Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. handlowego
B. produkcyjnego
C. ekspedycyjnego
D. administracyjnego
Organizacja usług gastronomic…
Podstawowym wyposażeniem lokalu gastronomicznego, który sprzedaje mieszane napoje alkoholowe, jest
A. kolumna nalewakowa
B. ekspres przelewowy
C. shaker bostoński
D. mikser ręczny
Organizacja usług gastronomic…
Urządzenie mobilne, które obsługuje system LRS, to
A. transmiter
B. palmtop
C. terminal dla kelnerów
D. kasa dla obsługi kelnerskiej
Organizacja usług gastronomic…
W celu serwowania gorących potraw na przyjęciu w formie bufetu, należy przygotować
A. podgrzewacze oraz wazy
B. kociołki oraz podgrzewacze
C. etażerki i kociołki
D. termosy i etażerki
Organizacja usług gastronomic…
W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się
A. spis kontrahentów
B. spis recept na potrawy i napoje
C. plan obiektu z podziałem na sale
D. lista członków personelu
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?
A. Transmiter pagerów
B. Pager przywoławczy
C. Terminal przenośny
D. Czytnik kodów
Organizacja usług gastronomic…
Do aranżacji wnętrz w stylu rustykalnym w lokalach gastronomicznych nie powinno się używać
A. drewna
B. blachy ryflowanej
C. surowej cegły
D. kamienia
Organizacja usług gastronomic…
Jaka powinna być minimalna temperatura wody używanej do mycia naczyń w zmywarce przemysłowej?
A. 75°C
B. 85°C
C. 55°C
D. 65°C
Organizacja usług gastronomic…
Podczas obsługi klientów, kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z
A. przygotowalni czystej
B. kuchni gorącej
C. rozdzielni kelnerskiej
D. magazynu sprzętu
Organizacja usług gastronomic…
W obszarze produkcyjnym zakładu gastronomicznego ulokowany jest
A. magazyn podręczny
B. przedmagazyn
C. magazyn warzyw
D. zmywalnia naczyń stołowych
Organizacja usług gastronomic…
Aby zweryfikować liczbę wprowadzonych poprawek do paragonów fiskalnych w oprogramowaniu do rozliczania sprzedaży w gastronomii, konieczne jest wygenerowanie raportu
A. wykonanych storn
B. sprzedaży na karty rabatowe
C. udzielonych rabatów
D. utargu
Organizacja usług gastronomic…
W pokojach hotelowych umieszczone są
A. minibary
B. snack-bary
C. bary w lobby
D. nocne bary
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien użyć mini POS w trakcie
A. obsługi przyjęcia serwowanego
B. zawierania umowy na przyjęcie
C. przygotowywania stołu na przyjęcie
D. przyjmowania zamówienia
Organizacja usług gastronomic…
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy trzeba zaplanować, aby dostarczyć 2 200 porcji napoju, jeśli jedna porcja ma pojemność 200 ml?
A. 10 szt.
B. 30 szt.
C. 22 szt.
D. 12 szt.
Organizacja usług gastronomic…
Aby poprawić użyteczność sali konsumenckiej oraz przyspieszyć obsługę gości, należy zainstalować
A. wózki bemarowe
B. stoły bufetowe
C. pomocniki kelnerskie
D. szafy na naczynia
Organizacja usług gastronomic…
W systemie Gastro, który wykorzystują kelnerzy oraz barmani do obsługi sprzedaży napojów, znajduje się moduł
A. SZEF
B. POS
C. SOGA
D. LRS
Organizacja usług gastronomic…
System ServerPaging w LRS ma na celu umożliwienie bezprzewodowej komunikacji pomiędzy
A. kelnerem a kucharzem.
B. kelnerem a menedżerem restauracji.
C. kelnerem a właścicielem lokalu.
D. kelnerem a klientem.
Organizacja usług gastronomic…
Aby korzystać z przenośnego terminala płatniczego, konieczne jest nawiązanie połączenia z
A. telefonem stacjonarnym
B. siecią Wi-Fi
C. systemem GPS
D. siecią internetową przewodową
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do podgrzewania wody w bufetach z gorącymi napojami?
A. Saturator bufetowy
B. Warnik
C. Termos
D. Kocioł warzelny
Organizacja usług gastronomic…
System przywoławczy GPS (Guest Pagin System) jest wykorzystywany do
A. interakcji pomiędzy kucharzem a kelnerem
B. wzywania obsługi przez gości
C. wezwania kierownika restauracji
D. informowania gości o gotowości dania do odbioru
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji zmywalnia naczyń stołowych powinna być połączona
A. wyłącznie z rozdzielnią kelnerską
B. z rozdzielnią kelnerską oraz przygotowalnią
C. z rozdzielnią kelnerską oraz kuchnią
D. tylko z kuchnią
Organizacja usług gastronomic…
Gdzie wykorzystuje się system samoobsługowy?
A. w cafeterii
B. w winiarni
C. w kawiarni
D. w restauracji
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji stanowisko POS jest zaopatrzone w
A. drukarkę przeznaczoną do kuchni
B. wagę obliczeniową
C. urządzenie do skanowania kodów
D. wyświetlacz dotykowy
- ‹
- 1
- ›