Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
B. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
C. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
D. poinformować, że bankomat jest w holu
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.
| Lp. | Wyszczególnione koszty | Kwota [zł] |
|---|---|---|
| 1. | Koszt wyżywienia 30 osób | 3 000,00 |
| 2. | Wynajem sali konferencyjnej | 1 000,00 |
| 3. | Wynajem sprzętu konferencyjnego | 500,00 |
| 4. | Nocleg dla 30 osób | 1 500,00 |
A. 1 320,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 1 080,00 zł
D. 1 120,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Kelner odbiera gotowe dania z kuchni po wcześniejszym wydrukowaniu
A. czeka kelnerskiego
B. bonu kelnerskiego
C. raportu sprzedażowego
D. rachunku konsumpcyjnego
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.
| Napój alkoholowy | Pojemność butelki | Cena gastronomiczna brutto |
|---|---|---|
| Gin | 0,7 l | 140,00 zł |
| Wermut | 1,0 l | 100,00 zł |
A. 25,00 zł
B. 15,00 zł
C. 22,00 zł
D. 13,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?
A. 1,08 zł
B. 1,44 zł
C. 5,40 zł
D. 7,20 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kwotę zaliczki powinien uiścić zleceniodawca za realizację usługi gastronomicznej, jeśli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?
A. 15400,00 zł
B. 3 080,00 zł
C. 30 800,00 zł
D. 1 540,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?
| Okres cofnięcia zamówienia | Koszty wynikające z anulowania zlecenia organizacji imprezy okolicznościowej |
|---|---|
| Na 30 dni i więcej dni roboczych przed imprezą. | Nie są ponoszone żadne koszty. |
| Na 16 do 29 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 30% kosztów oszacowania imprezy. |
| Na 11 do 15 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 60% kosztów oszacowania imprezy. |
| Na 5 do 10 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 80% kosztów oszacowania imprezy. |
| Na mniej niż 5 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 100% kosztów oszacowania imprezy. |
A. 5 dni.
B. 30 dni.
C. 10 dni.
D. 20 dni.
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.
| Usługi dodatkowe | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
| 1 | DJ | 8 godzin | 250,00 zł/ za godzinę |
| 2 | Nocleg | 10 pokoi | 120,00zł/ za pokój |
| 3 | Kamerzysta | 6 godzin | 150,00 zł/ za godzinę |
| 4 | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 1000,00 zł |
A. 3 500,00 zł
B. 4 400,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 4 100,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?
A. 15 szt.
B. 20 szt.
C. 25 szt.
D. 10 szt.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.
| Zamówienie | |||
|---|---|---|---|
| Potrawa | Ilość | Cena/porcję | Koszt |
| Sałatka grecka | 2 | 12,00 zł | 24,00 zł |
| Pizza Capricciosa | 3 | 15,00 zł | 45,00 zł |
| Mus z truskawek | 3 | 8,00 zł | 24,00 zł |
| Kawa espresso | 2 | 10,00 zł | 20,00 zł |
| Sok pomarańczowy | 1 | 6,00 zł | 6,00 zł |
A. 100,40 zł
B. 95,20 zł
C. 119,00 zł
D. 123,80 zł
Organizacja usług gastronomic…
Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.
| Zamówienie usługi gastronomicznej | |
|---|---|
| − | Data przyjęcia: 10 maja 2019 r. |
| − | Forma przyjęcia: bankiet angielski |
| − | Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy |
| − | Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa |
| − | Liczba gości: 100 osób |
| − | Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł |
A. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
B. Nazwisk personelu.
C. Liczby kucharzy.
D. Ilości zastawy stołowej.
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz wartość 20% zaliczki z tytułu realizacji usługi o kwocie 25 000,00 zł.
A. 6 000,00 zł
B. 7 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 4 000,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.
| Surowiec | Ilość na jedną porcję | Cena jednostkowa |
|---|---|---|
| jaja | 2 szt. | 0,30 zł/szt. |
| masło | 20 g | 24,00 zł/kg |
| szczypiorek | 10 g | 30,00 zł/kg |
A. 6,90 zł
B. 30,50 zł
C. 11,00 zł
D. 7,50 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.
| Usługa | Ilość | Cena [zł] |
|---|---|---|
| Obiad | 1 osoba | 20,00 |
| Przerwa kawowa | 1 osoba | 8,00 |
| Wynajem sali konferencyjnej dla 50-100 osób | 1 godz. | 200,00 |
| Wynajem sali konferencyjnej dla 100-150 osób | 1 godz. | 300,00 |
A. 4 560,00 zł
B. 3 600,00 zł
C. 5 160,00 zł
D. 4 200,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
O ile % zmniejszy się koszt surowca pasztetu wieprzowego, jeżeli cena materiałów wynosi 3,00 zł, a cena netto wzrośnie z 12,00 zł do 15,00 zł?
A. O 20%
B. O 10%
C. O 5%
D. O 15%
Organizacja usług gastronomic…
Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy
A. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
B. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
C. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
D. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.
| Surowiec | Ilość na 5 porcji | |
|---|---|---|
| Suflet serowy | Ser panierowany | |
| Ser podpuszczkowy | 100 g | 400 g |
| Ser pleśniowy | 50 g | --- |
| Masło | 40 g | --- |
| Mąka pszenna | 40 g | --- |
| Mleko 3,2% | 400 ml | --- |
| Jaja | 5 szt. | 1 szt. |
| Bułka tarta | --- | 100 g |
| Olej | --- | 100 ml |
A. 2,8 kg
B. 0,8 kg
C. 3,6 kg
D. 4,0 kg
Organizacja usług gastronomic…
Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?
A. 0,18 kg
B. 1,25 kg
C. 2,50 kg
D. 1,50 kg
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.
| Nazwa potrawy | Ilość porcji | Cena 1 porcji [zł] |
|---|---|---|
| Zupa krem ze szparagów | 10 | 15,00 |
| Rosół z makaronem | 5 | 10,00 |
| Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki | 15 | 24,00 |
| Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką | 9 | 10,00 |
| Sałatka owocowa | 6 | 8,00 |
| Razem: ? | ||
A. 725,00 zł
B. 698,00 zł
C. 650,00 zł
D. 710,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?
A. 0,30 kg
B. 2,50 kg
C. 0,25 kg
D. 3,00 kg
Organizacja usług gastronomic…
Obliczając kosztorys przyjęcia, menedżer stwierdził, że cena netto wynosi 4000 zł, a VAT wynosi 8%. Jaka jest całkowita kwota brutto?
A. 4800 zł
B. 4200 zł
C. 4320 zł
D. 4480 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?
A. 66 sztuk
B. 30 sztuk
C. 48 sztuk
D. 12 sztuk
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?
A. 15 l
B. 1,5 l
C. 150 l
D. 1500 l
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość netto jednej butelki rumu, która została zakupiona za 45,00 złotych brutto, przy założeniu, że stawka podatku VAT na napoje alkoholowe wynosi 23%?
A. 23,00 zł
B. 36,59 zł
C. 55,58 zł
D. 10,35 zł
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego, mając na uwadze, że koszt surowców na jedną porcję wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto tej porcji to 12,00 zł?
A. 45%
B. 35%
C. 65%
D. 55%
Organizacja usług gastronomic…
Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?
A. 22,14 zł
B. 24,60 zł
C. 20,00 zł
D. 18,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.
| Cennik wypożyczenia zastawy | |
|---|---|
| Element zastawy | Koszt wypożyczenia |
| Talerz płaski Ø 24 cm | 0,80 zł |
| Talerz płaski Ø 19 cm | 0,50 zł |
| Talerz głęboki | 0,70 zł |
| Bulionówka | 0,60 zł |
A. 2 100,00 zł
B. 2 250,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 1 650,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?
A. 793,60 zł
B. 396,80 zł
C. 496,00 zł
D. 992,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile talerzy na przekąski trzeba przewidzieć na przyjęcie zasiadane dla 120 osób, uwzględniając 20% zapasu?
A. 144 sztuki
B. 156 sztuk
C. 132 sztuki
D. 168 sztuk
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.
| Waga 1 porcji sernika | 100 g |
| Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika | 25,00 zł |
| Marża gastronomiczna | 60% |
| Stawka podatku VAT | 23% |
A. 3,45 zł
B. 20,75 zł
C. 18,45 zł
D. 4,92 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?
A. 500,00 zł
B. 30,00 zł
C. 1500,00 zł
D. 750,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.
| Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
|---|---|---|---|
| 1. | Konsumpcja | 18 osób | 55,00 zł /za osobę |
| 2. | Wynajęcie sali restauracyjnej | 3 godziny | 300,00 zł/za godzinę |
| 3. | Obsługa kelnerska | 6 godzin | 30,00 zł/za godzinę |
| 4. | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 150,00 zł |
A. 1 620,00 zł
B. 1 890,00 zł
C. 2 220,00 zł
D. 2 070,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jak wiele butelek wina o pojemności 0,7 l trzeba zakupić na oficjalną kolację dla 42 osób, jeśli na jedną osobę przewiduje się 200 ml wina?
A. 12 butelek
B. 17 butelek
C. 9 butelek
D. 6 butelek
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.
| Stawki podatku VAT | |
|---|---|
| 8% | 23% |
| Zupy Dania zasadnicze Desery | Napoje alkoholowe Kawa, herbata Napoje gazowane Wody mineralne |
A. 3,92 zł
B. 3,44 zł
C. 4,58 zł
D. 5,20 zł
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego, mając na uwadze, że koszt składnika wynosi 2,00 zł, a marża to 300%?
A. 8,00 zł
B. 9,00 zł
C. 6,00 zł
D. 4,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.
| Normatyw surowcowy na surówkę z marchwi i pomarańczy na - 4 porcje | |
|---|---|
| Składniki surówki | Ilość |
| Marchew | 300 g |
| Jabłka | 150 g |
| Pomarańcze | 250 g |
| Olej | 30 ml |
| Cukier, sól | do smaku |
A. Marchew 24,00 kg, pomarańcze 20,00 kg
B. Marchew 2,70 kg, pomarańcze 2,25 kg
C. Marchew 0,27 kg, pomarańcze 0,225 kg
D. Marchew 2,40 kg, pomarańcze 2,00 kg
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz długość bufetu, jaką należy przygotować dla 100 gości na przyjęcie bufetowe.
| Liczba gości na przyjęciu bufetowym | Długość bufetu |
| pierwsze 20 osób | 3 metry |
| każde dodatkowe 10 osób | 1 metr |
A. 11 m
B. 20 m
C. 15 m
D. 13 m
Organizacja usług gastronomic…
Przy ustalaniu ceny sprzedaży butelki wina musującego w sklepie, do ceny detalicznej trzeba dodać marżę gastronomiczną?
A. detalicznej brutto
B. gastronomicznej brutto
C. gastronomicznej netto
D. detalicznej netto
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość netto dla 3 porcji zupy kremu brokułowego, jeśli całkowity wydatki na surowce do przygotowania 12 porcji tej zupy wyniosły 60,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
A. 30,00 zł
B. 37,50 zł
C. 27,50 zł
D. 45,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.
| Usługi kelnerskie/barmańskie | |
|---|---|
| Kelner – przyjęcie zasiadane | 1 kelner/8 gości |
| Kelner – przyjęcie stojące | 1 kelner/10 gości |
| Barman | 1 barman/50 gości |
| Stawka wynagrodzenia kelnera/barmana | 20,00 zł brutto/1 godzinę |
A. 6 960,00 zł
B. 4 960,00 zł
C. 5 760,00 zł
D. 1 160,00 zł