usunięcie zanieczyszczeń z powierzchni
C. zapobieganie zanieczyszczeniu mięsa treściami pokarmowymi
D. przecięcie gardła oraz usunięcie skrzeli
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?

A. Tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, sterylizator, suszarka
B. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, pasteryzator
C. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, suszarka
D. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, suszarka, agregat wyparny
SPC.07 Pytanie 36
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie składniki stosuje się do produkcji budyniu w proszku?

A. żelatyna
B. kazeina
C. skrobia
D. pektyna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu.

Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego
CCP nr 1KontrolaCzęstotliwośćWartość dopuszczalna
Przyjęcie surowcaBadania zawartości patulinyKażda partia produktu≤ 25 μg/kg

A. 20 ug/kg
B. 15 ug/kg
C. 25 ug/kg
D. 30 ug/kg