Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 41
Organizacja usług gastronomic…

Jakie są powody wprowadzenia oferty Happy Hours przez restaurację?

A. obniżenie cen dań i napojów przy zamówieniach grupowych
B. skrócenie godzin otwarcia restauracji oraz oferowanie wykwintnych napojów
C. wydłużenie godzin otwarcia restauracji oraz serwowanie wykwintnych dań
D. obniżenie cen dań i napojów w wyznaczonych godzinach
HGT.11 Pytanie 42
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wino powinien zaproponować kelner klientowi do grillowanego sandacza?

A. czerwone wytrawne
B. czerwone półsłodkie
C. białe półsłodkie
D. białe wytrawne
HGT.11 Pytanie 43
Organizacja usług gastronomic…

Ile kilogramów liści herbaty potrzeba do przygotowania 50 porcji naparu, jeśli na jedną porcję potrzeba 2 g liści?

A. 0,10 kg
B. 10,00 kg
C. 1,00 kg
D. 0,01 kg
HGT.11 Pytanie 45
Organizacja usług gastronomic…

Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?

A. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
B. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
C. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
D. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
HGT.11 Pytanie 46
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?

Receptura na 1 porcję napoju Bronx
Gin30 ml
Martini Rosso20 ml
Martini Dry10 ml
Sok pomarańczowy15 ml

A. 6 l
B. 4 l
C. 2 l
D. 3 l
HGT.11 Pytanie 47
Organizacja usług gastronomic…

Jakie akcesoria trzeba przewidzieć do spożycia koktajlu z krewetek serwowanego w kieliszku koktajlowym?

A. łyżkę deserową
B. widelec i nóż stołowy średni
C. widelec i łyżkę deserową
D. widelec stołowy średni
HGT.11 Pytanie 49
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę brutto za jedną porcję wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża wynosi 50%, a stawka VAT wynosi 23%?

A. 3,69 zł
B. 21,48 zł
C. 3,07 zł
D. 25,83 zł
HGT.11 Pytanie 50
Organizacja usług gastronomic…

Jaką metodę przygotowania wybrał kelner przy sporządzaniu flambirowanych bananów?

A. Francuską
B. Niemiecką
C. Rosyjską
D. Angielską
HGT.11 Pytanie 51
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych.

Kalkulacja kosztów 1 porcji surówki z owoców mieszanych
SurowiecIlość
[g]
Cena jednostkowa
[zł/kg]
Wartość
[zł]
Pomarańcze805,00
Banany605,00?
Jabłka406,00
Kiwi204,00
Ciemne winogrona1010,00
Miód460,00
Orzechy włoskie4420,00
Razem

A. 0,30 zł
B. 11,20 zł
C. 11,50 zł
D. 1,50 zł
HGT.11 Pytanie 52
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.

Normatyw surowcowy
Pieczeń wołowa
10 porcji
Sałatka z wołowiną
10 porcji
Nazwa surowcaIlośćNazwa surowcaIlość
Wołowina1500 gWołowina500 g
Cebula100 gOgórki kiszone300 g
Słonina100 gCebula100 g
Musztarda20 gPapryka czerwona100 g
Smalec50 gMajonez150 g

A. 2,25 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
B. 2,25 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
C. 2,50 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
D. 2,50 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
HGT.11 Pytanie 53
Organizacja usług gastronomic…

Jakie akcesoria serwisowe powinny być dobrane do talerza zakąskowego, gdy planowane jest podanie jednoporcjowe terriny z dorsza wraz z pieczywem i masłem?

A. Talerz na odpady, widelec do ryby, nóż do ryby
B. Talerz do pieczywa, nóż do masła, widelec do ryby, nóż do ryby
C. Talerz na odpady, średni nóż stołowy, średni widelec stołowy
D. Talerz do pieczywa, nóż do masła, średni widelec stołowy, średni nóż stołowy
HGT.11 Pytanie 54
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.

Normatyw surowcowy na 1 porcję omletu
SkładnikiIlość [g]
Jaja (1 jajo = 50 g)100
Mleko10
Masło100

A. 50 sztuk.
B. 10 sztuk.
C. 25 sztuk.
D. 100 sztuk.
HGT.11 Pytanie 57
Organizacja usług gastronomic…

Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?

A. Tortellini oraz zabaglione
B. Moussaka i baklava
C. Czulent i kugel
D. Bliny oraz pascha
Organizacja usług gastronomic…

Do działalności gastronomicznej prowadzonej w barze mlecznym należy przygotowywanie posiłków

A. na osobne zamówienie
B. w rodzaju finger food
C. mącznych, nabiałowych
D. flambirowanych
HGT.11 Pytanie 59
Organizacja usług gastronomic…

Jakie działania powinny zostać podjęte, aby zwiększyć sprzedaż w restauracji w dni powszednie?

A. Zamknięcie restauracji na czas lunchu
B. Ograniczenie liczby pracowników
C. Wprowadzenie lunchowych promocji
D. Zwiększenie cen dań
HGT.11 Pytanie 60
Organizacja usług gastronomic…

Komplementarność dań i napojów, uwzględniana przy przygotowywaniu oferty na przyjęcie okolicznościowe, polega na dobraniu

A. dań i napojów zgodnych z porą roku
B. potraw i napojów akceptowanych przez wszystkich gości
C. potraw i napojów do długości trwania przyjęcia
D. napojów alkoholowych do potraw
HGT.11 Pytanie 61
Organizacja usług gastronomic…

Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?

A. Koordynacja pracy kelnerów
B. Obsługa baru
C. Dobór win do potraw
D. Serwowanie deserów
HGT.11 Pytanie 63
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan
Nazwa surowcaIlość
Wódka cytrynowa40 ml
Likier Cointreau15 ml
Sok z żurawiny30 ml
Sok z cytryny15 ml

A. 16 l wódki i 16 l likieru.
B. 12 l wódki i 6 l likieru.
C. 16 l wódki i 6 l likieru.
D. 6 l wódki i 16 l likieru.
HGT.11 Pytanie 64
Organizacja usług gastronomic…

Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim

A. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
B. tortilli z serem gorgonzola i szynką
C. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
D. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
HGT.11 Pytanie 65
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji musu czekoladowego, jeśli cena gastronomiczna netto dziesięciu porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT to 8%.

A. 4,29 zł
B. 4,93 zł
C. 5,36 zł
D. 5,79 zł
HGT.11 Pytanie 66
Organizacja usług gastronomic…

Który lokal gastronomiczny proponuje bogaty wybór mieszanych napojów alkoholowych?

A. Aperitif bar
B. Bar przekąskowy
C. Bar uniwersalny
D. Pub piwny
HGT.11 Pytanie 67
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wino należy przygotować do duszonego udźca wołowego z borowikami?

A. mocne białe wytrawne
B. lekkie czerwone półwytrawne
C. młode białe półwytrawne
D. dojrzałe czerwone wytrawne