Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką usługę oferuje się bezpłatnie w obiekcie noclegowym?

A. Opieka nad dziećmi
B. Usługa dostawy do pokoju
C. Wypożyczenie żelazka
D. Pranie ubrań
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która informacja w prawidłowy sposób określa czas trwania doby hotelowej?

A.Czas trwania doby hotelowej określa odpowiednia ustawa.
B.Doba hotelowa trwa od północy jednego dnia do północy następnego dnia.
C.Doba hotelowa zawsze trwa równo 24 godziny, od południa jednego dnia do południa dnia następnego.
D.Czas trwania doby hotelowej ustala obiekt noclegowy, może ona zaczynać i kończyć się o różnych porach.

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik, rozważając uruchomienie pola kempingowego w okolicach atrakcyjnych turystycznie, powinien zrezygnować z

A. przygotowania zaplecza sanitarnego
B. wynajmu terenu na cały sezon osobom prywatnym, które rozbije swoje namioty
C. sprzedaży działki firmie, która zorganizuje własne namioty
D. nabycia namiotów
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie będzie średnie obłożenie w gospodarstwie agroturystycznym z 10 pokojami w czerwcu, jeśli właściciel wynajmie codziennie 10 pokojów od 1 do 15 czerwca, a od 16 do 30 czerwca tylko 5 pokojów?

A. 40%
B. 65%
C. 50%
D. 75%
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz procentowy udział kosztów bezpośrednich produkcji rolnej w kosztach całkowitych wynoszących 10 000,00 zł, jeżeli koszty pośrednie to 2 400,00 zł.

Koszty bezpośrednie (w zł)7 600,006 700,003 400,002 400,00
Procentowy udział kosztów bezpośrednich (w %)76673424
A.B.C.D.

A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wymień elementy wyposażenia sali do degustacji win w agroturystyce specjalizującej się w produkcji win.

A. Słoje, gąsiorki, pipety
B. Kotły warzelne, kadzie, kielichy
C. Odsączacze, bańki, rurki fermentacyjne
D. Stoły detaszerskie, cysterny, separatory
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo agroturystyczne zwiększyło hodowlę owiec oraz uprawę ziemniaków, ponieważ znacząco wzrosło zainteresowanie produktami regionalnymi takimi jak

A. moskole oraz bryndza
B. paprykarz oraz dzionie rakowskie
C. pikle oraz oscypek
D. kindziuk oraz kiszka ziemniaczana
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami dotyczącymi usług turystycznych rolnik, który zamierza prowadzić agroturystykę, ma obowiązek zarejestrować obiekt w ewidencji

A. innych obiektów oferujących usługi hotelarskie
B. działalności gospodarczej w urzędzie wojewódzkim
C. osób zajmujących się działalnością turystyczną na wsi
D. ludzi wynajmujących pokoje gościnne
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel składa wniosek o wpisanie obiektu agroturystycznego do rejestru innych obiektów

A. obowiązkowo w urzędzie gminy właściwym dla lokalizacji obiektu
B. dobrowolnie w urzędzie wojewódzkim odpowiedzialnym za ewidencję obiektów noclegowych
C. dobrowolnie, ponieważ jest to działalność dodatkowa
D. koniecznie u sołtysa danej miejscowości
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić

A. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
B. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
C. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
D. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jakich momentach w gospodarstwie agroturystycznym należy wykonać sprzątanie specjalistyczne?

A. Po zakończeniu remontu i organizacji dużych wydarzeń
B. W przypadku wykrycia insektów
C. Wiosną oraz jesienią
D. Przed istotnymi świętami