Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. Mojito
B. Limoncello
C. Espresso
D. Amaretto
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do podgrzewania wody w bufetach z gorącymi napojami?
A. Kocioł warzelny
B. Warnik
C. Termos
D. Saturator bufetowy
Organizacja usług gastronomic…
System przywoławczy GPS (Guest Pagin System) jest wykorzystywany do
A. informowania gości o gotowości dania do odbioru
B. wezwania kierownika restauracji
C. wzywania obsługi przez gości
D. interakcji pomiędzy kucharzem a kelnerem
Organizacja usług gastronomic…
Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?
A. Serwowanie deserów
B. Koordynacja pracy kelnerów
C. Dobór win do potraw
D. Obsługa baru
Organizacja usług gastronomic…
Która z poniższych technik obsługi kelnerskiej polega na serwowaniu potraw bezpośrednio z półmiska na talerz klienta?
A. Serwis francuski
B. Serwis niemiecki
C. Serwis amerykański
D. Serwis angielski
Organizacja usług gastronomic…
Który z poniższych alkoholi serwuje się jako digestif?
A. Likier amaretto
B. Cydr
C. Koniak
D. Wino malaga
Organizacja usług gastronomic…
Przerwy na kawę organizuje się w trakcie
A. uroczystej kolacji
B. przyjęcia koktajlowego
C. konferencji
D. spotkania przy lampce wina
Organizacja usług gastronomic…
Jaką metodą należy serwować suflet czekoladowy gościowi?
A. francuską
B. angielską
C. niemiecką
D. rosyjską
Organizacja usług gastronomic…
Jaka jest najważniejsza cecha pracownika obsługi klienta w restauracji?
A. Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole
B. Zdolność do zarządzania finansami
C. Umiejętność gotowania
D. Znajomość technik marketingowych
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 80-osobowej grupy uczestników przyjęcia zasiadanego z zastosowaniem serwisu francuskiego.
| Metoda obsługi | Liczba gości przypadająca na jednego kelnera |
|---|---|
| niemiecka | 8-10 osób |
| francuska | 6-8 osób |
| francuska - przyjęcie na stojąco | 20-30 osób |
A. 3-4 kelnerów.
B. 8-10 kelnerów.
C. 10-14 kelnerów.
D. 6-7 kelnerów.
Organizacja usług gastronomic…
Umowa dotycząca organizacji przyjęcia powinna obejmować
A. informacje osobowe personelu
B. datę oraz czas trwania przyjęcia
C. spis gości z imionami
D. listę sal bankietowych
Organizacja usług gastronomic…
Do dodatkowych usług oferowanych w winiarni zalicza się
A. serwowanie win owocowych i gronowych
B. serwowanie zimnych oraz gorących przekąsek
C. organizowanie imprez okolicznościowych
D. organizowanie występów muzycznych
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino należy przygotować do duszonego udźca wołowego z borowikami?
A. młode białe półwytrawne
B. lekkie czerwone półwytrawne
C. dojrzałe czerwone wytrawne
D. mocne białe wytrawne
Organizacja usług gastronomic…
Ile 40 ml kieliszków należy przewidzieć do podziału wódki czystej z jedno litrowej butelki?
A. 40 sztuk
B. 10 sztuk
C. 15 sztuk
D. 25 sztuk
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji zmywalnia naczyń stołowych powinna być połączona
A. wyłącznie z rozdzielnią kelnerską
B. z rozdzielnią kelnerską oraz przygotowalnią
C. tylko z kuchnią
D. z rozdzielnią kelnerską oraz kuchnią
Organizacja usług gastronomic…
Gdzie wykorzystuje się system samoobsługowy?
A. w restauracji
B. w kawiarni
C. w winiarni
D. w cafeterii
Organizacja usług gastronomic…
Lunch roboczy to wydarzenie dyplomatyczne, które ma miejsce w godzinach
A. 10:30-12:30
B. 10:00-12:00
C. 11:00-13:00
D. 12:30-14:00
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji stanowisko POS jest zaopatrzone w
A. wagę obliczeniową
B. urządzenie do skanowania kodów
C. wyświetlacz dotykowy
D. drukarkę przeznaczoną do kuchni
Organizacja usług gastronomic…
Jakie czynności powinny zostać wykonane przez kelnerów podczas przyjęcia bufetowego?
A. Sprzątanie stołów dla konsumentów
B. Korygowanie rozmieszczenia naczyń z potrawami
C. Serwowanie deserów na talerzach dla gości
D. Podawanie przekąsek na tacach