Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. obniżenie cen dań i napojów przy zamówieniach grupowych
B. skrócenie godzin otwarcia restauracji oraz oferowanie wykwintnych napojów
C. wydłużenie godzin otwarcia restauracji oraz serwowanie wykwintnych dań
D. obniżenie cen dań i napojów w wyznaczonych godzinach
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinien zaproponować kelner klientowi do grillowanego sandacza?
A. czerwone wytrawne
B. czerwone półsłodkie
C. białe półsłodkie
D. białe wytrawne
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów liści herbaty potrzeba do przygotowania 50 porcji naparu, jeśli na jedną porcję potrzeba 2 g liści?
A. 0,10 kg
B. 10,00 kg
C. 1,00 kg
D. 0,01 kg
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość cukru należy przygotować na 100 porcji deseru, jeśli na jedną porcję przypada 25 g cukru?
A. 0,25 kg
B. 25 kg
C. 2,5 kg
D. 250 g
Organizacja usług gastronomic…
Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?
A. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
B. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
C. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
D. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
| Receptura na 1 porcję napoju Bronx | |
|---|---|
| Gin | 30 ml |
| Martini Rosso | 20 ml |
| Martini Dry | 10 ml |
| Sok pomarańczowy | 15 ml |
A. 6 l
B. 4 l
C. 2 l
D. 3 l
Organizacja usług gastronomic…
Jakie akcesoria trzeba przewidzieć do spożycia koktajlu z krewetek serwowanego w kieliszku koktajlowym?
A. łyżkę deserową
B. widelec i nóż stołowy średni
C. widelec i łyżkę deserową
D. widelec stołowy średni
Organizacja usług gastronomic…
Jakiego trunku alkoholowego powinno się użyć do aperitifu?
A. Tequila gold
B. Chardonnay sec
C. Tequila silver
D. Champagne doux
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę brutto za jedną porcję wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża wynosi 50%, a stawka VAT wynosi 23%?
A. 3,69 zł
B. 21,48 zł
C. 3,07 zł
D. 25,83 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jaką metodę przygotowania wybrał kelner przy sporządzaniu flambirowanych bananów?
A. Francuską
B. Niemiecką
C. Rosyjską
D. Angielską
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych.
| Kalkulacja kosztów 1 porcji surówki z owoców mieszanych | |||
|---|---|---|---|
| Surowiec | Ilość [g] | Cena jednostkowa [zł/kg] | Wartość [zł] |
| Pomarańcze | 80 | 5,00 | |
| Banany | 60 | 5,00 | ? |
| Jabłka | 40 | 6,00 | |
| Kiwi | 20 | 4,00 | |
| Ciemne winogrona | 10 | 10,00 | |
| Miód | 4 | 60,00 | |
| Orzechy włoskie | 44 | 20,00 | |
| Razem | |||
A. 0,30 zł
B. 11,20 zł
C. 11,50 zł
D. 1,50 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.
| Normatyw surowcowy | |||
|---|---|---|---|
| Pieczeń wołowa 10 porcji | Sałatka z wołowiną 10 porcji | ||
| Nazwa surowca | Ilość | Nazwa surowca | Ilość |
| Wołowina | 1500 g | Wołowina | 500 g |
| Cebula | 100 g | Ogórki kiszone | 300 g |
| Słonina | 100 g | Cebula | 100 g |
| Musztarda | 20 g | Papryka czerwona | 100 g |
| Smalec | 50 g | Majonez | 150 g |
A. 2,25 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
B. 2,25 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
C. 2,50 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
D. 2,50 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
Organizacja usług gastronomic…
Jakie akcesoria serwisowe powinny być dobrane do talerza zakąskowego, gdy planowane jest podanie jednoporcjowe terriny z dorsza wraz z pieczywem i masłem?
A. Talerz na odpady, widelec do ryby, nóż do ryby
B. Talerz do pieczywa, nóż do masła, widelec do ryby, nóż do ryby
C. Talerz na odpady, średni nóż stołowy, średni widelec stołowy
D. Talerz do pieczywa, nóż do masła, średni widelec stołowy, średni nóż stołowy
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję omletu | |
|---|---|
| Składniki | Ilość [g] |
| Jaja (1 jajo = 50 g) | 100 |
| Mleko | 10 |
| Masło | 100 |
A. 50 sztuk.
B. 10 sztuk.
C. 25 sztuk.
D. 100 sztuk.
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych napojów nie jest typowy dla kuchni włoskiej?
A. Mojito
B. Amaretto
C. Limoncello
D. Espresso
Organizacja usług gastronomic…
Przy tworzeniu kosztorysu dań wchodzących w skład oferty na przyjęcie okolicznościowe, należy uwzględnić
A. aktualne ceny surowców.
B. metodę podania potraw.
C. termin płatności za usługę.
D. typ rozliczenia usługi.
Organizacja usług gastronomic…
Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?
A. Tortellini oraz zabaglione
B. Moussaka i baklava
C. Czulent i kugel
D. Bliny oraz pascha
Organizacja usług gastronomic…
Do działalności gastronomicznej prowadzonej w barze mlecznym należy przygotowywanie posiłków
A. na osobne zamówienie
B. w rodzaju finger food
C. mącznych, nabiałowych
D. flambirowanych
Organizacja usług gastronomic…
Jakie działania powinny zostać podjęte, aby zwiększyć sprzedaż w restauracji w dni powszednie?
A. Zamknięcie restauracji na czas lunchu
B. Ograniczenie liczby pracowników
C. Wprowadzenie lunchowych promocji
D. Zwiększenie cen dań
Organizacja usług gastronomic…
Komplementarność dań i napojów, uwzględniana przy przygotowywaniu oferty na przyjęcie okolicznościowe, polega na dobraniu
A. dań i napojów zgodnych z porą roku
B. potraw i napojów akceptowanych przez wszystkich gości
C. potraw i napojów do długości trwania przyjęcia
D. napojów alkoholowych do potraw
Organizacja usług gastronomic…
Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?
A. Koordynacja pracy kelnerów
B. Obsługa baru
C. Dobór win do potraw
D. Serwowanie deserów
Organizacja usług gastronomic…
Który z poniższych alkoholi serwuje się jako digestif?
A. Cydr
B. Wino malaga
C. Koniak
D. Likier amaretto
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
| Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| Wódka cytrynowa | 40 ml |
| Likier Cointreau | 15 ml |
| Sok z żurawiny | 30 ml |
| Sok z cytryny | 15 ml |
A. 16 l wódki i 16 l likieru.
B. 12 l wódki i 6 l likieru.
C. 16 l wódki i 6 l likieru.
D. 6 l wódki i 16 l likieru.
Organizacja usług gastronomic…
Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim
A. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
B. tortilli z serem gorgonzola i szynką
C. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
D. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji musu czekoladowego, jeśli cena gastronomiczna netto dziesięciu porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT to 8%.
A. 4,29 zł
B. 4,93 zł
C. 5,36 zł
D. 5,79 zł
Organizacja usług gastronomic…
Który lokal gastronomiczny proponuje bogaty wybór mieszanych napojów alkoholowych?
A. Aperitif bar
B. Bar przekąskowy
C. Bar uniwersalny
D. Pub piwny
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino należy przygotować do duszonego udźca wołowego z borowikami?
A. mocne białe wytrawne
B. lekkie czerwone półwytrawne
C. młode białe półwytrawne
D. dojrzałe czerwone wytrawne