Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. na tacy dla kelnerów.
B. bezpośrednio w ręce.
C. w specjalnym pokrowcu.
D. na dużym daniu.
Organizacja usług gastronomic…
Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?
A. poinformować, że bankomat jest w holu
B. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
C. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
D. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinno być użyte do wołowiny po burgundzku?
A. czerwone słodkie
B. czerwone wytrawne
C. białe wytrawne
D. białe słodkie
Organizacja usług gastronomic…
Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?
| Zakąski zimne Tartinki z łososiem wędzonym Koreczki z sera Brie Mini roladki z szynki i szparagów Ptysie z musem z wątróbki Krakersy z pastą rybną |
| Zakąski gorące Pieczarki faszerowane Kruche rożki ze szpinakiem |
| Słodycze i owoce Mini szaszłyki owocowe Praliny Kruche ciastka |
| Napoje zimne bezalkoholowe Woda mineralna Sok pomarańczowy |
| Napoje zimne alkoholowe Cosmopolitan Whisky & Cola Mojito |
A. Przyjęcie typu toast.
B. Cocktail party.
C. Mieszane.
D. Bufet dinner.
Organizacja usług gastronomic…
Na wydarzeniach okolicznościowych oficjalne toasty są wznoszone
A. winem deserowym
B. likierem
C. koniakiem
D. winem musującym
Organizacja usług gastronomic…
Kelner odbiera gotowe dania z kuchni po wcześniejszym wydrukowaniu
A. rachunku konsumpcyjnego
B. raportu sprzedażowego
C. bonu kelnerskiego
D. czeka kelnerskiego
Organizacja usług gastronomic…
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
| Menu przyjęcia zasiadanego | |
| Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance | |
| Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej | |
| Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami | |
| Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami | |
| Wino wytrawne białe | |
| Woda mineralna niegazowana |

A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji hol i sala dla gości to pomieszczenia, które należą do działu
A. administracyjnego
B. produkcyjnego
C. handlowego
D. ekspedycyjnego
Organizacja usług gastronomic…
Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?
A. Bon zniżkowy
B. Kupon promocyjny
C. Program lojalnościowy
D. Happy hours
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?
A. Pieczeń z szynki
B. Schab faszerowany
C. Roladę z boczku
D. Antrykot pieczony
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.
| Zamówienie | |||
|---|---|---|---|
| Potrawa | Ilość | Cena/porcję | Koszt |
| Sałatka grecka | 2 | 12,00 zł | 24,00 zł |
| Pizza Capricciosa | 3 | 15,00 zł | 45,00 zł |
| Mus z truskawek | 3 | 8,00 zł | 24,00 zł |
| Kawa espresso | 2 | 10,00 zł | 20,00 zł |
| Sok pomarańczowy | 1 | 6,00 zł | 6,00 zł |
A. 123,80 zł
B. 100,40 zł
C. 95,20 zł
D. 119,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Flair bartending połączony z próbą koktajli klasyfikuje się jako usługa
A. kulturalno-rozrywkowych
B. żywieniowo-cateringowych
C. uzupełniających
D. podstawowych
Organizacja usług gastronomic…
Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.
| Zamówienie usługi gastronomicznej | |
|---|---|
| − | Data przyjęcia: 10 maja 2019 r. |
| − | Forma przyjęcia: bankiet angielski |
| − | Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy |
| − | Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa |
| − | Liczba gości: 100 osób |
| − | Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł |
A. Nazwisk personelu.
B. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
C. Ilości zastawy stołowej.
D. Liczby kucharzy.
Organizacja usług gastronomic…
Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane
A. dania główne
B. owoce
C. desery
D. zimne przekąski
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?
A. białe wytrawne
B. czerwone wytrawne
C. czerwone półsłodkie
D. białe półsłodkie
Organizacja usług gastronomic…
W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się
A. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
B. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
C. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
D. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
Organizacja usług gastronomic…
Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez
A. public relations
B. promocję handlową
C. kanał dystrybucji
D. promocję osobistą
Organizacja usług gastronomic…
Podczas przygotowywania przyjęcia firmowego, menedżer zdecydował się na ustawienie bufetu. Jaka jest główna zaleta takiej formy serwisu?
A. Ogranicza wybór napojów
B. Umożliwia gościom samodzielny wybór potraw
C. Zwiększa zatrudnienie personelu
D. Zmniejsza koszty dekoracji
Organizacja usług gastronomic…
Na jakie przyjęcie przewiduje się stoły bufetowe bez miejsc dla gości?
A. Lampka wina
B. Angielskie
C. Aperitif
D. Mieszane
Organizacja usług gastronomic…
Urządzenie mobilne, które obsługuje system LRS, to
A. terminal dla kelnerów
B. transmiter
C. kasa dla obsługi kelnerskiej
D. palmtop
Organizacja usług gastronomic…
Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy
A. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
B. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
C. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
D. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
Organizacja usług gastronomic…
W obiekcie gastronomicznym mogą się krzyżować drogi
A. czystych naczyń kuchennych i półproduktów
B. surowców i półproduktów
C. czystych naczyń kuchennych i klientów
D. surowców i gotowych dań
Organizacja usług gastronomic…
Której osobie powinna być powierzona obsługa kawowego stoiska podczas wydarzenia, w którego ofercie znajduje się bogaty wybór napojów na bazie kawy?
A. Bariście
B. Kelnerowi
C. Sommelierowi
D. Barmanowi
Organizacja usług gastronomic…
Dodatkową usługą oferowaną przez restaurację jest organizacja
A. całodziennego wyżywienia
B. wieczorków literackich
C. wystaw artystycznych
D. przyjęć weselnych
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.
| Nazwa potrawy | Ilość porcji | Cena 1 porcji [zł] |
|---|---|---|
| Zupa krem ze szparagów | 10 | 15,00 |
| Rosół z makaronem | 5 | 10,00 |
| Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki | 15 | 24,00 |
| Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką | 9 | 10,00 |
| Sałatka owocowa | 6 | 8,00 |
| Razem: ? | ||
A. 650,00 zł
B. 725,00 zł
C. 710,00 zł
D. 698,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?
A. 66 sztuk
B. 48 sztuk
C. 12 sztuk
D. 30 sztuk
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?
A. uroczystej kolacji
B. śniadań
C. konferencji
D. przyjęcia weselnego
Organizacja usług gastronomic…
Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?
A. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
B. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
C. Planowanie, rezerwacja, realizacja
D. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?
A. Terminal przenośny
B. Transmiter pagerów
C. Pager przywoławczy
D. Czytnik kodów
Organizacja usług gastronomic…
Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć
A. roladki z cukinii i bakłażana
B. pęczak zapiekany z brokułami
C. jaja nadziewane pieczarkami
D. spaghetti z pomidorami i bazylią
Organizacja usług gastronomic…
Tort weselny składający się z trzech pięter z palącymi się racami powinien być serwowany w języku
A. rosyjskim
B. francuskim
C. angielskim
D. niemieckim
Organizacja usług gastronomic…
W gastronomii międzynarodowej, co oznacza termin lunch roboczy?
A. podwieczorek
B. obiad
C. kolację
D. śniadanie
Organizacja usług gastronomic…
Jaką przystawkę warto dodać do zupy krem z kalafiora?
A. Kluski lane
B. Kołduny mięsne
C. Groszek ptysiowy
D. Pasztecik z kapustą
Organizacja usług gastronomic…
Styl serwowania w Rosji może być wykorzystany do serwowania potraw podczas przyjęcia
A. koktajlowym
B. lampka wina
C. zasiadanym
D. angielskim
Organizacja usług gastronomic…
Jakiego rodzaju serwisu używa się, gdy kelner podaje klientowi dania bezpośrednio z kuchni na stół, bez użycia tac?
A. Serwis francuski
B. Serwis amerykański
C. Serwis szwedzki
D. Serwis rosyjski
Organizacja usług gastronomic…
Jakie sekwencje reakcji konsumenta na produkt opisuje model promocyjny AIDA?
A. Uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
B. Przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
C. Podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie
D. Identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.
| Cennik wypożyczenia zastawy | |
|---|---|
| Element zastawy | Koszt wypożyczenia |
| Talerz płaski Ø 24 cm | 0,80 zł |
| Talerz płaski Ø 19 cm | 0,50 zł |
| Talerz głęboki | 0,70 zł |
| Bulionówka | 0,60 zł |
A. 2 100,00 zł
B. 2 250,00 zł
C. 1 650,00 zł
D. 1 800,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz
A. talerz głęboki z talerzem płaskim
B. filiżankę do mokki z talerzykiem
C. bulionówkę z talerzykiem
D. kokilkę z talerzykiem
Organizacja usług gastronomic…
Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?
A. 496,00 zł
B. 396,80 zł
C. 793,60 zł
D. 992,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Podczas obsługi klientów, kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z
A. kuchni gorącej
B. magazynu sprzętu
C. rozdzielni kelnerskiej
D. przygotowalni czystej