Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
W barze przewidziano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa od godziny 16:00 do 18:00.
A. cena piwa zostanie obniżona
B. przekąski serwowane do piwa będą tańsze
C. bar zaproponuje szerszy wybór piwa
D. odbędzie się degustacja nowych rodzajów piwa
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinno być użyte do wołowiny po burgundzku?
A. czerwone słodkie
B. białe słodkie
C. czerwone wytrawne
D. białe wytrawne
Organizacja usług gastronomic…
Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?
| Zakąski zimne Tartinki z łososiem wędzonym Koreczki z sera Brie Mini roladki z szynki i szparagów Ptysie z musem z wątróbki Krakersy z pastą rybną |
| Zakąski gorące Pieczarki faszerowane Kruche rożki ze szpinakiem |
| Słodycze i owoce Mini szaszłyki owocowe Praliny Kruche ciastka |
| Napoje zimne bezalkoholowe Woda mineralna Sok pomarańczowy |
| Napoje zimne alkoholowe Cosmopolitan Whisky & Cola Mojito |
A. Bufet dinner.
B. Przyjęcie typu toast.
C. Cocktail party.
D. Mieszane.
Organizacja usług gastronomic…
Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć
A. lodziarnie
B. kawiarnie
C. cukiernie
D. jadłodajnie
Organizacja usług gastronomic…
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
| Menu przyjęcia zasiadanego | |
| Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance | |
| Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej | |
| Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami | |
| Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami | |
| Wino wytrawne białe | |
| Woda mineralna niegazowana |

A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.
| Napój alkoholowy | Pojemność butelki | Cena gastronomiczna brutto |
|---|---|---|
| Gin | 0,7 l | 140,00 zł |
| Wermut | 1,0 l | 100,00 zł |
A. 15,00 zł
B. 13,00 zł
C. 25,00 zł
D. 22,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?
A. 7,20 zł
B. 1,44 zł
C. 1,08 zł
D. 5,40 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?
A. Pieczeń z szynki
B. Antrykot pieczony
C. Roladę z boczku
D. Schab faszerowany
Organizacja usług gastronomic…
Podstawowym wyposażeniem lokalu gastronomicznego, który sprzedaje mieszane napoje alkoholowe, jest
A. shaker bostoński
B. mikser ręczny
C. kolumna nalewakowa
D. ekspres przelewowy
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.
| Surowiec | Ilość na jedną porcję | Cena jednostkowa |
|---|---|---|
| jaja | 2 szt. | 0,30 zł/szt. |
| masło | 20 g | 24,00 zł/kg |
| szczypiorek | 10 g | 30,00 zł/kg |
A. 30,50 zł
B. 6,90 zł
C. 7,50 zł
D. 11,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane
A. zimne przekąski
B. owoce
C. desery
D. dania główne
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?
A. czerwone wytrawne
B. białe półsłodkie
C. czerwone półsłodkie
D. białe wytrawne
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.
| Surowiec | Ilość na 5 porcji | |
|---|---|---|
| Suflet serowy | Ser panierowany | |
| Ser podpuszczkowy | 100 g | 400 g |
| Ser pleśniowy | 50 g | --- |
| Masło | 40 g | --- |
| Mąka pszenna | 40 g | --- |
| Mleko 3,2% | 400 ml | --- |
| Jaja | 5 szt. | 1 szt. |
| Bułka tarta | --- | 100 g |
| Olej | --- | 100 ml |
A. 0,8 kg
B. 3,6 kg
C. 4,0 kg
D. 2,8 kg
Organizacja usług gastronomic…
Której osobie powinna być powierzona obsługa kawowego stoiska podczas wydarzenia, w którego ofercie znajduje się bogaty wybór napojów na bazie kawy?
A. Sommelierowi
B. Barmanowi
C. Bariście
D. Kelnerowi
Organizacja usług gastronomic…
Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?
A. 1,25 kg
B. 2,50 kg
C. 0,18 kg
D. 1,50 kg
Organizacja usług gastronomic…
Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć
A. bufety z popcornem w kinach
B. stołówki dla pracowników w biurowcach
C. jadłodajnie w schroniskach górskich
D. kawiarnie w hotelach
Organizacja usług gastronomic…
W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się
A. spis kontrahentów
B. spis recept na potrawy i napoje
C. plan obiektu z podziałem na sale
D. lista członków personelu
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno znaleźć się w ofercie cateringu na przyjęcie dyplomatyczne?
A. Pieczoną pierś z perliczki
B. Kotlety ministerialne
C. Flaki warszawskie
D. Cynadry duszone
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?
A. 0,25 kg
B. 3,00 kg
C. 2,50 kg
D. 0,30 kg
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?
A. 1,5 l
B. 150 l
C. 1500 l
D. 15 l
Organizacja usług gastronomic…
Reklamą zewnętrzną usług gastronomicznych może być
A. bezpłatne próbki potraw
B. zniżki na wybrane potrawy
C. billboard z nazwą lokalu
D. niepowtarzalny wystrój wnętrz lokalu
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego, mając na uwadze, że koszt surowców na jedną porcję wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto tej porcji to 12,00 zł?
A. 35%
B. 45%
C. 65%
D. 55%
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych obiektów stanowi punkt gastronomiczny?
A. Jadłodajnia
B. Bistro
C. Bar mleczny
D. Smażalnia
Organizacja usług gastronomic…
Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć
A. pęczak zapiekany z brokułami
B. roladki z cukinii i bakłażana
C. jaja nadziewane pieczarkami
D. spaghetti z pomidorami i bazylią
Organizacja usług gastronomic…
W gastronomii międzynarodowej, co oznacza termin lunch roboczy?
A. śniadanie
B. podwieczorek
C. kolację
D. obiad
Organizacja usług gastronomic…
Jaką przystawkę warto dodać do zupy krem z kalafiora?
A. Kluski lane
B. Kołduny mięsne
C. Pasztecik z kapustą
D. Groszek ptysiowy
Organizacja usług gastronomic…
Jaką potrawę warto umieścić w menu restauracji, tworząc ofertę dla osób z celiakią?
A. Gołąbki z ryżu i mięsa
B. Kaszę bulgur z sosem mięsnym
C. Mus z kaszy manny
D. Kuskus zapiekany z warzywami
Organizacja usług gastronomic…
Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz
A. filiżankę do mokki z talerzykiem
B. bulionówkę z talerzykiem
C. kokilkę z talerzykiem
D. talerz głęboki z talerzem płaskim
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.
| Waga 1 porcji sernika | 100 g |
| Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika | 25,00 zł |
| Marża gastronomiczna | 60% |
| Stawka podatku VAT | 23% |
A. 18,45 zł
B. 4,92 zł
C. 20,75 zł
D. 3,45 zł
Organizacja usług gastronomic…
Termin finger food odnosi się do
A. metody siekania świeżych ziół
B. metody krojenia surowych ziemniaków
C. rodzaju mini przystawek
D. rodzaju potraw głównych
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.
| Stawki podatku VAT | |
|---|---|
| 8% | 23% |
| Zupy Dania zasadnicze Desery | Napoje alkoholowe Kawa, herbata Napoje gazowane Wody mineralne |
A. 3,44 zł
B. 5,20 zł
C. 3,92 zł
D. 4,58 zł
Organizacja usług gastronomic…
Karta menu na specjalne okazje jest niezbędnym elementem nakrycia stołowego do
A. bankietu angielskiego
B. lampki wina
C. cocktail party
D. obiadu dyplomatycznego
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego, mając na uwadze, że koszt składnika wynosi 2,00 zł, a marża to 300%?
A. 6,00 zł
B. 8,00 zł
C. 4,00 zł
D. 9,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Aby skonsumować szarlotkę z lodami waniliowymi podaną na talerzu deserowym, jakie naczynia powinny być przygotowane?
A. mały widelec
B. mały widelec i mała łyżka
C. duża łyżka stołowa oraz średni widelec stołowy
D. mała łyżka
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?
A. Preferencje żywieniowe gości
B. Planowane atrakcje turystyczne
C. Zalecenia dotyczące diety
D. Ustawienie wystroju sali jadalnej
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.
| Normatyw surowcowy na surówkę z marchwi i pomarańczy na - 4 porcje | |
|---|---|
| Składniki surówki | Ilość |
| Marchew | 300 g |
| Jabłka | 150 g |
| Pomarańcze | 250 g |
| Olej | 30 ml |
| Cukier, sól | do smaku |
A. Marchew 0,27 kg, pomarańcze 0,225 kg
B. Marchew 24,00 kg, pomarańcze 20,00 kg
C. Marchew 2,70 kg, pomarańcze 2,25 kg
D. Marchew 2,40 kg, pomarańcze 2,00 kg
Organizacja usług gastronomic…
Przy ustalaniu ceny sprzedaży butelki wina musującego w sklepie, do ceny detalicznej trzeba dodać marżę gastronomiczną?
A. gastronomicznej netto
B. gastronomicznej brutto
C. detalicznej brutto
D. detalicznej netto
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie
A. sezonowości i dostępności surowców
B. wyposażenia magazynów
C. liczby miejsc parkingowych
D. składu chemicznego i kaloryczności produktów
Organizacja usług gastronomic…
Jaki jest pierwszy krok przy planowaniu menu tematycznego na imprezę?
A. Rezerwacja sali
B. Zakup surowców
C. Określenie tematyki imprezy
D. Zatrudnienie dodatkowej obsługi
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile mleka i cukru kryształu potrzeba do sporządzenia 35 porcji mleczka waniliowego.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka waniliowego | |
|---|---|
| Składniki | Ilość |
| mleko | 350 ml |
| jaja | 110 g |
| cukier kryształ | 60 g |
| cukier waniliowy | 100 g |
A. Mleko 2,45 l, cukier kryształ 0,42 kg
B. Mleko 17,50 l, cukier kryształ 0,42 kg
C. Mleko 0,24 l, cukier kryształ 4,20 kg
D. Mleko 1,75 l, cukier kryształ 0,30 kg