Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. na dużym daniu.
B. na tacy dla kelnerów.
C. w specjalnym pokrowcu.
D. bezpośrednio w ręce.
Organizacja usług gastronomic…
Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?
A. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
B. poinformować, że bankomat jest w holu
C. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
D. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinno być użyte do wołowiny po burgundzku?
A. białe słodkie
B. białe wytrawne
C. czerwone wytrawne
D. czerwone słodkie
Organizacja usług gastronomic…
Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?
| Zakąski zimne Tartinki z łososiem wędzonym Koreczki z sera Brie Mini roladki z szynki i szparagów Ptysie z musem z wątróbki Krakersy z pastą rybną |
| Zakąski gorące Pieczarki faszerowane Kruche rożki ze szpinakiem |
| Słodycze i owoce Mini szaszłyki owocowe Praliny Kruche ciastka |
| Napoje zimne bezalkoholowe Woda mineralna Sok pomarańczowy |
| Napoje zimne alkoholowe Cosmopolitan Whisky & Cola Mojito |
A. Cocktail party.
B. Bufet dinner.
C. Mieszane.
D. Przyjęcie typu toast.
Organizacja usług gastronomic…
Na wydarzeniach okolicznościowych oficjalne toasty są wznoszone
A. likierem
B. winem musującym
C. winem deserowym
D. koniakiem
Organizacja usług gastronomic…
Kelner odbiera gotowe dania z kuchni po wcześniejszym wydrukowaniu
A. raportu sprzedażowego
B. czeka kelnerskiego
C. bonu kelnerskiego
D. rachunku konsumpcyjnego
Organizacja usług gastronomic…
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
| Menu przyjęcia zasiadanego | |
| Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance | |
| Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej | |
| Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami | |
| Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami | |
| Wino wytrawne białe | |
| Woda mineralna niegazowana |

A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji hol i sala dla gości to pomieszczenia, które należą do działu
A. ekspedycyjnego
B. handlowego
C. produkcyjnego
D. administracyjnego
Organizacja usług gastronomic…
Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?
A. Bon zniżkowy
B. Happy hours
C. Kupon promocyjny
D. Program lojalnościowy
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?
A. Antrykot pieczony
B. Schab faszerowany
C. Roladę z boczku
D. Pieczeń z szynki
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.
| Zamówienie | |||
|---|---|---|---|
| Potrawa | Ilość | Cena/porcję | Koszt |
| Sałatka grecka | 2 | 12,00 zł | 24,00 zł |
| Pizza Capricciosa | 3 | 15,00 zł | 45,00 zł |
| Mus z truskawek | 3 | 8,00 zł | 24,00 zł |
| Kawa espresso | 2 | 10,00 zł | 20,00 zł |
| Sok pomarańczowy | 1 | 6,00 zł | 6,00 zł |
A. 95,20 zł
B. 123,80 zł
C. 119,00 zł
D. 100,40 zł
Organizacja usług gastronomic…
Flair bartending połączony z próbą koktajli klasyfikuje się jako usługa
A. kulturalno-rozrywkowych
B. uzupełniających
C. podstawowych
D. żywieniowo-cateringowych
Organizacja usług gastronomic…
Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.
| Zamówienie usługi gastronomicznej | |
|---|---|
| − | Data przyjęcia: 10 maja 2019 r. |
| − | Forma przyjęcia: bankiet angielski |
| − | Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy |
| − | Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa |
| − | Liczba gości: 100 osób |
| − | Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł |
A. Ilości zastawy stołowej.
B. Nazwisk personelu.
C. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
D. Liczby kucharzy.
Organizacja usług gastronomic…
Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane
A. owoce
B. desery
C. zimne przekąski
D. dania główne
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?
A. białe wytrawne
B. czerwone wytrawne
C. białe półsłodkie
D. czerwone półsłodkie
Organizacja usług gastronomic…
W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się
A. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
B. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
C. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
D. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
Organizacja usług gastronomic…
Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez
A. promocję osobistą
B. kanał dystrybucji
C. public relations
D. promocję handlową
Organizacja usług gastronomic…
Podczas przygotowywania przyjęcia firmowego, menedżer zdecydował się na ustawienie bufetu. Jaka jest główna zaleta takiej formy serwisu?
A. Ogranicza wybór napojów
B. Zmniejsza koszty dekoracji
C. Zwiększa zatrudnienie personelu
D. Umożliwia gościom samodzielny wybór potraw
Organizacja usług gastronomic…
Na jakie przyjęcie przewiduje się stoły bufetowe bez miejsc dla gości?
A. Mieszane
B. Lampka wina
C. Angielskie
D. Aperitif
Organizacja usług gastronomic…
Urządzenie mobilne, które obsługuje system LRS, to
A. palmtop
B. kasa dla obsługi kelnerskiej
C. transmiter
D. terminal dla kelnerów
Organizacja usług gastronomic…
Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy
A. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
B. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
C. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
D. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
Organizacja usług gastronomic…
W obiekcie gastronomicznym mogą się krzyżować drogi
A. czystych naczyń kuchennych i półproduktów
B. surowców i gotowych dań
C. surowców i półproduktów
D. czystych naczyń kuchennych i klientów
Organizacja usług gastronomic…
Której osobie powinna być powierzona obsługa kawowego stoiska podczas wydarzenia, w którego ofercie znajduje się bogaty wybór napojów na bazie kawy?
A. Barmanowi
B. Kelnerowi
C. Sommelierowi
D. Bariście
Organizacja usług gastronomic…
Dodatkową usługą oferowaną przez restaurację jest organizacja
A. wieczorków literackich
B. całodziennego wyżywienia
C. przyjęć weselnych
D. wystaw artystycznych
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.
| Nazwa potrawy | Ilość porcji | Cena 1 porcji [zł] |
|---|---|---|
| Zupa krem ze szparagów | 10 | 15,00 |
| Rosół z makaronem | 5 | 10,00 |
| Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki | 15 | 24,00 |
| Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką | 9 | 10,00 |
| Sałatka owocowa | 6 | 8,00 |
| Razem: ? | ||
A. 710,00 zł
B. 725,00 zł
C. 698,00 zł
D. 650,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?
A. 48 sztuk
B. 12 sztuk
C. 30 sztuk
D. 66 sztuk
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?
A. uroczystej kolacji
B. konferencji
C. przyjęcia weselnego
D. śniadań
Organizacja usług gastronomic…
Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?
A. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
B. Planowanie, rezerwacja, realizacja
C. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
D. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?
A. Terminal przenośny
B. Czytnik kodów
C. Pager przywoławczy
D. Transmiter pagerów
Organizacja usług gastronomic…
Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć
A. roladki z cukinii i bakłażana
B. jaja nadziewane pieczarkami
C. spaghetti z pomidorami i bazylią
D. pęczak zapiekany z brokułami
Organizacja usług gastronomic…
Tort weselny składający się z trzech pięter z palącymi się racami powinien być serwowany w języku
A. francuskim
B. rosyjskim
C. angielskim
D. niemieckim
Organizacja usług gastronomic…
W gastronomii międzynarodowej, co oznacza termin lunch roboczy?
A. obiad
B. śniadanie
C. kolację
D. podwieczorek
Organizacja usług gastronomic…
Jaką przystawkę warto dodać do zupy krem z kalafiora?
A. Kołduny mięsne
B. Kluski lane
C. Pasztecik z kapustą
D. Groszek ptysiowy
Organizacja usług gastronomic…
Styl serwowania w Rosji może być wykorzystany do serwowania potraw podczas przyjęcia
A. angielskim
B. lampka wina
C. zasiadanym
D. koktajlowym
Organizacja usług gastronomic…
Jakiego rodzaju serwisu używa się, gdy kelner podaje klientowi dania bezpośrednio z kuchni na stół, bez użycia tac?
A. Serwis szwedzki
B. Serwis amerykański
C. Serwis rosyjski
D. Serwis francuski
Organizacja usług gastronomic…
Jakie sekwencje reakcji konsumenta na produkt opisuje model promocyjny AIDA?
A. Identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
B. Uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
C. Przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
D. Podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.
| Cennik wypożyczenia zastawy | |
|---|---|
| Element zastawy | Koszt wypożyczenia |
| Talerz płaski Ø 24 cm | 0,80 zł |
| Talerz płaski Ø 19 cm | 0,50 zł |
| Talerz głęboki | 0,70 zł |
| Bulionówka | 0,60 zł |
A. 1 650,00 zł
B. 2 250,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 2 100,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz
A. kokilkę z talerzykiem
B. filiżankę do mokki z talerzykiem
C. bulionówkę z talerzykiem
D. talerz głęboki z talerzem płaskim
Organizacja usług gastronomic…
Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?
A. 992,00 zł
B. 496,00 zł
C. 793,60 zł
D. 396,80 zł
Organizacja usług gastronomic…
Podczas obsługi klientów, kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z
A. kuchni gorącej
B. przygotowalni czystej
C. rozdzielni kelnerskiej
D. magazynu sprzętu