Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie są cele korekcji racic u bydła?

A. nadanie racicom odpowiedniego kształtu
B. zapewnienie bezpieczeństwa osobom pracującym z bydłem
C. stymulacja ukrwienia wspierającego procesy metaboliczne
D. usunięcie zanieczyszczeń gromadzących się w racicach
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dipping to inny termin na

A. korekcja racic u bydła
B. proces szybkiego odczulania źrebięcia po narodzinach
C. kąpiel poudojowa strzyków u bydła
D. kastracja knurków po narodzinach
HGT.10 Pytanie 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź, która rasa bydła jest zaliczana do mięsnych?

A. Charolaise
B. Ayrshire
C. Jersey
D. Guernsey
HGT.10 Pytanie 6
Prowadzenie gospodarstwa agro…

U których zwierząt hodowlanych okres ciąży jest najdłuższy?

A. krowy
B. klacze
C. kozy
D. lochy
HGT.10 Pytanie 9
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie osiągnąć wysoką roczną nieśność, wynoszącą około 280 jaj z białą skorupą?

A. Plymouth Rock
B. Zielononóżka kuropatwiana
C. Żółtonóżka kuropatwiana
D. White Leghorn
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo agroturystyczne zwiększyło hodowlę owiec oraz uprawę ziemniaków, ponieważ znacząco wzrosło zainteresowanie produktami regionalnymi takimi jak

A. pikle oraz oscypek
B. kindziuk oraz kiszka ziemniaczana
C. moskole oraz bryndza
D. paprykarz oraz dzionie rakowskie
HGT.10 Pytanie 18
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie nastawionym na produkcję mleka rolnik powinien prowadzić hodowlę krów głównie rasy

A. limousine.
B. charolais.
C. jersey.
D. simental.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić

A. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
B. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
C. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
D. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
HGT.10 Pytanie 20
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rejestracji zwierząt hodowlanych oraz związanych z nimi zdarzeń dokonuje się

A. w powiatowym biurze weterynaryjnym
B. w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
C. w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
D. w powiatowym biurze ARiMR
HGT.10 Pytanie 21
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono kolczyk przeznaczony dla

Ilustracja do pytania 21
A. trzody chlewnej.
B. bydła hodowlanego.
C. owiec.
D. kóz.
HGT.10 Pytanie 23
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rasa owiec hodowana z myślą o pozyskaniu cenionych skór używanych w branży futrzarskiej to

A. uhruska
B. karakuł
C. fryzyjska
D. olkuska
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zagwarantować odpowiednią jakość mleka, właściwa sekwencja przygotowania krowy do dojenia powinna obejmować:

A. wytarcie wymienia, umycie, przeddój, masaż przedudojowy
B. masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia, przeddój
C. umycie, wytarcie wymienia, przeddój, masaż przedudojowy
D. przeddój, masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia
HGT.10 Pytanie 28
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ekologicznym gospodarstwie do żywienia owiec powinno się stosować

A. zielonki uzyskane z naturalnych łąk i pastwisk
B. pokarm wspomagający wzrost i wydajność zwierząt
C. pasze pochodzące z roślin modyfikowanych genetycznie
D. pasze zmieszane z nawozami organicznymi
HGT.10 Pytanie 29
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź, która rasa owiec dostarcza bardzo delikatną i puszystą wełnę najwyższej jakości, charakteryzującą się cienkimi włóknami o długości od 4 do 12 cm?

A. Beriszon
B. Texel
C. Merynos
D. Suffolk
HGT.10 Pytanie 30
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Tryk to dorosły samiec zdolny do rozmnażania

A. bydła
B. owcy
C. świni
D. kozy
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz kwotę, którą otrzyma rolnik za sprzedaż drobiu zgodnie z obowiązującym cennikiem skupu i specyfikacją: 43,20 kg kurczaka; 40,80 kg tuszki; 29,70 kg indyka; 30,60 kg indyczki.

Cennik skupu
MięsoCena skupu (w zł/kg)
kurczak3,60
tuszka5,40
indyk5,90
indyczka5,50

A. 719,37 zł
B. 874,89 zł
C. 375,84 zł
D. 551,07 zł
HGT.10 Pytanie 34
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik jest zobowiązany do oznakowania zwierząt trzody chlewnej przez umieszczenie kolczyka z numerem identyfikacyjnym na lewej małżowinie usznej, w terminie

A. 20 dni od dnia ich urodzenia
B. 10 dni od dnia ich urodzenia
C. 30 dni od dnia ich urodzenia
D. 40 dni od dnia ich urodzenia
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zagwarantować kontynuację hodowli zwierząt, konieczne jest zastosowanie sztucznego zapłodnienia (unasienianie zwierząt hodowlanych), co oznacza

A. in vitro
B. inkubację
C. inseminację
D. abrazję
HGT.10 Pytanie 36
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korekcję racic u kóz oraz owiec powinno się przeprowadzać

A. dwa razy na kwartał
B. dwa razy w roku
C. raz na miesiąc
D. raz na kwartał
HGT.10 Pytanie 37
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zasady ekologicznego chowu kur opierają się między innymi na

A. mieszaniu gatunków drobiu
B. stosowaniu pasz z GMO
C. nietrzymaniu drobiu w klatkach
D. wykorzystaniu nieużytków rolnych
HGT.10 Pytanie 38
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaja przeznaczone do handlu, oznaczone symbolem "0", pochodzą od kur z hodowli

A. ściółkowego
B. z wolnego wybiegu
C. klatkowego
D. ekologicznego
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, aby usunąć mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy i grzyby w pomieszczeniach inwentarskich, przeprowadza się

A. sterylizację
B. dezynsekcję
C. dezynfekcję
D. deratyzację