Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
W barze przewidziano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa od godziny 16:00 do 18:00.
A. odbędzie się degustacja nowych rodzajów piwa
B. bar zaproponuje szerszy wybór piwa
C. przekąski serwowane do piwa będą tańsze
D. cena piwa zostanie obniżona
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinno być użyte do wołowiny po burgundzku?
A. białe słodkie
B. czerwone wytrawne
C. białe wytrawne
D. czerwone słodkie
Organizacja usług gastronomic…
Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?
| Zakąski zimne Tartinki z łososiem wędzonym Koreczki z sera Brie Mini roladki z szynki i szparagów Ptysie z musem z wątróbki Krakersy z pastą rybną |
| Zakąski gorące Pieczarki faszerowane Kruche rożki ze szpinakiem |
| Słodycze i owoce Mini szaszłyki owocowe Praliny Kruche ciastka |
| Napoje zimne bezalkoholowe Woda mineralna Sok pomarańczowy |
| Napoje zimne alkoholowe Cosmopolitan Whisky & Cola Mojito |
A. Mieszane.
B. Bufet dinner.
C. Przyjęcie typu toast.
D. Cocktail party.
Organizacja usług gastronomic…
Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć
A. kawiarnie
B. cukiernie
C. lodziarnie
D. jadłodajnie
Organizacja usług gastronomic…
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
| Menu przyjęcia zasiadanego | |
| Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance | |
| Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej | |
| Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami | |
| Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami | |
| Wino wytrawne białe | |
| Woda mineralna niegazowana |

A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.
| Napój alkoholowy | Pojemność butelki | Cena gastronomiczna brutto |
|---|---|---|
| Gin | 0,7 l | 140,00 zł |
| Wermut | 1,0 l | 100,00 zł |
A. 25,00 zł
B. 22,00 zł
C. 15,00 zł
D. 13,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?
A. 1,08 zł
B. 1,44 zł
C. 7,20 zł
D. 5,40 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?
A. Pieczeń z szynki
B. Antrykot pieczony
C. Schab faszerowany
D. Roladę z boczku
Organizacja usług gastronomic…
Podstawowym wyposażeniem lokalu gastronomicznego, który sprzedaje mieszane napoje alkoholowe, jest
A. shaker bostoński
B. ekspres przelewowy
C. kolumna nalewakowa
D. mikser ręczny
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.
| Surowiec | Ilość na jedną porcję | Cena jednostkowa |
|---|---|---|
| jaja | 2 szt. | 0,30 zł/szt. |
| masło | 20 g | 24,00 zł/kg |
| szczypiorek | 10 g | 30,00 zł/kg |
A. 30,50 zł
B. 7,50 zł
C. 6,90 zł
D. 11,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane
A. zimne przekąski
B. dania główne
C. owoce
D. desery
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?
A. czerwone półsłodkie
B. białe wytrawne
C. białe półsłodkie
D. czerwone wytrawne
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.
| Surowiec | Ilość na 5 porcji | |
|---|---|---|
| Suflet serowy | Ser panierowany | |
| Ser podpuszczkowy | 100 g | 400 g |
| Ser pleśniowy | 50 g | --- |
| Masło | 40 g | --- |
| Mąka pszenna | 40 g | --- |
| Mleko 3,2% | 400 ml | --- |
| Jaja | 5 szt. | 1 szt. |
| Bułka tarta | --- | 100 g |
| Olej | --- | 100 ml |
A. 3,6 kg
B. 0,8 kg
C. 2,8 kg
D. 4,0 kg
Organizacja usług gastronomic…
Której osobie powinna być powierzona obsługa kawowego stoiska podczas wydarzenia, w którego ofercie znajduje się bogaty wybór napojów na bazie kawy?
A. Kelnerowi
B. Sommelierowi
C. Barmanowi
D. Bariście
Organizacja usług gastronomic…
Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?
A. 1,25 kg
B. 2,50 kg
C. 1,50 kg
D. 0,18 kg
Organizacja usług gastronomic…
Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć
A. jadłodajnie w schroniskach górskich
B. bufety z popcornem w kinach
C. stołówki dla pracowników w biurowcach
D. kawiarnie w hotelach
Organizacja usług gastronomic…
W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się
A. plan obiektu z podziałem na sale
B. lista członków personelu
C. spis recept na potrawy i napoje
D. spis kontrahentów
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno znaleźć się w ofercie cateringu na przyjęcie dyplomatyczne?
A. Cynadry duszone
B. Kotlety ministerialne
C. Pieczoną pierś z perliczki
D. Flaki warszawskie
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?
A. 0,30 kg
B. 0,25 kg
C. 2,50 kg
D. 3,00 kg
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?
A. 1500 l
B. 150 l
C. 1,5 l
D. 15 l
Organizacja usług gastronomic…
Reklamą zewnętrzną usług gastronomicznych może być
A. niepowtarzalny wystrój wnętrz lokalu
B. bezpłatne próbki potraw
C. zniżki na wybrane potrawy
D. billboard z nazwą lokalu
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego, mając na uwadze, że koszt surowców na jedną porcję wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto tej porcji to 12,00 zł?
A. 65%
B. 35%
C. 55%
D. 45%
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych obiektów stanowi punkt gastronomiczny?
A. Bar mleczny
B. Jadłodajnia
C. Smażalnia
D. Bistro
Organizacja usług gastronomic…
Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć
A. spaghetti z pomidorami i bazylią
B. jaja nadziewane pieczarkami
C. pęczak zapiekany z brokułami
D. roladki z cukinii i bakłażana
Organizacja usług gastronomic…
W gastronomii międzynarodowej, co oznacza termin lunch roboczy?
A. podwieczorek
B. śniadanie
C. obiad
D. kolację
Organizacja usług gastronomic…
Jaką przystawkę warto dodać do zupy krem z kalafiora?
A. Kołduny mięsne
B. Kluski lane
C. Groszek ptysiowy
D. Pasztecik z kapustą
Organizacja usług gastronomic…
Jaką potrawę warto umieścić w menu restauracji, tworząc ofertę dla osób z celiakią?
A. Gołąbki z ryżu i mięsa
B. Kuskus zapiekany z warzywami
C. Mus z kaszy manny
D. Kaszę bulgur z sosem mięsnym
Organizacja usług gastronomic…
Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz
A. talerz głęboki z talerzem płaskim
B. bulionówkę z talerzykiem
C. kokilkę z talerzykiem
D. filiżankę do mokki z talerzykiem
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.
| Waga 1 porcji sernika | 100 g |
| Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika | 25,00 zł |
| Marża gastronomiczna | 60% |
| Stawka podatku VAT | 23% |
A. 18,45 zł
B. 4,92 zł
C. 3,45 zł
D. 20,75 zł
Organizacja usług gastronomic…
Termin finger food odnosi się do
A. metody siekania świeżych ziół
B. rodzaju potraw głównych
C. metody krojenia surowych ziemniaków
D. rodzaju mini przystawek
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.
| Stawki podatku VAT | |
|---|---|
| 8% | 23% |
| Zupy Dania zasadnicze Desery | Napoje alkoholowe Kawa, herbata Napoje gazowane Wody mineralne |
A. 5,20 zł
B. 4,58 zł
C. 3,92 zł
D. 3,44 zł
Organizacja usług gastronomic…
Karta menu na specjalne okazje jest niezbędnym elementem nakrycia stołowego do
A. bankietu angielskiego
B. cocktail party
C. obiadu dyplomatycznego
D. lampki wina
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego, mając na uwadze, że koszt składnika wynosi 2,00 zł, a marża to 300%?
A. 8,00 zł
B. 9,00 zł
C. 4,00 zł
D. 6,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Aby skonsumować szarlotkę z lodami waniliowymi podaną na talerzu deserowym, jakie naczynia powinny być przygotowane?
A. duża łyżka stołowa oraz średni widelec stołowy
B. mały widelec i mała łyżka
C. mała łyżka
D. mały widelec
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?
A. Ustawienie wystroju sali jadalnej
B. Preferencje żywieniowe gości
C. Planowane atrakcje turystyczne
D. Zalecenia dotyczące diety
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.
| Normatyw surowcowy na surówkę z marchwi i pomarańczy na - 4 porcje | |
|---|---|
| Składniki surówki | Ilość |
| Marchew | 300 g |
| Jabłka | 150 g |
| Pomarańcze | 250 g |
| Olej | 30 ml |
| Cukier, sól | do smaku |
A. Marchew 2,40 kg, pomarańcze 2,00 kg
B. Marchew 0,27 kg, pomarańcze 0,225 kg
C. Marchew 24,00 kg, pomarańcze 20,00 kg
D. Marchew 2,70 kg, pomarańcze 2,25 kg
Organizacja usług gastronomic…
Przy ustalaniu ceny sprzedaży butelki wina musującego w sklepie, do ceny detalicznej trzeba dodać marżę gastronomiczną?
A. detalicznej brutto
B. gastronomicznej netto
C. detalicznej netto
D. gastronomicznej brutto
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie
A. liczby miejsc parkingowych
B. wyposażenia magazynów
C. sezonowości i dostępności surowców
D. składu chemicznego i kaloryczności produktów
Organizacja usług gastronomic…
Jaki jest pierwszy krok przy planowaniu menu tematycznego na imprezę?
A. Zatrudnienie dodatkowej obsługi
B. Zakup surowców
C. Rezerwacja sali
D. Określenie tematyki imprezy
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile mleka i cukru kryształu potrzeba do sporządzenia 35 porcji mleczka waniliowego.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka waniliowego | |
|---|---|
| Składniki | Ilość |
| mleko | 350 ml |
| jaja | 110 g |
| cukier kryształ | 60 g |
| cukier waniliowy | 100 g |
A. Mleko 1,75 l, cukier kryształ 0,30 kg
B. Mleko 2,45 l, cukier kryształ 0,42 kg
C. Mleko 0,24 l, cukier kryształ 4,20 kg
D. Mleko 17,50 l, cukier kryształ 0,42 kg