Filtrowanie pytań
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
A. 18 kg
B. 45 kg
C. 38 kg
D. 20 kg
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Resztki pozostałe po pakowaniu sera podpuszczkowego, są wykorzystywane do produkcji sera
A. topionego
B. ziarnistego
C. feta
D. twarogowego
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Kluczowym urządzeniem do wytwarzania koncentratu pomidorowego jest
A. cyklon
B. warnik
C. suszarka
D. wyparka
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Proces produkcji obejmuje wykorzystywanie parowania ziarna zbóż
A. płatków owsianych
B. mąki razowej
C. kaszy manny
D. kasz łamanych
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Aby oddzielić powietrze od mąki w trakcie transportu pneumatycznego mąki luzem, należy użyć
A. wagi
B. dmuchawy
C. przesiewacza
D. cyklonu
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Który artykuł spożywczy powinien być szczególnie chroniony przed działaniem światła?
A. masło
B. kasza
C. chleb
D. cukier
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie urządzenie należy wykorzystać do zamrażania mieszanki lodowej?
A. pasteryzator
B. matecznik
C. frezer
D. krioskop
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Który z podanych produktów żywnościowych został poddany metodzie fermentacyjnej?
A. Kiełbasa wędzona
B. Kapusta kiszona
C. Kompot z jabłek
D. Ogórki konserwowe
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakiego produktu ubocznego można użyć do wytwarzania żelatyny?
A. Obierki
B. Wytłoki
C. Kości
D. Makuchy
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki w cukierni?
A. -10 °C
B. -22 °C
C. 0 °C
D. 4 °C
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie działanie może przedłużyć trwałość przygotowanej surówki warzywnej?
A. chłodzenia
B. pasteryzacji
C. mrożenia
D. liofilizacji
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania etap na fragmencie schematu procesu produkcji mleka w proszku? 
 
| Pasteryzacja | Zagęszczanie | ? | Suszenie | 
A. Homogenizacja.
B. Chłodzenie.
C. Normalizacja.
D. Lecytynizacja.
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaki proces technologiczny powinien być zastosowany do produkcji chrupek kukurydzianych?
A. Suszenie
B. Prażenie
C. Ekstrakcję
D. Ekstruzję
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie urządzenia wykorzystuje się do segregacji surowców na frakcje o różnych rozmiarach?
A. filtry
B. prasy
C. sortowniki
D. wirówki
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Roztwór NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3 oraz fenoloftaleina to substancje wykorzystywane do oznaczania
A. wilgotności mąki
B. zawartości białka
C. kwasowości mleka
D. zawartości tłuszczu
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?
A. redukcja skłonności nektaru do rozwarstwiania
B. zwiększenie skłonności nektaru do rozwarstwiania
C. usunięcie powietrza z nektaru
D. zagęszczenie elementów nektaru
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Do masowej produkcji kwasu cytrynowego stosuje się czyste hodowle
A. drożdży
B. glonów
C. pleśni
D. bakterii
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Czy w magazynie, przy podwyższeniu temperatury, wilgotność względna powietrza?
A. nie ulega zmianie
B. obniża się
C. zwiększa się
D. najpierw wzrasta, a później spada
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?
A. Kwasowość
B. Wyciąg
C. Temperatura
D. Granulacja
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?
A. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
B. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka
C. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
D. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Fermentacja mlekowa jest kluczowym procesem w wytwarzaniu
A. jogurtu naturalnego
B. bułki drożdżowej
C. octu winnego
D. piwa pszenicznego
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Lecytyna oraz śruta poekstrakcyjna to produkty, które powstają jako efekty uboczne w procesie przetwórstwa
A. ziemniaków
B. surowców olejarskich
C. owoców i warzyw
D. zbóż
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Normy o zasięgu krajowym są oznaczane symbolem
A. ZN
B. PN
C. ISO
D. CEN
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Moc pieca do wypieku bułek drobnych wynosi 160 kg na godzinę. Kiedy zakończy się wypiek 400 kg bułek kajzerek, jeśli rozpoczęto go o godzinie 5.00 rano?
A. O godzinie 6.45
B. O godzinie 6.30
C. O godzinie 7.00
D. O godzinie 7.30
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Resztki po wyciskaniu jabłek mogą być materiałem do wytwarzania
A. karotenu
B. chlorofilu
C. pektyny
D. fruktozy
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Celem patroszenia ryb jest
A. eliminacja bakterii przetrwalnikowych
B. usunięcie zanieczyszczeń z powierzchni
C. zapobieganie zanieczyszczeniu mięsa treściami pokarmowymi
D. przecięcie gardła oraz usunięcie skrzeli
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Aby uzyskać roztwór o stężeniu 20%, jakie składniki należy wykorzystać?
A. 80 g cukru oraz 120 g wody
B. 80 g cukru i 20 g wody
C. 20 g cukru oraz 100 g wody
D. 20 g cukru i 80 g wody
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Kolba Kjeldahla służąca do mineralizacji próbki przy zastosowaniu stężonego kwasu siarkowego jest kluczowa dla oznaczania w żywności zawartości
A. białka
B. cukru
C. wody
D. tłuszczu
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Analiza olejów pod kątem zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych realizowana jest poprzez oznaczenie liczby
A. estrowej
B. kwasowej
C. jodowej
D. zmydlania
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Ile kilogramów soli należy zastosować do wyprodukowania 450 kg kiełbasy, jeśli na 100 kg gotowego produktu wykorzystuje się 3 kg soli?
A. 66,6 kg
B. 15,0 kg
C. 30,0 kg
D. 13,5 kg
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie z wymienionych urządzeń jest przeznaczone do sterylizacji konserw mięsnych?
A. Autoklaw
B. Wyparka
C. Warnik
D. Parownik
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Odpady tłuszczowe z frytownic są produktem ubocznym, który powstaje w trakcie wytwarzania
A. pieczywa
B. pączków
C. majonezu
D. margaryny
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jak nazywa się proces, który następuje bezpośrednio po usunięciu surowego soku podczas produkcji cukru z buraków?
A. saturacja
B. krystalizacja
C. odseparowanie
D. wyciąganie
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?
A. Tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, sterylizator, suszarka
B. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, pasteryzator
C. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, suszarka
D. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, suszarka, agregat wyparny
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaką masę buraków cukrowych trzeba zastosować do wytworzenia 100 kg cukru, jeśli zawartość sacharozy w buraku cukrowym wynosi 16%?
A. 62,5 kg
B. 160,0 kg
C. 1600,0 kg
D. 625,0 kg
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie składniki stosuje się do produkcji budyniu w proszku?
A. żelatyna
B. kazeina
C. skrobia
D. pektyna
 SPC.07  Pytanie 37 
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu. 
 
| Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego | |||
|---|---|---|---|
| CCP nr 1 | Kontrola | Częstotliwość | Wartość dopuszczalna | 
| Przyjęcie surowca | Badania zawartości patuliny | Każda partia produktu | ≤ 25 μg/kg | 
A. 20 ug/kg
B. 15 ug/kg
C. 25 ug/kg
D. 30 ug/kg
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Który z wymienionych reagentów chemicznych służy jako wskaźnik w oznaczaniu kwasowości miareczkowej mleka?
A. Błękit metylenowy.
B. Oranż metylowy.
C. Fenoloftaleina.
D. Lakmus.
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaki procent wyniesie strata wypiekowa, jeśli masa surowego ciasta wynosi 1,16 kg, a masa świeżego chleba 1,03 kg?
A. 9,0%
B. 16,0%
C. 11,2%
D. 14,0%
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Przyprawa korzenna jest kluczowym składnikiem w produkcji
A. keksów
B. biszkoptów
C. chałwy
D. pierników