Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja usług gastronomic…

Który z dokumentów musi być zatwierdzony przez zleceniodawcę?

A. Umowa wstępna organizacji przyjęcia
B. Lista kontrolna prac
C. Plan organizacji przyjęcia
D. Lista kontrolna sprzętu oraz wyposażenia
Organizacja usług gastronomic…

Aby zweryfikować liczbę wprowadzonych poprawek do paragonów fiskalnych w oprogramowaniu do rozliczania sprzedaży w gastronomii, konieczne jest wygenerowanie raportu

A. sprzedaży na karty rabatowe
B. wykonanych storn
C. udzielonych rabatów
D. utargu
HGT.11 Pytanie 43
Organizacja usług gastronomic…

Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 50 ml koniaku, jeśli koszt zakupu butelki o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?

A. 18,00 zł
B. 10,00 zł
C. 15,00 zł
D. 20,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.

Rodzaj usługiJ. m.Cena brutto
Animator zabaw dzieci1 godz.100,00 zł
Zespół muzyczny4 godz.1 000,00 zł
Fotobudka1 godz.250,00 zł
Dekoracja saliopłata jednorazowa500,00 zł

A. 5 900,00 zł
B. 1 850,00 zł
C. 2 150,00 zł
D. 2 900,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Klient złożył zamówienie na obiad opiewający na kwotę 120,00 zł, płacąc banknotem o wartości 200,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać, jeśli postanowił dać kelnerowi napiwek równy 20% wartości zamówienia?

A. 56,00 zł
B. 76,00 zł
C. 104,00 zł
D. 80,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.

Wielkość 1 porcji zupy
Zupa krem200 ml
Zupa czysta250 ml
Zupa zagęszczana450 ml

A. 16,00 litrów.
B. 17,50 litra.
C. 19,50 litra.
D. 18,00 litrów.
HGT.11 Pytanie 47
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile mleka i cukru kryształu potrzeba do sporządzenia 35 porcji mleczka waniliowego.

Normatyw surowcowy
na 5 porcji mleczka waniliowego
SkładnikiIlość
mleko350 ml
jaja110 g
cukier kryształ60 g
cukier waniliowy100 g

A. Mleko 17,50 l, cukier kryształ 0,42 kg
B. Mleko 2,45 l, cukier kryształ 0,42 kg
C. Mleko 0,24 l, cukier kryształ 4,20 kg
D. Mleko 1,75 l, cukier kryształ 0,30 kg
HGT.11 Pytanie 48
Organizacja usług gastronomic…

Ile kilogramów liści herbaty potrzeba do przygotowania 50 porcji naparu, jeśli na jedną porcję potrzeba 2 g liści?

A. 10,00 kg
B. 0,10 kg
C. 1,00 kg
D. 0,01 kg
Organizacja usług gastronomic…

Kiedy należy wystawić notę korygującą?

A. faktura VAT została wystawiona na niewłaściwą kwotę
B. paragon zawiera błąd w liczbie zamówionych potraw
C. gość zrezygnował z części zamówienia
D. w fakturze VAT dane zleceniobiorcy zostały wpisane błędnie
HGT.11 Pytanie 51
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?

Receptura na 1 porcję napoju Bronx
Gin30 ml
Martini Rosso20 ml
Martini Dry10 ml
Sok pomarańczowy15 ml

A. 4 l
B. 3 l
C. 6 l
D. 2 l
Organizacja usług gastronomic…

Zamawiający dostarczył dostawcy dwa banknoty o nominale 20 zł oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Jaką kwotę powinien wydać dostawca zamawiającemu, jeśli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?

A. 2,80 zł
B. 5,00 zł
C. 7,00 zł
D. 4,80 zł
Organizacja usług gastronomic…

Klient zamówił posiłek za sumę 70,00 zł, a z tego tytułu otrzymał 15% zniżki. Jaką kwotę reszty dostanie, płacąc za to banknotem 200 zł?

A. 170,00 zł
B. 119,50 zł
C. 140,50 zł
D. 130,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz długość stołu ułożonego w literę "I" dla 24 osób, które usiądą przy obu dłuższych bokach, jeśli odległość od krawędzi stołu do centrum pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a przestrzeń między środkami sąsiadujących nakryć to 80 cm?

A. 1 050 cm
B. 700 cm
C. 655 cm
D. 970 cm
HGT.11 Pytanie 58
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę brutto za jedną porcję wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża wynosi 50%, a stawka VAT wynosi 23%?

A. 3,69 zł
B. 21,48 zł
C. 25,83 zł
D. 3,07 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.

Konfiguracja stołuWartość współczynnika powierzchni [m²/osobę]Powierzchnia dodatkowa
I (dwustronna)1,5
Grzebień (dwustronna)
E (dwustronna)2,0
Stoły okrągłe
U (dwustronna)3,0
Czworobok

A. 138,0 m2
B. 103,5 m2
C. 207,0 m2
D. 120,0 m2
HGT.11 Pytanie 60
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych.

Kalkulacja kosztów 1 porcji surówki z owoców mieszanych
SurowiecIlość
[g]
Cena jednostkowa
[zł/kg]
Wartość
[zł]
Pomarańcze805,00
Banany605,00?
Jabłka406,00
Kiwi204,00
Ciemne winogrona1010,00
Miód460,00
Orzechy włoskie4420,00
Razem

A. 1,50 zł
B. 0,30 zł
C. 11,20 zł
D. 11,50 zł
HGT.11 Pytanie 61
Organizacja usług gastronomic…

Wysokość należnego podatku dochodowego w restauracji powinna być ustalana na podstawie

A. kosztów produkcji
B. wyniku finansowego
C. poziomu sprzedaży
D. marży gastronomicznej
HGT.11 Pytanie 62
Organizacja usług gastronomic…

Brutto cena jednej porcji zestawu grillowanych warzyw wynosi 12,00 zł. Jaką marżę uzyskasz, jeżeli koszt zakupu składników do przygotowania 10 porcji wynosi 30,00 zł?

A. 300%
B. 100%
C. 400%
D. 200%
HGT.11 Pytanie 63
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.

Normatyw surowcowy
Pieczeń wołowa
10 porcji
Sałatka z wołowiną
10 porcji
Nazwa surowcaIlośćNazwa surowcaIlość
Wołowina1500 gWołowina500 g
Cebula100 gOgórki kiszone300 g
Słonina100 gCebula100 g
Musztarda20 gPapryka czerwona100 g
Smalec50 gMajonez150 g

A. 2,50 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
B. 2,25 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
C. 2,25 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
D. 2,50 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę.

Kalkulacja kosztów organizacji przyjęcia dla 50 osób
Oferta 1Oferta 2Oferta 3Oferta 4
Wynajem sali250,00 zł300,00 zł250,00 zł300,00 zł
Parking50,00 zł250,00 zł50,00 zł250,00 zł
Koszt konsumpcji3 825,00 zł3 600,00 zł3 375,00 zł4 050,00 zł
Zespół muzyczny550,00 zł550,00 zł500,00 zł550,00 zł
Dekoracja250,00 zł150,00 zł200,00 zł150,00 zł
Razem????
A.B.C.D.

A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
HGT.11 Pytanie 65
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.

Normatyw surowcowy na 1 porcję omletu
SkładnikiIlość [g]
Jaja (1 jajo = 50 g)100
Mleko10
Masło100

A. 10 sztuk.
B. 100 sztuk.
C. 50 sztuk.
D. 25 sztuk.
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.

Osoba/sprzętZajmowana powierzchniaDodatkowe uwagi
gość1,0 m²--------------
kelner1,0 m²1 kelner na 10 gości
stolik koktajlowy0,3 m²1 stolik koktajlowy na 10 gości

A. 132,0 m2
B. 123,6 m2
C. 135,6 m2
D. 120,0 m2
HGT.11 Pytanie 68
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan
Nazwa surowcaIlość
Wódka cytrynowa40 ml
Likier Cointreau15 ml
Sok z żurawiny30 ml
Sok z cytryny15 ml

A. 12 l wódki i 6 l likieru.
B. 6 l wódki i 16 l likieru.
C. 16 l wódki i 6 l likieru.
D. 16 l wódki i 16 l likieru.
HGT.11 Pytanie 69
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji musu czekoladowego, jeśli cena gastronomiczna netto dziesięciu porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT to 8%.

A. 5,36 zł
B. 4,29 zł
C. 4,93 zł
D. 5,79 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kwotę będzie musiał uiścić zleceniodawca, jeśli uzyskał 20% zniżki na usługę gastronomiczną o całkowitym koszcie wynoszącym 40 000,00 zł?

A. 44 000,00 zł
B. 36 000,00 zł
C. 48 000,00 zł
D. 32 000,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.

Lp.Wyszczególnione kosztyWartość
[zł]
1Koszty usług dodatkowych2 400,00
2Koszty konsumpcji dla jednej osoby150,00

A. 17 400,00 zł
B. 15 150,00 zł
C. 16 550,00 zł
D. 14 790,00 zł