Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. Umowa wstępna organizacji przyjęcia
B. Lista kontrolna prac
C. Plan organizacji przyjęcia
D. Lista kontrolna sprzętu oraz wyposażenia
Organizacja usług gastronomic…
Aby zweryfikować liczbę wprowadzonych poprawek do paragonów fiskalnych w oprogramowaniu do rozliczania sprzedaży w gastronomii, konieczne jest wygenerowanie raportu
A. sprzedaży na karty rabatowe
B. wykonanych storn
C. udzielonych rabatów
D. utargu
Organizacja usług gastronomic…
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 50 ml koniaku, jeśli koszt zakupu butelki o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?
A. 18,00 zł
B. 10,00 zł
C. 15,00 zł
D. 20,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.
| Rodzaj usługi | J. m. | Cena brutto |
|---|---|---|
| Animator zabaw dzieci | 1 godz. | 100,00 zł |
| Zespół muzyczny | 4 godz. | 1 000,00 zł |
| Fotobudka | 1 godz. | 250,00 zł |
| Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 500,00 zł |
A. 5 900,00 zł
B. 1 850,00 zł
C. 2 150,00 zł
D. 2 900,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Klient złożył zamówienie na obiad opiewający na kwotę 120,00 zł, płacąc banknotem o wartości 200,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać, jeśli postanowił dać kelnerowi napiwek równy 20% wartości zamówienia?
A. 56,00 zł
B. 76,00 zł
C. 104,00 zł
D. 80,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.
| Wielkość 1 porcji zupy | |
|---|---|
| Zupa krem | 200 ml |
| Zupa czysta | 250 ml |
| Zupa zagęszczana | 450 ml |
A. 16,00 litrów.
B. 17,50 litra.
C. 19,50 litra.
D. 18,00 litrów.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile mleka i cukru kryształu potrzeba do sporządzenia 35 porcji mleczka waniliowego.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka waniliowego | |
|---|---|
| Składniki | Ilość |
| mleko | 350 ml |
| jaja | 110 g |
| cukier kryształ | 60 g |
| cukier waniliowy | 100 g |
A. Mleko 17,50 l, cukier kryształ 0,42 kg
B. Mleko 2,45 l, cukier kryształ 0,42 kg
C. Mleko 0,24 l, cukier kryształ 4,20 kg
D. Mleko 1,75 l, cukier kryształ 0,30 kg
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów liści herbaty potrzeba do przygotowania 50 porcji naparu, jeśli na jedną porcję potrzeba 2 g liści?
A. 10,00 kg
B. 0,10 kg
C. 1,00 kg
D. 0,01 kg
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy należy wystawić notę korygującą?
A. faktura VAT została wystawiona na niewłaściwą kwotę
B. paragon zawiera błąd w liczbie zamówionych potraw
C. gość zrezygnował z części zamówienia
D. w fakturze VAT dane zleceniobiorcy zostały wpisane błędnie
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość cukru należy przygotować na 100 porcji deseru, jeśli na jedną porcję przypada 25 g cukru?
A. 250 g
B. 0,25 kg
C. 25 kg
D. 2,5 kg
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
| Receptura na 1 porcję napoju Bronx | |
|---|---|
| Gin | 30 ml |
| Martini Rosso | 20 ml |
| Martini Dry | 10 ml |
| Sok pomarańczowy | 15 ml |
A. 4 l
B. 3 l
C. 6 l
D. 2 l
Organizacja usług gastronomic…
Zamawiający dostarczył dostawcy dwa banknoty o nominale 20 zł oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Jaką kwotę powinien wydać dostawca zamawiającemu, jeśli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?
A. 2,80 zł
B. 5,00 zł
C. 7,00 zł
D. 4,80 zł
Organizacja usług gastronomic…
Które z poniższych działań jest kluczowe dla zminimalizowania strat surowców w kuchni?
A. Regularna inwentaryzacja
B. Ograniczenie dostawców
C. Skrócenie godzin pracy
D. Zwiększenie liczby zamówień
Organizacja usług gastronomic…
Gotówkowej płatności dokonuje klient, który opłaca swoje zobowiązanie przy użyciu
A. telefonu komórkowego
B. karty płatniczej
C. bonów podarunkowych
D. banknotów NBP
Organizacja usług gastronomic…
Klient zamówił posiłek za sumę 70,00 zł, a z tego tytułu otrzymał 15% zniżki. Jaką kwotę reszty dostanie, płacąc za to banknotem 200 zł?
A. 170,00 zł
B. 119,50 zł
C. 140,50 zł
D. 130,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy trzeba zaplanować, aby dostarczyć 2 200 porcji napoju, jeśli jedna porcja ma pojemność 200 ml?
A. 30 szt.
B. 22 szt.
C. 12 szt.
D. 10 szt.
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz długość stołu ułożonego w literę "I" dla 24 osób, które usiądą przy obu dłuższych bokach, jeśli odległość od krawędzi stołu do centrum pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a przestrzeń między środkami sąsiadujących nakryć to 80 cm?
A. 1 050 cm
B. 700 cm
C. 655 cm
D. 970 cm
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę brutto za jedną porcję wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża wynosi 50%, a stawka VAT wynosi 23%?
A. 3,69 zł
B. 21,48 zł
C. 25,83 zł
D. 3,07 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.
| Konfiguracja stołu | Wartość współczynnika powierzchni [m²/osobę] | Powierzchnia dodatkowa |
|---|---|---|
| I (dwustronna) | 1,5 | |
| Grzebień (dwustronna) | ||
| E (dwustronna) | 2,0 | |
| Stoły okrągłe | ||
| U (dwustronna) | 3,0 | |
| Czworobok |
A. 138,0 m2
B. 103,5 m2
C. 207,0 m2
D. 120,0 m2
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych.
| Kalkulacja kosztów 1 porcji surówki z owoców mieszanych | |||
|---|---|---|---|
| Surowiec | Ilość [g] | Cena jednostkowa [zł/kg] | Wartość [zł] |
| Pomarańcze | 80 | 5,00 | |
| Banany | 60 | 5,00 | ? |
| Jabłka | 40 | 6,00 | |
| Kiwi | 20 | 4,00 | |
| Ciemne winogrona | 10 | 10,00 | |
| Miód | 4 | 60,00 | |
| Orzechy włoskie | 44 | 20,00 | |
| Razem | |||
A. 1,50 zł
B. 0,30 zł
C. 11,20 zł
D. 11,50 zł
Organizacja usług gastronomic…
Wysokość należnego podatku dochodowego w restauracji powinna być ustalana na podstawie
A. kosztów produkcji
B. wyniku finansowego
C. poziomu sprzedaży
D. marży gastronomicznej
Organizacja usług gastronomic…
Brutto cena jednej porcji zestawu grillowanych warzyw wynosi 12,00 zł. Jaką marżę uzyskasz, jeżeli koszt zakupu składników do przygotowania 10 porcji wynosi 30,00 zł?
A. 300%
B. 100%
C. 400%
D. 200%
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.
| Normatyw surowcowy | |||
|---|---|---|---|
| Pieczeń wołowa 10 porcji | Sałatka z wołowiną 10 porcji | ||
| Nazwa surowca | Ilość | Nazwa surowca | Ilość |
| Wołowina | 1500 g | Wołowina | 500 g |
| Cebula | 100 g | Ogórki kiszone | 300 g |
| Słonina | 100 g | Cebula | 100 g |
| Musztarda | 20 g | Papryka czerwona | 100 g |
| Smalec | 50 g | Majonez | 150 g |
A. 2,50 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
B. 2,25 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
C. 2,25 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
D. 2,50 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę.
| Kalkulacja kosztów organizacji przyjęcia dla 50 osób | ||||
|---|---|---|---|---|
| Oferta 1 | Oferta 2 | Oferta 3 | Oferta 4 | |
| Wynajem sali | 250,00 zł | 300,00 zł | 250,00 zł | 300,00 zł |
| Parking | 50,00 zł | 250,00 zł | 50,00 zł | 250,00 zł |
| Koszt konsumpcji | 3 825,00 zł | 3 600,00 zł | 3 375,00 zł | 4 050,00 zł |
| Zespół muzyczny | 550,00 zł | 550,00 zł | 500,00 zł | 550,00 zł |
| Dekoracja | 250,00 zł | 150,00 zł | 200,00 zł | 150,00 zł |
| Razem | ? | ? | ? | ? |
| A. | B. | C. | D. | |
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję omletu | |
|---|---|
| Składniki | Ilość [g] |
| Jaja (1 jajo = 50 g) | 100 |
| Mleko | 10 |
| Masło | 100 |
A. 10 sztuk.
B. 100 sztuk.
C. 50 sztuk.
D. 25 sztuk.
Organizacja usług gastronomic…
Przy tworzeniu kosztorysu dań wchodzących w skład oferty na przyjęcie okolicznościowe, należy uwzględnić
A. termin płatności za usługę.
B. metodę podania potraw.
C. aktualne ceny surowców.
D. typ rozliczenia usługi.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.
| Osoba/sprzęt | Zajmowana powierzchnia | Dodatkowe uwagi |
|---|---|---|
| gość | 1,0 m² | -------------- |
| kelner | 1,0 m² | 1 kelner na 10 gości |
| stolik koktajlowy | 0,3 m² | 1 stolik koktajlowy na 10 gości |
A. 132,0 m2
B. 123,6 m2
C. 135,6 m2
D. 120,0 m2
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
| Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| Wódka cytrynowa | 40 ml |
| Likier Cointreau | 15 ml |
| Sok z żurawiny | 30 ml |
| Sok z cytryny | 15 ml |
A. 12 l wódki i 6 l likieru.
B. 6 l wódki i 16 l likieru.
C. 16 l wódki i 6 l likieru.
D. 16 l wódki i 16 l likieru.
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji musu czekoladowego, jeśli cena gastronomiczna netto dziesięciu porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT to 8%.
A. 5,36 zł
B. 4,29 zł
C. 4,93 zł
D. 5,79 zł
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy należy przeprowadzić inwentaryzację w magazynie surowców gastronomicznych?
A. Raz na pół roku.
B. Podczas każdej dostawy.
C. Każdego dnia roboczego.
D. Na koniec każdego miesiąca.
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kwotę będzie musiał uiścić zleceniodawca, jeśli uzyskał 20% zniżki na usługę gastronomiczną o całkowitym koszcie wynoszącym 40 000,00 zł?
A. 44 000,00 zł
B. 36 000,00 zł
C. 48 000,00 zł
D. 32 000,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile 40 ml kieliszków należy przewidzieć do podziału wódki czystej z jedno litrowej butelki?
A. 15 sztuk
B. 25 sztuk
C. 40 sztuk
D. 10 sztuk
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.
| Lp. | Wyszczególnione koszty | Wartość [zł] |
|---|---|---|
| 1 | Koszty usług dodatkowych | 2 400,00 |
| 2 | Koszty konsumpcji dla jednej osoby | 150,00 |
A. 17 400,00 zł
B. 15 150,00 zł
C. 16 550,00 zł
D. 14 790,00 zł