Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja usług gastronomic…

Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?

A. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
B. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
C. poinformować, że bankomat jest w holu
D. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.

Lp.Wyszczególnione kosztyKwota [zł]
1.Koszt wyżywienia 30 osób3 000,00
2.Wynajem sali konferencyjnej1 000,00
3.Wynajem sprzętu konferencyjnego500,00
4.Nocleg dla 30 osób1 500,00

A. 1 120,00 zł
B. 1 080,00 zł
C. 1 320,00 zł
D. 1 200,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.

Napój
alkoholowy
Pojemność
butelki
Cena
gastronomiczna
brutto
Gin0,7 l140,00 zł
Wermut1,0 l100,00 zł

A. 15,00 zł
B. 22,00 zł
C. 13,00 zł
D. 25,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?

A. 7,20 zł
B. 1,08 zł
C. 1,44 zł
D. 5,40 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kwotę zaliczki powinien uiścić zleceniodawca za realizację usługi gastronomicznej, jeśli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?

A. 15400,00 zł
B. 3 080,00 zł
C. 30 800,00 zł
D. 1 540,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?

Okres cofnięcia zamówieniaKoszty wynikające z anulowania zlecenia organizacji imprezy okolicznościowej
Na 30 dni i więcej dni roboczych przed imprezą.Nie są ponoszone żadne koszty.
Na 16 do 29 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 30% kosztów oszacowania imprezy.
Na 11 do 15 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 60% kosztów oszacowania imprezy.
Na 5 do 10 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 80% kosztów oszacowania imprezy.
Na mniej niż 5 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 100% kosztów oszacowania imprezy.

A. 30 dni.
B. 5 dni.
C. 10 dni.
D. 20 dni.
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.

Usługi dodatkowe
Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1DJ8 godzin250,00 zł/ za godzinę
2Nocleg10 pokoi120,00zł/ za pokój
3Kamerzysta6 godzin150,00 zł/ za godzinę
4Dekoracja saliopłata jednorazowa1000,00 zł

A. 4 000,00 zł
B. 4 100,00 zł
C. 3 500,00 zł
D. 4 400,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?

A. 15 szt.
B. 10 szt.
C. 20 szt.
D. 25 szt.
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.

Zamówienie
PotrawaIlośćCena/porcjęKoszt
Sałatka grecka212,00 zł24,00 zł
Pizza Capricciosa315,00 zł45,00 zł
Mus z truskawek38,00 zł24,00 zł
Kawa espresso210,00 zł20,00 zł
Sok pomarańczowy16,00 zł6,00 zł

A. 95,20 zł
B. 123,80 zł
C. 100,40 zł
D. 119,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.

Zamówienie usługi gastronomicznej
Data przyjęcia: 10 maja 2019 r.
Forma przyjęcia: bankiet angielski
Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy
Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa
Liczba gości: 100 osób
Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł

A. Liczby kucharzy.
B. Ilości zastawy stołowej.
C. Nazwisk personelu.
D. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
HGT.11 Pytanie 12
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz wartość 20% zaliczki z tytułu realizacji usługi o kwocie 25 000,00 zł.

A. 6 000,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 7 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 13
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.

SurowiecIlość na jedną porcjęCena jednostkowa
jaja2 szt.0,30 zł/szt.
masło20 g24,00 zł/kg
szczypiorek10 g30,00 zł/kg

A. 30,50 zł
B. 7,50 zł
C. 6,90 zł
D. 11,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.

UsługaIlośćCena
[zł]
Obiad1 osoba20,00
Przerwa kawowa1 osoba8,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 50-100 osób1 godz.200,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 100-150 osób1 godz.300,00

A. 3 600,00 zł
B. 4 200,00 zł
C. 5 160,00 zł
D. 4 560,00 zł
HGT.11 Pytanie 15
Organizacja usług gastronomic…

O ile % zmniejszy się koszt surowca pasztetu wieprzowego, jeżeli cena materiałów wynosi 3,00 zł, a cena netto wzrośnie z 12,00 zł do 15,00 zł?

A. O 5%
B. O 20%
C. O 15%
D. O 10%
Organizacja usług gastronomic…

Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy

A. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
B. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
C. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
D. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
HGT.11 Pytanie 17
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.

SurowiecIlość na 5 porcji
Suflet serowySer panierowany
Ser podpuszczkowy100 g400 g
Ser pleśniowy50 g---
Masło40 g---
Mąka pszenna40 g---
Mleko 3,2%400 ml---
Jaja5 szt.1 szt.
Bułka tarta---100 g
Olej---100 ml

A. 4,0 kg
B. 0,8 kg
C. 2,8 kg
D. 3,6 kg
HGT.11 Pytanie 18
Organizacja usług gastronomic…

Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?

A. 2,50 kg
B. 0,18 kg
C. 1,50 kg
D. 1,25 kg
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.

Nazwa potrawyIlość
porcji
Cena 1 porcji
[zł]
Zupa krem ze szparagów1015,00
Rosół z makaronem510,00
Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki1524,00
Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką910,00
Sałatka owocowa68,00
Razem: ?

A. 710,00 zł
B. 650,00 zł
C. 725,00 zł
D. 698,00 zł
HGT.11 Pytanie 20
Organizacja usług gastronomic…

Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?

A. 0,25 kg
B. 2,50 kg
C. 3,00 kg
D. 0,30 kg
Organizacja usług gastronomic…

Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?

A. 30 sztuk
B. 48 sztuk
C. 12 sztuk
D. 66 sztuk
HGT.11 Pytanie 23
Organizacja usług gastronomic…

Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?

A. 1500 l
B. 150 l
C. 15 l
D. 1,5 l
HGT.11 Pytanie 24
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość netto jednej butelki rumu, która została zakupiona za 45,00 złotych brutto, przy założeniu, że stawka podatku VAT na napoje alkoholowe wynosi 23%?

A. 10,35 zł
B. 55,58 zł
C. 23,00 zł
D. 36,59 zł
HGT.11 Pytanie 25
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego, mając na uwadze, że koszt surowców na jedną porcję wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto tej porcji to 12,00 zł?

A. 65%
B. 45%
C. 35%
D. 55%
HGT.11 Pytanie 26
Organizacja usług gastronomic…

Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?

A. 22,14 zł
B. 18,00 zł
C. 24,60 zł
D. 20,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.

Cennik wypożyczenia zastawy
Element zastawyKoszt wypożyczenia
Talerz płaski Ø 24 cm0,80 zł
Talerz płaski Ø 19 cm0,50 zł
Talerz głęboki0,70 zł
Bulionówka0,60 zł

A. 1 800,00 zł
B. 2 100,00 zł
C. 1 650,00 zł
D. 2 250,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?

A. 396,80 zł
B. 793,60 zł
C. 992,00 zł
D. 496,00 zł
HGT.11 Pytanie 30
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.

Waga 1 porcji sernika100 g
Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika25,00 zł
Marża gastronomiczna60%
Stawka podatku VAT23%

A. 20,75 zł
B. 3,45 zł
C. 18,45 zł
D. 4,92 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?

A. 30,00 zł
B. 1500,00 zł
C. 750,00 zł
D. 500,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.

Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1.Konsumpcja18 osób55,00 zł /za osobę
2.Wynajęcie sali restauracyjnej3 godziny300,00 zł/za godzinę
3.Obsługa kelnerska6 godzin30,00 zł/za godzinę
4.Dekoracja saliopłata jednorazowa150,00 zł

A. 1 890,00 zł
B. 1 620,00 zł
C. 2 070,00 zł
D. 2 220,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jak wiele butelek wina o pojemności 0,7 l trzeba zakupić na oficjalną kolację dla 42 osób, jeśli na jedną osobę przewiduje się 200 ml wina?

A. 12 butelek
B. 9 butelek
C. 17 butelek
D. 6 butelek
HGT.11 Pytanie 34
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.

Stawki podatku VAT
8%23%
Zupy
Dania zasadnicze
Desery
Napoje alkoholowe
Kawa, herbata
Napoje gazowane
Wody mineralne

A. 5,20 zł
B. 3,44 zł
C. 3,92 zł
D. 4,58 zł
HGT.11 Pytanie 35
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego, mając na uwadze, że koszt składnika wynosi 2,00 zł, a marża to 300%?

A. 6,00 zł
B. 8,00 zł
C. 4,00 zł
D. 9,00 zł
HGT.11 Pytanie 36
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.

Normatyw surowcowy na surówkę
z marchwi i pomarańczy
na - 4 porcje
Składniki surówkiIlość
Marchew300 g
Jabłka150 g
Pomarańcze250 g
Olej30 ml
Cukier, sóldo smaku

A. Marchew 2,40 kg, pomarańcze 2,00 kg
B. Marchew 2,70 kg, pomarańcze 2,25 kg
C. Marchew 0,27 kg, pomarańcze 0,225 kg
D. Marchew 24,00 kg, pomarańcze 20,00 kg
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz długość bufetu, jaką należy przygotować dla 100 gości na przyjęcie bufetowe.

Liczba gości na przyjęciu bufetowymDługość bufetu
pierwsze 20 osób3 metry
każde dodatkowe 10 osób1 metr

A. 13 m
B. 20 m
C. 15 m
D. 11 m
HGT.11 Pytanie 38
Organizacja usług gastronomic…

Przy ustalaniu ceny sprzedaży butelki wina musującego w sklepie, do ceny detalicznej trzeba dodać marżę gastronomiczną?

A. gastronomicznej netto
B. detalicznej netto
C. detalicznej brutto
D. gastronomicznej brutto
HGT.11 Pytanie 39
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość netto dla 3 porcji zupy kremu brokułowego, jeśli całkowity wydatki na surowce do przygotowania 12 porcji tej zupy wyniosły 60,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?

A. 27,50 zł
B. 30,00 zł
C. 37,50 zł
D. 45,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.

Usługi kelnerskie/barmańskie
Kelner – przyjęcie zasiadane1 kelner/8 gości
Kelner – przyjęcie stojące1 kelner/10 gości
Barman1 barman/50 gości
Stawka wynagrodzenia kelnera/barmana20,00 zł brutto/1 godzinę

A. 5 760,00 zł
B. 4 960,00 zł
C. 1 160,00 zł
D. 6 960,00 zł