Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 1
Organizacja usług gastronomic…

Kelner wręcza rachunek klientowi?

A. na dużym daniu.
B. na tacy dla kelnerów.
C. w specjalnym pokrowcu.
D. bezpośrednio w ręce.
Organizacja usług gastronomic…

Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?

A. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
B. poinformować, że bankomat jest w holu
C. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
D. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
Organizacja usług gastronomic…

Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?

Zakąski zimne
Tartinki z łososiem wędzonym
Koreczki z sera Brie
Mini roladki z szynki i szparagów
Ptysie z musem z wątróbki
Krakersy z pastą rybną
Zakąski gorące
Pieczarki faszerowane
Kruche rożki ze szpinakiem
Słodycze i owoce
Mini szaszłyki owocowe
Praliny
Kruche ciastka
Napoje zimne bezalkoholowe
Woda mineralna
Sok pomarańczowy
Napoje zimne alkoholowe
Cosmopolitan
Whisky & Cola
Mojito

A. Cocktail party.
B. Bufet dinner.
C. Mieszane.
D. Przyjęcie typu toast.
Organizacja usług gastronomic…

Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?

Menu przyjęcia zasiadanego
Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej
Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami
Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami
Wino wytrawne białe
Woda mineralna niegazowana

Ilustracja do pytania 7
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Organizacja usług gastronomic…

Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?

A. Bon zniżkowy
B. Happy hours
C. Kupon promocyjny
D. Program lojalnościowy
HGT.11 Pytanie 10
Organizacja usług gastronomic…

Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?

A. Antrykot pieczony
B. Schab faszerowany
C. Roladę z boczku
D. Pieczeń z szynki
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.

Zamówienie
PotrawaIlośćCena/porcjęKoszt
Sałatka grecka212,00 zł24,00 zł
Pizza Capricciosa315,00 zł45,00 zł
Mus z truskawek38,00 zł24,00 zł
Kawa espresso210,00 zł20,00 zł
Sok pomarańczowy16,00 zł6,00 zł

A. 95,20 zł
B. 123,80 zł
C. 119,00 zł
D. 100,40 zł
Organizacja usług gastronomic…

Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.

Zamówienie usługi gastronomicznej
Data przyjęcia: 10 maja 2019 r.
Forma przyjęcia: bankiet angielski
Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy
Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa
Liczba gości: 100 osób
Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł

A. Ilości zastawy stołowej.
B. Nazwisk personelu.
C. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
D. Liczby kucharzy.
HGT.11 Pytanie 14
Organizacja usług gastronomic…

Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane

A. owoce
B. desery
C. zimne przekąski
D. dania główne
HGT.11 Pytanie 15
Organizacja usług gastronomic…

Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?

A. białe wytrawne
B. czerwone wytrawne
C. białe półsłodkie
D. czerwone półsłodkie
Organizacja usług gastronomic…

W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się

A. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
B. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
C. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
D. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
HGT.11 Pytanie 17
Organizacja usług gastronomic…

Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez

A. promocję osobistą
B. kanał dystrybucji
C. public relations
D. promocję handlową
Organizacja usług gastronomic…

Podczas przygotowywania przyjęcia firmowego, menedżer zdecydował się na ustawienie bufetu. Jaka jest główna zaleta takiej formy serwisu?

A. Ogranicza wybór napojów
B. Zmniejsza koszty dekoracji
C. Zwiększa zatrudnienie personelu
D. Umożliwia gościom samodzielny wybór potraw
Organizacja usług gastronomic…

Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy

A. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
B. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
C. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
D. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
Organizacja usług gastronomic…

W obiekcie gastronomicznym mogą się krzyżować drogi

A. czystych naczyń kuchennych i półproduktów
B. surowców i gotowych dań
C. surowców i półproduktów
D. czystych naczyń kuchennych i klientów
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.

Nazwa potrawyIlość
porcji
Cena 1 porcji
[zł]
Zupa krem ze szparagów1015,00
Rosół z makaronem510,00
Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki1524,00
Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką910,00
Sałatka owocowa68,00
Razem: ?

A. 710,00 zł
B. 725,00 zł
C. 698,00 zł
D. 650,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?

A. 48 sztuk
B. 12 sztuk
C. 30 sztuk
D. 66 sztuk
Organizacja usług gastronomic…

Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?

A. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
B. Planowanie, rezerwacja, realizacja
C. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
D. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
Organizacja usług gastronomic…

Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?

A. Terminal przenośny
B. Czytnik kodów
C. Pager przywoławczy
D. Transmiter pagerów
HGT.11 Pytanie 30
Organizacja usług gastronomic…

Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć

A. roladki z cukinii i bakłażana
B. jaja nadziewane pieczarkami
C. spaghetti z pomidorami i bazylią
D. pęczak zapiekany z brokułami
HGT.11 Pytanie 35
Organizacja usług gastronomic…

Jakiego rodzaju serwisu używa się, gdy kelner podaje klientowi dania bezpośrednio z kuchni na stół, bez użycia tac?

A. Serwis szwedzki
B. Serwis amerykański
C. Serwis rosyjski
D. Serwis francuski
HGT.11 Pytanie 36
Organizacja usług gastronomic…

Jakie sekwencje reakcji konsumenta na produkt opisuje model promocyjny AIDA?

A. Identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
B. Uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
C. Przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
D. Podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.

Cennik wypożyczenia zastawy
Element zastawyKoszt wypożyczenia
Talerz płaski Ø 24 cm0,80 zł
Talerz płaski Ø 19 cm0,50 zł
Talerz głęboki0,70 zł
Bulionówka0,60 zł

A. 1 650,00 zł
B. 2 250,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 2 100,00 zł
HGT.11 Pytanie 38
Organizacja usług gastronomic…

Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz

A. kokilkę z talerzykiem
B. filiżankę do mokki z talerzykiem
C. bulionówkę z talerzykiem
D. talerz głęboki z talerzem płaskim
Organizacja usług gastronomic…

Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?

A. 992,00 zł
B. 496,00 zł
C. 793,60 zł
D. 396,80 zł